Санаториумът в Трявна - прочетете първия пост!

• 94 845
  • 743
  •   1
Отговори
# 105
  • Русе
Ели_дечкин съм.

Днес засякохме пътя от Борова до С. и се оказа че наистина е половин час. Бавно и спокойно ходене с отбиване по магазинчетата.
На старата търговска уличка видях две къщи. Едната е "Миро и Тони" с малко дворче отпред (не видях отзад дали има двор) и срещу нея беше Маги. Втората имаше голям двор.
На втората пресечка в дясно се хваща за С. Точно в тази пресечка, на ъгъла срещу прелеза има къща. "Попиколовата къща" Има много хубав голям двор с люлки. Минусът й е че е на главната улица и все пак до жп линията. Не че трите влака дето минават на ден ще са проблем. И при нас не е тишина. Точно срещу прелеза е болницата.
Днес много се изложиха в стола. Половината манджи свършиха бързо а останалите бяха гадни. Срещу Часовника има кръчма с обедно меню и цените бяха като на стола. 

# 106
Кога е добре да се ходи на стола? Мислех да си пишем процедурите на обяд някъде, но така сякаш ще закъсняваме за т. нар. стол?

# 107
  • Русе
Столът отваря в 12 ч. 11.50 ч. минаваме процедурите и отиваме в стола. Пак има опашки Sad

# 108
Ели , има ли смисъл да взимам дебелите грейки ЧАК  или анцузните горнища са достатъчни  newsm78
Има ли магазини за хубави български детски дрехи , не китайски боклуци . Преди имаше доста магазинчета , особено за качествено бельо , ама сега в тази криза може и да са позатворили .....Питам за тези подробности , защото ще пътуваме със влак на отиване и да не се товарим със много излишни неща ........
Чадър да не забравя  Rolling Eyes, чанта ...и аз... Joy
Няма да можем да се засечем значи ...
Ако идваш пак - дано да не ти се налага де ...къде ще ходите на процедури пак във санаториума или в болницата newsm78 Още се чудя къде ще са по - ефикасни. На есен живот и здраве пак ще дойдем.......ама с тези пневмоний на фона на астмата ...всеки родител иска най- доброто за детето си. Hug
Благодаря ти за отговора на всичките ни въпроси - бъдете здрави и дай боже да се видим на морето   grinning039

# 109
  • Русе
Горнища, долнища и маратонки. Балните рокли можеж да не ги вземаш. Хладно е сутрин и вечер.
Много малко магазини са останали Sad  но все пак има.

Болницата! За едно седмица до 10 дена. Все пак на първо място е въздухът.

Море...вече чак края на лятото. Минахме си редът засега.

# 110
Балните рокли не ми стават  hahaha
Благодаря ти   bouquet
Във физиотерапията ми казаха че имат повече техника и по- съвременна от Санаториума , но като се върна е пиша или от там , ако имаме интернет . Wink

От къде е входа на тази огромна болница бе  newsm78, обикалям , обикалям чрез нета около сградата - всичко ми изглежда като заден двор . Rolling Eyes От към х-л Панорама сякаш най- ми прилича на вход  Joy

Последна редакция: ср, 03 юли 2013, 15:47 от klem4e

# 111
  • На брега
Здравейте! „Малко“ информация и от мен по темата.

Благодаря на Ели_дечкин за изчерпателната информация и лични съвети, които получих от нея по време на престоя си в Трявна. На първа страница на темата има добавена синтезирана информация. Мога да споделя и своя опит.
 Климата в Трявна лекува!
 Може да съчетаете климатолечението с физиологични процедури по време на престоя си там.
Процедури може да се правят в Санаториума или в Болницата.
Прилагам изображение с местоположението и маршрута на  често споменаваните в темата обекти – Санаториум, МБАЛ, Столова и ЖП Прелеза с пътя към града и прякото Стълбище към Санаториума.
Снимката е линк. Разходете се с новата опция на Гугъл и огледайте улиците и обектите, които ви интересуват .
Относно приема в Санаториума.
Ели е описала какво се изисква. Аз прилагам снимка.

Скрит текст:
Докато не се опариш от Системата, не разбираш каква гореща каша е тя всъщност... Пристигнах в Санаториума в неделя с объркани документи (направление с код №1, вместо №2 и объркан номер на клиничната пътека), но ми влязоха в положение и ме заведоха веднага. Поправените документи получих с куриер.
Съвета на Ели_дечкин да пристигнете в Санаториума в неделя, според мен е много ценен! В неделя не се правят процедури, в приемния ви ден също няма да ви направят процедура и ако двата дни съвпаднат, спестявате един "празен ден" Нас ни приеха и заведоха престоя от неделя, а изследванията и първата процедура направихме в понеделник. Предвидете си контейнерче за стерилна урина, ако пристигате в неделя след обяд, а трябва да занесете пробата преди 8 часа сутринта в понеделник. Вземете си и закуска за детето, защото след, като дадете кръв (на гладно) ще се наложи да изчакате за процедура пред физиотерапията... Поне при нас беше така, но ми се струва, че взимаха и не стерилна урина в бурканче на място, а и кръв от закусили деца. На процедури ходихме когато ни е удобно - в интервала от 8 сутринта, до 10-11 часа. Около 10-10:30 физиотерапията имат почивка и тогава точно се събира опашка. Позната майка с дете на 2 годинки ходеше дори преди 8 часа за да не чака.
Относно престоя.
Може да спите (като придружител) в Санаториума или на квартира.
Скрит текст:
Не мога да генеразирам със заключение, че вътре е много зле или много добре. Санаториумът е огромна сграда, която се ремонтира на етапи. Разполага и с прилични стаи. През отворените врати виждах някой стаи с теракот, нови легла, хубави мазилки. Някой стаи са с 1-2, а някой и с повече легла. Един санитарен възел, като в апартамент може да обслужва една или няколко стаи. (В частните квартири често е по същия начин). На 3-тия етаж има ценоразпис на различните видове стаи, пропуснах да го снимам, но имаше стаи и по 12-16 лв.
Виждах майки, които носят и съхраняват пликове с храна в хладилник на етажа.
Относно пациентите в Санаториума.
В момента на въпроса ми Санаториума обслужваше 56 стационарни и 80 „приходящи“ деца.
Стационарно пребивават деца с родители от всякакъв социален статус. Зависи от състоянието и възрастта на детето. Ако детето е в по-нестабилно състояние или получава пристъпи, родителите предпочитат да са под наблюдение. Ако детето е много малко и не може да върви пешком пътя до върха, някой родители също предпочитат стационара пред таксито.
Скрит текст:
Когато си събирах информация, четох за силно ромско присъствие... Ами всъщност в Санаториума често пребивават групи дечица от различните детски/социални домове. Деца, като деца! Преобръщаше ми се сърцето всеки път при срещите с групата от 30 дребосъка на възраст 3-5 години от Дом „Незабравка“.
Санаториумът е създаден преди войната за лечение на деца с туберкулоза. Това е болест, която съществува и днес. Ако се вярва на надписите, отделението за туберкулозно болните е на 2-рия етаж в дясно. Ако това ви притеснява, може да попитате дали в момента в Санаториума се лекуват деца с такова заболяване и дали ще имате контакт по поляните за игра наоколо.   
Игра и свободно време
Трявна е града рай за децата! Пълно е с майки с деца! Има много удобни места за игра на открито в града и околностите.
Скрит текст:
Малко ме затрудни лошото време. Посещавахме малка сладкарница в стария град. Вътре има едно сепаре пълно с играчки, където детето ви може да си играе, пускат детски песнички и има пастички и торти с неприлично ниски цени от  лев лев и петдесет! В първото кафене след моста също има контейнер с детски играчки за да може вие да седнете на спокойствие (мисля и в други заведения има играчки). Там може да се ползва и Интернет.
Мисля си, че при дъжд и лошо време ще може да се ползват и фоайетата (ако са с лоби-бар или ресторант) на големите хотели – Панорама, Калина палас, Бръшлян, но така и не стигнах до там.
В информационния център ще ви разпечатат маршрутите на различни еко-пътеки в околността и ако сте с по-голямо и издръжливо дете ще може да обикаляте на воля. Многото ходене укрепва и развива дробовете.
В града има и много музеи, а Музея на Иконата е до самия Санаториум. Заслужава си да ги разгледате.
Храна
Както е писала Ели, има удобен стол в болницата. Може да се храните там или да си взимате храната в кутии за в къщи. Готвят вкусно и има разнообразие.
Скрит текст:
Ястията са предимно с месо и хич не им идва наум да включват в менюто си поне едно ястие за хора, които не са месоядни! Ако сте, като мен може да си поръчвате да ви приготвят нещо постно за следващия ден... Храната от обедното меню в столовата се издава от 12 часа. Обикновено имат приготвена и скара. Ако искате някакъв аламинут, пържени картофки или друго извън обедното меню, може да си го поръчате и преди 12 часа, още докато си пазите ред.

И аз имам впечатления, че някой заведения в Стария град са с цени почти, като в столовата, така че отбийте се тук там и поискайте да хвърлите по едно око на менюто им.
Ако сте във вила или къща с възможност да си готвите, не пропускайте пазара в понеделник. Всеки понеделник в Трявна има пазар на производителите. Пир за сетивата – пресни, домашни плодове и зеленчуци, подправки, мед, домашна ракийка, билки, цветя, домашни яйца по 20 стотинки, живи кокошки за радост на градския дребосък с мен... каквото ви душа иска!
 Процедури в Санаториума и Болницата
В Санаториума, докато аз бях там извикваха деца само на процедури с Магнит и с Лампа с инфрачервени лъчи  (и инхалации при нужда разбира се). 
Скрит текст:
Дъщеря ми, тъй като е по-дребна и слаба, ползваше нагревки на дробовете и носа с инфрачервена лампа. 6 бр.на белите дробове, останалите на носа. По-големите деца ги пращаха и на магнит. Магнита е с по-дълбоко проникване. В болницата нямат нагревки с инфрачервени лъчи. Инфрарет е много, много хубава процедура. Има противовъзпалителен ефект и укрепва имунитета. Аз бях малко разочарована, че ни я изписват, защото в моя фитнес, до басейна има инфрачервена кабина за свободно ползване от всеки, който е клубен член и децата, които ходят на спорт или плуване там също я ползват.
Говорих с лекаря и той ми обясни, че при нагревките с лампата в Санаториума, фокусират лъчението в определена зона, а и самата лампа е усилена, с различна честота е. Затова именно процедурата е 3 мин. за разлика от 20-30 мин., които могат да се изкарат в инфрачервената кабина/сауна във фитнеса.
За Болницата: Аз проверих във физиотерапията до Столовата . Специалиста там ми каза, че може да се лежи в Болницата стационар или да се идва, като „приходящ“ с направление за Амбулатория/Физиотерапия.
Личният ви лекар ще издаде направлението. Лекар от физиотерапията в Тревненската болница ще направи прегледа и назначи вида и броя на процедурите.
Скрит текст:
Дъщеря ми е ползвала февруари след пневмонията си такива процедури, но във Варна (във физиотерапията на Курортна поликлиника). Тогава лекаря в Курортна назначи 2 процедури и масаж. Не знам, защо в Трявна има ограничение само за 1 вид процедура... Може да се обадите в самата болница и да разпитате за подробности.
Прилагам снимка с ценоразпис на услугите им.

Тук е увеличено! 
И тук! 
Квартирите не ми се коментират. Не всички се обявяват в Интернет. На място също може да се намери нещо по-удобно от това, което сте си харесали преди това в нета. Никой не ви спира да си смените квартирата на втория ден.
Скрит текст:
Не малка част от къщите са големи казарми с много стаи с много легла, които да носят пари. Дворчетата са малки и често са стръмни, терасирани. Цените на този тип квартири са средно 15-20 лв. Някой обявяват цена на стая, някой имат цена за възрастен и цена за дете, така ще внимавайте колко човека сте и коя цена ще ви е по-изгодна. Може да изберете удобното за вас местоположение. Някой избират баира след ЖП Прелеза. Това е по трасето за Санаториума, но имайте в предвид, че процедурите ще са ви веднъж (при по-тежки случаи 2 пъти дневно) и през останалото време ще ви е скучно и трябва да водите децата да играят на площадките в центъра, ако не сте голяма компания с голям двор за игра във вилата си... Има различни семейни хотели и вили, които също са вариант. Има предложения и за гарсониери и стаи в блокове. Отново зависи от сезона и от нагласата ви да изкарвате повече време на открито наоколо.
Трявна е малък, чист град и дори персонала в самият Санаториум ми каза, че няма голяма разлика от въздуха в града. Все пак разстоянието до Санаториума  е 800-900 метра.
Дано съм била полезна! Simple Smile

# 112
Ели_дечкин, браво за първия пост. Можеш да добавиш за два бр. направаления с два печата.
Аз пък четох (вече не помня къде във форума), че е добре на Сандански да се ходи май и септември, а на Трявна-август. Първо се бях насочила  към Сандански, но много ми е далече(от Шумен съм) и реших като за първи път да е на Трявна. Ние ще сме с кола, но преди това сме на море на Кранево за 10 дена и само ще поразтоваря някои неща, и без това нося цялата къща Joy Свекърва ми ще идва с нас и сега ще търся две стаи с кухня ако може само за нас. Къща Вражилови е добре, но пак е извън града, а сега е по-добре да сме в града, за да може да излиза сама с малкия на разходка. Има ли градинки с люлки някъде, да търся около тях квартири?

Браво и на NovaTema! Заедно сме писали. Много полезна информация. Ако можете добавете и нея в първия пост. Много хубава и полезна тема се получи.

