СТРАСТИ - градините в София кампания 2013/2014

• 39 912
  • 973
  •   1
Отговори
# 285
  • софия
Здравейте,
Връщам се днес от провинцията и чета това на меила: Shocked
Здравейте,

Вие сте класирани 34 ОДЗ Брезичка на 27.04.2013 г.,
но в ИСОДЗ все още не е отразено, че сте се записали.

Съгласно правилника, кандидатурата на детето Ви Симона Чернева
 ще бъде елиминирана, ако не се получи потвърждение за записване
 в ИСОДЗ днес (03.05.2013 г.) до 18:00 ч.

При въвеждане на информацията за записване от директора на детското заведение,
ще получите потвърдително съобщение.
Прочетох тук че е станал някакъв гаф, в статията пише че са изпратени опровергаващи меили, или извинения, но ние нямаме такъв, върнах се няколко странички да ви прочета назад, но ми трепери още под лъжичката, чудя се дали всичко е наред, вече очаквам какво ли не.
Съжалявам че вече е коментирано. Hug

# 286
  • В две мънички очи...
До 17-ти е срока за записване.
И аз не съм получила мейла с извинения за създаденото неудобство  #2gunfire

# 287
  • София
За Франция - ставало е и преди дума, че държавата не е длъжна да ти осигури ясла, но на всички 3-годишни е длъжна да намери държавна ДГ  Peace Майчинството наистина не е дълго, но до тригодишна възраст се получават ок. 300 евро на месец нещо като детски (мн. се спекулира с т. нар. "майчинство" в БГ - по принцип срокът, в к. се пази раб. място, у нас е сравнително дълъг, но в мн. ЕС страни се получават обезщетения, докато детето не тръгне на у-ще, ако единият от родителите не може да работи, за да го гледа).

# 288
Здравейте! Христос Воскресе! Имам бърз въпрос служебната бележка на мъжа ми е без изх. номер, но има дата. Да изкарваме нова или това не е проблем? Благодаря!

# 289
  • В две мънички очи...
За Франция - ставало е и преди дума, че държавата не е длъжна да ти осигури ясла, но на всички 3-годишни е длъжна да намери държавна ДГ  Peace Майчинството наистина не е дълго, но до тригодишна възраст се получават ок. 300 евро на месец нещо като детски (мн. се спекулира с т. нар. "майчинство" в БГ - по принцип срокът, в к. се пази раб. място, у нас е сравнително дълъг, но в мн. ЕС страни се получават обезщетения, докато детето не тръгне на у-ще, ако единият от родителите не може да работи, за да го гледа).

Все си мисля че и тук трябва да го направят така. И детските да не са само за хора с определен доход.

# 290
Здравейте! Христос Воскресе! Имам бърз въпрос служебната бележка на мъжа ми е без изх. номер, но има дата. Да изкарваме нова или това не е проблем? Благодаря!

Здравейте! Нас миналата година ни върнаха заради липсващ изходящ номер, нищо че си имаше дата и печат. Но не пречи да опитате - може директорът да я приеме и така.

# 291

Все си мисля че и тук трябва да го направят така. И детските да не са само за хора с определен доход.
Значи, за да получат тези пари, хората там, поне едно 60-70% се осигуряват на пълен размер доход. У нас, едва ли и при 50% е така. Разликата е в ущърб на обществото като цяло, но е в полза на личния бюджет на всеки осигурен, който е спестил платен данък. И после - да се мърмори как не се плаща за децата??
И на мен не ми е гот, че моите деца нямат право на детски, защото видиш ли, съм имала неблагоразумието да уча, да работя и да продължавам да го правя, за да им осигуря някакво ниво, някои “малцинства“ да имат право, защото през това време са правили каквото им душа е искала. И помислете, че същите тези групи на практика са известни със следните професии: социално слаб, многодетни семейства и пр. И всички плащания на държавата във връзка с месечна издръжка отчитат и това. Когато се минимизира сивата икономика, когато има едно младо, а не застаряващо общество, което работи, внася в полза на фиска и то нормални данъци и такси, то тогава няма да се усеща издръжката на малцинствата. Но, при условие, че и държавата все пак разходва целесъобразно средствата.
И аз не съм ок с тази система, при която аз плащам повече, а ползвам колкото и другите, които плащат в пъти по-малко.
Спящата, относно Франция - да намери ДГ, но не гарантира, че ще е най-елитната и тази, в която точно всяко едно семейство иска най-много.
*el*, задължителен реквизит на служебната бележка е изходящият номер, както и мокрият печат, дата на договора и длъжността. Мисля, че не е нужно да се издава нова, а просто в отдел “Деловодтво“ да му сложат изходящ номер.

# 292
  • София по рождение
Воистина Воскресе!
А в Австрия ако няма място в държавната градина, общината ти плаща разликата в сумата между държавната и частната. Но, разликата е около 20 евро...и то във Виена. И след известно /недълго/ чакане се намира място и в държавната.

# 293
  • В две мънички очи...
Значи другите страни са намерили начин да се справят с проблема - липса на места в общинските градини, по един или друг начин.
brumbarche, е права. Само като си видя фиша всеки месец и ми се плаче. А както е тръгнало един ден и пенсии няма да видим нищо че внасяме пенсионно.  Joy

# 294
Воистина Воскресе!
А в Австрия ако няма място в държавната градина, общината ти плаща разликата в сумата между държавната и частната. Но, разликата е около 20 евро...и то във Виена. И след известно /недълго/ чакане се намира място и в държавната.

Имам приятели във Виена. Детето им ходи в частна градина.Общината не им плаща нищо, нито ще им намери място. Самите те казаха, че местата в общинската са много малко и са според определени критерии. Не е необходимо само за да очерним нашата действителноста, да се пишат неща далеч от обективната действителност.

# 295
  • София по рождение
Воистина Воскресе!

Имам приятели във Виена. Детето им ходи в частна градина.Общината не им плаща нищо, нито ще им намери място. Самите те казаха, че местата в общинската са много малко и са според определени критерии. Не е необходимо само за да очерним нашата действителноста, да се пишат неща далеч от обективната действителност.

Ми това го зная от приятелката ми, която живее там от миналия август. Детето им ходи на часта градина. И казвам, както и ти, че общинските места да малко, но, разликата в сумата е малка. Скоро детето им ще тръгне на държавна градина, но и частната не е непосилна, това казах. Не виждам нищо недействително. Кръстницата на големия ми син същото го казва и тя от Виена. А нашата действителност си е достатъчно мрачна, няма нужда да я очерняме допълнително. Все тая.

# 296
  • София, Люлин-8
Христос възкресе, весел празник на всички.
И честит имен ден на именяците  Hug  Heart Eyes
brumbarche Съгласна съм със теб за повечето неща които писа. Основният проблем като начало е цялата система, която за съжаление няма нищо общо със западната, защото е опорочена.
Аз съм много голям противник на плащането на високи осигуровки или сиреч осигуряването на пълен размер и веднага ще се обоснова защо. Първо независимо дали се осигуряваш на 2000 лв. или на 290 лв. имаш достъп до едни и същи услуги, което само по себе си обезсмисля внасянето на високата ставка. Второ дори и чинно да си внасяш (да ти удържат) осигуровката на пълната заплата, ако недай боже ти се наложи да ползваш услугите на здравната каса пак си плащаш като поп, като за неосигурен пациент, защото Джи питата вечно нямат направления, а ако случайно сколасаш да си вземеш направление, то не можеш да си запишеш час за по-рано от 2 месеца след издаването му, което си е кощунствено. А най-трагичното е че същото важи и за дечицата, за да запишеш час при детски невролог през касата, трябва да го направиш 2-3 месеца преди прегледа, което може да се окаже фатално за детенце с такива проблеми  Sad
И затова хората масово си плащат, за прегледи. На нас един преглед на малката при невролог ни струва 40 лв. + едно ЕЕГ още 40 лв. и това 3-4 пъти годишно.
Това за здравно осигурителната система.
И трето ако случайно успееш да доживееш до пенсия започва едно главоломно събиране на УП-та, които неблагоразумните работодатели не са ти издавали през годините и защо за да взимаш пенсия от 200-250 лв. Баща ми е пенсионер по инвалидност и пенсията му е 150 лв., а само едното лекарство за сърцето му струва 120 лв. като го вземе с протокол от касата, защото е с ТЕЛК, му приспадат само 20 лв. е интересно как се живее с 50 лв. на месец. newsm78
Пък и на запад няма толкова много народ от етническите малцинства, или да си го кажем иначе роми. Издръжката на които стапя парите от бюджета, но с годините не съм видяла да са взети някакви мерки за контрол на ромското население, които за съжалени много добре си знаят правата, но задълженията не. Вече няколко опита се правиха за интеграция и нищо не става е няма и да стане, няма как да интегрираш човек, който не го иска. И защо да го искат така си им е добре, лежат на гърба на данъкоплатците и раждат деца.
За съжаление това е реалността в БГ и няма да се промени докато не се направят кардинални реформи в здравната и социално осигурителната система.
Дългичко се получи и малко в страни от темата за което се извинявам. Heart Eyes

# 297
  • София
А, и на Запад си имат проблем с малцинствата - във Фр-я, че нея я почнахме  Grinning , нашите роми не са й такъв проблем, какъвто цветнокожите от бившите й колонии, к. вярно са с професия "социалнослаб многодетен родител"  Peace За задължението на държавата да намери място в ДГ - бившият министър Игнатов се изпусна в едно интервю, че в повечето страни от ЕС това е направено за всички 3-годишни (това беше във вр. с задължителната предучилищна на 4 гг.; друг е въпросът, че не във всички от тях родителят е длъжен да пусне детето на тази възраст). Практиката да се изплаща обезщетение, ако детето не посещава държавна/ общинска ДГ, също е доста разпространена, както също е ставало дума и преди. За Австрия мн. инфо към мом. нямам, но в някои страни има разлики м/у отделните общини, както и някои обезщетения не се плащат от държавата, а от тях.

# 298
Аз от приятели в съответните държави имам информацията, която съм споделила.

А примера с данъци и социални, които не виждате смисъл да се внясат, направо не ми се коментира. Никога, ама никога няма да ползвате добри здравни услуги, ако всички разсъждават така и внасят минимално в полза на фиска. Общо взето социална политика има навсякъде, но тя е минимална. Ние държим от всичко да имаме безплатно, ама безплатно няма. Плаща се от държавата, а държавата събира парите от данъкоплатците - т.е. от нас.
Спящата, не знам от лични и дългосрочни впечатления какви са им проблемите с техните малцинства, ама нашите ги натовариха на самолет и си ни ги върнаха с думите: е тези не могат да се интегрират  Simple Smile

Отделно, ако 60-70% от населението, в която и да е държава, се осигурява на реалните заплати, то това ще поме еразноските по неработещите групи.
Аз имам много близки в Германия, Бавария и виждам как и там има социални групи, но на годишна заплата над 50 000 евро, като й вземат 25% дава определена сума, която, като се събере от да речем едно 50% от немските граждани (грубо, защото това е средна класа там, но средна към минимум - среда, не вървяща към горната класа). Има население с по-малки, но и доста голяма част от немците са с доста по-високи годишни заплати.
Еми не, не вярвам, че  епо-добре да се плащат по-малки вноски в полза на държавата, но и държавата трябва да разходва разумно. От там идват проблемите на всички ни в БГ.
Както и да е, мно ос еразводнихме, но аз исках само да кажа, че и там дори няма такава сисетма за прием. Записваш се в списък и чакаш. Но населението е с друг начин на мислене и съответон не опорачават системат ана записване и поредност в списъка, както ние. Затова и няма да се намери достатъчно добра система за нас.

# 299
Здравейте, и ние сме от приетите дечица.

Само, че май ще ни откажат да ни запишат... и то аз съм си виновна. Не съм си променила статуса в системата - когато съм го записвала бях още по майчинство, а сега вече работя, като не съм променяла работодателя си, работя в същата компания, но в Заявлението за записване фигурирам с отпуск за гледане на дете, а не като работещ на трудов договор . За капак съпругът ми е с нов работодател от скоро. Много тъпа ситуация - толкова чакахме да ни приемат!  Изобщо не съм ровила да променяма тези неща, като трябваше да се актуализират профилите ние променихме само първото си желание:cry: Не знам изобщо да пробваме ли да подадем документи...

Последна редакция: пн, 06 май 2013, 19:45 от marinakapina

Общи условия

Активация на акаунт