Суровоядство

• 61 434
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
Бях изпуснала момента, че след кисненето и покълването се суши. Мислех, че директно може да се мели и забъркват крекерите...

Напротив, правилно си разбрала. Но аз винаги си дехидратирам една част от елдата само покълнала и я слагам в пюрето на бебето или я използвам за сурови гранола барчета или за мюсли.

# 511
От сутринта накиснах елда,сега добавих малко лен и сусам да се понакиснат и те и скоро почвам да ги бъркам.Мисля си да сложа примерно и чушка,разни подправки и си мислих за маслини  newsm78 А момичета забърках си отново и сурови бонбонки-фурми,годжи,ядки,кокос,какаови зърна и чия.Проблема ми е,че в някой дни ям по 100гр.от тях,ще взема да надебелея мисля  Blush

# 512
Намерих страхотен сайт за ползата от яденето на сурови храни: http://orthomolecular.org Дали да не го сложим на първа страница в следващата тема?

Особено интересни са т. нар. NutriCircles, които показват хранителните вещества в някои представители на всяка хранителна група http://orthomolecular.org/nutrients/nc/index.shtml

Изключително се впечатлих от нагледното показване на това как полезностите биват буквално изтребвани при високо температурна обработка. Ето пример: пресни ягоди спрямо ягодово сладко

# 513
Фея, ние така и не уточнихме кой ще пуска темата. Аз досега не съм събирала никаква информация, а при теб имаше технически проблем, нали...

Този сайт ме стресна с картинката на молекулите - как мразех химията едно време..., на всичкото отгоре в гимназията я учихме на немски език. Сигурно затова вече нищо не помня и потръпвам от ужас, когато стане въпрос за нещо, засягащо тази област на науката Laughing
Не че и със физиката съм по-добре Embarassed

Аз да се похваля, че вече си имам уред за сушене на плодове и зеленчуци - заредих го току що със смокини и на последното ниво - малко праскови.

# 514
Тони, идеята си беше твоя. Мисля, че е добре ти да носиш байрака Wink При мен като че ли проблемът е "иди ми-доди ми", защото успях без никакви трудности да създам темата за сухото четкане.

# 515
Хаха, аз никак не държа да пускам теми. Само в краен случай, когато никой не се сеща да пише за нещо, което ми е интересно Laughing
Но от днес вече съм в отпуск и ако не ти се занимава, ще намеря време да прегледам темата и да отделя най-важното в отделен документ, който да ни е под ръка, стане ли време за новата тема Hug

Сега друго ми щукна - видях, че мога да си поръчам от Англия семена на кейл - дали е добра идея? Ужасно евтини са, така че това не е проблем. Но дали има смисъл? Свекърва ми имат градинка, мога да опитам да ги пробутам на тях есента или пък аз да пробвам да измисля нещо за терасата... newsm78

# 516
Тони, абсолютно си заслужава! Като е в сезон, кейлът дава много добра реколта. Излишъкът ще можеш да направиш на чипс или да замразиш за зелени нектари.

На много места препоръчват да се изхвърлят дръжките на кейла, щото горчали, ама ние с ММ ги ядем. Ей така, просто си ги хрупаме като резенчета сурово зеле.

# 517
  • У дома
Днес мисля да забъркам едно сурово сладко от боровинки - 4 чч боровинки, 2сл мед, 2 сл чиа семена накиснати за 10 мин в 3 сл вода. После се блендва и готово. Чудя се дали чиата ще е достатъчно.

# 518
Тони,
къдравото зеле издържа и на по-ниски Т. Така че защо не.
Дръжките и ние не хвърляме.

Аталанта,
ако става дума за сини боровинки, те също желират.
И все пак аз бих сложила 4 с.л. чиа. Така го виждам. На 1ч.ч. боровинки по 1с.л. чиа.

# 519
Фея,този сайт е страхотен!Много интересни неща и полезни могат да се научат от него Simple Smile Аз суших ямс,ама нещо ми е жилав и го оставих малко на терасата,дано успее още малко да се поизсуши.Направих и елдените крекери.Станаха вкусни и хрупкави,но всякаш остават малко брашнен вкус в устата.Принципно сместта ми стана малко рядка,та те не станаха и от най-тънките,които съм правила  Rolling Eyes Иначе сега настъргах и кокосов орех и го сложих м/у два пластта хартия на балкона,дано се получи сушенето.Като се покаже слънцето смятам да го отвия малко.Правих и домашен шоколад!
Фея,ти не си ли правиш домашен шоколад?Ползите са много,а и е толкова вкусен,и калоричен де  Wink

# 520
  • Sofia
как се прави шоколада

# 521
Десинка, предполагам имаш предвид сладък картоф.
Ямс е друго...

# 522
Вери,да,сладък картоф точно Simple Smile Ама нещо не ми се получи особено споучлив,жилав е и вероятно причината е,че не го нарязах на много тънко.Тънко е,но мисля,че не е достатъчно  за да добие хрупкавост.
Един страничен въпрос,че водя малкък спор с познати.Твърдят,че не било полезно всеки ден да се хапват по няколко фурми или някакви сурови десерти с тях,защото били прости захари и бързо се преобразували в мазнини,също така се играе и с инсулиновите нива.Аз все пак мисля,че имат много полезни вещества,а пък аз например от месеци си хапвам ежедневно по 2-3 сурови бонбона,за момента не съм забелязала нещо лошо  Thinking

# 523
Не че много разбирам, ама да си кажа....    Laughing
Плодовете и предимно сушените, са концентрирана захар.И аз мисля ,че не е полезно да се ядат всеки ден, че и по много.

Аз днес направих морковените "търкалца", само че при мен са и сърца.....ще видим утре, като се изсушат, стават ли за ядене.   Grinning

# 524
Десинка, и познатите и Катрин са прави.
Често срещано е хора, решили да са предимно на сурово, да залитат по сладостите мислейки, че щом е сурово значи е полезно.
Дет' се вика: умната. Wink

Общи условия

Активация на акаунт