Последна редакция: ср, 03 юли 2013, 18:49 от hera76

# 113
  • На брега
Хич не ми се иска да правя реклама на нечий квартира или стаи и за това не изброявам имена. Mr. Green Погледнете в Къща "Боляри" дали ви устройва. Имат 5 стаи с вътрешен двор(4 от които с директен излаз на двора), 2 кухненски бокса за ползване от комплекса. На хубаво, удобно място е, между стария град и детската площадка с пързалката. Всичко е на пазарлък с тези квартири, че дори и с хотелите, както ми сподели една мама там! Питайте за отстъпка при продължителен престой и за отстъпка за бабата, ако наема стая сама, за закуска, за всичко...

# 114
  • Русе
Трудно ще е през телефона да подам толкова инфо към модератор. Пък и тя излезе в отпуск Simple Smile.
Като се прибера ще я подам през някой друг мод.

# 115
Аз ровя и звъня ето от този сайт http://www.tryavna.bg/index.php?houses , много е изчерпателен, но са толкова много, че вече се обърках. Като ходих на оглед на тези, които уж са близо до санаториума, (като имах път до Дряново се отбихме до Трявна)- ами на снимките едно, в действителност друго. Или се премълчават доста неща. Например, че е доста далече от града, шумно или пък дворчето е толкова малко, каменно и стъпаловидно, кухнята се ползва с хазаите или е една за 5 стаи, стаите са на високо по стръмни стъпала, има по една баня и тоалетна на две стаи, няма къде да си спреш колата и др подобни. Цените с пазарене всички смъкват, варират от 10 до 20 лв на легло или 20-40 лв на стая. Вече по метода на изключването започнаха да ми намаляват набелязаните. Лошото е, че не мога да ги намеря повечето на картата на Трявна, за да се ориентирам.....

# 116
  • На брега
Така е! При този тип квартири са рядкост големите, зелени дворове. Няма вариант за самостоятелна кухня към всяка стая, и да готвиш манджи в домът им. Често тоалетната или банята обслужват 2 стаи или етажа, та какво остава кухня. Най-често предлагат микровълнова и хладилник. Някой имат в двора си пристройки с газов котлон, скара. Удачен вариант е да се комбинират няколко мами или компания и да се наеме етаж или самостоятелна вила. Така поне ще сте с компания при лошо време, защото тогава вече престоя в кофти квартира е тягостен. Важното е да е чисто и на удобно за вас място. За щастие всички тези минуси са видими за нашите очи. Дечицата са щастливи. На тях им е достатъчна мама и чудесата, които откриват в Трявна.
http://www.bgmaps.com/map/search Тук улиците са по-подробно обозначени.

# 117
Благодаря ви за спретнатата темичка   bouquet Аз предлагам да се добави в началото на темата след вариантите за физиотерапия , местата за забава на децата - градинки , паркове , заведения със   детски кътове , ако има и забавачници , че може и детски магазини за играчки ....., както е написала Нова тема за пазара в понеделник - атракция за децата / къде се организира / . Удобни хранителни магазини и закусвални.....Аз например ще се интересувам за превоз до Етъра , Соколският манастир , защото този път ще сме без кола на разположение.
По картата в интернет виждам един парк - в центъра на Трявна , като отидем ще питаме и ще разберем за други варианти за отбиване на времето , но е хубаво да се знае предварително какво ни очаква - да не се носят излишни неща със багажа или обратното да се вземе нещо което би либсвало на детето. Нашите познати , които ще идват във Трявна след нас ще взимат например акумулаторната кола на детето  , всъщност това си е лична преценка май вече . Rolling Eyes
Мноого полезна темичка се заформи - определено ще е се ползва от много мами - ние ще ходим редовно във Трявна - мисля си за два- три пъти годишно , че да закрепим положението здравословно. По- добре да давам пари за профилактика , отколкото за болници и лекарства.
Аз ще кача снимки и описание на къщата където ще отседнем , отзиви за хазяите , плюсове и минуси от престоя ни   .
Ние последно ще сме във Трявна от 07 до 17 . юли и ако някой иска може да се срещнем и да запознаем дечицата и да обменим някоя и друга клюка  Crazy   

# 118
Като гледам във този сайт http://www.gismeteo.ru/city/weekly/15292/  температурите във Трявна  Shocked..май е доста студено за сезона там  newsm78 Ели , такива ли са температурите наистина или не е вярна информацията на сайта .

Последна редакция: пт, 05 юли 2013, 09:36 от klem4e

# 119
  • Русе
Не знам колко показва. С анцузи сме. Облачно, леко хладно. Прекрасно време за мен.

Общи условия

Активация на акаунт