(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 779
  • 735
  •   1
Отговори
# 225
Горчивината на краставиците не зависи от поливането - поне такъв е моят опит - често поливани краставици горчат или поливани веднъж седмично не горчат...
Искаш да кажеш , 4е ако се поливат един път във седмицата няма да гор4ат ? Ако е така ние ги  поливаме само събота и неделя и ще е 4удесно ,ако не нагар4ат Simple Smile

# 226
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте, аз пак при вас Simple Smile И аз за краставичките да попитам, имам две коренчета в саксия, които оцеляха, даже краставичка имам, но спря да расте, колкото кутрето ми е голяма, слагах тор, поливам редовно, ама  newsm78

Tired добре де, като слагаш тор после какво мислиш, че ядеш? пресади в нещо по-голямо и виж дали няма да дръпнат  Hug

зведден дъжд, казано е още в първото изречение "не зависи от поливането". оплаках се и на съседите. и при тях миналата година корнишоните са горчали, а герганата не. може такава партида семена  да е дошла в нашия град  Thinking

# 227
  • Сливен
Ох мислех да вляза да се похваля, но така се ядосах на нещо, че не ми се показват даже снимки. Моя баща решил да напръска доматите с купроцин против мана, ама решил също така че всичко в двора може да пръска. А краставичките и тиквичките са вече за бране, даже попреминават. В събота откъснахме 10 тиквички и още толкова краставички и аз така се зарадвах. И сега с този купроцин направо ми разказа играта. Чета че той бил контактен фунгицид и можело уж в карантинния период да се консумират след като се измият хубаво, ама много не ми се вярва Crossing Arms. Но и баща ми го разбирам - страхува се да не му се маносат доматите. Ама да си пръска само тях Crossing Arms. То купроцина не го дават за мана по краставици и тиквички. Какво ще ме посъветвате?

# 228
  • Варна
Цитат от интернет, до колко е достоверен не знам:

"31-05-2007 г. Учените отдавна се занимават с този проблем. Знае се, че горчивината се контролира от особен доминантен ген и е наследствен сортов признак. Но ако заставите краставици да зреят в неблагоприятни условия (горещина, ярко слънце, недостиг на влага, рязка промяна на времето) – ще пораснат горчиви. А какво да правите, ако не знаете, дали ще горчи купеният сорт краставици или не? Обикновено горчивината се проявява от началото на поникването на семената. Най-силно е изразена в семеделите, а по-слаба е в листата. И така, в стадии разсад отхапете парче от семеделното листо (при по-възрастното растение може да дегустирате виещото се мустаче (пипалце), най-добре е в основата и ако горчи – приемете следните мерки: - Правилно поливайте - с топла вода (загрята до 20-22 градуса) и само в топла (средно денонощна температура на въздуха над +15 градуса) и сухо време. В горещина поливане през 3-5 дни в малки “дози”. Много важно е почвата да е влажна на дълбочина не по-малко от 10-15 см. - Не торете краставиците с пресен оборски тор. - Навреме ги разрохквайте. "

# 229
  • Сливен
И така и така съм започнала да пиша, що да не се похваля Party
Първо за ягодите да се отчета - Както вече писах са три сорта Редгаунтлет, Горела и Белруби. Много хубави ягоди мога да кажа, не приличат обаче на сортовото си описание. Редгаунтлета и Белрубито са огромни ягоди, както можете да  видите на снимките. Горелата излезе по дребничка, но и самото растение бе по дребно. Иначе с никакви отрови не съм ги пръскала. Само на пролет с листна тор за подхранване два пъти и веднъж за цъфтеж. Страшно удобно е това с фолиото. Сядаш и береш без да ти се пречкат разни треволяци. Децата активно помагаха при брането - за има няма 20 мин ги обрахме, те са само 2 реда по около 5 метра. Напълнихме 1 голяма кофа - тези които раздаваха от била с портокалите Joy. За сега общо сме брали три пъти - първия път половин панер, втория -кофата и третия - панер и половина. Има още за около половин панер. Има напускани доста ластуни но не съм ги изрязала. Сега съм в чуденка да изрязвам ли листата или не - пише че на първата година не се режат ама знам ли newsm78 Това е средна ягода в ръката на съпруга ми а това е в моята ръка

Това беше за ягодите, да продължа с доматите. Значи насях семето на 09.02.2013 година - Рила, Калина и Наслада. Отглеждах ги в къщи до края на март, после ги занесох в неотопляема оранжерия и от 15 април са на двора. От там нататък грижа за тях поеха родителите ми, аз само прелитам да им се радвам. Това са снимки от началото на май до днешна дата
Краставиците са четери сорта - два са отгледани от мен Тести Грийн и Южна наслада, а другите два са Гергана и дълги английски. За сега плододават първо моите отгледани в апартамента, но скоро и другите ще започнат -
Имаме и тиквикчки вече - кръгли от Ница и от Пиаченца в тавата  Mr. Green и такива Изобилна
За последно да си покажа къдревия магданоз и сминдуха -
Много дълго стана, за което извинете ме, но рядко имам време и спокойствие да пиша в темата.
Ако на някой му се гледат още нескопосани снимки от телефон - моля https://picasaweb.google.com/102355651221799273148/2013

