КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 3

• 50 125
  • 800
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
martikom, втасва докато удвои обема си.  Иначе, която и да е рецепта можеше да я забъркаш както си решиш ти - с мискер, с хлебопекарна или на ръка, независимо как я е дал авторът и'.

Sea lights, тъкмо гледах брошурата на Кауфланд - имат правоъгълни, еднократни, алуминиеви - 5броя за 1.99лв, които смятам да видя, не дават размерите. 

дядо хаджия, ще уважа Велики Петък като ще сготвя по късно вечерта, иначе то в тази седмица всеки ден е Велик...

# 31
Аз си купих кръгли форми за кекс, като смятам в тях да направя част от рулата. Инфото за Кауфланд ми е съвсем навреме. Проблемът е кога ще пазарувам, тъй като заминавам в командировка и програмата ми точно преди празниците ще е много натоварена.

# 32
Мама Цоци в предната тема беше дала размери на алуминиевите форми ето:
5 бр., 22 х 14см., 2 лв

# 33
Morena, точно за тях Мама Цоцоланка е дала размерите в края на предната тема или поне аз така разбрах.

Отчет - Кауфланд, 5 бр., 22 х 14см., 2 лв., алуминиеви форми....

Според мен са малки.

# 34
Морена, много благодаря за успокоителния отговор Hug Не знам защо съм си решила, че след като в рецептата пише, че се меси, значи задължително трябва да бъде така Rolling Eyes. Сега съм по спокойна, ще следя тестото и като стане два пъти повече ще го извадя. Надявам се да се похваля с приличен краен резултат. Благодаря още веднъж  bouquet

# 35
  • Sofia
Може, не съм запомнила размерите от поста на мама Цоц... Надявам се днес да успея да ида до кауфланд. С подобни размери имам и наистина е малка, но за подарък е добър размер, а пък и все е вариант де. Simple Smile

ku[d]ku[d]yaka промоцията е от 22.04. - 28.04.

martikom, само в грамажите гледай да си точна в дадена рецепта (не че пак не можеш да варираш),  в много неща от приготвянето можеш да импровизираш. Например докато втасва тестото, може освен с кърпа, да е покрито с фолио - свежо или алуминиево, да е в купа с капак - въпроса е да не влиза въздух, за да не хваща коричка тестото.  
Радвам се да съм ти била полезна. Simple Smile

# 36
  • София
Записвам се и аз в хубавата темичка. Провокирана от вашите вкусотии, реших и тази година да направя домашни козунаци. Миналата ми беше за пръв път и не бяха никак сполучливи. Затова моля, препоръчайте ми рецепта, с която да останат мекички и след 2 дни да речем. Знам, че има много рецепти, написани на първата страничка, но не мога да направя всичките. За сега съм се спряла на тази със сметана, но има ли козунакът вкус на истински такъв с нея? И още един въпрос - купила съм алуминиеви форми, с тях да слагам ли хартия за печене? И в такава форма колко тесто да сложа долу - горе, т.е. до къде да я изпълни преди втасването?

# 37
  • София
И аз забърках една доза козуначено тесто по рецепта на Венета, но не съм оптимист за крайния резултат. Избрах нейната рецепта, защото се работи с миксер, аз не мога да се справя с месенето. За мое съжаление миксера ми ме предаде и то точно сега Cry... Наложи се да намачкам тестото на ръка. Сега е във фурната на 30-40 градуса да втасва, завито с кърпа, както си пише в рецептата. Искам да попитам колко време горе долу трябва да стои там и колко приблизително трябва да увеличи обема си. Въоръжена с търпение и много искам да ми се получи Embarassed, въпреки че съм сигурна че няма да е перфектен, все пак ще ми е първия козунак и не ми се ще да се проваля съвсем.

Значи няма рецепта, която да не може да се меси с миксер стига разбира се последния да позволява това. Втасването няма време - продължава докато тестото си удвои обема. Понякога това става за 40 минути, а понякога за час и половина.

# 38
  • Бургас / UK
Аз работих по рецептата на Алфа-Бета,но комбинирах с прочутата заквасена сметана Mr. Green   bouquet
350-400гр брашно(отиде ми малко повече)
2яйца и един жълтък(белтъка за намазване)
50 мл. прясно мляко за разтваряне на маята
100 гр заквасена сметана
150 гр захар
лимонова кора
2 ванилии
стафиди
1 суха мая,но не я сложих цялата,остана малко в пакетчето,че я дават за 500 гр брашно,а мойто нали е малко по-малко.
Оставих тестото да втаса за около 1 час и 15 мин във фурната на 50 гр.(поне си мисля,че толкова беше достатъчно-удвои обема),после разделих на топки с намазнени ръце,много хубави мехурчета имаше,преди това не ги видях,когато месих.От три фитила сплетох един кузунак,а от 4 направих кръгъл.Сега втасват пак във фурната на 50 гр.След малко пека и ще видя крайния резултат(нямам търпение  Mr. Green) Имам и термоигла,но не е вградена в печката,та и нея ще използвам,за да следя градусите.Общо взето това е моя първи опит в правенето на козунаци.Дано да съм се справила...

# 39
  • София
Хайде и аз тренировка,не се стърпях,то влезеш ли в темата,започваш.... Simple Smile
 Ето и моя козунак с вино и мляко-

# 40
Някоя от вас слагала ли е канела и ром в козунака  newsm78
Аз  преди години имам спомен, че бях яла такъв  донесен от Гърция и ми се щеше да сложа в едната доза вместо ванилия. Дали да пробвам изобщо този вариант или да заложа на ванилията и лимона като есенция?!?

Последна редакция: вт, 23 апр 2013, 14:47 от donika5

# 41
  • ВАРНА
Здравейте. Не знам дали тук е мястото да питам. Миналата година за първи път се престраших да правя козунаци и станаха страхотни и красиви като ги плетах по указанията във форума. Но използвах смес за козунаци на ТЕХРА и искам пак да си взема, но не мога да намеря. Някой от Варна може ли да помогне? Praynig

# 42
  • София
   Плаче ми се, направих хубави, малки, плетени, козуначени кифлички,наредих през разстояние, но при втасването се допряха.Сега се пекат, но май ще стане един голям плетен козунак,вместо отделни, плетени, мънички, козуначени кифлички. ooooh!

# 43
  • София
Аз работих по рецептата на Алфа-Бета,но комбинирах с прочутата заквасена сметана Mr. Green   bouquet
350-400гр брашно(отиде ми малко повече)
2яйца и един жълтък(белтъка за намазване)
50 мл. прясно мляко за разтваряне на маята
100 гр заквасена сметана
150 гр захар
лимонова кора
2 ванилии
стафиди
1 суха мая,но не я сложих цялата,остана малко в пакетчето,че я дават за 500 гр брашно,а мойто нали е малко по-малко.
Оставих тестото да втаса за около 1 час и 15 мин във фурната на 50 гр.(поне си мисля,че толкова беше достатъчно-удвои обема),после разделих на топки с намазнени ръце,много хубави мехурчета имаше,преди това не ги видях,когато месих.От три фитила сплетох един кузунак,а от 4 направих кръгъл.Сега втасват пак във фурната на 50 гр.След малко пека и ще видя крайния резултат(нямам търпение  Mr. Green) Имам и термоигла,но не е вградена в печката,та и нея ще използвам,за да следя градусите.Общо взето това е моя първи опит в правенето на козунаци.Дано да съм се справила...

Чефи, вероятно ползваш това, което съм писала на 21.02.2013 в първата тема от 2013 на 3-та страница, не ми дава бутон цитат, затова я копирам:

Скрит текст:
... не помня чия е рецептата, от миналата година ми е някаква интернетска компилация на традиционен козунак
Адаптирана за по-малка доза и със суха мая вместо жива:

350-400 г брашно
суха мая 3.5  7 г Йоткер или 5.5 г. френска
2 яйца
100 мл прясно мляко
100 г захар
70 г масло
ванилия
стафиди
локум

Нарочно ли не си сложила масло?
 И захарта е доста повече, дано да ти втаса!
Уточнявам и тук, че маята не е 3.5 г а е 7 г. Йоткер или 5.5 френска суха.

# 44
  • Бургас / UK
Алфа_бета,точно това е рецептата  HugСложих около 50 гр масло и 20-30 олио. просто съм забравила да го напиша Mr. GreenЗахарта е малко повече,но мисля,че стана,няма проблем.Моята мая беше на Йоткер,но на пакета я дават за 500гр брашно за това не сложих цялото пакетче,а остана малко.Козунаците са готови,изпечени вече,снимани,но малко по-късно ще кача снимките да видите.Още веднъж благодаря на всички за ценните съвети и напътствия Hug  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт