(Био)зеленчукова градина - тема 22

  • 83 689
  • 735
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 4 753
Миналото лято изкарах с универсалното пръскане : 1 с.л. сапун, 1с.л. зехтин и 1 с.л. сода бикарбонат на 4 л.вода почти всяка седмица и растенията ми бяха здрави.Само за върховото гниене по доматите пръсках и с мляко,а в края на лятото и със Шампион ,който подобно на бордолезовия разтвор е мед съдържащ и е съвместим с био отглеждане на растения. Това при мен действа.Листните въшки изчезнаха почти и белокрилките също. Те се крият по змийското мляко и сякаш това растение им е инкубатор или роден дом.

Миналата година споделих, че докато третирах доматите със содената смес против алтернария, забелязах, че трепя и чернокрилките... Тази година ще я ползвам същата като увелича сапуна и зехтина на по 2 с.л... Вчера пък пръсках с мляко и йод (против върхово гниене и картофена мана) и днес се оказа, че повечето чернокрилки, за които трябваше да пръскам днес са дали фира... Само тук там имаше по някоя жива, за туй забавих пръскането с няколко дни (пък и заваля дъжд)...
За белокрилките потвърждавам - точно змийско мляко ми е плевела, по който хвърчат постоянно... Трудно ще го изкореня, навсякъде се е насял, но ще го боря за да се разкара и белокрилката...

# 166
  • Мнения: 2 033
Ето съвети от ФБ относно борбата с колорадския бръмбар.
Бушка, дано нещо да помогне поне за следващата година.

Скрит текст:
Как да се справим с колорадския бръмбар?

Няма да сгрешим, ако кажем, че колорадският бръмбар е най-заклетият враг на картофите. Той може да унищожи до 90 % от картофените растения. Тази досадна буболечка напада и патладжана. Всеки земеделски стопанин знае колко е трудно да се избавим от този неприятел. Борбата с него се води по всички фронтове – и с химични средства (към които обаче с времето упоритият бръмбар е станал устойчив и те въобще не му действат), и механично – като събираме на ръка и унищожаваме яйцата и ларвите му. Теоретично, идеята за пълното му изтребление е почти неосъществима. Тази гадина е много жизнена – тя може да преживее в земята до пет години. Дори ако успеем да убием 99,9% от всичките буболечки, ще останат живи поне три, и то най-здравите, които отново ще полазят растенията. С течение на годините, народът е измислил и много екологични начини за борба с вредителя и тук ще се спрем на някои от тях:
- Още през пролетта насипете по земята обелки от лук там, където ще се отглеждат картофи. Техният аромат е неприятен за бръмбара.
- Заедно с картофите, насадете и бобови култури – колорадците бягат от миризмата им.
- Дървесната пепел е старо и изпитано средство против вредителите. Тя може да се насипе в гнездата на картофите още при засаждането им. Вече разлистените картофени стъбла може да се наръсят с пресята пепел в доза 1 кг. на 10 кв.м. Ден-два след такова опрашване загиват не само ларвите на бръмбара, но и повечето възрастни насекоми. В браздите между насажденията също се насипва и заравя пепел. Наторената по този начин почва е гибелна за колорадския нашественик. По време на цъфтежа също е добре да се наръси (най-добре през сито) пепел, като е най-хубаво тази операция да се проведе след дъжд или по роса. Това се повтаря 3-4 пъти през 15 дена.
- Колорадският бръмбар не понася невена. Там, където лехите с картофи са оградени с невен, вредители няма, дори и съседите ви да са пропищели от тях. Насадете невен и в самите междуредия и дори между отделните гнезда.
- Използва се и отвара от люти чушки. За целта 100 г. сухи люти чушлета се варят в 10 л. вода в продължение на 2 часа. В разтвора се добавя сапун и растенията се напръскват.

От коментарите под този пост:
Много си усложнявате живота- на 2 метра пускате по една семка тиква когато насаждате картофите и готово, нито колорадски бръмбар нито плевели нито листни въшки нищо

Невена гони зелевата пеперуда и гъсениците.

ПЕПЕЛ му е цаката!!! И куче грозде между редовете, то е от семейството на картофите, но е доста по-отровно и гадината опва пипалата  А това за невена го незнаех, ще се пробва. Знам, че конопът между редовете помага, ама затова ще почакаме да го декриминализират, че инак не си струва дерта .


Вили,   bouquet

# 167
  • Мнения: 26
Аз колорадски бръмбари нямам(тук не са разпространени), но пък имам този звяр - mexican beetle(мексикански бръмбар)
http://images.search.yahoo.com/images/view;_ylt=A2KJkPrYYp1RHVIA … amp;fr=chrf-yff19

Ходи и по патладжана, и не се впечатлява от тагетиса, а уж би трябвало.

Последна редакция: чт, 23 май 2013, 11:43 от manandy

# 168
  • София
  • Мнения: 320
Току що ми се обади комшийка , че кучето се е развързало. Не ми се мисли какви ще са пораженията в градината...

Да ви питам първото връзване на домата със сезал или с връзки от някакъв плат- памучен или текстилен?

# 169
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
 Stelitka Аз от началото да кроя си връзвам само с канап.Купувам си на кълбенца и връзвам всичко с него.
И аз нямам колорадски бръмбар ,но си го обяснявам с това ,че  сея тикви и тиквички , расте ми като плевел куче грозде , насяла съм невен и тагетес,както и че  използвам  пелел ,която поръсвам между розите , в гнездата на доматите и картофите заради калия ,който съдържа. Като прочетох написаното от Люлин разбрах ,че  несъзнателно съм им  създала неблагоприятни условия повсеместно в моята градина и затова ме заобикалят от далеч.

# 170
  • Мнения: 169
Здравейте, искам да попитам дали някой си отглежда успешно подправки в саксии на балкона? Интересувам се от босилек, риган, лимонена трева и други тревици  Grinning . Помагайте  Praynig

# 171
  • Мнения: 311
Здравейте! Поздравявам ви за чудесните градинки.
Ще споделите ли какво засявате след грах. Скоро трябва да го обирам, а не ми се ще да оставя мястото празно.
Спорна работа в градините ви пожелавам!

# 172
  • Мнения: 1 754
Вмъквам се набързо, че времето все не стига... Да кажа за цвета на акацията - мама правеше вино, много, много вкусно, мога да търся рецептата, но ще отнеме време.
Обирам си граха вече, по-малко е от миналата година и някак изведнъж стана всичкия, миналата година на няколко пъти влизах в лехите да бера, а сега няма вид да расте още след първото му обиране.

# 173
  • Мнения: 854
Люлин, благодаря!
Ще ръся с пепел отгоре (не с настойка), да опитам и това. Чакам и боба между картофите да набере сила - да видим дали наистина ще действа. Може пък да се подготвим за следващата атака, те ще са поне 3, според това, което чета в нета.

Мананди, тая ужкимска калинка, като й гледам яйцата - досущ като на колорадеца.

# 174
  • Мнения: 6
Ние като садим картофи, слагаме в гнездата дървена пепел по малко и да ви кажа има резултат. Сравнително по-малко бяха наядени картофите.  Peace

# 175
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
инеса , грахът е чудесен предшественик за пипер, късни домати, есенно зеле, тиквички, праз. По-лесно е да се каже на какво не е добър предшественик - на себе си и на фасул. Всъщност основният фактор, с който трябва да се съобразиш са сроковете. Моят грах сега цъфти. Миналата година стана на 13 юни. След 20 юни при мене е късно за домати.

Catalonia
в подходяща саксия с добра почва на тераса с добро изложение и редовно поливане може да отгледаш и по-смели неща от подправките. Съветвам те да си сложиш босилек и розмарин. Риган може да си събереш по ливадите и да си изсушиш, в саксия става рехав. Мащерката се справя по-добре, но за нея важи същото - има я в обилие по ливадите. Може да се пусне и копър, и магданоз, стига да не го консумирате с връзки. Аз бих сложил 4-5 големи (20 л) саксии с по два корена домати на терасата и покрай корените бих наръсил малко от споменатите подправки.

Чудесно се справя в саксия сибирският лук.

Из лехите ми с домати изникна слънчоглед. Аз обичам да става така, да надвеси слънчевата си сглава над доматките. Пъстро е такова, безредно и много уютно. Специално се радвам на слънчогледови стръкове, изникващи на разни странни места - до кладенеца (там стават с цвят колкото тепсия), край колците на асмалъка, до някой съседски нужник, всред забравените с години дъски, изпод стълбите към мазето. Полагам специални усилия да завъдя тоя полудив слънчоглед и на пчелина, ама сушата тая година го забави много.

# 176
  • Русе
  • Мнения: 25
Да ви попитам за сигурен и изпитан начин за консервиране на грах. До сега само съм го замразявала суров. Сега искам да е в буркани и да е добре сварен. Чувала съм, че е доста капризен.

# 177
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Мекостта на зеленият грах е на първо място въпрос на сортова особеност и степен на зрялост. За да бъде мек, зеленият грах е по-важно да не е почнал да зрее. Наричам граха тука зелен, за да го отлича от зрелия, който се бере и яде по съвсем друга технология.
Добре е грахът за консерва да се обере малко по-млад, когато стените на чушката не са съвсем изтънели. Хубаво е грахът за консерва да е от сортове с дружно узряване - така ще си спестим зърна, които да хрупат. Е, може и да се сортира при чистенето , но е голяма играчка.

Аз бланширам изчистения грах в посолена вряща вода. Продължителността на това предварително сваряване зависи от степента на зрелост: потапям само за минутки по-млад грах, а позазрелия го варя повече - до 20 минути. Прецеждам го и горещ го слагам в горещи буркани и доливам с гореща посолена вода. Обикновено кипвам настрана тенджера с празните буркани вътре: така ползвам бурканите горещи. Въпреки всичката тая горещина  Simple Smile грахът се стерилизира трудно и за това е добре бурканите да се варят поне два часа и да имат хубави капачки. Стерилизацията е по-успешна в по-тесните и дълги буркани. Важно е  варенето да не спира и бурканите да са потопени във водата. Някои казват, че едно варене на другия ден за един час било допълнителна застраховка.

Миналата година консервирах леко презрял грах, но в крайна сметка беше отличен.


Малко бурканчета и капата
. Бурканът вляво на снимката е малко по-подходящ от другите. В някои супермаркети продават немски грах в дъъълги буркани почти като бутилки. Това не е случайно. Във вътрешността на по-тесния буркан необходимата за стерилизация температура се постига по-бързо. Това спестява разходи и повишава надеждността.

# 178
  • Варна
  • Мнения: 1 018
Тази година за първи път имам босилек, магданоз и копър на терасата. Босилекът върви много добре, само дето съм го насяла много нагъсто, както и копъра всъщност. От магданоза излязоха само няколко коренчета.
Пробвах и мента, но от нея само две излязоха.
Имам и една саксия лавандула, която презимува и много се надявам тази година да цъфне.
Тя двугодишна ли е всъщност или многогодишна?

# 179
  • Русе
  • Мнения: 25
Куркума благодаря ти. Ще го направя по твоите заръки.
kеit лавандулата е многогодишна и презимува в градината успешно-http://an65.snimka.bg/nature/selo.473018.27445921.

Общи условия

Активация на акаунт