Дискова херния - 7

• 151 243
  • 744
  •   1
Отговори
# 180
Sophia L., сигурна съм, че Ви е било много по-добре преди. Аз се връщах няколко пъти на първата страница, за да потърся правила и точки, по които трябва да се пише в темата, никъде не открих такива ...и напълно нормално да е така. Тоест, според мен тук сме, за да мрънкаме, а не да се похвалим, как по пет часа играя хора и ръченици на сватби, защото съм страхотно и това умея. Дай боже да дойде ден в който пак да се похваля с това.
Но сега ме боли, и пак ме боли и не спира да ме боли и болката не  елека и това ме утищожава психически. Тук се надявам да намеря съмишленици и с едно потупване по рамото да ме потупат в труден момент. Смятам, че както и аз, така и Маги имаше нужда от това онази вечер, в която поспамихме.
Утре сутринта ще Ви питам изпихте ли си кафето дискоманиячки? Дали се казахте, ще е ден без болка? За това е тази тема, за да има кой на кого да каже две приказки за подкрепа,когато има нужда. Поне така мисля, аз ,без да се прави непрекъснато забележка.
Малко объркано стана, но напълно нормално за обърканите ни състояния. ние сме нови, но за това не сме виновни, просто тепърва се вписваме в каритнката на чудната ДХ и се мъчим да й станем приятели.
Много е хубаво да можеш дори да поспамиш, да помрънкаш, да похвалиш някого, да попиташ, да получиш отговор,.....нали така?

# 181
говоря примерно с рехабилитатор , шеф на отделение във Велин град и той ми твърди , че проблемите с краката нямали нищо общо с вратната дискова херния, както и да е

От тук аз вадя следният извод който е обратен на общо приетият пийте повече вода, аз за себе си казвам не пий вода. Защо, защото при вече утвърдена остеохондроза единственият начин да се свие хернията е , чрез намаляне на водното и съдържание демек дехитратация.
 Ако се наливам с вода и уж я пълня с вода , няма начин тя да се издигне и да избута вратната мускулатура и да се оправи, само свиване.
Прави са хората.Проблемите в крака са от лумбалнаия отдел.Може протрузия или шип да имаш.Щом имаш ДХ на шийния отдел(както и аз),90% е вероятността да имаш и на лумбалния,все пак това си е дискова болест.
А вода трябва да си се пие,защото при ДХ на едно ниво се променя геометрията на цели ГС и като почнат да се трескат и другите дискове....
При всеки лечението е индивидуално,за това трябва да се пробва всичко,пък което помогне Simple Smile

# 182
говоря примерно с рехабилитатор , шеф на отделение във Велин град и той ми твърди , че проблемите с краката нямали нищо общо с вратната дискова херния, както и да е

От тук аз вадя следният извод който е обратен на общо приетият пийте повече вода, аз за себе си казвам не пий вода. Защо, защото при вече утвърдена остеохондроза единственият начин да се свие хернията е , чрез намаляне на водното и съдържание демек дехитратация.
 Ако се наливам с вода и уж я пълня с вода , няма начин тя да се издигне и да избута вратната мускулатура и да се оправи, само свиване.
Прави са хората.Проблемите в крака са от лумбалнаия отдел.Може протрузия или шип да имаш.Щом имаш ДХ на шийния отдел(както и аз),90% е вероятността да имаш и на лумбалния,все пак това си е дискова болест.
А вода трябва да си се пие,защото при ДХ на едно ниво се променя геометрията на цели ГС и като почнат да се трескат и другите дискове....
При всеки лечението е индивидуално,за това трябва да се пробва всичко,пък което помогне Simple Smile

Да вероятността е голяма да имам нещо и на кръста, ама аз пусто понеже на вратът ми се обостри и си мислех за някакъв бърз ход на прогресия викам да не правя някаква спастична пареза на кракът, ама точно на единият само, но определено имам отражение на краката от вратната херния първо като иглички и мравучкания. сега големият проблем на така наречената спинална компресия или миелопатия , е че повечето невролози я разглеждат в нейният късен стадии парези, парализи, инконтиненции разни...а ранните стадии са точно това иглички, мравучкания леки спастични парези отшумяващи. Ама то е ясно , че трябва емг да се отдиферинцира. А иначе за водата ясно, ако не пия съвсем ще дехидратирам здравите, ако пия болният диск наливам , но аз говоря за излишно да се пие както пише примерно по 30 мл на килограм тегло примерно 3 литра да речем на ден, пробвах го това известно време, първо се мъкнех с едно шише вода и второ опознах всички тоалетни в околността където ходех. Ако ходиш два три пъти на ден до тоалетна означава , че организмът изхвърля достатъчно вода и ти си имаш в тялото, ама това по сто пъти на ден не е работа, натоварваш и бъбреците. Някой има ли с проблеми на краката от вратна херния, демек миелопатия .

# 183
  • София
Здравейте отново и от мен! Да се похваля малко - по празниците бях на селото ни без екстри като нет и с ограничен обхват на телефона. За мен това означава пълен релакс. Там си почивам идеално от ежедневния стрес и разпускам ефективно.
Малко изостанах от темата и сега наваксах с четенето...

evak, по повод на стола, на който седя - ползвам го от около 3 месеца и засега нямам оплаквания. Има настройка на извивката на облегалката за да е точно по гърба ми. Мисля, че е важно преди да вземеш решение за стола да го видиш и пробваш, защото това, което е удобно за един, за друг може да не е подходящо.

niksi70, с теб сме със сходен проблем - ДХ на С6-С7 и точно следващата седмица ми предстои операция. Аз също имам схващане, изтръпване и ограничена чувствителност на ръцете. Но това за крака ти не би трябвало да има връзка с шийната ДХ. При мен левия крак изтръпва понякога, но това е от дископатия в обсластта на кръста, която имам от поне 10 години и засега не ми прави особени проблеми. Бих ти препоръчала все пак да направиш поне рентген и консулт с невролог за да видят от къде е проблема. Но важното е пазене от натоварвания за да не се обострят болките.

# 184
Здравейте отново и от мен! Да се похваля малко - по празниците бях на селото ни без екстри като нет и с ограничен обхват на телефона. За мен това означава пълен релакс. Там си почивам идеално от ежедневния стрес и разпускам ефективно.
Малко изостанах от темата и сега наваксах с четенето...

evak, по повод на стола, на който седя - ползвам го от около 3 месеца и засега нямам оплаквания. Има настройка на извивката на облегалката за да е точно по гърба ми. Мисля, че е важно преди да вземеш решение за стола да го видиш и пробваш, защото това, което е удобно за един, за друг може да не е подходящо.

niksi70, с теб сме със сходен проблем - ДХ на С6-С7 и точно следващата седмица ми предстои операция. Аз също имам схващане, изтръпване и ограничена чувствителност на ръцете. Но това за крака ти не би трябвало да има връзка с шийната ДХ. При мен левия крак изтръпва понякога, но това е от дископатия в обсластта на кръста, която имам от поне 10 години и засега не ми прави особени проблеми. Бих ти препоръчала все пак да направиш поне рентген и консулт с невролог за да видят от къде е проблема. Но важното е пазене от натоварвания за да не се обострят болките.

Би ли споделила къде ще правиш операцията, каква точно е изрязване само на херниилата част ли или смяна на диска изцяло. Защо не се насочиш към спинален център софия за ендоскопска операция?? Симптомите който казваш за ръцете не са много за операция според мен, ако има неподвижност на ръцете , пареза ок, ама само за това изтръпване. Озон не пробва ли, озонова нуклеолиза? От къде си?

# 185
niksi70, къде си правил озоно терапията?

# 186
niksi70, споменаваш за леки упражнения, които правиш честичко, би ли казал кои са?

# 187
  • София
niksi70, аз съм от София и преди да се реша на операция ходих и в гръбначен център и във ВМА. И на двете места ми препоръчаха операция за смяна на диска. Ще се оперирам в Токуда, но операцията ще води д-р Наков, който е завеждащ Неврохирургията на ВМА.
При мен ДХ е следствие на претърпяна катастрофа и след това се задълбочи като са засегнати прешлените от С2 до С7. С6-С7 е тотално смазан като има и врастнал голям шип на същото ниво. Стандартните НСПВ не ми действат, спасява ме само аулин. Засегнат нерв на моменти причинява главоболие и спира оросяването на мозъка и поради тази причина заради главоболие вече на два пъти хвърча до Пирогов  в прединсултно състояние. И затова се реших на операция общо взето.

# 188
niksi70, аз съм от София и преди да се реша на операция ходих и в гръбначен център и във ВМА. И на двете места ми препоръчаха операция за смяна на диска. Ще се оперирам в Токуда, но операцията ще води д-р Наков, който е завеждащ Неврохирургията на ВМА.
При мен ДХ е следствие на претърпяна катастрофа и след това се задълбочи като са засегнати прешлените от С2 до С7. С6-С7 е тотално смазан като има и врастнал голям шип на същото ниво. Стандартните НСПВ не ми действат, спасява ме само аулин. Засегнат нерв на моменти причинява главоболие и спира оросяването на мозъка и поради тази причина заради главоболие вече на два пъти хвърча до Пирогов  в прединсултно състояние. И затова се реших на операция общо взето.

Да това е причина за операция, изборът ти е правилен на оператор!  По мое наблюдение в момента ВМА и спинален център са най добри в България. следва св Иван Рилски с доста по лоши условия. Ще мине добре и най успокоителното е , че повече няма да имаш никога проблеми с този диск. Какъв ще е дискът, ако е с фиксация на съседни прешлени ще носиш яка, ако не тоест от тези амортизиращите няма най вероятно или малко.
Предна ли ще е операцията , най вероятно такава.
Желая от сърце бързо оправяне и само да си жива и здрава.

# 189
niksi70, къде си правил озоно терапията?

Озоно терапията правих при д-р Димитров в лазерен център Пловдив. Точен е и нещата се купираха според мен. Отделно изчетох една лекция на д-р Верга създателят на методът Дискосан и видях снимки на абсолютно прибрани хернии след озон. Озонът е най голямата съвременна алтернатива на операцията, особено паравертебралният озон демек дискосан методът, безболезнен и бърз. Не е скъп, един курс ти е около 300 лв. Може да направиш няколко. Смисълът на озонът е че дехидратира хернията и тя изсъхва. Това е .

# 190
niksi70, споменаваш за леки упражнения, които правиш честичко, би ли казал кои са?

Ето много добър комплекс

http://www.youtube.com/watch?v=toDNwxQTSzI

Иначе моите три упражнения са за вратна херния и ще намеря в тубето и трите упражнения и ще ги пусна тук да ги видите.
Всъщност първото е Маккензи упражнение, второто стречинг и третото е за задната част на вратът, но са трудни за обяснения ще ги намеря и пусна тук!

# 191
Благодаря за информацията, тук в София поне за клиниките които знам май са привърженици на дисколизата, което ми се струва доста по инвазивно като процедура.

# 192
Благодаря за информацията, тук в София поне за клиниките които знам май са привърженици на дисколизата, което ми се струва доста по инвазивно като процедура.

Ами какво да ти кажа по принцип и дисколизата и дискосан методът са едно и също като действие тоест карат дискът да изсъхва, но при дисколизата се вкарва озонът директно в диска, което е добре от гледна точка на попадението, но е свързано с дискомфорт за пациента, болка и упоики, дискосанът също работи даже според някой по добре, според мен за по страхливите и не толкова тежки случаи дискосан, за по тежките ок, дисколиза, често и ги комбинират. Две дисколизи през време и дискосан между тях. но като цяло е редно преди операция да се предприема поне този вариант. Иначе на сравнително здрав диск с херния се препоръчва задна ендоскопска частична резекция на диска. Демек достъпът е отзад на вратът през канюла , влиза се в гръбначният канал и под видео наблюдение се резецира хернията. За такива като нас е цяло щастие, че се практикува това нещо в спинален център, не знам другаде да го правят, това не е едно и също с микроскопска операция, при ендоскопията има нулев риск и възстановяване за два дена. Е остава рискът хернията пак да се появи след години, но може и да не се появи.

http://www.youtube.com/watch?v=S1XgIh9OpbA

# 193
  • София
Какъв ще е дискът, ако е с фиксация на съседни прешлени ще носиш яка, ако не тоест от тези амортизиращите няма най вероятно или малко.
Предна ли ще е операцията , най вероятно такава.
Желая от сърце бързо оправяне и само да си жива и здрава.

Операцията ще е с фиксация и след това два месеца още ще съм с яка.
Честно казано не знам дали ще е предна.
А след като взех решението, се успокоих малко. Поне имам надежда, че болката ще отшуми и има светлина в тунела.

# 194
Здравейте,
от доста време следя форума, но се регистрирах едва преди малко. Очевидно съм в клуба на хората с гръбначни проблеми. Имам две дискови хернии L5S1 и L1L2, като тази на L1L2 е по-голяма, но много рядно ми създава проблеми. На L5S1 имам малка дясна медианна дискова херния и вече две години съм с постоянни болки въпреки курсовете на лечение с НПВС, инжекции с кортикостероиди, физиотерапии, кинезитерапии, акупунктура, масажи и други.
За справка - бил съм и на консултации при доц. Габровски, проф. Бусарски, проф. Романски, д-р Кондов, д-р Хаджиангелов, д-р Стоев. Всичките ми казаха, че хернията ми е малка (поне преди година беше такава, а на новия ЯМР от преди месец вече е средна). От тях само д-р Кондов ме увещаваше за операция, но той явно увещава всички. Доц. Габровки чак на втората ми консултация при него (1 година след първата и след многократни отпити за лечение) също препоръча операция. Д-р Стоев засега си държи на озоновите инжекции, въпреки че аз отидох при него с желанието за някакъво по-радикално решение - само там и в Света София правят ендоскопски операции и се надявах да пи предложи такава.

Преди няколко седмици се подложих на еднократна инжекция с озон и кортикостероид директно в диска в Гръбначен Център (ВМА, при д-р Стоев). Не при всички тази процедура има ефект, и явно аз съм един от тях, така че борбата продължава.
Искам да попитам има ли и други, които са се подлагали на някаква манипулация в този център и какви отзиви могат да споделят, защото повечето мнения, които прочетох преди да постъпя там бяха по-скоро самореклама, тоест по форумите рядко се споменават и то от хора, които били чували за центъра без директни впечатления. Поддържам връзка с пациентите от моята стая - няколко седмици след процедурите и те нямат видимо подобрение.

Установих, че в нито един форум няма систематизирана практическа информация относно вариантите ни за лечение в бг: клиники, доктори + отзиви от пациенти и статистика (както на успеваемост на операциите така и на повторни операции след време). Не намерих и никъде информация от пациенти, които са се лекували в чужбина, освен единични случаи и то за алфа клиник в мюнхен, която вече не съществува. Имате ли информация за клиники в чужбина, където, ако не друго, то поне имат дългогодишен опит в лечението (операциите) на дискови хернии и съответно могат да представят някаква статистика.

Тоест търся две неща - отзиви за Гръбначния Център на д-р Стоев от реални пациенти, които са били там, и отзиви за клиники в чужбина.

Вярвам, че инфото ще е полезно не само на мен Simple Smile

Поздрави и добре заварили!

Общи условия

Активация на акаунт