На екскурзия в Малта?

• 142 408
  • 845
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Какво ще ми препоръчате като кухня? Какво е важно да се пробва там?

# 631
Каквото ти се яде, само да не е нещо, което е наречено малтийска традиционна кухня.  Laughing
Има всякакви кухни и всякакви предложения като цени и качество. В Трипадвайзър е пълно с ревюта за заведения.

# 632
  • София
Ех, как така?!  Laughing Аз търсих точно традиционни малтийски неща, обичам да пробвам нови неща. Набелязах Lampuki pie, не става ли за ядене?  Crazy

# 633
Ужас! Лампуки е прилична риба, но да има няколко десетки далеч по-хубави от нея. Ако няма друга става, но лампуки пай би трябвало да е забранен със закон. Просто недей да плащаш за такова нещо.  Mr. Green

Малтийската кухня е нещо, което е измислено, колкото да кажат, че имат кухня. Основно и почти изцяло ядат италианска кухня, също и много говежди стекове, както и азиатска храна. Да кажем, че турските ресторанти са по-популярни от традиционните малтийски, които не са нищо друго, освен капани за туристи. Не че турските са много популярни, просто малтийските никак не са.  Laughing

Ако обичаш риба не пропускай неделния пазар в Марсашлок и ресторантчетата покрай него.

# 634
  • София
Благодаря много, за съжаление няма да съм там и в неделя. Втори път догодина ще се ходи в Малта, сега дори за Гозо няма да имам време, но съм сигурна, че пак ще е хубаво.

# 635
  • around the world, where the heart belongs
И на мен ми е интересно кое задължително трябва да се опита в Малта, нещата звучат интереснo.

Бих искала да ви питам и къде най-близо може да се иде на плаж до Слима (там ще ни е хотелът). Не държим на дълъг пясъчен плаж, а на място, където да се сложи хавлия, може и изкуствен плаж или удобни камъни Simple Smile  Бихме искали всеки ден да ходим на плаж и да съчетаваме с разходка из Валета, Мдина, евентуално Гозо.

По отношение на Мдина - видях, че има автобус на всеки 60 мин - тези автобуси точни ли са, че с това "често" разписание се притеснявам малко дали няма да го пропуснем и цял ден да иде в пътуване.

За Гозо - не ми беше в списъка за посещение, но оставам с впечатление, че присъства във всяка туристическа програма, та се чудя да не пропусна нещо. Simple Smile Лесно можем ли да стигнем до там от Слима и има ли възможност за плаж без много обикаляне из острова?

Мерси много!

# 636

Бих искала да ви питам и къде най-близо може да се иде на плаж до Слима (там ще ни е хотелът). Не държим на дълъг пясъчен плаж, а на място, където да се сложи хавлия, може и изкуствен плаж или удобни камъни Simple Smile  Бихме искали всеки ден да ходим на плаж и да съчетаваме с разходка из Валета, Мдина, евентуално Гозо.

По отношение на Мдина - видях, че има автобус на всеки 60 мин - тези автобуси точни ли са, че с това "често" разписание се притеснявам малко дали няма да го пропуснем и цял ден да иде в пътуване.

За Гозо - не ми беше в списъка за посещение, но оставам с впечатление, че присъства във всяка туристическа програма, та се чудя да не пропусна нещо. Simple Smile Лесно можем ли да стигнем до там от Слима и има ли възможност за плаж без много обикаляне из острова?

Покрай Слима има дълга плажна ивица. Камък е, но има много места, където е напълно гладко, издълбани басейни в камъните и въобще доста добре е като за каменен плаж, каквито аз вече предпочитам. Онзи ден видях, че има и спасители, доскоро нямаше.

За Мдина има не един автобус. От Слима директният е само 203 и наистина е на един час, но може да отидете до Валета, докъдето има много автобуси и е съвсем близо, а оттам вече има много автобуси до навсякъде.
Напоследък доста оправиха положението с обществения транспорт, даже преди няколко дни четох, че пуснали голям брой допълнителни автобуси по най-натоварените линии и намалили интервала, на който минава. Ако имате ĺтелефони с Андроид, изтеглете си приложение Тalinja. Чрез опцията My Next Bus, където и да се намирате може да разберете след точно колко минути ще дойде всеки автобус, който минава от там. Следи автобусите в реално време и отчита закъснения или забавяния. Пробвах го няколко пъти, на секундата идва автобусът. Просто започваш да пишеш името на спирката, което е изписано на самата спирка, то се появява в приложението, избираш го и готово. Мобилен интернет може да имате ако си купите предплатена карта на Vodafone и заредите кредит за 10 евро поне, с ваучер или банкова карта. Предполагам, че и с другите оператори е така, но не знам подробности за тях.

Гозо си заслужава много да се види. От Слима с ферибот не може да отидете, трябва да отидете с автобус до Cirkewwa. Ето тук подробни разяснения, само автобусите не са същите, защото смениха всички номера и маршрути преди няколко месеца:

http://www.malta-guide.net/transport/ferry-boat-gozo-island-malta/

От Слима до Cirkewwa се ходи с 222.
https://www.publictransport.com.mt/en/trip-planner

п.п. Сега видях, че приложението го има и за Iphone.

Последна редакция: вт, 21 юни 2016, 09:04 от Анонимен

# 637
  • around the world, where the heart belongs
Благодаря ти! Наистина много полезна информация. За мен на камения плаж единствен проблем ще е постоянното слънце без чадър. Може би след като има спасители, е възможно да има и по-облагородени части с чадъри например? А пясъчен плаж най-близо St George's Bay ли е или се бъркам?  Rolling Eyes

Това приложение за телефона наистина изглежда много полезно, както и цялата информация за него, която даде.
Благодаря много за изчерпателния отговор ! Simple Smile

# 638
Какво ще ми препоръчате като кухня? Какво е важно да се пробва там?

Можеш да си поръчаш в някой ресторант т.нар. малтийско плато - малтийски наденички, сушени домати, бигиля (дип от едно бобено растение, има вкус на леща), местните сиренца "джбейна", маслини - и общо взето ще изчерпаш всичкото ядене, което се има за местно  Wink

От там нататък за местна кухня минава заешко и пъдпъдъче месо (виждала съм ги сервирани във вид на купчина кокалчета с малко месо - не бих си го причинила), рибите (swordfish например е супер, както и другите дребно-акулести), охлюви.

Всъщност малтийците ядат масово пайове, бургери, месо и прочее калорийни бомби. Пайовете винаги са ми глетави, не знам какво им харесват. Парадоксално е, че се намират по средата между сицилианската и северноафриканската кухня, а буквално нямат хубава собствена кухня.

# 639
Абе с две думи малтийската кухня е измишльотина от хорска срама. Иначе малтийците не са балами и знаят какво да ядат. Не като и да нямат достъп до каквото си поискат. Храна тук много. Аз иначе щях да съм далече.  Mr. Green

# 640
Посетете Гозо и Комино (Синята Лагуна) на всяка цена! Красотата е неописуема.

А мобилна карта може да си вземете оъ летището - имаше промоция на Водафон,сим карта + минути + 1гб интернет за 20евро.

# 641
а някой ходил ли е през декември в Ла Валета, Малта, да речем за нова година как е?

# 642
а някой ходил ли е през декември в Ла Валета, Малта, да речем за нова година как е?

Ходих от 29 декември до 3 януари. Беше супер. Температура около 17-19 градуса, а на Гозо - над 20.

# 643

Ходих от 29 декември до 3 януари. Беше супер. Температура около 17-19 градуса, а на Гозо - над 20.

организирано с агенция или сам, в кой хотел и какво имаше на връх нова година-заря, програми нещо впечатляващо?

# 644

организирано с агенция или сам, в кой хотел и какво имаше на връх нова година-заря, програми нещо впечатляващо?

хотелът е отдалечен от Валета и се намира в района на град Мелиха - http://www.galahotels.com/en/Hotel/Malta_140/Malta_13762/Mellieh … 80CFQWfGwodSpUO1w. Отзалечен е от транспортния хъб и от купона в Пачевил/Слима/Сан Жилян......по Нова година нямаше нищо особено. Заря и прочие е имало във Валета и веселие на открито.

Общи условия

Активация на акаунт