Суровоядство

• 61 399
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
Мис Дрийми, и аз ти благодаря! Hug
Ето какви разнообразни закуски правя на моето бебе:
-банан, праскова, накиснати чия семена в бадемово мляко, пчелен прашец
-банан, пъпеш, обелени бадеми или белено конопено семе
-банан, някакъв друг плод /ягоди, череши, кайсии, нектарини, грозде/, малко бадеми и кълнове от елда
Общо взето има винаги банан вместо друга зърнена храна за въглехидрат, още 1 плод и някакви семенца и /или кълнове от елда/.
И така всеки ден закуската тип пудинг/гъст шейк/ може да е различна. Ерик винаги я яде с голямо удоволствие и си я чака с нетърпение, чак потреперва. Crazy
Феичка, благодаря ти за мнението. Hug Надявам се да избутам още някой месец с блендера докато се ориентирам. Много ми е тъпо, защото другите части на робота са здрави и комбинирания уред ми беше удобен /малка ми е кухнята и не обичам излишни неща/. Ще видим накрая какво решение ще взема, но тези Трибест май са подходящи най-вече за пътуващи хора.
Крис, суровоядството може да бъде много скъпо, много евтино и някъде по средата. Нашето семейство /двама възрастни и едно бебе/ харчи по около 300 лв на месец за храна, но пък сега лятото доста зеленчуци и плодове ни дават наши роднини. Ето тази статия може да ти е полезна:
http://desilifestyle.net/2011/01/%D1%81%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2% … 0%B6%D0%B5%D1%82/
Аз като цяло съм против всякакви прахообразни "супер" храни и излишни уреди. Пазаря само по списък след като съм си написала в тефтер какво ще приготвям през седмицата. Нищо извън списъка не купуваме и не хвърлям никаква храна. Не се презапасявам с храна и съм против консуматорството на каквото и да е, дори и здр.храни. А пък за козметика не давам никакви пари, сама си забърквам всичко. И от там пестя много. Само влез в Красива Мама и ще ти падне шапката какви козметики се пазарят от дамите в търсене на най-добрия продукт, просто е страшно!
Ето тази статия може да ти е интересна:
http://desilifestyle.net/2012/03/%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2% … %BD%D0%B0-%D0%B8/

# 586
1) непоносимостта на мъжът ми към чесън и лук, еле пък суров  Laughing Има доста неща, които мога да преглътна примерно с една от двете съставки  Laughing Да не кажа почти всичко Wink Има ли някакъв реален трик срещу лошия дъх на луковете...  Thinking
2) Финансите- истината е, че си струва пари да се храниш предимно със сурова храна. Може би е и върпос на организация на финансите(макар че, ние сме доста, доста стриктни ), също и на количества консумирана храна(забелязала съм, че по-голямата част от хората, които са суровоядци ядат доста по-малко)   bouquet Темата е доста полезна Simple Smile

Крис, напълно те разбирам, при нас аз съм с непоносимост към тези "ароматни" зеленчуци Blush

Мъжът ми може и да стане суровоядец, но предпочита месото печено Wink, т.е. мога да си приготвям каквото и както си искам, но без месо повече от един ден той не може Crazy

За днес суровото в менюто: праскови, голяма зелева салата с краставици и домати и тахан от конопено семе.

# 587
  • У дома
Днес пазарувах за партито утре. Ще направя няколко салати, сурови спагети, сега кисна ядки за суровата торта и ми е притеснено какво ще се получи, защото ще слагам irish moss за пръв път. За мъжете и децата вземах пилешко, иначе мен ще заръфат с парцалите  Laughing няма как.

# 588
Атланта, не се притеснявай. Айриш мосът е много лесен за правене на желе и дава чудесна, пухкава структура на десерта. Получава се нещо като парфе. Ще останеш доволна, ще видиш.

Успех с подготовката на партито!

Колегите ми пък, като знаят, че съм 80% суровоядец, ми носят зеленчуци от градините си Simple Smile И днес се прибрах с една пълна торба.

# 589
  • У дома
Фея, пак с добро ще те споменавам, да знаеш  Hug Още не знам как е като стегне тортата, но и аз, и децата, и котките близахме с удоволствие празните съдове, в които я бях забъркала  Laughing

# 590
Их, че се радвам, Атланта! Пусни после едно кадро придружено от рецептата, ако ти е възможно. С кеф ще направя и аз твоята торта - дай ми на мен да експериментирам Simple Smile

П. П. Днес за пръв път си купих непастьоризиран ябълков оцет с естествена утайка http://bragg.com/products/acvFAQ.html

Последна редакция: сб, 24 авг 2013, 07:36 от Фея Кръстница

# 591
  • UK
Фея, мерси много за линковете, винаги помагаш Hug

Деси, имам въпросче още едно.
Скрит текст:
Моето момче след като яде чиа и киноа ги намирам в същото състояние в памперса, все едно никаква преработка на стомаха? Нормално ли е? Все едно нищо не е усвоил от тях. С елдата не е така. Амарант още не съм давала.

# 592
Анет,

за яденето в училище - не слагам нищо по-особено и специално от това, което се готви у нас всекидневно. Обикновено мисля за 2 яденета - сутрин и обед. Училището е на 5 минути пеша и не ползвам услугите на занималнята. Храна съм "забранила" да се притопля в училище. Миналата учебна година предприеха кампания за изваждане от употреба на МВ. Сандвичи се ядат може би максимум 2-3 пъти в месеца и то пак е придружено със салата.
За да стане по-ясна картинката, трябва да напиша подробно меню. Това вече веднъж го правих в една друга тема миналата година. Засякохме се и там. Simple Smile

Дрийми,

не знам най-малкият член на семейството какъв % сурова храна от дневната дажба поглъща. Не знам същото и за нас самите. Никога не са ме вълнували проценти.

По принцип двамата ми сина са захранени без специално за тях направени каши и пюрета; без следене на грамажи и без целенасочено заместване на кърмене. Съчетала съм ЗВБ и педагогическото. Ето днес закуската беше от диви сини боровинки, ягоди от местна ферма, праскови; заляти със "сметана" от млад кокос, коноп, чиа, кокосова вода, ванилия, моринга. Поръсих с какаови трохи и пчелен прашец (без порцията за бебето). Плодовете бяха на дребни парченца за Явор. Той така се храни малко преди да навърши 7 месеца, когато и прояви желание за твърда храна. Преди това си беше само на кърма. Понякога го оставям сам да се храни и мацоти, понякога давам от моята чиния, понякога отделям в купичка само за него и ние го храним. Както дойде, но винаги се ръководим по неговата ситост. Затова и не знам за поети грамажи.

Брат му Ясен прояви интерес към друга храна около 9 месечен.

Чиа я давам смляна в разни кремове и сосове.
Киноа и амарант - същото, както и в крекери.

Животински продукти няма в менюто ни (освен пчелните продукти). Държа много на кокосовите разновидности, коноп и чиа. Както за нас, така и за бебето. Той досега много неща е опитал, вкл. и други ядки и семена.

Вчера ядохме салата само с наша продукция:
1кг домати и 1бр чери- узряха; ще има и още Simple Smile
магданоз, кориандър, 3 вида босилек, 2 вида мента
зелен лук и чесън
салатка/маруля

Взехме и 2 парцела общинска земя (2x4). Зясахме разни зеленийки, които ще ги берем на ниво micro greens. Също пресадихме едни люти чушки и сандък босилек. Каквото стане. Пък другата година повече и по-отрано. Сега въпросът беше да сме в списъка и да сме абонирани.

Имам много ангажименти: работа, деца, градина, срещи, мероприятия, занимания...и затова гледам темата да си почива от мен. Wink

Последна редакция: сб, 24 авг 2013, 21:38 от Вери

# 593
  • UK
Вери, Деси, момичета, благодаря, давате ми много полезни съвети и идеи.
А чиата първо я смилате и после накисвате или първо накисавате и после пасирате?? СЪщо и за амаранта и киноата? newsm78

Тази вечер вечерята за семейството беше сурова на 100%  Mr. Green
- салата микс от зеленини, домати, краставици и слънчогледово семе, зехтин, лимон, сол
- гуакамоле
- кракерите на Деси

Резултат уникално вкусно!  chef

# 594
Амарант и киноа - винаги накисвам независимо дали ще покълвам или ще готвя.
Чиа - слагам всичко в блендера. Не я накисвам предварително.

# 595
Мис Дрийми, много се радвам, че крекерите са ти харесали! Hug
Относно чиата и за се чудих същото. Знам че трябва да се накисва и навсякъде където чета за нея пише, че за разлика от лененото семе не трябва да се смила за да се усвоят полезните вещества. Но пък и аз я намирам като цяло зрънце в памперса на бебо. Според мен това е нормално, защото тя все пак е богата и на фибри и това е остатъка от нея след като се усвои. Но пък понякога когато съм забравила да я накисна я смилам в кафемелачката и след това в пюрето. Навсякъде където чета рецепти за нея я накисват с ядково мляко и като се желира се консумира. Явно така и трябва!
А киноата, първо я кисна, изплаквам много добре и след това сварявам на слаб огън. Тя се разпуква и вече не е цяла така или иначе тоест не е твърдо зрънце.
Но пък при елдата процедирам пак с накисване, покълване и след това сушене за да мога да имам кълнове за по-дълго време. След това смилам определено количество в кафемелачката и така добавям в пюрето.
Амаранта не се хареса от моя бебок както и от мен и затова повече няма да купя.

# 596
На мен амаранта ми харесва като пуканки или смесен с някои други зърнени като добавка Peace

# 597
  • У дома
Галче, кажи как правиш амаранта, че аз все го забравям.

Пускам ви рецептата за тортата. Гостите останаха доволни, няколко съседки си точиха зъбите за по парченце, но нищо не остана, а ми се стори доста голяма като я направих.
Скрит текст:
BLUEBERRY CHEESECAKE

for the crust:
2 cups walnuts
1/4 cup Medjool dates, pitted
1/4 cup Thompson seedless raisins
a pinch of salt

for the filling:
3 cups cashews, soaked for at least 2 hours
1 cup almond cream*
1 cup agave nectar
1 cup coconut oil, warmed to a liquid state
1/4 cup lemon juice
3 tablespoons lecithin
2 tablespoons Irish moss paste**
1 vanilla bean pod, soaked and scraped
a pinch of salt
2 cups fresh blueberries, divided

Make the crust. Pulse the walnuts in a food processor until you get a coarse meal. Be careful not to over process the nuts. Coarsely chop the dates and raisins and add them to the walnuts along with the salt. Process until the dates and raisins are incorporated and there are no more pieces. Empty this mixture onto the bottom of a spring form pan. Use your fingers to flatten the crust along the bottom of the pan and for a final smoothing use an offset spatula.

For the filling, combine the cashews, almond cream, agave nectar, coconut oil, lemon juice, lecithin, Irish moss paste, vanilla, and salt in a high powered blender. Blend until smooth. Reserve one cup of this mixture and place it in the fridge (this will be the glaze that goes on top of the finished cake). Add 1 and 1/2 cups of the blueberries to the remaining mixture and blend thoroughly. Pour this mixture into the spring form pan on top of the crust and place the pan in the fridge. Chill for several hours, or until the cake sets up completely.

Set the cup of frosting out an hour before serving to allow it to reliquify. Take the cheesecake out of the fridge and cut it into slices. Drizzle the icing over top of each slice, and garnish each slice with a handful of fresh blueberries. Serve at once.

*Note: To make almond cream at home, soak 3/4 cup almonds overnight. Drain them in the morning and place them in a high powered blender with 1 cup of water. Blend thoroughly and strain through a nut milk bag or cheesecloth. Reserve the cream. (You can use the almond pulp to make raw breads, cookies, or crackers.)
**Note: To make Irish Moss paste at home, soak the Irish Moss seaweed for 24 hours in water, draining and replenishing several times throughout the day. Blend in a high powered blender with 1 part seaweed to 3 parts water. Pour the paste into ice cube trays and reserve for later dessert making. This recipe calls for 2 ice cubes worth of Irish Moss paste.

# 598
На сух тиган, средносилен котлон слагаш около 2с.л. амарант и похлупваш с капак. До 15-20 сек трябва да започне да пука като пуканки от царевица. Ако се забави или избърза или е много силен котлона или по-слаб от необходимото. Като спрат да пукат интензивно, дръпваш, изсипваш в някаква паничка и сипваш нови 2 с.л. Не съм мерила точно, но сигурно 3-4 пъти повече изглежда като обем пукания амарант в сравнение със суровия. После може да се консумира директно, според предпочитанията Peace

забравих да пиша, че лещата ми покълна и сега съм заредила леща, тиквени семки, жито и елда да се киснат за покълване
салатката, която съм си харесала за утре Flutter

Последна редакция: вт, 27 авг 2013, 05:56 от Галче

# 599
Мерси на отговорилите за детските обяди. Вери,да,помня че сме говорили преди. Моят "проблем" с разнообразие,лицеприятност след 5 часа в кутия в раницата,хранителност и балансираност,не ходене до магазина повече от 2/месец и  а-химия качени върху 50ч ми работна седмица остава,за жалост. Че и на вечеря искат да ядат,то край няма Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт