Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Повръщане на новородено- помогнете!

  • 18 137
  • 39
  •   1
Отговори
  • Мнения: 476
Здравейте мами,

бебчето ми е на 15 дни и от вчера повръща. Тревожа се за това и незнам какво да правя. Днес е първия ден от поредица почивни дни и педиатърът не е на кабинет. От друга страна не ми се иска да го водя по разни спешни центрове, защото е твърде мъничък и не искам да го излагам на контакт с други болни в чакалнята, освен ако наистина нямам сериозно основание да го заведа на лекар.

Вчера повърна в съня си, както си спеше.... излезна през носа и през устата. Ако не бяхме около него незнам сигурно можеше да се задави...направо изпаднах в ужас...тъкмо малко го поуспокоихме, защото той явно се беше изплашил и пак повърна по същия начин през носа и през устата...... следващото хранене не повърна...после през нощта 1.30 мин след нощното хранене повърна отново...от тогава минаха две хранения и да чукна на дърво за сега не е повръщал....

четох доста в интернет за повръщането и навсякъде се пише, че важно е повръщането да не е на "фонтан"...може ли някой да ми обясни какво е повръщане на фонтан....как да преценя дали при нас е на фонтан или не....

# 1
  • Мнения: 275
Повръщането на фонтан, е когато детето не повърне просто малко мляко(една две лъжици), а повърне както ти си го описала и през носа и през устата и то в големи количества. Според мен заведи детето още днес на гастроентеролог да го прегледа нищо не губиш, може само да те успокой.

# 2
  • Мнения: 235
Когато е на фонтан, по-скоро е както повръща голям човек. Иначе често бебетата "плюят" малко храна при оригването, защото не знаят кога да спрат да ядат и така плюят излишното. Това плюене е някак без "позив за повръщане".
Ако сте само на 15 дни според мен е добре да го заведеш там, където си го раждала-там са били много скоро с бебчето и със сигурност ще могат да помогнат или да те успокоят. Успех ви желая

# 3
  • Мнения: 50
Първо се успокой..Казва се рефлукс=нищо страшно.И моята дъщеричка повръща(ше) и фонтани правеше,така е заради незрялата им храносмилателна система,не се притеснявай излишно -отшумява ,когато детето започне да се задържа по-правичко.Моят педиаър е най-добрият на света Hug и ми казва така-Нека повръща колкото си иска щом се храни и наддава няма проблем !
А ти кърмиш ли го или сте на изкуствена храна,ако сте на АМ може да го смениш с някое Против повръщане..успех и само спокоино

# 4
  • в огледалото на живота
  • Мнения: 8 194
А ти кърмиш ли го или сте на изкуствена храна,ако сте на АМ може да го смениш с някое Против повръщане..успех и само спокоино
Като идея е добра,но не и на своя глава да сменя млякото.
Преди всичко консултация с педиатъра ще е най-доброто решение за бебето  Peace

# 5
  • Мнения: 2 286
Задължително консултация с гастроентеролог.
Моят син повръщаше от първото си хранене до 10м. След 7м. започнаха да намаляват, но при нас нищо не помогна. Нито спане на повдигнато креватче, нито оригване, нито държане в изправено положение 20мин след хранене. Понякога повръщаше по 2 пъти между 2 хранения.

Не искам да те плаша какво може да му е на детето, за това го заведи на лекар, ама непременно! Вземи си направление от педиатъра на детето.

# 6
  • Мнения: 476
Здравейте отново Simple Smile

ще ви кажа в няколко изречения какво се случи с нашето повръщане: отидохме в Пирогов, после в Токуда, после в Педиатрията - всичко това за една нощ.....след всяко повръщане в различно болнично заведение. Тежката дума си я казаха в Педиатрията - 100% пилорна стеноза - веднага за операция в Пирогов. Постъпихме в Пирогов за съжаление в първия ден от празниците и си откарахме там до 10.05. отне около 8 дни, в които се направиха 2 рентгена, 3 ехографа и незнам си колко кръвни изследвания...в крайна сметка светилата в Пирогов заключиха детето няма пилорна стеноза...и проблемът му не е хирургичен.. не се налага операция....прибрахме се в къщи със съвет от хирурзите в Пирогов да се консултираме с гастро....утре сме на такава консултация при д-р Куманова. От Пирогов ми спряха кърменето за всеки случай и минахме на Аптамил АР- за щастие от тогва детето не е повръшало.

ИЗВОДЪТ - не слушайте какво ви казва педиатърът, че всичко е ОК, че всичко е  обкновен рефлукс, защото може и да е ПОЛИРНА СТЕНОЗА...за щастие в нашия случай се оказа че не е, но наистина изводът е, че повръщането от нещо съвсем безобдно може да се окаже, че е много сериозен проблем. Просто не го подценявайте....

# 7
  • Мнения: 15 379
Притеснено майче, мисля, че тази тема ще ти е от полза: Повръщане при новородените и кърмачетата.

Друго - ако бебето е на млечна формула, то е добре тя да бъде АР - противорефлуксна.
Това ще обсъдите с педиатъра.
Отделно - хубаво е да се направи консултация със специалист.

# 8
  • София
  • Мнения: 1 446

ИЗВОДЪТ - не слушайте какво ви казва педиатърът, че всичко е ОК, че всичко е  обкновен рефлукс, защото може и да е ПОЛИРНА СТЕНОЗА...за щастие в нашия случай се оказа че не е, но наистина .....

Не знам дали могат да се правят такива генерални изводи. Слава на Бога детето не е с пилорна стеноза.
Не разбрах къде е сгрешил педиатърът във Вашия случай? Защо да не го слушате?

# 9
  • Мнения: 2 286
За съжаление, не винаги може от едно обикновено поглеждане , придружено с обяснението, че бебето повръща, да се разбере какво му е и дали не е нужно повече от търпение Peace .
А ПС е много сериозно и опасно заболяване и винаги при повръщане бебето трябва да се прегледа от специалист!

# 10
  • Мнения: 343
Бяхме така. Повръщаше след всяко ядене, че и по 2-3 пъти по малко. Продължи докъм 5 месец, когато малкият започна да седи самостоятелно.
Много се притеснявах и много изчетох за проблема. Изводът беше, че ако бебето не е отпаднало, жизнено, весело е и наддава добре, няма място за притеснение. Проблемът е по-скоро козметичен.

# 11
  • Мнения: 476
Не казвам, че педиатърът е сгрешил, но като че ли не обърна особено внимание на проблема с повръщането. Не му се стори много смущаващо. Е да, детето няма пилорна стеноза, но прави пилорен спазъм......това е окончателната диагноза от Пирогов. Там овладяха спазъма с доста силни медикаменти.


онова, което исках да кажа е, че ако виждате че детето ви страда, а педито казва всичко му е ОК, не е зле все пак да се посъветвате с някой специалист, защото може да се окаже нещо по-сериозно!

# 12
  • в огледалото на живота
  • Мнения: 8 194
svetlanavaleva ,по-важното е,че всичко е добре сега с дететнце  Hug
Предполагам какво ти е коствало всичко това,дано не се повтаря повече.

Пък отсега нататък имай едно наум и винаги търси второ,че и трето мнение ако се налага  Peace

# 13
  • Мнения: 2 286
svetlanavaleva ,по-важното е,че всичко е добре сега с дететнце  Hug

Съжалвам, че ще го кажа, но най-важното е родителите, в частност майката, да потърсят винаги специалисти по дадените проблеми, защото от "нищо му няма на детето, ще се оправи с времето" доста грижи и проблеми съм си имала.
И не само аз..., за съжаление. Педиатрите са педиатри, нямат нито нужните познания, нито нужната техника, за да установят дали на детето наистина му няма нищо.

И понеже, при едното ни лежане в болница с малкия, за малко докторите да "изпуснат" едно бебе на 35 дни с ПС, на което никой не обърна внимание ooooh! , щото го лекуваха от друго..., та като чуя за поврщане, на мене ми се повръща. Толкова е опасно и непредвидимо повръщането при бебета, не може така леко да се пренебрегва, при положение, че специалист гастроенеролог не е казал, че се касае просто за физ. рефлукс.

# 14
  • Мнения: 15 379
Педиатрите са педиатри, нямат нито нужните познания...

Това е невярно и подвеждащо и поставя невероятни педиатри под общ знаменател.
Принципът обаче е прост - щом се заподозре нещо, детето се изпраща на специалист, като точно педиатъра насочва родителя най-малкото с направление.

Общи условия

Активация на акаунт