Суровоядство

• 61 370
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
Днешният ми нектар се получи много приятно екзотичен: спанак, тайвански босилек, ябълка, джинджифил и портокал.

# 676
  • Пловдив
yukiki , Серафима , благодаря ви момичета за отговорите- точно с такава насоченост и опасения ми беше питането.   bouquet
  Чиа мисля, че няма с БГ произход , но годжи-бери има , определено мисля, че бих го предпочела пред китайското, надявам се и някой друг да се включи конкретно по този въпрос . Само като си представя "Годжи-бери" сушено на слънце в Китай при какви условия би могло да става това и лошо ми става . Именно идеята ми беше , както и сте ме разбрали - че само един сертификат за био не може да ми сложи пердето.   bouquet

# 677
Незаконен пътник на листо спанак, което беше предназначено за зеления ми нектар.

# 678
Празнувахме двоен повод.

- пълнени мини домати
- пълнени гъби (със сирене от кедрови ядки и песто от спанак, босилек, орехи)
- веге нори ролца ("ориз" - карфиол, слънчогледово семе, лимон; чушка, краставица, авокадо, поници от броколи, слънчоглед, лук)
- сурова самоса
- веге мини банички

- торта - шоколадов блат, малинов крем и крем карамел; украса от ягоди, физалис, шам фъстък
За снимки не остана време.
Всичко беше сурово без карамелът в тортата.

Симпатикониа,
зеленолистните ги водят отделно от зеленчуците. Препоръчително е да се прави нектар от плод + зелено заради фруктозата най-вече. После заради ситост. Зеленолистните са източник на протеин.
Някои казват/пишат, че може плод + някакъв източник на мазнина (ядка, семе, кокос).
У нас рядко се пият зелени нектари. Повече наблягаме на втората комбинация.
Не знам колко е правилно, тъй като е въглехидрат + мазнина.
Нектар бих държала/изпила в рамките на 24 часа; ако е хубаво затворен и съдът е пълен до горе  (да има по-малко окисляване).

# 679
  • UK
Вери, страхотно меню!

Ако не те затруднявам много бих искала на рецептата за баничките... но също бих се зарадвала и на рецептата за тортата! Peace  bouquet

# 680
  • На остров
Вери наистина прекрасно меню  bouquet!

# 681
Мен ме заинтригува и суровата самоса.

# 682
Вери, благодаря за изчерпателния отговор Hug.

Колкото до комбинацията - плод + ядки, според мен тя е по-скоро "въглехидрат + протеин", заради високото съдържание на протеини в ядките. Предполагам, че именно заради това е препоръчвана.

Много обичам спанак и есенно-зимния сезон правя много салати с него. Вариантът с присъствието му в сутрешното смути ми се струва още по-добро решение Laughing.

Да ви споделя нещо - имам проблем с късното похапване  Thinking
Дори да вечерям по-рано (около 19 часа), докато дойде време да си легна все си дояждам с нещо - ядки, парченце кашкавал, грозде (все калорични неща)...
Голям проблем ми е, а и искам да сваля 2-3 кг. Знам, че ранната вечеря се отразява добре на килограмите. Дайте ми съвет как да премахна този лош навик Praynig.

# 683
Колкото до комбинацията - плод + ядки, според мен тя е по-скоро "въглехидрат + протеин", заради високото съдържание на протеини в ядките. Предполагам, че именно заради това е препоръчвана.
Първо мазнина, после протеин.
Ето за бадемите.
http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3085/2

По-късно пак ще се включа, че бързам.
Благодаря ви!   bouquet

Да ви споделя нещо - имам проблем с късното похапване  Thinking
Дори да вечерям по-рано (около 19 часа), докато дойде време да си легна все си дояждам с нещо - ядки, парченце кашкавал, грозде (все калорични неща)...
Голям проблем ми е, а и искам да сваля 2-3 кг. Знам, че ранната вечеря се отразява добре на килограмите. Дайте ми съвет как да премахна този лош навик Praynig.
Да си легнеш рано; да пиеш чай/вода; да вземеш зрънце сол (ако разполагаш с по-едра хималайска примерно) и да пийнеш след това вода; и все пак зависи по колко изяждаш от нещата, с които си дояждаш; можеш да пробваш и с 1ч.л. кокосово масло.

За ястията:
Скрит текст:
сетих се, че тук съм показвала не-баничките:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=479854.msg24055743#msg24055743

втората снимка; правихме само от червените - тестото е от бадеми, лен, елда, хуск, тиквичка, лимон, подправки; плънката е от годжи бери, чушка, сушен домат, слънчоглед, подправки

"самосата" е следната:
кори от млад кокос, куркума, лимон, малко сол; плънката е от спанак, зелен лук, къри, сол, кашу, див ориз накиснат за 12 часа като се държи в дехидратора на топло; навива се на триъгълници.

тортата - кокосови стърготини, бадеми, фурми, стафиди, ванилия, какао, сурово нерафинирано палмово масло
крем - млад кокос, кашу, кокосово масло, бадемово мляко, лецитин; разделя се на две и в единия има сок от череши (за подсладител и цвят) + малини; в другия има класически карамел, но от кокосова захар.

Не разполагам с точни мерки, тъй като не съм аз изпълнител; аз давам идеи, дегустирам и коригирам т.е. лея акъл Wink
Ползван е дехидратор за две неща:
за корите на самосата и за баничките след като са напълнени.

За пиене направих студен чай от ройбос + резени лимон, мента, кокосова захар; камбуча от зелен чай и хибискус (наше производство); кокосова вода; имаше и бира и вино...Simple Smile

Сдобих се току-що със снимки от телефон на един приятел; не са много ясни и т.н., но все пак:

гъбите и доматите:

нори рулца:

+останалите неща:

тортата:

а тук е хваната новата зарядка на камбуча:

Последна редакция: пн, 23 сеп 2013, 07:35 от Вери

# 684

Първо е важно да си отговориш защо го правиш Peace. Огладняваш ли след ранната вечеря? Или има друга причина и каква?

# 685
ВЕРИИИИИ! Олигавих си клавиатурата  Laughing  Мням-мням!

Симпа, спокойно яж около 30 мин преди лягане. Предлагам ти да приемаш нещо, което е богато на лесно усвояем протеин, витамини и фибри. В идеалния вариант това ще е чаша протеинов шейк, било то суроватъчен или растителен, в комбинация с мляко (краве или ядково) и плодове. Така не само ще спиш по-спокойно, но и няма да си озверяла от глад, когато се събуждаш.

Спомни си, че не честотата и количеството на изядената храна, а качествтото й и крайният калориен баланс са критични при горенето на мазнини.

Ето ги моите хидро растящи слънчогледови семки и грах, плюс едни шарени тиквички, които вчера взех от фермерския си абонамент.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2013, 20:24 от Фея Кръстница

# 686
Да уточня само, че питането не беше от мен,а от simpatikonia Peace

# 687

Първо е важно да си отговориш защо го правиш Peace. Огладняваш ли след ранната вечеря? Или има друга причина и каква?

Главната причина е, че усещам глад.
Не мога да кажа, че похапвам просто по навик, но сигурно присъства и този елемент Simple Smile
Вечер човек се отпуска и обръща повече внимание на себе си, а и за това донякъде допринася и храната.

Фея е права - храната вечер трябва да е насищаща, но не и прекалено калорична.
Ще експериментирам докато намеря баланса.  Peace

Да уточня само, че питането не беше от мен,а от simpatikonia Peace

Да, лакомницата съм аз  Embarassed Embarassed Embarassed

# 688
ядки, парченце кашкавал, грозде (все калорични неща)...

[/quote]

Главната причина е, че усещам глад.
Не мога да кажа, че похапвам просто по навик, но сигурно присъства и този елемент Simple Smile
Вечер човек се отпуска и обръща повече внимание на себе си, а и за това донякъде допринася и храната.

[/quote]

Щом усещаш глад, значи може просто да замениш калоричните храни с някой плод или зеленчук или чаша чай или мляко, примерно и да видиш как ще ти се отрази.
Лично аз предпочитам вечерята да ми е по-лека. Така сутрин се чувствам по-свежа и бодра, но при всеки е различно Peace

# 689
  • У дома
Вечер е хубаво да се хапват сурови тиквени семки. Хем засищат, хем са с повечко магнезий за здрав сън.

Фея, как хидро... с уред някакъв? Вчера щях да кисна семена за кълнове, но ползвам само един буркан и не винаги става, та реших да питам и да изчакам отговор от теб.

Днес смлях малко сурово, киснато кашу и стана като крем. Вкусно, но не знам как да го ям. Сещам се само за суров десерт евентуално с някакъв плод. А аз си падам повече по соленичко.

Вери, гости приемаш ли?

Общи условия

Активация на акаунт