На море в Гърция 2013 - IV

• 74 177
  • 738
  •   1
Отговори
# 360

И като казах Делфи се сетих - всички студенти и ученици от ЕС влизат безплатно в такива обекти (Делфи, Акропола, Храмът на Посейдон в Сунио, Първия олимпийски стадион в Олимпия и подобни. Само трябва да си носят картите от училище/университет. И разбира се, сами да потърсят правата си, защото обикновено се ослушват на касата.

Таня67, имаш предвид малките ученически карти със снимката? Ще свършат ли работа?
Скоро ни предстои Микена, Спарта , Олимпия...

# 361
  • София
Здравейте!!На нас ни предстои пътуване до Афитос и искам да избера маршрут, различен от магистралата Серес-околовръстното на Солун-Нея Мудания. Пътя до Ставрос си го знаем и като гледам картата , мисля, че може да се избере маршрут , който да минава покрай морето, да е живописен, спокоен и не много заобиколен:). Защо не мога да намеря много подробна карта на Гърция в нета???? На всички , които открих, са нанесени едни и същи градове, но липсват малките селца и малките градчета , както и второстепенните пътища.  Rolling EyesАз ли бъркам нещо с търсачката, но ме изнерви това търсене, а нямаме GPS . Ще съм ви благодарна, ако ми пуснете един линк тук или ако сте пътували по такъв маршрут, да споделите опита си. Благодаря ви!!   bouquet Темата е много полезна и чета с удоволствие- може би в старите теми ще има отговор на моя въпрос- ако ми остане време , ще преровя и там:)

valya_bl Да има вариант, така правим и ние, все по различни пътища, виждаш все повече.
Но това удължава времето, пътя не е магистрала, минава и малко планини, но е по-интересно.
Виж дали ще можеш да отвориш картата, това е:
https://maps.google.com/maps/ms?msid=205018101700109706779.0004d … mp;mid=1368946376
Увеличи и виж дали те устройва.......

Последна редакция: нд, 19 май 2013, 11:47 от Bled

# 362
  • София
phile, да, тази която използват в училище. Друга не сме имали. Случвало се е и без нея да влиза, но на малката дъщеря ѝ личеше, че е ученичка. Иначе все студентката се разправя по касите, а нейната студенска карта е немска.

Досега само за крепости сме купували билети - тези в Ретимно и в Кавала, но и там има намаление за учащи се. Обектите с древногръцка тематика навсякъде са безплатни.

# 363
  • софия
Аз искам също да попитам във връзка с минаването на граница с децата. Ние с мъжа ми не сме официално с брак, трябват ли ни други документи освен нашите лични карти и червените паспорти на децата?
Параход е обяснила в първия пост. Нотариално завереното копие върши същата работа и не се притесняваш за оригинала.

И аз харесвам Митос. Има и една вода (естествено не й помня името, синьо-зелен етикет), чийто вкус е добър. Само за детето носим от тук изворна. Сега, обаче, ме замислихте дали да не натоварим бира. Лошото е, че винаги уж малко багаж приготвям, а то пълен багажник и няма място.

Последна редакция: нд, 19 май 2013, 10:48 от zvanche

# 364
  • Вила Великула
Здравейте.След дълго лутане се решихме тази година ще сме на Гърция за първи път.Ето тук
http://incahellas.com/ekavi/page_eng.htm

Имам един въпрос,видях,че на първа страница си пише,че децата трябва да са с червени паспорти.Това са международни паспорти нали така?
Някой да е вадил такъв паспорт на бебе?
Аз в понеделник ще ги водя да ги снимам зверовете и да подам молби за паспортите,но си нямам и идея как ще стане с малката /6месеца/. На толкова малко бебе ще могат ли да извадят паспорт и ще могат ли да я снимат във фотото?Ако някой се е сблъсквал с това ще съм благодарна да сподели.
снимите се правят директно в полицията, където се подават молбите за паспорти. За децата трябва да присъстват и двамата родители, да се носи акт за раждане.

# 365
  • София
Здравейте.След дълго лутане се решихме тази година ще сме на Гърция за първи път.Ето тук
http://incahellas.com/ekavi/page_eng.htm

Имам един въпрос,видях,че на първа страница си пише,че децата трябва да са с червени паспорти.Това са международни паспорти нали така?
Някой да е вадил такъв паспорт на бебе?
Аз в понеделник ще ги водя да ги снимам зверовете и да подам молби за паспортите,но си нямам и идея как ще стане с малката /6месеца/. На толкова малко бебе ще могат ли да извадят паспорт и ще могат ли да я снимат във фотото?Ако някой се е сблъсквал с това ще съм благодарна да сподели.
снимите се правят директно в полицията, където се подават молбите за паспорти. За децата трябва да присъстват и двамата родители, да се носи акт за раждане.

Почти съм убедена, че при първи документ за самоличност, независимо за карта или паспорт става дума, се носеше и бележка от общината във връзка с постоянния адрес. Най-добре е да се види в сайта на МВР, но на нас са ни искали.

# 366
Bled,благодаря!!  bouquetМисля, че това ни устройва идеално!! Нямам търпение вече, остава само една седмица!!!

# 367
И нашата групировка се намести за август на Халкидики (6 възр и 5 деца)... намерихме двустайни апартаменти, почти където търсехме.

Ще сме в Евангелия Фемили Хаус, Agios Nikolaos, и планираме да обиколим всички плажове, но това е базата. Сега ще се връщам да ви чета и да водя записки за таверните, дано ми стигне времето до август  Laughing

Можем да канселираме до средата на юли, продължаваме да гледаме, ако намерим малко по-лукс условия... искаше ни се отделна вила (по-близо до плажа, басейн и не толкова утилитарно обзавеждане...), ама с голяма група е зор.

# 368
За паспорти не искат бележка от общината за постоянен адрес на децата - подадохме документи преди седмица.

Не мисля да вися по нотариуси за заверки. Ще носим оригиналите за всеки случай Simple Smile

# 369
  • София
A случайно да знаете, ако паспортът на малкия изтича 1 месец след датата на връщането ни, дали ще имаме някакви проблеми?

# 370
  • София
A случайно да знаете, ако паспортът на малкия изтича 1 месец след датата на връщането ни, дали ще имаме някакви проблеми?

Мисля, че няма да има. Миналата година ходихме в Турция втората половина на август с паспорти, валидни до 21 септември. Само нашият служител на границата  спомена, че скоро изтичат, но доброжелателно, а не като заяждане. Но пък като го споделих в една от темите, веднага се намериха хора, които да кажат, че има изискване от 6 месеца. Затова няма как да съм категорична.

# 371
  • София
Мисля, че няма да има. Миналата година ходихме в Турция втората половина на август с паспорти, валидни до 21 септември. Само нашият служител на границата  спомена, че скоро изтичат, но доброжелателно, а не като заяждане. Но пък като го споделих в една от темите, веднага се намериха хора, които да кажат, че има изискване от 6 месеца. Затова няма как да съм категорична.
И аз мисля да рискуваме. Странно ми е каква е логиката на това изискване - да остават 3 или 6 месеца до изтичането на паспорта след датата на завръщане. Паспортът си е валиден, за какво трябва един вид да се съкращава крайния му срок...?  newsm78

# 372
  • софия

Не мисля да вися по нотариуси за заверки. Ще носим оригиналите за всеки случай Simple Smile
Не отнема време. Става за 5 мин. Peace

По принцип нямат основание да ги искат, но с митничар не се спори.

# 373

dechy, м.г. на едното ми дете изтече паспорта докато бяхме в Гърция /за мой срам Embarassed, не го забелязах/
Нямаше проблем при прибирането.

# 374
  • София
Meрси, phile! bouquet  Успои ме, че сме планирали и второ пътуване в Гърция и тогава ще остават 4-5 дни до изтичането на паспорта след като се върнем  Simple Smile. Ако минем при първото пътуване, може да рискуваме и с второто без да сменяме паспорта Laughing

Последна редакция: нд, 19 май 2013, 18:46 от dechy

Общи условия

Активация на акаунт