Суровоядство

• 61 444
  • 740
  •   1
Отговори
# 495
А можете ли да ме ориентирате освен по етикета, който явно не съм доогладела, елдата какъв цвят има, когато е сурова?
Суровата, която съм купувала е със зеленикаво-бежов цвят, а бланшираната - кафява. Но не съм специалист Simple Smile

# 496
# 497
  • София
Много благодаря, от тук на татък само светла в зеленикав нюанс ще взимам.
А елда или друга основа предпочитате за крекерите?

# 498
За крекери аз тепърва започвам да изпробвам различни вариянти.Досега съм пробвала много,но на фурна.Има много хубави рецепти с пшенични кълнове.Само за пшеницата не знам пак колко трябва да покълне,дали може само една нощ да се кисне?Аз си взех някаква специално за покълване.Може да се опита и с част овесени ядки и елда,комбинациите са много,каквото си искаш.Чудя се също как би се получило ако вместо вода сложа пюре от тиквички,четох на много места за такива предложения Simple Smile

# 499
Десинка, зависи колко големи искаш да са кълновете. Обикновено 36 часа са ми достатъчни за хубави пшеничени кълнове.

# 500
За кракерите не става ли брашно от елда  newsm78
За кълновете съм правила от сусам ( не бях особенно възхитена от вкуса им) и от леща- последните са страхотна добавка за салата от спанак  Mr. Green

# 501
И на мен кълновете от леща са ми любими, редом с тези на боб мунг.

Виж, кълнове на люцерна не мога да ям. Пробвала съм и ми напомнят по аромат на нещо, което няма да споменавам, но определено не желая да го добавям към салатите си  Sick

# 502
Десинка, може пюре от тиквичка вместо вода.

Пшеница - 8 часа накисване и кълн не по-голям/дълъг от зърното.

Титина, ако ще се пекат крекерите, може и брашно от елда.
То зависи и какво е брашното, де.
Ако е накисвано, покълвано, сушено и смляно зърното, може и в сурово състояние.

# 503
Ами някой хора ни гони експериментаторска лудост....та смлях елдата на брашно. Та се чудя как да я оплзотворя сега. Печена, не е моя вкус, та ще отиде на сурови кракери явно ( дано там да ми пасне)

# 504
Елдата така на брашно остава сурова,а кълновете стават малко по-различни,но иначе мисля,че може спокойно да объркаш брашното с каквото друго искаш.Аз даже мислих да правя от брашно от нахут и елда заедно,но си мислих дали все пак като е сурово е проблем,въпреки че и кълновете са един вид сурови  newsm78

# 505
Да смелиш просто ей така нахутени зърна и после да го ползваш за сурови рецепти ли?
Не бих препоръчала и посъветвала...

# 506
Ами значи за нахута си трябва покълване и тогава вече да се ползват за крекери.Аз иначе преди с брашно от нахут си правих крекери,но ги пекох тогава  Wink

# 507
И аз ще потвърдя написаното от Вери! Не е хубаво да използвате просто така смляни зърнени макар че в случая елдата не е точно зърнена култура,  а плодно семе. Трябва да се накисне, покълне, изсуши и чак тогава да се смели. Аз така приготвям елдата за пюрето на бебето ми за да имам за по-дълго време. И на закуска смилам в кафемелачката само толкова колкото ми трябва в момента и добавям в плодовото пюре.

# 508
Ами значи за нахута си трябва покълване и тогава вече да се ползват за крекери.Аз иначе преди с брашно от нахут си правих крекери,но ги пекох тогава  Wink
Да, точно така, Десинка!  Wink

# 509
  • София
Бях изпуснала момента, че след кисненето и покълването се суши. Мислех, че директно може да се мели и забъркват крекерите...

Общи условия

Активация на акаунт