майки отглеждащи сами момчета - как се справяте?

• 17 713
  • 213
  •   1
Отговори
# 195
Ами ще му обясните, че вие много го обичате , но искате да живеете отделно и ,че така ще си има 2 детски стаи , две легла и тн и ще се вижда и с двамата .
Peace

# 196
Зависи какви отношения ще демонстрират родителите пред детето - ако успеят поне привидно да останат приятели и бащата продължи да има роля в живото на детето, детето ще се адаптира по-бързо.

# 197
Определено да, стига да не се окаже изведнъж ,че някой от родителите ще заживява с любовник (ца) , тогава става доста сложно

# 198
Моят син беше на 4, когато се разделихме с баща му и обясних, че има две къщи, в които го обичат. Определено бащата му липсва, въпреки че пиеше и малкият се впечатляваше, че тати има пари за бира, но не и за близалка. Всичко, което детето умее да прави - да кара ролери, зимни кънки, колело и т.н. съм го научила аз. Вече е на 16 г. и след година и половина ще го науча да кара и кола. Бяхме стигнали дотам, че карах бившия си съпруг да отиде поне с детето да се изпишка до някое дърво, защото това не мога да покажа. Детето се научи само да се бръсне. Не е осакатен характер, осакатени са му емоциите, за съжаление...И въпреки това не съжалявам, че напуснах баща, който пиеше и имаше всякакви други грижи, но не и свързани с детето.

# 199
Има и такива мъже, както и такива жени , но сина ти има модел на поведение , който да не следва, което също е важно .

# 200
dpeeva, като чета поста ти, си мисля, след 10 години всичките тези притеснения които изписах тук ще ми изглеждат толкова смешни....Но едва ли ти е било лесно. Кое ти помогна да минеш през годините, да възпитаваш, да учиш сина ти - чисто човешки питам - откъде почерпи енергия за това, как успяваше да се справяш в трудните моменти. Очаквам съвсем прости отговори, ако ме разбираш.  

Бих искала да фокусирам и темата малко върху нас, майките, родителите, наистина. Всеки си има своя начин. Аз почнах йога например....давам само пример. .

# 201
Аз пък си мисля ,че децата са най-големият стимул и източник на енергия .

# 202
Мисля че Мартани има предвид тежестта на отговорността да си самотен родител. Да знаеш че всички решения (и добри и лоши) трябва да бъдат взети от теб и това определя в какъв човек ще се превърне детето ти... а поправителен изпит няма за тези неща.

Не мисля, че мога да дам полезни съвети. Просто съм приела че аз съм и баща и майка и това е. По принцип не изпитвам неудобство да говоря на всякакви теми с децата т.е. за мен няма "мъжки" и "женски"  теми. Може би фактът че съм лекар си е оказал влияние, но не съм имала никакви притеснения да отговарям на въпроси свързани с човешката анатомия и физиология.

# 203
И при мен е така, въпреки че не съм лекар  . Смятам ,че колкото повече се замисляш дали ще сгрешиш, толкова повече грешки допускаш , няма универсално работещ модел , според ситуацията се нагаждаме и толкова .

# 204
  • Сопот, Пловдив
Ще сгрешим всички в даден момент, и ние, и семействата с двама родители, ние не е отгледал децата си, без да е допуснал нито една грешка във възпитанието им. Съгласна съм, че прекаленото вглеждане също може да доведе до излишни притеснения, може би човек трябва да слуша интуицията си най-вече.

# 205
И аз това исках да кажа .

# 206
нещо не ме разбрахте, не исках да фокусирам на това дали грешим или не, а как самите ние преодоляваме тежестта от отговорността наистина, а каква е тя, и дали я изпълняваме правилно е друго - _Jack_ - ти си имаш половинката в живота, доколкото си спомням, и споделяте до някаква степен ангажименти около дома,

не знам колко можеш да вземеш участие, след като до колкото разбирам не знаеш какво е да се справяш сам и с финанси, и с време, и с готвене и пазаруване, подръжка на апартамента, колата, и т.н. на чисто физическо ниво, отделно дисциплина и възпитание, и на емоционално съответно - чисто и просто ти да си и майка и баща както казаха момичетата, за всичко. 

Мислех просто да споделим,  но няма проблеми и така....то това доколкото разбирам се коментира и по други теми и сигурно сте претръпнали.

# 207
  • Сопот, Пловдив
Ще коментирам тогава конкретно това, за което говориш в последния пост - може би защото сина   ми е роден след раздялата ми с баща му, но на мен не ми липсва това да имам партньор в отглеждането, защото винаги съм го правила сама нямам база за сравнение просто. Приех още от началото на бременността, че ще е така и май не съм се замисляла какво би било, ако бяхме двама. Всъщност замисляла съм се - аз съм малко такъв характер, че си мисля, че щях да имам доста конфликти относно възпитанието на детето, ако бяхме двама, просто трудно се съобразявам с чуждо мнение. Мисля си дори, че ако някой ден имам второ дете и го отглеждам заедно с баща му, ще ми бъде доста трудно да правя компромиси с възпитанието му заради партньора. Сега знам, че всичко зависи от мен, няма кой да ми се меси, да ми казва какво да правя, да подлага решенията ми под съмнение. Може би съм го погледнала от друг ъгъл, а може би просто сина ми е е още малък, за да имам по-други терзания.

Ситуацията около Джак не е точно така, както си мислиш, но ако той пожелае, ще разясни.

# 208
По новия въпрос в темата бих отговорила, че ми е трудно, но като виждам как детето ми расте, развива се, променя се, някак си си вдъхвам кураж, че мога да се справя и по нататък. Липсва ми единствено това, че ако бях с БНД винаги можех да му оставям детето, за да отида на интервю за работа примерно. Посля нямаше да чувам ,, Ама аз ти гледах детето докато ти беше еди къде си,, тъй като той му е баща все пак. Обаче и това ще го преодолея някак. Относно черпенето на енергия - взимам я донякъде от детето. За съжаление не ми е достатъчно. Може да прозвучи грозно, но не мога изцяло да се съсредоточа върху детето, за да се почувствам напълно щастлива. Имам нужда да правя и неща само за мен си. Като тръгне дребчо на ясла от есента се надявам да си намеря работа по бързо, което води до някаква финансова независимост, нова социална среда. Следователно като си осигуря тези неща ще съм много по стабилна емоционално и ще имам повече енергия за всичко. В момента нямам тези неща и да си призная не се чувствам добре и естествено не съм добър родител, което много ме натъжава.

# 209
На чисто физическо ниво - в продължение на много години се чувствах постоянно уморена. Имах чувството че мога да спя с дни  ако ме оставят. Първите години ми се сливат и са като в мъгла. Общо взето работа - пазаруване - взимане на децата от градина - игри с тях - вечеря набързо - оправяне на къщата след като те заспят - малко време за мен. Това беше времето когато открих колко много неща могат да се свършат чрез Интернет - плащане на сметки,пазаруване, намиране на информация за различни институции, подаване на документи онлайн и т.н. Благодарна съм на родителите ми които наглеждаха децата 1-2 пъти седмично за по 1-2 часа за да отида да по спортувам и да се разтоваря. Когато пораснаха малко, започнах да съчетавам техните с моите интереси, например, записах ги на айкидо в същия спортен център, в който ходех на аеробика; оставям ги на уроци по английски и отивам да свърша нещо набързо; те са идвали с мен на тренировките по салса, ходили сме заедно да плуваме и т.н. В момента ходим в един и същи клуб по карате - първо аз ги изчаквам, после те мен и така......
В емоционален план винаги ще бъде трудно, но моето мнение е че по принцип е трудно да си родител.

Общи условия

Активация на акаунт