ХИПЕРИНСУЛИНЕМИЯ - да я победим заедно! Тема №10

• 58 623
  • 751
  •   1
Отговори
# 615
Поспаланке, не мисля, че разликата в захарта ти на гкадно е голяма. Аз не бих я тълкувала като по-лоша, докато не я проконтролираш няколко пъти. Имай в предвид, че тя много варира според това какво си ял предишния де, особено вечерта, както и колко часа си гладувала преди това, имала ли си движение до лабораторията или си отишла с кола и т.н.

Мартеа, би ли написала менюто си за един-два дни?

# 616
Поспаланчо, и аз мисля, че не е толкова зле положението по отношение на захарта. На 60 минута си е направо супер, а и останалите две стойности са в норма. Верно, инсулинът доста скача и към това трябва да са насочени усилията ти.
Яна Ина, честно не знам защо толкова ми се  скъси цикъла последните месеци, може и случайно да е било. Забелязвам, че първата фаза е доста кратка. Овулацията настъпва три-четири дни след кървенето и после си има нормална лутеална фаза. Ще рече - няма да е и прогестеронов проблемът. Всъщност днес ми е 27ми ден. Ако изкарам до утре без М - направо съм постигнала  ефект с Инофолика. Ама предния месец беше чудо - дойде ми на 6 февруари и после на 1 март пак. Знам, че със сигурност не е от инсулина. Не му отдавам голямо значение, защото М си е нормална.

# 617

Мартеа, би ли написала менюто си за един-два дни?

да, разбира се, то е почти едно и също всеки ден.

закуска
3 суп. лъжици овесени ядки, сварени в 200 мл вода. Добавям супена лъжица зехтин и 80-100 гр. сирене

обяд комбинация от от 1,2 и 3:
1. шопска салата/порция задушени зеленчуци/порция леща/тиквички на скара/печени чушки
2. около 100 гр: риба, телешко кюфте, пилешко, сирене
3. 1 с.л. зехтин/8-9 маслини/четвърт авокадо

сл. закуска

едно малко кис. мляко (300 мл) със стевия и 1 ч.л. тахан. Може и да не е подсладено, но тахан трябва, защото е мазнина
или една ябълка с 50 гр. сирене, лъжичка тахан

вечеря - като обяда
закуска преди лягане - пише, че е задължителна, но аз я пропсукам в повечето случаи - като следобедната закуска.

Основната идея на този режим е, че на всяко хранене трябва да има баланс между протеини, въглехидрати и ненаситени мазнини в определени количества. Тук има описано подробно всичко - калкулатор за това от колко блока (това се мерните единици на този режим) се нуждае човек на ден, пример как да ги разпределиш на ден (с това определяш какви количества кога да ядеш според предпочитанията), таблица за количеств на един блок, в която е описано какво е подходящо за консумация и какво не.
На прим виста човек ис мисли, че е обратното на рзделното хранене - била съм два пъти по 1 година на него и го познавам в детайли - но не е, тъй като тук под въглехидрати се разбират повечето то хрните, познати в РХ като алкални. Тук изобщо се избягват картофи, ориз, боб, хляб, сладко, наситени мазнини (затова не може масло и кашкавал).
Всъщност, този режим се описва като хормонална диета и от това, което прочетох в книгата, пък и сравнено с това, което знам покрай диагнозата си, ми звучи страшно логично.

Пак да кажа, че не следя вманиачено количества, нямам кухненски кантар, на око ги преценявам нещата.

# 618
  • Живее на Луната
Тази диета доста ми прилича на НВД - определено става за нас  Peace

Аз пък да се похваля, че миналата седмица си правих профилактични изследвания и кръвната захар на гладно ми беше 4, а до сега никога не ми е била под 5   Laughing Не знам дали е кой знае какво, но аз си се радвам.

# 619
Поли, дано ти помогне инофолика! Peace
Мартеа, това е все едно чета за диетата на д-р Папе "Да отслабнем, докато спим", а ако изключим закуската си е чисто вм-нвд, по което аз се храня.  Wink
Бела, това е чудесна новина! Продължавай в същия дух!  Hug

# 620

Мартеа, това е все едно чета за диетата на д-р Папе "Да отслабнем, докато спим", а ако изключим закуската си е чисто вм-нвд, по което аз се храня.  Wink

ВМ-НВД изключва ли наситените мазнини? Т.е. изключва ли масло, мазни меса, въобще мазнини от животински произход?

# 621
Аз доколкото знам ненаситените са по полезни от наситените. Но пък и не трябва да се прекалява.
Без мазнини не може. Ама не говоря да си пържим картофки де Joy Макар че преди седмица си хапнах една стабилна порция със салата. Не бях яла пържени картофи от 2 години.
Иначе съм чела, че има диета нисковъглехидратна, която включва доста мазнини.

# 622
ВМ-НВД изключва ли наситените мазнини? Т.е. изключва ли масло, мазни меса, въобще мазнини от животински произход?
Не, точно обратното толерира техния прием.  Peace

# 623
Не, точно обратното толерира техния прием.  Peace

ами значи няма общо. Зоната се основава върху приема на ненаситени мазнини (рибеното масло е задължително, забравих да кажа), баланса между Б, В и М и контролиране на порциите. Менюто може и да си прилича, разбира се, на мен някои неща, с малки изключения, и на РХ ми приличат (всъщност човек може спокойно да се храни разделно в Зоната), но разликата е в детайлите, които са важни - няма как да го обясна в две думи, книгата е интересна и я има качена на линка, ако на някой му е интересно.

# 624
Здравейте , момичета!

Видях колко много теми има вече за ИР. Молбата ми е по-запознатите от вас да ми помогнат с информация за необходимите ми изследвания. Имам ПКЯ / регистрирани от ехограф/ и липса на цикъл 6-9 месеца  и сега ендокринолог ми назначи всички възможни хормонални изследвания плюс  ОГТТ с глюкоза и ИР, т.к. имам резки спадове и покачвания  в теглото при спиране и започване на консумация на захарни изделия, лекарят ми се осъмни за проблеми със захарта и инсулина.

Въпросът ми е кога е подходящо да направя двете изследвания така че да са максимално точни, пия в момента оргаметрил за предизвикване на цикъла и не знам  дали ще повлие на резултатите.  
В интернет четох че ОГТТ се прави поне една след спиране на хормонални препарати и 3 дни след приключване на менструация, в лабораторията ми казаха също че е възможно и по време на цикъл и извън него, каквото лекарят ми е казал, а лекарят не спомена някакви специални изисквания кога да  пусна, освен за репродуктивните хормони.

Посъветвайте ме, моля, как да процедирам!  Embarassed Thinking Thinking

# 625
  • Живее на Луната
За обременяването няма никакво значение кога ще го направиш - купи си от аптеката глюкоза и я разреди с половин литър вода. След първото вземане на кръв я пиеш. Да кажеш задължително да ти наптавят три замервания на инсулин и кр.захар.
За хормоналните изследвания според мен има значение какво пиеш, но щом лекар ти ги е назначил, явно е взел под внимание това.
Може да съчетаеш някои от хормоналните с обременяването, за да имаш едно бодене по-малко. Успех  Hug

# 626
mexicana___ , за предизвикване на цикъл се пие 10 дни прогестеронов препарат (Утрогестан, Дуфастон и др.), а не естрадиол, какъвто съдържа Оргаметрила. Ако прочетеш листовката, в нея пише, че този препарат е за подтискане на мц.  Peace Щом имаше спкя не го пий, а отиди при добър аг-ендокринолог, защото с допълнителен прием на естроген може да си задълбочиш проблема с поликистозата още повече!  Wink
На теб по принцип не ти идва, така ли? Тогава се прави курс за предизвикване на цикъл и на 3-4 ден от него се пускат всички хормонални изследвания. Разбира се това важи в случая, че си пила прогестерон, тъй като той няма да даде голямо отражение на хормоналната картина, свързана със спкя. Ако пиеш естроген обаче, това не е така и трябва да се изчака поне 1 месец след спирането на хормоните.
Относно ОГТТ - най-добре е да се направи след приключване на мц, няма значение кой ден, важно е да не си в цикъл. Също така не забравяй да спазиш необходимите изисквания за правилно провеждане на теста, както и да си поискаш на 0, 60 и 120 мин. да ти изследват не замо кр. захар, но и инсулина.

# 627
Късно ви откривам ooooh!, вихря се в темата за Сиофора, а то къде били хората с моите проблеми.
Накратко какво ме води при вас Hug
45 кг качени за 10 години, като 33 от тях по време на бременноста, която беше 2004г ooooh!
Октомври 2013 отидох на ендокринолог, който разбира се не беше доволен от абсурдното ми изчакване и резултата беше на лице - заха след обременяване 8.7, инсулин - 78, ПКЯ и тн и тн.
Започнах със Сиофор 3 * 1000 и в началото на март бях с точно 15 кг по - слаба bowuu, с желен цикъл през последните 4 месеца и с прекрасна овулация. След обременяването март захарта ми беше 5 и преди и след, гликираната също, но инсулина си е зависнал доста висок - 48 след обременяваме и продължавам със Сиофор в същата схема.
Започнах обаче и опити за бебе, да видим какво ще се получи. Продължавам и с диетата, но сега свалям доста по - малко - 1,5 за този месец, което е добре, тъй като рязкото сваляне и то не е ок.
Та надявам се да приемата нови при вас, пък аз ще изчета назад всичко, за да не съм новопоявилият се Иванушка глупака Peace Laughing

# 628
Moon Walk, добре дошла!   bouquet Ако искаш можеш да поделиш как се храниш и какви са точните ти резултати от огтт.  Peace

# 629
mexicana___ , за предизвикване на цикъл се пие 10 дни прогестеронов препарат (Утрогестан, Дуфастон и др.), а не естрадиол, какъвто съдържа Оргаметрила. Ако прочетеш листовката, в нея пише, че този препарат е за подтискане на мц.  Peace Щом имаше спкя не го пий, а отиди при добър аг-ендокринолог, защото с допълнителен прием на естроген може да си задълбочиш проблема с поликистозата още повече!  Wink
На теб по принцип не ти идва, така ли? Тогава се прави курс за предизвикване на цикъл и на 3-4 ден от него се пускат всички хормонални изследвания. Разбира се това важи в случая, че си пила прогестерон, тъй като той няма да даде голямо отражение на хормоналната картина, свързана със спкя. Ако пиеш естроген обаче, това не е така и трябва да се изчака поне 1 месец след спирането на хормоните.
Относно ОГТТ - най-добре е да се направи след приключване на мц, няма значение кой ден, важно е да не си в цикъл. Също така не забравяй да спазиш необходимите изисквания за правилно провеждане на теста, както и да си поискаш на 0, 60 и 120 мин. да ти изследват не замо кр. захар, но и инсулина.

Jana Ina
, благодаря ти много за информацията. Да, не ми идва цял живот  редовно ,а през няколко месеца, понякога изчезва  за периоди от 6-9 месеца. Всичко , което описа като действие на лекарставата съм го преживяла  преди 2 год.( нереални резултати от хормонални изследвания и нормализиране на следващия месец), но точно след прием на дуфастон за предизвикване. Толкова зле ми се отрази, постоянно ми беше лошо и ми се виеше свят, след това 2 месеца физически се оправях докато се изчистя от него, качих 5 кг за един месец и с настроението бях  #Cussing out #Cussing out #Cussing out #2gunfire #2gunfire Пила съм и утрогестан , с който освен че пак напълнях,   дори не ми дойде ... Shocked Shocked

Назначи ми  оргаметрила проф. Каменов , началник на клиниката по ендокринология на Александровска, вярвам , че е добър специалист, просто му казах , че след дуфастона не ми се вярваше. Той каза , че е нормално с всички такива препарати да ми е некомфортно, но да изтърпя , за да мога да направя изследванията. Rolling Eyes Просто не знаех дали няма да повлияят на ОГТТ и ИР
Междудр. сега чета листовката на Оргаметрила - "съдържа линестренол, прогестаген, подобен на естествения хормон прогестерон" Доста ми е зле  химията, но това не е ли прогестерон , а не естроген? newsm78 newsm78

Общи условия

Активация на акаунт