Последна редакция: пн, 27 май 2013, 22:54 от Алана

# 230
  • Русе
И аз нямам обяснение за краставиците. В един ред са един вид краставици и са поливани на вада, което ще рече еднакво, а на единия корен краставиците горчат, на другия не. Според мен не е нито от поливането, нито от сорта. Сигурно има друга причина.
Да ви попитам махате ли най-долните листа на доматите? Нещо чета противоречиви мнения.

# 231
  • Варна-София
Анн, аз вече втора година ги махам, макар че пак не съм сигурна, че това ще ме предпази от алтернария от почвата.

Това е котката, която ме избра за акушерка. Дойде да ражда в краката ми. Странна работа. Аз пък й подарих панерче.
http://s020.radikal.ru/i719/1305/c2/1408806a9873.jpg

Когато розовите ми храсти "избухнат" имам чувството, че заемат половината градина.
http://s017.radikal.ru/i435/1305/1a/c6770212fb99.jpg

На розата в средата се храни "обикновена златка". При мен са много нежелан вредител по меките плодове. Познайте какво й се случи.
http://s019.radikal.ru/i628/1305/e7/92f72fcfb814.jpg

Бях ли ви показала моята жълта салвия? Поне за салвия ми я продадоха.
http://s09.radikal.ru/i182/1305/0a/2d03328865e4.jpg

Появиха ми се едни красиви червеникавокафеви бръмбарчета хем по цветовете на розата, хем по цветовете на лозите - Malachius aeneus (Scarlet Malachite Beetle)
http://i051.radikal.ru/1305/a5/05930426d6d9.jpg
Засега разбрах, че се хранят с тичинки, а докато са ларви са хищници. Значи са горе-долу полезни.
На това отгоре били толкова редки в Англия, че са им съставили Екшън план за опазването им - UK Biodiversity Action Plan (UK BAP). Обаче не знаели точно как да направят това. Ами да им кажа - ако не им върви лозарството, да си посадят рози, като тази, която имам и на всеки цвят ще имат по бръмбарче, че и по две.  
Авосет, това е по твоята специалност!!!

Последна редакция: вт, 28 май 2013, 11:54 от amica1

# 232
amica1 за колко години стана розата такъв голям храст?
Наесен мисля да сложа резник и сега оглеждам коя роза от набелязаните най дълго цъфти.
Мнооого ми харесват,но нашето място сега го облародяваме и още си нямаме  такива красоти.
И пак към теб,ако може да дадеш линк към цитрусовата настойка,че се убих да ровя в архивите ,но намирам коментари,но не и рецептата.

Отгоре на всичкото си имаме вече сляпо куче ,което ми изяде всичките лалета/само 5 бр опазих/.Вчера извадих и 6 чесъна без глави,арпаджика също на места е разреден.
Мисля да извадя чесъна да го мариновам,поне маринован да го изядем.

Последна редакция: вт, 28 май 2013, 08:26 от skela

# 233
  • София/Варна
Градините Ви са страхотни. Нашата градина е в едно дере до реката. Доста е хладно и почвата е една глинеста такава.
Миналата година  доматите Рома и някакви тиквички станаха, но пипера който насадих не стана и за това ми се иска тази година да го подхранвам с нещо, явно моята глина не е подходяща за пипер.
 Насяла съм и доста боб тази година, който много трудно пониква в глинестата ми почва, като видя да се надига някъде глината ходя да го "израждам", защото иначе се чупи стъблото на две от напъни да изкара листата/семеделите/ над земята. Малкото поникнал е полазен от въшки, но тях доста успешно ги боря със зехтинена емулсия.
Доматите ми цъфтят, но моите доматчета са с размер на главата на кърфица.
Краставиците, нещо не искат да никнат, но пък тиквичките се канят да цъфтят.
Моля кажете ми листната тор от коприва- полива ли се с нея или се пръскат листата. Вчера даже и пръскачка си взех, че като начинаещи градинари и такова нещо си нямах. Вече съм подготвена, но не знам какво да правя.

# 234
  • Стара Загора
Здравейте, малко снимки и от нашата градина:

Картофи:
http://media.snimka.bg/s1/2177/030597240.jpg

Различни сортове боб:
http://media.snimka.bg/s1/2143/030529490.jpg?r=0

Лук:
http://media.snimka.bg/s1/2177/030597243.jpg

Домати "Сърцето на Албенга" - започнаха да цъфтят:
http://media.snimka.bg/s1/2177/030597237.jpg

Доматите "Рома" и "Сан Марсано" са по-малки, чушките - също.

А двете излюпени щъркелчета са бели, интересно следващите три дали ще са черни?

# 235
  • Варна-София
Скела,
Цитрусова настойка за паяжинооразуващ акар
Нарязва се ситно (смила се) кора от цитрусови плодове. Поставят се в съд подходящ по размер, така че да е понапълнен. Заливат се (да покрие) с топла 40°С вода. Слага се на топло и тъмно място (или бурканът се увива в няколко слоя вестник). След 5 дни се прецежда, разрежда се с 2 пъти повече вода (30% р-р), добавя се малко течен сапун за прилепител и се пръска особено от долната страна на листата.
Концентрацията е моя лична, проверена и работи. Из интернет има други концентрации, но те ми се виждат много разредени.

Розата (захваната от зелен резник) е може би на 10-тина години, но е силно растение, което за няколко години се оформи като такъв храст - над 2 метра е. Сега само го поддържам в този вид. Като премине масовия цъфтеж, пак продължава да цъфти, но с отделни цветове през цялото лято. На това отгоре и има аромат, почти като трендафил.  
Дава чудесни прави пръчки, които вече използвам да маркирам разни цветя, които мъжът ми мисли за плевели и ги чисти с мотиката. Да не забравя да купя днес блажна боя в сигнален цвят, за да ги боядисам, че вече мъжо и тези колчета не уважава.

Gerundiq, ако искаш тотално да изчистиш въшките от боба, върти освен зехтинено-сапунената емулсия, още и настойка от доматени колтуци   (точно сега са в изобилие, ползвам и долните листа на доматите) и настойка от фасове. Нищо няма да остане от въшльоците.

Ох копривата, каква ми е мъка, че я затрих. С настойката можеш да правиш всичко - да поливаш, да пръскаш, да къпеш - пълна оргия из цялата градина. ОБАЧЕ! ДОМАТИ, КОИТО ОЩЕ НЕ СА ТИ ВЪРЗАЛИ НЕ ПРЪСКАЙ, ЗАЩОТО ОТ МНОГОТО АЗОТ МОЖЕ ДА ТИ ПАДНЕ ЦВЕТА И РАСТЕНИЕТО ДА ГО УДАРИ НА ВЕГЕТАТИВЕН РАСТЕЖ, А НИЕ КАТО ГРАДИНАРИ ТОВА НЕ ЖЕЛАЕМ, НАЛИ!?! ВЪРЖАТ ЛИ ПЛОД - НЯМА ПРОБЛЕМ.

Последна редакция: вт, 28 май 2013, 13:35 от amica1

# 236
Аз пак за картофите ще пиша.
Един съсед по парцел ми обясняваше в събота, че ако оставя само 2-3 сдебла в гнездо и махна цветовете, грудките щели да са по-големи.
Вие какво мислите и какво практикувате?
Аз до сега не съм разреждал картофените храсти. Не съм махал и цветовете. Всъщност сея половинки от картофи, които така или иначе имат по-малко очи и храстите не стават много гъсти. Освен това разните бръмбари ги разреждат допълнително и нещата се получават от самосебе си без допълнителни усилия  Simple Smile.

# 237
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
чувала съм, че за да раждат повече трябва да се "гърлят" повече. даже миналата година имаше показани картофи в нещо като варел, щом порастнат малко се загърлят с пръст, така щели да направят повече картофи и по-малко ластари.
признавам не съм опитвала  Hug

# 238
  • София/Варна
amica1 много благодаря за отговора. При нас коприва в изобилие. Когато купувахме парцела имаше коприва висока по 2,5метра. Никога не бях виждала толкова коприва.
Ще се развихря из градината  Grinning

# 239
  • Варна-София
Навярно си чела за различните концентрации, но за всеки случай ще ти кажа какво прилагам аз.
1 кг коприва стои намачкана в 10 литра вода 12-24 часа. От готовия разтвор приготвям
- 5%-ен р-р за листен тор - пръскай и къпи, за подхранване, инсектицид и фунгицид  (1 кофичка от 500 гр. от кисело мляко на 10 литра вода),
- 20%-ен разтвор за шербетуване на корените (2 литра и се разрежда с вода до 10 литра).
Прилагай веднъж на 15 дена.
Не приготвяй количества, които не можеш да използваш в този период 12-24 часа. Казват, че после губи свойствата си на инсектицид, макар че Маце доказа обратното, обаче мно-о-о-ого мирише и защо да си тровиш душата, като можеш и да не си я тровиш.

Последна редакция: вт, 28 май 2013, 13:24 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт