(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 507
  • 735
  •   1
Отговори
# 75
Защото, Raly, репичките са растения на късия ден и прохладен климат. Сеят се рано напролет, за 40 дни са готови за консумация. В жегата не образуват хубави клубени, а загрубяват и изкарват цветонос. Закъснелите репички и аз оскубах.
При нас не е капвала капка дъжд. Земята стана като бетон. Ще вкарваме отново фрезата, за да дозапълня градината. Трудно лято се очертава.....

# 76
Момичета, с моите репички е пълна мистерия!
Сложих лента, ама то пък пусти дъждове, нищо не хванах.

Сега взеха, че живнаха и имаме дин въпрос... Колко време след посяването може да се вадят?

Po3u, на повечето сортове репички вегетационния период мисля е около 35-40 дни, т.е толкова дни след поникването ще порастнат достатъчно да стават за ядене.
Аз за първи път се опитах да отгледам тази година репички, и при това ги засях на 1 март, след това обаче времето беше мн студено и това което поникна, изобщо не мръдна на височина 1 месец. След това в средата на април започнаха 30 градусовите жеги, и колкото и да поливам, станаха едни репички-джуджета. Само една израстна като нормална. Освен това на всички листата им са наядени като дантела, както по-късно разбрах от земни бълхи ( не подозирах че съществува такова нещо, и откъде се взеха като никога не сме гледали зелеви преди това в градината) Някой по-напред беше казал, че трябва да се сеят репичките с марули смесено, за да се пазят от земните бълхи.

# 77
Да, и при нас не е валяло вече един месец, а уж сме в подножието на Стара Планина  Sad Обаче в София валя, да мие плочките както се казва...
М/у другото, тази година си купих от Женския пазар готов разсад на неща, които досега не съм гледала: целина за глави, червен лук и захарно цвекло. За целината продавачката тврдеше, че правела глави наесен, а аз знам че прави на втората година, аз ли греша?
А относно захарното цвекло, то как се яде от хората? (освен че го правят на захар, това го знам) Имам предвид, листата сигурно мога на баница, а клубена дали става за салата през зимата, настърган както червеното цвекло, или е прекалено сладък? Някъде четох, че до 30-те год на 20 век хората тук са го варели на нещо като пелте, и така са имали сладко през зимата (във време когато шоколада и бялата захар не са били широко достъпни)

# 78
Защото, Raly, репичките са растения на късия ден и прохладен климат.
При мен е 10 градуса пак цяла седмица. Вали нон стоп, но деня е дълъг.
Засяла съм ги от началото на март в оражерията. Покараха много бързо, но после спряха.
Ще пробвам да сложа навън да видим  newsm78

# 79
Момичета и момчета,
споделете,моля,ефективността на системата за капково напояване в зеленчуковата градина.
Силните места,слабите...Каквото се сетите.
Искам да спася зеленчуковата градина в българското ми село.
300-400 кв метра.
Когато можете,зная,че сте заети и презаети.  bouquet
Рорик,Рорик... Hug Hug

# 80
Аз съм с капково напояване тук, доволна съм, но....въпреки, че маркувите ми са от специална пореста материа се запушват. Обмисляме проект със специални (приличат на гъби) изводи към всяко растение, отножо са вързани на централен маркуч и от там с малки маркучета до всяко растени ( тук ги има из парковете). Стават перфектно и за контейнерно отглеждане на зеленчуци и цветя

# 81
  • на пъпа на Златията
Привет!
Рали,
Имаш влажността и студа за репичките. Остава ти само вечер по-рано да ги завиваш с черна хартия и сутрин по-късно да ги откриваш , за да им скъсиш деня. Така е и при хризантемите. Изнасянето в градината няма да им помогне.
Вес, , комшиите ? Колко му е 20 на 20 , да се полива, в седмицата веднаж?
Зидах 4 метра зид.Едва пиша, 180тухли по 10-тина па и повече ми се видяха,  килограма."Циганите "са ми задигнали роначката за грозде и други неща.
Нещо за охрана на двора?

# 82
Аз напредвамс моята градинка, днес взех и по- дълбока саксия и чери домати. Въпроса е как да ги сея  newsm78 като подправките ли newsm78

# 83
Благодаря Рорик  Heart Eyes

Виждали ли сте домати с диаметър около 5-7 мм ?
Бяхме на шик ресторант в който това беше в една от гарнитурите.
Тайно си събрах няколко семенца в една салфетка  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 84
  • Пазете Гор
...Виждали ли сте домати с диаметър около 5-7 мм ? Бяхме на шик ресторант в който това беше в една от гарнитурите...

Това е шантаво! Домати колкото грах!
Дивият предшественик на домата вероятно е имал някакви такива плодове, само дето били още и горчиви.

Вес, мила, жестоко е да го кажа, но и ти го знаеш - в градината е добре да има човек, а не само маркучи... Инак чисто технически е добро, интелигентно и спестяващо вода и труд решение. Намалява заплевяването и не подпомага с влажен въздух гъбичните заболявания. Агрономите малко се оплакват от едностранното развитие на кореновата система - само във влажната област.

Искам да продължа "луковата лекция" с няколко думи за производството на лук от разсад. Такова решение се прилага изцяло за праза, не се ползва при чесъна (той няма семена) и само за някои сортове кромид. Лучен разсад се подготвя за салатните  лукове (воден, каба). Семената се засяват рано напролет, а младите растения се засаждат когато станат малко по-тънки от молив. До края на лятото образуват глави, което не пречи в летния сезон да се изваждат и режат в салати. Тези сортове лук се съхраняват по-трудно и лесно прорастват.

# 85
Куркума точно за такъв лук говорех по назад.Така го садят и тук...а семената ги хвърлят декември,януари.Но наистина не издържа.

# 86
Ох, аз имах миналата година баш такива, сорт "касис", наистина с големина на касис. Ей, от 35 сорта домати миналата година, само този няма да повторя  Laughing.
Не зрееха едновременно и беше такава играчка да се берат, че само като идват деца при мен, ако искат да си наберат те, аз не се занимавах.

# 87
Лелеее, как 35 сорта бе, душа? Сигурно ти е огромна градината.

Да споделя с какво пръсках моите вишни (три броя), слива и ябълка, нападнати от черни листни въшки. В кофа сложих коприва (1кг по рецепта, не съм я мерила обаче) и 10л вода, захлупва се и престоява, докато се разложи копривата. После от тази течност се взема 1л и се смесва с 25л вода. И с това пръсках. Вчера, така че още не знам дали има ефект. Ако се смеси с 10л вода, се ползва като течен тор.

# 88
avocett, моля те, сподели за приложенията на листното зеле. Имам няколко корена, непретенциозно е и красиво. Но какво е приложението му?
Първите завръзи на домати - http://s41.radikal.ru/i094/1305/ca/46fc3880e969.jpg
Това са доматите на сина ми. Отгледа си сам разсада и си ги посади. Безколови миляна: http://s018.radikal.ru/i505/1305/f9/77bdba1a2ead.jpg Той отгледа и около 70 корена биволско сърце. Обаче домати не яде.  Shocked
Първата краставичка, сорта ми се губи, че сях и пресявах няколко пъти: http://s018.radikal.ru/i528/1305/0d/19b6a367896e.jpg
И вредители всякакви. Опитвам се да не се вглеждам. Видях някакви пихтиести неща, направо на извънземни ми заприличаха. И къртица рови в лехата сутрин и вечер. И ето тези младежи също: http://s018.radikal.ru/i525/1305/f2/4ce16b1fdec2.jpg

# 89
  • София
Момичета, с моите репички е пълна мистерия!
Сложих лента, ама то пък пусти дъждове, нищо не хванах.

Сега взеха, че живнаха и имаме дин въпрос... Колко време след посяването може да се вадят?

Po3u, на повечето сортове репички вегетационния период мисля е около 35-40 дни, т.е толкова дни след поникването ще порастнат достатъчно да стават за ядене.
Аз за първи път се опитах да отгледам тази година репички, и при това ги засях на 1 март, след това обаче времето беше мн студено и това което поникна, изобщо не мръдна на височина 1 месец. След това в средата на април започнаха 30 градусовите жеги, и колкото и да поливам, станаха едни репички-джуджета. Само една израстна като нормална. Освен това на всички листата им са наядени като дантела, както по-късно разбрах от земни бълхи ( не подозирах че съществува такова нещо, и откъде се взеха като никога не сме гледали зелеви преди това в градината) Някой по-напред беше казал, че трябва да се сеят репичките с марули смесено, за да се пазят от земните бълхи.

Това все едно аз съм го писала.... Положението при мен е същото - и с бълхите, и със студа, жегата.
Засях ги в началото на март, сега е края на май - проверих едното коренче, няма нищо.
Затова мисля да ги бракувам... да ги изчакам ли още малко какво ще кажете?

Общи условия

Активация на акаунт