Истанбул - 22

• 49 263
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Много беше страшно вчера, ей  ooooh! До 3 седях и гледах, война беше това. И в Анкара, и в Ескишехир  Cry
Довечера ще е още по-страшно ще става, тоя ненормалник трябва да се спре, дано хората не се предадат.  Tired
Чета вчера искал арабската писменост да връща  ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! Ататюрк критикува, направо...

# 616
Сърцето ми се къса за младежите, за града, но дано да се преборят и да не позволят този фанатизиран куку да съсипе всичко постигнато до момента! Наистина евала за гражданската позиция и самосъзнание. Настръхнах като чух това за белите кърпи, при нас никога не може да се случи.

# 617
  • Казанлък of all places
Мен безсилието ми ме убива. Освен с разпространяване на информция с друго не миг да помогна. Днес хората, солидарни с протестиращите са облечени в черно.

# 618
Квартал Лалели далече ли е от Бешикташ ( там където се случва всичко това) ?!

# 619
  • varna
Момичета  ,рядко пиша ,но пък редовно ви чета.Сърцето ми се е свило и буца е заседнала в гърлото от случващото се в любимият ми град.  Praynig Моля се да няма жертви и ранени.От многократните ми посещения в тази страна съм се убедила лично колко сплотени са турците и как си оказват помощ при всякакви поводи.Сигурно и вие сте се убедили колко са отзивчиви и към чужденците.
Дано този ад свърши с победа на протестиращите !Ето и една моя снимка от любимия ми град.

правена е от кулата Галата

# 620
# 621
  • Берлин
От вчера се въздържам да напиша няколко думи, но повече не мога.
Следя по всички възможни към момента начини какво става в съседна Турция и…и… не знам коя емоция надделява – страх, респект, тъга… Ердоган е „истински политик“, от тези като в България. За него думата на народа няма значение, няма значение и самият народ. Истински диктатор, решил да „реформира“ /пази,Боже/ страната по свои си някакви луди идеи. Опитва да заличи миналото и да създаде бъдеще, което хората в Турция не искат. Под неговото крило растат и дават плод идеите за ислямизация на държавата /само за справка – в последните 5 години все повече стават забрадените жени там/. Други идеи – ТОТАЛНА забрана за продажба на алкохол, забрана за целувки на публично място, забрана за….Политиката му е потресаваща – нищо общо с демокрацията. /написах това за тези, които не доумяват какво точно се случва при съседите/.
Протестът започна мирно – група хора мирно протестираха в Гези парк /до площада Таксим/. Но полицията ги „помете“ с водни струи и сълзотворен газ. И така до тази сутрин. В редиците на протестиращите се внедряват полицаи, които, цитирам свидетели: „да дадат повод за законна реакция на полицията срещу протестиращите“, т.е. провокатори.
Аптеките решиха да работят нон-стоп, за да са на разположение на ранените; хотели, барове, кафенета дават свободен достъп на протестиращите, за да има къде да вземат глътка въздух. Много интелектуалци и артисти са в подкрепа на хората по улиците. Джамиите са отворени за ранени през нощта. Снощи полицията атакува със сълзотворен газ Долмабахче джамията, пълна с ранени и доброволци!!! Лекари и адвокати са на разположение на протестиращите абсолютно на доброволни начала!!! В същото време медиите в Турция не дават нищо като инфо за протеста. Интернетът е тотално заглушен. По тази причина в социалните мрежи става цялостната координация на протестите,а собствениците на wi-fi дават паролите си за достъп, по същия начин реагират вериги магазини, заведения и тн.
Тези, които не са на улицата, подкрепят като светват и загасват лампи, дрънчат с тенджери от тераси и прозорци. Домовете, където хората са готови да окажат помощ на протестиращите, са „маркирани“ с бяло пране по терасите….
А полицията продължава безмилостната си атака…Но падне ли един протестиращ, 100 застават на неговото място. И не се предават, не се отказват. Страх ги е, но искат да спасят страната си. Един от най-големите козметични холдинги постави следната реклама: „Сълзотворният газ е полезен за кожата“…. Черен хумор по турски.
Не съм виждала толкова единен народ – един до друг застават фенове на футболни съперници, проислямски и просветски ориентирани, млади, стари, образовани, неуки, турци, кюрди… Всеки подкрепя протеста с каквото може. За да си върнат собствената държава, каквато я искат – свободна и демократична. Евалла на този народ!
И накрая – специално за всички, които чули-недочули, разбрали-недоразбрали, постнаха смешните си снимки и апели против изучаването на турски език в училищата /като става въпрос за СИП форма на обучение за тези, които искат да учат майчиния си език/ - много жалко, че сред моите познати има такива тесногръди слепци. Аз призовавам в училище ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се изучават 4 часа седмично как в Турция хората се борят за правата си. И ги отстояват – с цената на здравето и живота си, без страх, единни….като мощна машина на народно недоволство, която /вярвам/ ще помете властта, която ги задушава. Е, „български патриоти и общественици, социално активни граждани“, виждате ли как се прави протест? Виждате ли как се гради гражданско общество? Виждате ли какво е единство? Учете се.
А колкото до мен…знам, че с написаното ще провокирам псевдорадетелите на българщината. Знам,че ще се излее поток от ярост и обиди. Но аз си казвам каквото мисля и не ме е страх.

# 622
Много ме впечатли една реплика на македонец в Туитър(прочетох я в коментарите тук)

"Като чета за случващото се в Турция, ми се плаче ... от гордост за тях и от жал за нас..."

# 623
  • София
PAPURCHE MEHURCHE много добре написано,на моменти настръхнах,като си представих тази подкрепа,за която говориш. Много повърхностни са моите наблюдения от Истанбул- за мен винаги е бил един космополитен град,винаги ми е правило впечатление отношението между тях самите,любезността,която не е само маска. Но всичко е въпрос на възпитание,да бъдеш преди всичко човек,това се възпитава от детството. Та мисълтта ми беше друга,днес говорих с мой колега точно по този повод- протестите в Турция/ той е роден там,сега работи в България по стечение на обстоятелствата/ Той ми каза,не виждаш в подробности- за теб Истанбул е една екскурзия,но отношенията са много по-сложни. Много протестират,но и много подкрепят правителството на Ердоган. Даде ми няколко конкретни примера- казва на турските си колеги,аз отивам да пийна довечера,на следващия ден половината вече не говорят с него. Носиш европейски дрехи-пак се набиваш на учи и те карат да се чувстваш виновна. Такива уж дреболии,които те скапват обаче и нарушават човешките ти свободи. Страхуват се хората,но по-силно от страха е желанието им да бъдат свободни от предразсъдъци. Господ да ги пази,само това мога да кажа,защото може да стане страшно...

# 624
Много ме впечатли една реплика на македонец в Туитър(прочетох я в коментарите тук)

"Като чета за случващото се в Турция, ми се плаче ... от гордост за тях и от жал за нас..."

Колко вярно!

# 625
Позакъснелите снимки на цветенцата ми за Танчето и Шебек Embarassed
Скрит текст:
това е от Бургас а това е от Лозенец за 8лв.

# 626
Мили котки

Истанбул - така го видях аз  bouquet
http://didimitrowa.snimka.bg/travel/istanbul-2013.756535

# 627
Квартал Лалели далече ли е от Бешикташ ( там където се случва всичко това) ?!

Горе- долу е далече, не много, но достатъчно километри за да не се усети по никакъв начин.

# 628
Didimitrowa много хубави снимки, ние едва ли ще можем да видим голяма част от града, мисля си че докато дойде време да тръгнем и други квартали ще се надигнат. Според мен ще става все по страшно хората няма да се откажат лесно, но и Ердоган няма лесно да склони. Освен да звънна в агенцията да питам дали все пак ще пътуваме, въпреки че те би трябвало да се свържат с нас .

# 629
Didimitrowa много хубави снимки, ние едва ли ще можем да видим голяма част от града, мисля си че докато дойде време да тръгнем и други квартали ще се надигнат. Според мен ще става все по страшно хората няма да се откажат лесно, но и Ердоган няма лесно да склони. Освен да звънна в агенцията да питам дали все пак ще пътуваме, въпреки че те би трябвало да се свържат с нас .
Ако звъннеш пиши какво са ти казали. И аз изчаквам да видя на къде ще се развият нещата и после и аз ще звъня. Надявам се да са разумни от Бтур и да не предприемат нещо рисковано само за да не връщат парите.

Общи условия

Активация на акаунт