Отговори
# 465
  • Варна
Повечето от нас са ранно захранени именно по приетите през комунизма принципи, които са целяли основно по-ранното връщане на работа на труженичките, което ясно говори за липсата на смисленост в тази система.
Всяка майка обаче може най – добре да прецени как да захрани детето си, отделно тя и само тя си носи отговорността. Когато кърмиш е лесно. Но не се учудвам толкова, че майките на АМ са склонни на по-ранно захранване по своя преценка или на педиатър. Това ако имат дете с по-големи нужди. Отделно бебетата на АМ са и по-предразположени към алергии,  заради кравия белтък в тях, а за соевите АМ какво да кажем, то няма да се учудя ако вече 100% от засятата соя по света е ГМО. Има множество хора,  които ГМО не ги плаши приемат го като НЛО, като някаква ексцентрична абстракция. Така го виждам аз, чуденка коя е по-малката злина?

А незрялата храносмилателна система не дава ли отпор на момента, т.е. да прави невъзможно въвеждането на др. храна?

Аз гръмко обявих, че ще захранвам сега при навършени 5м, но ме хвана канапа  Joy и продължаваме да цицаме. Два пъти му дадох кърма с печена ябълка и лакомо излапа предложените 2 лъжички.

Поздравче

# 466
Мисля ,че в главите на педиатрите е един огромен хаос , те самите не знаят ефективни ли са новите методи и някои от тях залагат все още на старите , но лошото е че нашите бебета са експеримент..така  ,с голямото дете за всичко слушах докито , но сега повлияна от четива и разни , си правя каквото си искам , като всички вас ,но ще видим докъде ще се докараме...аз захраних с оризова и от вчера сме на морков...та да видим!

# 467
  • София
Maybelline  202uu особено относно повечето педи-та,които са "застинали" в 74-та Mr. Green Длъжностната характеристика на този лекар е да чете  и да се информира постоянно относно новостите и по принцип (макар да е точно обратното) именно на него трябва да имаш най-голямо  доверие за здравето на детето си,понеже и опитните мами,които ни помагат са отгледали 2 или 3 деца,а той се грижи за сто... Моята педи е по-възрастна от родителите ми и има стаж над 30 год.  и въпреки това ми препоръча захранване най-рано 10тина дена преди навършване на 5м.  с картофено пюре,въпреки че сме на АМ.Как тя е в час Flutter Иначе ние се захранихме на 5 навършени,минахме картофа и моркова и утре е ред на пащърнака feeding ,понякога изяждаме 20 гр,понякога 60-70г има време до заместване на цяло хранене,Жорето ще си покаже  Heart Eyes сам.

# 468
Отдавна не съм писала. Моят ревло се беше уж подобрил, но от 3 дни ми разказа пак играта. Този път се чудя да не са зъби вече. И в този ред на мисли, някой да се похвали със зъбки...
За захранването - аз напълно разбирам мамите, които си слушат педиатрите. То на практика и аз това правя, но тук само ЗВБ официално се препоръчва.
И още нещо. Моят човек постоянно се обръща по корем, но не му харесва и ревва. Нощем така ме буди по 10 пъти. При вас случва ли се така?
А и забравих, че претърпяхме първи инцидент, за секунда се обърнах и се претърколи от леглото и си дрънна главата в кошарата пред очите ми. Нищо не успях да направя. Ужасно беше. Има и цицина. Но за сега нищо друго му няма, да чукам на дърво!

Последна редакция: пн, 10 юни 2013, 18:36 от Boubou

# 469
  • Варна
И още нещо. Моят човек постоянно се обръща по корем, но не му харесва и ревва. Нощем така ме буди по 10 пъти. При вас случва ли се така?
А и забравих, че претърпяхме първи инцидент, за секунда се обърнах и се претърколи от леглото и си дрънна главата в кошарата пред очите ми. Нищо не успях да направя. Ужасно беше. Има и цицина. Но за сега нищо друго му няма, да чукам на дърво!

Симеон постоянно се върти в съня си, обикновено го намирах на сутринта, да спи по корем с крака изкарани от решетките и глава опряна в обиколника на таблата  Joy
Иначе за "дрънването на главата", и на нас се случи. Само да кажа, че заради това непрекъснато вадене на краката от решетките, се принудих да сложа и там обиколник, който съм подгънала на нивото на главата (за да му виждам лицето нощно време ако се събуди), та това прави само 2 оголени решетки. Както си спеше в 3 сутринта, се претърколи по корем и доста силничко си изтрещя главата в решетките. Като се обърнах (понеже кошарата се пада 30см зад главата ми), го гледам - проснат по очи, с глава завряна в решетките и не мърда - бая си изкарах ангелите Simple Smile
Скочих и го бутнах по ръчичката да видя дали ще се размърда, а то едва си отвори очичките и ме погледна с един заспал, премрежен поглед тип "Абе ти луда ли си, знаеш ли колко е часът?!"  hahaha Сега там на тея голите решетки сложих една платняна играчка, хем е достатъчно ниска за да го виждам, хем го лимитира достатъчно за да не стигне до края.

# 470
Уау,добре сте заформили темата със захранването  Laughing Нашата педи е изцяло по новата схема (на 6 месеца),но имам и една приятелка неонатоложка от голяма болница,която я пращат постоянно на някви семинари в Европа.И тя ми каза,че при ходенето й на такъв семинар преди 2 години в Италия са им казали,че Европейските педиатрични организации за започнали да се връщат към по-ранно захранване (разказвам го по спомен).Естествено, то докато дойде отново това в България, ще минат пак 10 години.Хич  няма да се учудя след време друго да кажат.Аз пък не вярвам нито на едните, нито на другите Laughing Смятам,че истината е някъде там по средата Rolling Eyes Ей  сега като направим 5 месеца мисля да се пробваме (макар,че ми се струва голяма хамалогия) newsm78

# 471
  • София
i.o.g.i. newsm10 в майския брой на сп."Моето бебе" пишеше,че е ок захранването да започне най-рано,когато бебето е на 4 м. и седмица и най-късно на 7 навършени месеца и факторите са много,не само това дали е на кърма,АМ или смесено...Така че истината наистина е по-средата.

# 472
Мейбълин , Евана , недейте така остро да нападате . Всяка майка знае кое е най-доброто за детето й. Не вярвам някоя от нас да вреди умишлено на детето си с цел собствено улеснение . Нашата педи каза щом сме на изключително кърмене да захранвам след 6-ти месец и аз съм съгласна с това , но ако бяхме на АМ може би щях да захраня по-рано предвид мнението ми за адаптираните млека.
За количката ни каза , че вече е време и детето само го показвало. Пробвах , но не чувствам , че е време. Детето се радва много , но аз усещам че не е момента. Но това си е мое решение , независимо кой какво казва.
Така или иначе педиатрите би следвало да знаят повече от нас и не е грешно това че си ги послушал. Нали затова водим децата си при тях  newsm78

# 473
Само да кажа,че по-лесно от кърменето няма(когато имаш достатъчно кърма),както и от това бебето да го намираш там където си го оставил  Simple Smile От тук нататък предстои голяма хамалогия с хранене и цапане, да не падне от количката като почне да седи, пълзене и съотетно достъп до повече места от където може да вземе нещо и да лапне и т.н.Едва ли някой бърза да си го причини  Laughing,още по-малко мисля,че някой ще предпочете лесното пред полезното за детето си. А за захранването.....ех това захранване не ни подмина и нас  Simple Smile Лично на мен информацията която има по въпроса ми идва в повече,противоречиви мнения,мнението на педи за захранване в 3 месец със сокчета,личния ми опит с батковците-захранване във втори месец със сокчета,трети плодово пюре,4-ти зеленчуково  и т.н.Като се замисля имаха чудесен режим на хранене на 6 месечна възраст,без абсолютно никакви проблеми.Дали ми е било по-лесно,в никакъв случай не беше.Да цедя сокчета всеки ден не ми е мечта,но го правех защото ми се казваше,че е необходимо за детето.Седя и се чудя сега да захранвам лиии,не ли.Ако захраня да не е рано,ако пък не, да не греша все пак лекар ми го препоръчва и така вече два месеца кажи речи до вчера.Това е адски изморително,наред с проблемите с непрекъснато намаляване и увеличаване на кърмата ми.Дет се вика тука има тука нема е от самото начало  ooooh! Та от вчера хапваме 3-4 лъжички тиква на обяд,хареса и и за сега изглежда,че ще се храним лесно с лъжица.Помогна и за акането,че акаше на три дни веднъж,поне за сега.От тук нататък не мисля да бързам да замествам хранене,така го усещам детето в момента  Peace мисля много постепенно да увеличавам количеството за да не изместваме все още млякото,кърма или АМ според случая. Аз също често си задавам въпроса след 10 години дали няма да се отрече и този новия начин на захранване или това бебето да не пие вода  Rolling Eyes

# 474
Мейбълин, няма нужда толкова грубо и крайно.  Peace
Навсякъде се говори и пише как майката действа инстинктивно и знае кое е най-добро за нейното дете. Аз не мисля, че й вредя като я слагам седнала при положение, че не се налага да я подпирам, а си стои сама. Когато се измори си се търкулва на някъде.
Що се отнася за захранването, четох, че според най-новите изследвания късно захранване се препоръчва за деца с алергии или риск от такива. А пък в западните страни, които се смятат за най-напреднали - ами работя с белгийци и когато сме обсъждали темата се оказа, че при тях захранването започва на 3 месеца. Също така, когато едни приятели дойдоха да видят малката, тя нямаше месец, а я слагаха седнала на краката си, в това число медицинска сестра с две деца.
Цялата идея за захранването се гради на предположения (както и всичко останало) кое е най-доброто. Но може ли да се докаже със сигурност? Съществуват теории, предположения, школи и всеки избира най-правилната за себе си.
Тони, няма проблем за схемата, но ще ти я пратя на лични. Ако някой друг прояви интерес, също. Предназначена е за пациентите на лекарката и не искам да я публикувам публично.

# 475
  • Бургас
Добър ден и от нас с бебе Стели...
Момичета имам една чуденка  newsm78 как се справяте с отвиването и изритването на завивките... на вечер ставам по най-малко един милион пъти, за да завивам малкото мишле... Опитах в чувал обаче ... беше нещо кошмарно, а и много се изпотява...
Относно захранването- не съм захранила още въпреки че сме на АМ ... мисля този процес да се случи след като навършим 5месеца... не съм давала сокове... нямам и намерение... кашата също не ми е вариант като за начало... Ще започнем със зеленчук, плод, каша... и каша с плод... каша мисля да давам само от елда...
Хубав ден от нас  smile3525

# 476
Добро утро и от нас Simple Smile
Дариние с развиването се оправихме като му сложих чувал.Той започна да се развива още на първия месец,даже като търсих тогава по магазините и като кажех колко е голям много се чудеха,че било рано(за тогава да се отвива сам и да се върти).Та зимата бяхме със дебел сега сме с тънък чувал и в началото с тънкия му слагах боди и ританки,но сега откакто се е стоплило му слагам само боди с дълъг   
ръкав и надолу е босичък и явно му е добре,защото не се е изпотявал.

# 477
  • Варна
Tweetyto_bs - чувалче ползваме от около 2 месеца, първоначално по-плътен, а сега тънък. Но Симеон на 3 месеца беше 68см а на 4 беше 70, така че не се е губил в него. Дължината на чувалчето от рамото надолу до края е около 80 см, и уж трябва да го изкара до годинка...Пак си вири краката нагоре, но където го хване съня съм спокойна че е завит. Вътре в чувала в момента е по боди с къс ръкав само, не се изпотява.

AtenaotnA, виж тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=287920.0, хем ще се посмееш малко, хем ще се убедиш, че има майки, които са на светлинни години от израза "най-добро за детето". То все още има и такива, за които боя и седенето на колене върху орехови черупки е супер полезно и образователно ама...Съжалявам, че нещо от поста ми ви се е сторило грубо. Според теб, хората чиито педиатри им препоръчват да захранват със сок когато бебето е на 40 дни (а те хич не са малко), трябва ли да им се доверяват?

gloria_calcar11, те в това списание пишат, колкото да запълнят броя май Simple Smile виж им он-лайн статията от март 2013 (съмнява ме за 2 месеца да са направили някакви свръх революционни открития Simple Smile )
http://www.moetodete.bg/liubopitno/tvurdata-hrana-pri-bebeta-pod … eca-e-vredna.html

Весел ден на всички Wink

# 478
Такааааа... айде и аз да се набутам между шамарите, както се казва  Mr. Green

Момичета, няма смисъл да се спори, всяка от нас има глава на тия рамене и тя не служи само за украса.  Peace От дете до дете - разлика коооолкото щеш.
За захранването, и аз в началото бях решила да е минимум при навършени 5м., е захраних на 4,5 в крайна сметка. И вече повече от 2 седмици Божидара хапва, колкото да опита пюрето, ами не го харесва и това е. Но и аз желание нямам скоро да замествам хранене, но поне като му дойде времето да е опитала повече неща по мъничко. А не като е на 6 и тепърва да започна да я захранвам, тя 2 месеца да ми се мръщи на пюретата и да не ги яде, пък то вече станало време за месни и прочие.

Доколкото съм чела, бебета на АМ се препоръчва да се захранят по-рано, а не като кърмените. Защото кърмата се изменя в зависимост от нуждите на бебето, а на АМ съставките са му постоянни и неразнообразни. Другото което е, налага се по-ранно захранване, защото казват, че максимума АМ на ден трябва да е 1л. Ако не му стига на бебето - не може да го тъпчиш с още АМ до безкрайност, само щото видиш ли нямало навършени 6м.

За седналото положение - и тук нещата са толкова строго индивидуални, че няма на къде повече. Моята Дара примерно ако я подпра на възглавници или нещо подобно, тя се свлича като сополче. Гръбначето ѝ е като на червейче! С какъв акъл да я слагам седнала сама? Само защото някое друго бебе се е развило малко по-рано и е укрепнало, та и аз да не остана по-назад. Дори доктор да ми каже да я слагам, пак няма да го направя, аз виждам, че детето ми на този етап не е готово да стои само.

tweetyto_bs, може да защипеш завивката отстрани под матрачето.

Държа да уточня, че просто изказвам мнение, далеч съм от мисълта да го налагам и да влизам в дразги  с който и да било!  Peace

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 13:35 от Stelito89

# 479
Мейбълин , идеята е да си споделяме тук и да се съветваме , а не да се нападаме. Не е хубаво така. Като гледам по другите теми го няма това приятелство което успяхме да направим ние тук , а то е именно заради това че никой не се е опитвал да се налага на другия.
Темата нямам време сега да я прочета , че малчо мрънка за разходка Simple Smile ,но като се прибера ще я прегледам.Сигурна съм че все още има болни мозъци които правят подобни неща.
Относно педиатрите - ако нещо в препоръките му те осъмни , просто го сменяш и това е. Ако обаче си нямаш и бегла представа как се гледа дете именно педиатрите биха били в помощ.  Peace

всяка от нас има глава на тия рамене и тя не служи за украса. 
Стеле , аз моята я държа за красота  hahaha затова и толкова старателно се грижа за нея  #Silly

П.С. Кърмата не само се напасва към нуждите на бебо , ами е и разнообразна в зависимост от храната която поема майката и може да доставя различни необходими елементи , витамини и т.н. А АМ си е все едно и също.

Общи условия

Активация на акаунт