Математици, тук се спрете, моля бързо помогнете и задачата решете!

• 59 117
  • 754
  •   1
Отговори
# 105
Зад.: Иван трябва да изкачи стълбище с 10 стъпала. С една крачка Иван може да изкачи 1 или 2 стъпала наведнъж.  Шестото стъпало е счупено и върху него не може да се стъпва. По колко различни начина Иван може да изкачи стълбището?

/**
Зад.: Иван трябва да изкачи стълбище с 10 стъпала.
С една крачка Иван може да изкачи 1 или 2 стъпала наведнъж.
Шестото стъпало е счупено и върху него не може да се стъпва.
По колко различни начина Иван може да изкачи стълбището?
*/
#include<iostream>
using namespace std;
int answer=0;
void NameriAnswer(int current,int a=0)
{
    /*for(long long i=0;i<a*5;i++)
    {
        cout<<" ";
    }
    cout<<current<<endl;*/
    if(current==10)
    {
        answer++;
        return;
    }
    if(current==6 or current>10)
    {
        return;
    }
    NameriAnswer(current+1,a+1);
    NameriAnswer(current+2,a+1);
}
int main()
{
    NameriAnswer(0);
    cout<<answer<<endl;
}

muro04 благодаря за поправката.
Отговорът е 24 .

Последна редакция: нд, 05 май 2013, 18:25 от Алекс Белята

# 106
А Иван може ли да прескочи първото стъпало?

# 107

Зад.: Скакауец скача надясно и наляво по права линия. Скоковете надясно са с дължина 80 см, а скоковете наляво са с дължина 50 см. С колко най-малко скока скакауецът може да се отдалечи на 3 м и 70 см от първоначалната си позиция?

Ant12 имате ли отговор на тази задача?
Аз получавам отговор 10 и ако го приемете за верен ще напиша и обяснението на задачата.

# 108
  • София

Зад.: Скакауец скача надясно и наляво по права линия. Скоковете надясно са с дължина 80 см, а скоковете наляво са с дължина 50 см. С колко най-малко скока скакауецът може да се отдалечи на 3 м и 70 см от първоначалната си позиция?

Аз получавам отговор 10 и ако го приемете за верен ще напиша и обяснението на задачата.
А аз получавам 6  newsm78

# 109

А аз получавам 6  newsm78

Вашият резултат е по-малък от моя, така че напишете обяснението Вие.

Трябва да напусна форума за малко, затова ще пусна моите разсъждения пък може някой през това време да ми намери бъга на програмата , ако имам такъв.

Ето:

Последна редакция: нд, 05 май 2013, 20:06 от Алекс Белята

# 110

Зад.: Даден е трапецът ABCD с основи АВ и CD, в който ВС=12 см. Точка К е среда на страната AD и разстоянието от К до правата BC е равно на 8 см. Намерете лицето на трапеца.

И моят отговор за скакалеца е 10.
От уравнението: х.0,8-у.0,5=+/- 3,7  чрез проба и заместване получаваме решение при х=1 и у=9.

Задачата за трапеца: Нека отсечката KL=8 e перпендикулярната на CB, KM - средната отсечка на трапеца, а MN - перпендикулярна на DC. Триъгълниците CMN и KML, са подобни. От подобието:
6/КМ = NM/8 => KM.NM=48 => лицето на трапеца = 48.2=96

# 111
  • София
Ще си позволя една вметка за задачата за трапеца.
Понеже е за шести клас, а те не са учили средна отсечка и подобие,
задачата може да се реши и със знанията на петокласник за
свойства на медианата и за равнолицеви триъгълници с една и съща основа и срещуположен връх върху права, успоредна на основата. Само с тези знания могат да докажат основна задача за трапец - че триъгълникът с върхове средата на едното бедро и двата края на другото бедро на трапец има лице, равно на половината от лицето на трапеца.
От тук лицето на SABCD = 2. SBKC

# 112
  • у дома
Момичета, една задача от втори модул на примерен тест. Сигурна съм, че сме решавали подобни задачи, но ... блокирах... "В остроъгълен триъгълник АВС височините АА', BB`, CC` се пресичат в точка Н. Ако ъгъл НАВ:ъгъл НВА=2:3 и ъгъл НВС:ъгъл НСВ=1:2, намерете големината на ъгъл СА'B' в градуси. Praynig

# 113
  • София

[/quote]

[/quote]
А аз получавам 6  newsm78
[/quote]

Вашият резултат е по-малък от моя, така че напишете обяснението Вие.

Трябва да напусна форума за малко, затова ще пусна моите разсъждения пък може някой през това време да ми намери бъга на програмата , ако имам такъв.
Убедихте ме, грешката е моя - Браво на детето  Peace

# 114
  • София
Момичета, една задача от втори модул на примерен тест. Сигурна съм, че сме решавали подобни задачи, но ... блокирах... "В остроъгълен триъгълник АВС височините АА', BB`, CC` се пресичат в точка Н. Ако ъгъл НАВ:ъгъл НВА=2:3 и ъгъл НВС:ъгъл НСВ=1:2, намерете големината на ъгъл СА'B' в градуси. Praynig

Колийн, не пускам чертеж, но мисля, че ще стане ясно и без него.
HAB:HBA=2:3 => HAB=2x и HBA=3x
HBC:HCB= 1:2 => HBC=y и HCB=2y
В триъгълник HA'C имаме 90+y+<CHA'=180 , <CHA'=90-2y
В триъгълник AHC' имаме 90+2x+<AHC'=180, <AHC'=90-2x
90-2x=90-2y като връхни
2x=2y <=> x=y
<AHB'=<BHA'=90-y => <B'AH=y
<A=y+2x=x+2x=3x
<B=3x+y=3x+x=4x
В триъгълник AA'C имаме y+90+<C=180, <C=90-y=90-x
<A+<B+<C=180
3x+4x+90-x=180
6x=90
x=15 градуса
<A=3.15=45 градуса, <B=4.15=60 градуса, <C=90-15=75 градуса
Идва ред на построението Mr. Green
Нека точка М е средата на СН.
=>B'M -медиана към хипотенузата в B'HC
A'M- медиана към хипотенузата  в А'HC
=>B'M=CM=HM=A'M
<MCA'=<MA'C=30 градуса
<MB'C=<MCB'=45 Градуса
<B'MC=180-2.45=90 градуса
<A'MC=180-2.30=120 градуса
<B'MA'=360-90-120=150 градуса
Триъгълник B'MA' е равнобедрен.
=> <MB'A'=<MA'B'=(180-150):2= 15 градуса
<CA'B'=30+15=45 градуса

Последна редакция: пн, 06 май 2013, 08:40 от пенсионирана русалка

# 115
  • у дома
Е, как не се сетих за средата на отсечката  #2gunfire Русалчице, много ти благодаря отново!!! Не знам какво да кажа. Подцених тези четири теста в сборника от училище. Оставих ги за последния момент, а ето, че геометричните задачи във втори модул са си сериозни ... Благодаря отново!

# 116
А пък аз получавам 21!
Щом шестото стъпало е счупено, значи Иван трябва задължително да стъпи на петото и на седмото, за да го прескочи.
От седмото до десетото може да стигне по 3 начина (без прескачане или да прескочи осмото или деветото);
От нулевото Simple Smile  до петото - по 7 ( без прескачане 1 + с по едно прескачане 4 + с по две прескачания 2)
Общо 7.3=21

# 117
  • София
Добро утро в този слънчев хубав ден:)
Пускам една много хубава задача по геометрия за успоредник.

Даден е успоредник ABCD, за когото <BAD<90; AD=2AB; M -среда за AD.От т.С е построен перпендикуляр СН към правата АВ. Да се докаже, че <HMD=3<AHM

# 118
  • у дома
90:30 градуса?

# 119
  • София
Няма конкретни ъглови мерки. Просто да се докаже зависимостта между ъглите.

Общи условия

Активация на акаунт