Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! ! Тема 28

• 92 180
  • 947
  •   1
Отговори
# 915
  • София
Пролет, какяа игра бе мила- аз съм лекар, наясно съм, на всеки 3 месеца си правя колпоскопия и цитонамазка, а на 6- биопсии. Сега пак чакам резултат. Явно не си ме следила в темата. Писах скоро пак, да не се повтарям...
Кики говореше за друго, щях да ходя в София за LLETZ, аз съм от Варна.

Идвай в София с децата. Аз знаеш съм болничен, все ще се изгледаме 1 ден. Това сериозно го казам.

# 916
  • Wolwedans
Пролет, какяа игра бе мила- аз съм лекар, наясно съм, на всеки 3 месеца си правя колпоскопия и цитонамазка, а на 6- биопсии. Сега пак чакам резултат. Явно не си ме следила в темата. Писах скоро пак, да не се повтарям...
Кики говореше за друго, щях да ходя в София за LLETZ, аз съм от Варна.

Идвай в София с децата. Аз знаеш съм болничен, все ще се изгледаме 1 ден. Това сериозно го казам.
Много си мила, благодаря ти!  HugВсички сте страхотни!  Hug Като излязат резултатите ще реша дали да действам или да изчакам още 3 месеца.
Още ме боли след последната биопсия, минаха вече 3 -4 дни. Това не ми се беше случвало. Да не вземе сега нещо да се инфектира... Sick

# 917
Ally_t, понеже четеш списание Акушерство и гинекология, можеш ли да се сетиш за статията, в която пишеше, че ЧПВ оцелява върху гинекологичния инструментариум въпреки дезинфекцията?

И другото /ако не искаш, не ми отговаряй/- каква специалност си?

# 918
  • София
Благодаря ви за мненията, момичета Hug

Али, номерирах 3 изречения от твоя постинг, които бих искала да коментирам:

1. Стелфи, аз лично смятам, че вируса е отстраним, както спонтанно, така и след подобряване на имунния статус, ако им. с-ма е била компрометирана поради една или друга причина.

2. Ако така или иначе поведението зависи от измененията, а не от наличието или липсата на вируса, тогава защо да го изследваме???
Лично за мен няма смисъл.

3. Едно е ясно: и когато имах и когато нямам носителство/зараза се водихме от колпоскопията, биопсията и цервикалното абразио.

1. Сега пак се обърках - отстраним ли е като "завинаги отстраним" или само "заспива"? Rolling Eyes

2. Според мен смисълът на изследването и опитите да се приспива (или каквото там се прави) вирусът са:
- за собствена някаква утеха;
- за информация дали лечението с имуностимуланти е дало резултат;
- за да не заразяваш други хора, в случай че настоящия партньор може да не ти е последния. Макар че и в това не знам колко смисъл има, защото е под въпрос един следващ партньор какво той самият може да донесе като нови щамове например...

3. Значи и ти се изследваш за носителство все пак? Simple Smile Или може би това е било преди "Стига ми" с трите удивителни? Simple Smile

# 919
  • София
Али, тука чета, ама не обръщам внимание кой пише... Т.е. някъде може да съм прочела преди какво си писала, но не съм обърнала внимание. Чета, за да видя дали няма някоя от нас да каже нещо ново и ефикасно... На мен ми правиха ЛЛЕТЗ преди почти месец. Не знам какво ще последва след това. Излязоха ми резултатите от изрязаното. Уж е както трябва. Но докторът каза, че при спад на имунитета или ако не се пазя при секс, пак може да ми се появи...  А и това пазене при секс ми е...  Sick Хич не вярвам, че като се сложи презерватив и със сигурност пази... Най-пази въздържанието  Naughty Но... на 31 години не мога да се въздържам някак си... Crossing Arms Противоестествено е...
Това пък с оцеляването на ЧПВ върху инструментите... КАк така като се стерилизират инструментите ще оцелее... Възможно е при лоша хигиена в кабинета да се предадат разни неща... Абе знае ли човек... Винаги като седна на стола там и ми минават мисли как може преди мен да е била някоя жена с няакаква болест и да не са изчистили.

# 920
P-r-o-l-e-t, мен ме втриса при мисълта коя си е търкала гениталиите там и дали със смяната на лигнина от предната пациентка се прекъсва порочния кръг.
Иначе това за оцеляването на вируса в гинекологичния инструментариум го четох точно в списание Акушерство и гинекология. Не помня в кой брой, обаче.
Не че от 7 години не се питах дали се почиства стола след всяка пациента  Rolling Eyes но май вече не искам да знам отговора

# 921
Ами басейните?Четох някъде, че не било невъзможно да се лепне ХПВ и оттам- влажна среда ако няма достатъчно дезинфектанти и не е стопанисван добре и се появи някакъв мъжепреносител вътре- защо не Sad..Но в постоянен страх може ли да живее човек наистина, дали е възможно да се опази от всичко..

# 922
  • Wolwedans
Благодаря ви за мненията, момичета Hug

Али, номерирах 3 изречения от твоя постинг, които бих искала да коментирам:

1. Стелфи, аз лично смятам, че вируса е отстраним, както спонтанно, така и след подобряване на имунния статус, ако им. с-ма е била компрометирана поради една или друга причина.

2. Ако така или иначе поведението зависи от измененията, а не от наличието или липсата на вируса, тогава защо да го изследваме???
Лично за мен няма смисъл.

3. Едно е ясно: и когато имах и когато нямам носителство/зараза се водихме от колпоскопията, биопсията и цервикалното абразио.

1. Сега пак се обърках - отстраним ли е като "завинаги отстраним" или само "заспива"? Rolling Eyes

2. Според мен смисълът на изследването и опитите да се приспива (или каквото там се прави) вирусът са:
- за собствена някаква утеха;
- за информация дали лечението с имуностимуланти е дало резултат;
- за да не заразяваш други хора, в случай че настоящия партньор може да не ти е последния. Макар че и в това не знам колко смисъл има, защото е под въпрос един следващ партньор какво той самият може да донесе като нови щамове например...

3. Значи и ти се изследваш за носителство все пак? Simple Smile Или може би това е било преди "Стига ми" с трите удивителни? Simple Smile
Отговарям:
По точка 1. Според науката- да отстраним е завинаги, не е като вируса на херпеса, нито като този на варицелата. Но! Разбира се не при всички. При някои пациентки "заспива", т.е. спира вирусната репликация, но той остава "скрит" за имунната система и тя не го унижожава напълно.
Не знам до колко сте съгласни да усвоите, щото май вече ще почнете да знаете повече от собствените си лекари  Laughing, но ще пробвам да обясня на разбираем език ролята му в раковата генеза: Вируса прониква в заразената клетка, "съблича се" и започва да използва системите на клетката за да произвежда вирусна ДНК и белтъци, когато се окомплектоват новите вирусчета, клетката се разрушава, а те заразяват нови съседни клетки и процеса се повтаря. В това състояние той е видим за имунната система, която ако е силна го разпознава и унищожава. И о щастие ние сме излекувани. Какво става обаче ако е слаба... Тогава съществува възможност части от вирусната ДНК да се интегрират в някое местенце от двойноверижната ДНК на клетката реципиент. Тук вече ролята му на вирусна инфекция свършва. Това което вируса е направил, интегрирайки се в новия геном, е да го промени завинаги. Ако това е крайна, зряла, неделима клетка- със смъртта на клетката всичко приключва, ако е обаче клетка от резервноклетъчния слой(този който се дели и възобновява всички клетки на епитела), тогава е възможно промяната да се предва на нейното поколение.   Промяната е такава, че може да отключи т.нар. протоонкогени, които ги има във всяка клетка или да подтисне т. нар. тумор супресорни антигени. И 2-те неща водят до безконтролен растеж на епителните клетки, като се нарушава процеса на тяхната матурация (зреене) и стратификация. Понякога имунната система разпознава клетките с променена ДНК и ги унищожава, но понякога те произвежда белтъците, с които я излъгват и тя не ги разпознаваТака се появяват дисплазиите. Ако нормалните клетки дадат превес над променените (случва се често при ЦИН1) жената се самоизлекува. Ако не- става ЦИН 3 или СА ин ситу. После се пробива базалната мембрана и рака става инвазивен.
Забележете, че постоянно пиша "може", нищо не е 100%-во. В медицината 2 и 2 не е 4
За това срещате безкрайно много мнения и интерпретации, но оставете на специалистите да си блъскат главите с тези проблеми и да пишат дисертации по темата.
По точка 2. Не разбрах какъв е въпроса
по т.3 Стига ми с трите удивителни е след последния ми резултат  Laughing Laughing Laughing
това е един вид прозрение, когато преживееш нещо и го осмислиш през призмата на собствения си опит.

# 923
В няколко поста чета да се приравняват ЦИН 3 и СА ин ситу.
И пак се шашнах, аз бях с ЦИН 3, изрязано до здраво. newsm78
Та едно и също ли е? newsm78

# 924
  • Wolwedans
А и това пазене при секс ми е...  Sick Хич не вярвам, че като се сложи презерватив и със сигурност пази... Най-пази въздържанието  Naughty Но... на 31 години не мога да се въздържам някак си... Crossing Arms Противоестествено е...

"Сакън"! Секса е важен за имунната система! Никакво спиране Joy
Относно пазенето- след като почнах имуностимулантите 2-3 месеца се пазехме с презервативи, но постепенно разхлабихме контрола, докато почти напълно спряхме да ги ползваме, пък резултата ми от преди седмица е отрицателен... Mr. Green Айде пак да ви хвърля в размисли. Или пък просто да се самоцитирам: 2 и 2 не е 4

# 925
  • Wolwedans
В няколко поста чета да се приравняват ЦИН 3 и СА ин ситу.
И пак се шашнах, аз бях с ЦИН 3, изрязано до здраво. newsm78
Та едно и също ли е? newsm78
Цитирам дословно статията, която пратих на Калпазанката:
"....Диагнозата CIN или по-специално нейната трета степен, ликвидира разграничаването между тежка дисплазия и carcinoma in situ. Преди въвеждането на термина CIN тези две хистологични диагнози бяха отделни категории в класификацията на раковите прекурсори. Това представляваше излишно раздробяване на понятийния апарат, защото диагнозите "тежка дисплазия" и "carcinoma in situ" имат еднакво прогностично значение и обуславят една и съща лечебна практика..."
"...Термина CIN има следните предимства пред термините "тежка дисплазия" и "carcinoma in situ":
а.) думата "интраепителна" подчертава неинвазивния характер на измененията, т.е. запазена цялост на memrana basalis и отсъствието на съдова инвазия;
б.) думата "неоплазия" поставя знак на равенство между раковия прекурсор и инвазивния рак- и в двата случая става дума за неопластична трансформация на клетките..."

# 926
Ally_t, кой ти взема биопсията? За патолог, предполагам ... проф. Ангелов?
Отговорих ти на лични Hug

Али, благодаря ти. Стискам палци за резултата от биопсията.

# 927
Момичета, имам един въпрос, който не ми дава мира. От абразио имам резултат ЦИН 1-2, но ми казват че е на плоския епител. В канала не е ли само жлезист или цилиндричен епител? Абразио нали се прави само на канала, без на порциото, където е плоския епител? Или е възможно, ако е в началото на канала да има там плосък? Знам, че сте добре запознати и се надявам някой да ми разясни.

# 928
  • Wolwedans
Момичета, имам един въпрос, който не ми дава мира. От абразио имам резултат ЦИН 1-2, но ми казват че е на плоския епител. В канала не е ли само жлезист или цилиндричен епител? Абразио нали се прави само на канала, без на порциото, където е плоския епител? Или е възможно, ако е в началото на канала да има там плосък? Знам, че сте добре запознати и се надявам някой да ми разясни.
Хм newsm78, това наистина е странно. Би ли цитирала точно какво е написал патолога.

# 929
здравейте момичета, да и на мен ми е интересно ,уж канала чист а имам и жлезиста форма Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт