Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! ! Тема 28

• 92 257
  • 947
  •   1
Отговори
# 855
  • Wolwedans
...............Няма връзка м/у цитология и хистология
 ............
Благодаря Кремика Hug Малко няма да се съглася с това изречение и ще ти кажа защо: Цитонамазка плюс колпоскопия е рутинен скринингов метод за откриването на ранни изменения в маточната шийка, именно защото ИМА връзка между цитология и хистология. В медицината има 2 понятия- специфичност и чувствителност на даден скринингов метод. Идеалния вариант е метода да има 100% чувствителност и 100% специфичност, т.е. да открива абсолютно всички хора с дадено заболяване (т.е. да няма фалшиво отрицателни резултати, да се пропуснат "болни") и при всички селектирани пациенти с метода да се докаже при окончателното изследване (да кажем след конизация в нашия случай), че имат именно това заболяване (т.е. да няма фалшиво положителни резултати, метода да ги е нарочил за "болни", а те да са здрави). Ясно е че няма такъв 100% скринингов метод. 100% -ов резултат дава само конизацията, но не може да се конизират поголовно всички жени, за това и тя не е скринингов метод. Всичко, което се прави като допълнение (ЧПВ- типизиране, биосия, цервикално абразио) е да се повиши чувствителността и специфичността на метода- цитонамазка. Но това в никакъв случай не трябва да се подценява цитонамазките! Те са 1-та лампичка, която светва.
Озадачаващото при мен е именно, че няма съвпадение между цитология (кофти цитонамазки) и хистология (нищо от биопсиите). Попадам в онези 20% несъвпедения, в които явно си била и ти с твоята "уж нормална" 2-ра група. Изтеглили сме късата клечка. Но кофти намазките при мен се задържаха доста врме и съм решила дори отново биопсиите да не покажат дисплазия, вече да предприема по-радикални мерки.

# 856
ally-t за това и не споря, само казах какво ми беше споменал Карагьозов че не винаги цитологичния резултат отговаря на резултата от биопсията. Наистина е така- само конизацията може да покаже. Май си решена и на конизация този път, не знам дали са ти правили вече (не съм от отдавна във форума) но само 3 а да ти показва дълго време, кофти  Thinking. Но все пак като конизацията е разширена биопсия- не може ли да ти вземат повече материал от шийката на матката преди да пристъпиш към конизация? Т.е възможно ли е наистина биопсията нищо да не показва и само от конизацията да се види нещо?

# 857
  • Wolwedans
Ох, не знам вече... Ще пиша пак след биопсията.

# 858
Stelfy, , момичета,

относно изследването на партньора за HVP: първоначално отидохме на уролог, но лекаря отказа да вземе пробата и да я изпрати в лаборатория. Обясни, че това е изключитлно рядко и специфично изследване и е най-добре да се направи директно в лаборатория. Дадоха ни телефона на един патоанатом в Пловдив от МЕДИКОДИАГНОСТИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ ХИСТО 2000, където направиха изследването на приятеля ми. Цената беше около 130 - 160 лева (в зависимост от щамовете, които следва да се проверят).

Но ... ако трябва да бъде честна - не знам до колко си струва да се прави изследването на партньора. Когато при първия ми преглед след конизацията казах на Карагьозов, че всички високорискови типове са отрицателни при партньора ми, той ми отговори, че това нищо не значело и можело в седмицата, в която се изследва да бъдат отрицателни, а същевременно да са положителни ....  newsm78

# 859
Ally_t, би ли ми метнала статията на лични?

# 860
  • Wolwedans
Утре ще я сканирам и ще я пратя

# 861
Утре ще я сканирам и ще я пратя
Благодаря ти   bouquet

# 862
  • Wolwedans
Stelfy, , момичета,

Когато при първия ми преглед след конизацията казах на Карагьозов, че всички високорискови типове са отрицателни при партньора ми, той ми отговори, че това нищо не значело и можело в седмицата, в която се изследва да бъдат отрицателни, а същевременно да са положителни ....  newsm78

Мисля, че дори гинеколозите- онколози са озадачени и объркани от този вирус! Това е поредното доказателство! Никой няма ясна идея какво се случва и как да интерпретира правилно резултатите newsm78 "Айде давайте изследвайте се , треперете ама ако са отрицателни това нищо не означава, ако са положителни пък ти обясняват да не се тревожиш и да си живееш живота! Шах и мат! Mr. Green

# 863
"Айде давайте изследвайте се , треперете ама ако са отрицателни това нищо не означава, ако са положителни пък ти обясняват да не се тревожиш и да си живееш живота! Шах и мат! Mr. Green
И междувременно някой трупа кинти  smile3515

# 864
  • София
Според мен (имам медицинско образование) и според доктора ми не е добра идея да с еправи типизиране за ХПВ и да се проследчва титъра му. В България все още не е отработен методът, а и той е непоказателен по отношение заболеваемостта. Т.е. Балканският полуостров  е ендемична зона за ХПВ, преведено  означава, че е пълно с носители, да не казваме, ч епочти всички сексуално активни хора са с  коктейл от по няколко щама ХПВ. Важно е дали ХПВ е причинил колпоскопски изменения на епитела на шийката и ако е така - тогава се вземат мерки - конизация. Горенето все повече го отричат, защото е повърхностно. Лошото е, че ХПВ живее по епитела на зоните с лигавица - може и по аналния епител и устната кухина да живее. Там рядко причинява изменения на клетките и рак. Но при комбинация на орален или анален секс с вагинален... може да се прехвърли вируса пак на вече конизираното място... И вече зависи имунната система в каква форма е. Ако е силна - няма страшно. Но, ако е отслабнала... лошо. Т.е. конизацията не решава проблема за цял живот... И аз съм с конизация... Миналия месец ми я правиха... И обмислям варианти (шегувам се разбира се) да двам на мъжа ми хирургични ръкавици Simple Smile)
Идеята е - смяна на презерватива при всеки вид секс... но и презервативът не е достатъчен за 100 % предпазване. Господ да ни пази...

# 865
  • София
Щамовете на ЧВП са над 200, а в БГ се прави изследване за 33. Значи има още поне 170, които няма как да бъдат открити. А всеки от тях може да доведе до сериозни изменения.
При мен при колпоскопията не се видя нищо обезпокоително, двама лекари ми правиха независиммо един от друг. При цитонамазката излезе ПАП 3А, а при биопсията - койлоцитоза, плосък папилом и ЦИН 2. Изследването за високорисковите щамове е отрицателно за всичките.
Още нямам резултат от хистологията и се треса от нерви.
Имам въпрос - както споменах по-рано в началото на месеца ми правиха конизация и абразио. Кога да очаквам първия цикъл?

# 866
Ally_t, би ли публикувала след като скенираш статията за да можем да се запознаем с нови научни съобщения всички. И за мен представлява интерес. Благодаря ти! Simple Smile

# 867
  • София
Kremika, Style, мерси за инфото Simple Smile

# 868
змия - на мен ми дойде на 25ти ден МЦ. Мислех, че няма как да различа цикъла , тъй като леко почнах да кървя след 14ти ден от конизацията, но цикъля си дойде нормално даже не ми подрани или закъсня - то 1-2 дни не ги броя за отклонение. Други момичета споменават, че имат закъснения или подраняване. Аз имах малки точки кръвоизливи с цикъла, който ми дойде преди 6 дни. Сега още зацапва леко и тъмничко нещо..знам ли до кога. Дано са добри резултатите ти- може скоро ще са готови. На мен ми казваха 2 седмици минимум, а на 10ти ден бяха готови- само дето не ми ги казаха веднага та се психирах  Mr. Green

# 869
  • София
Днес по телефона ми казаха, че резултатите вероятно ще станат в петък или направо другата седмица.
Аз започнах леко да кървя около 10 дни след конизацията и продължава. Но е съвсем слабо, поне сравнено със стандартен мой цикъл.
Благодаря а отговора.

Общи условия

Активация на акаунт