(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 544
  • 735
  •   1
Отговори
# 90
# 91
  • Дружба 2
моля за помощ-с какво борите лозовата краста

# 92
  • На Дунава
Моите любими балконски грахчета са полазени от черната мушичка с вид на зелена въшка. Направих снощти сместта от зехтин и сапун и напръсках. Днес пак. Пръстта в саксията направо гъмжи от мушички. Тази смес се очаква да ги отрови или да ги прогони?
В австрийските супери се продават БИО препарати - има срещу листни въшки разни видове, има и срещу охлюви. Обаче не пише състава! А уж са задължени винаги да го пишат.... Сигурно никой не би дал 7-8 евро за 750 мл, ако знае, че в действителност купува 1 с.л. зехтин и 1 с.л. сапун... Въпреки това е нередно да не пишат състава, ами ако бебето го изпие???
Много се радвам на хубавите градински снимки, които качвате. Надали някога ще имаме щастието, но ще плакна очи във вашите Simple Smile

# 93
Ana.Ivanova, аз листното зеле го ползвам навсякъде, където може иначе да се сложи спанак - с ориз, с яйца, на фурна, на зеленчукови кюфтенцата. По-младите листенца може и сурови на салата - маха се жилката посредата и после като се сложи олиото и оцета, листата се "масажират" с ръце, че да омекнат малко и да станат по-крехки.

# 94
Струва ли ви се удачна идеята да  поръчаме по- голямо количество масло от Ниим от Индия и да си го разделим?
Подходящо е и като инсектицид и като фунгицид.

# 95
  • Пазете Гор
vili__66 , ти си образец! Поклон и възхита. Хорат като теб са гръбнакът на общността си. На снимките преброих 18 фитарии пипер - капия, нали? А по тировете лук? А между лука си боднала чубрица?

Ana.Ivanova, ти си другото ми мерило, зарзаватчийски стандарт. Знаеш ли, че тъща ми опита с юрдечки (неми патици)  - да бъдат свободно отглеждани в градината. Беше добър опит. Патиците в градината са в пъти по-добри от кокошките - не ровят, ядат голи охлюви и попови прасета и не пасат младата зеленина.

Тая година със седмица по-рано заложихме магазините на пчелите. Топла пролет, макар и закъсняла.

Комбинацията от животни и градина е съвършена  - тъй както е предвидена от природата, от Бог.

# 96
  • Варна
Вили, чудесни ягоди! Simple Smile Много хубава градина!

Имам много въпроси, но направо се губя като почна да чета...

Грахът полива ли се?

Имам още малко свободно място в градината и се чудя какво да засадя. Засега има домати, грах, зелен боб, пипер, картофи, пъпеши и тикви.
Късно ли е за късно зеле, моркови, карфиол, царевица (ако намеря разсад и семена, разбира се)?
Някакви други идеи?

Колко често трябва да се тори с оборски тор?

За компост достатъчно ли е само сухи клонки, изсъхнала трева и прясна трева? Трябва ли да добавя още нещо?

# 97
  • Пазете Гор
kеit , не се притеснявай, макар и далеч да не гарантирам, че ще намериш всички отговори в темата. Със сигурност обаче това е мястото за споделяне  - както на проблеми, въпроси, тъй и на радости и съвсем странични наблюдения.

Конкретно по питането ти (ако си в България) ето някои предложения: за (разсад!) зеле и карфиол не е късно. Може да засадиш още праз (разсад), ряпа (от семе през юли-август), цвекло (разсад и семе), грах втора култура, броколи (от разсад), късни домати (разсад), пипер (разсад!), чубрица от разсад, каба лук (разсад). До юли месец е добре да пръскаш из градината семе копър. За царевица е късно, както и за моркови.

С оборски тор се тори различно в зависимост от вида му - разложеният и полуразложеният се влагат по-добре през есента, а пресният - в шербет по време на вегетацията. Важи донякъде правилото повече тор - повече добив, но от един момент нататък преторяването не увеличава добивите, а води до проблеми и преразход на труд. Всичко има мярка.

Лоша пролет. При мене от 25 дена няма дъжд. Сега е времето за "златни" дъждове, липсата им е беда. Днеска се чух с един познат багерист е Червен бряг, по кабината му хлопаше градушка. Cry

# 98
  • На остров
Аз май ще се откажа, нищо не става, нито мен ме бива, нито нищо. Отделно някоя съседска котка навестява моята градинка всеки ден, днес открих и една жаба заровена в земята.
Поне тревен лук и ревен имам. Тук ревена е много популярен не знам дали в България се отглежда, аз тук за пръв път видях, но аз и главите от копър не знаех, така че няма да се учудя ако и ревена се отглежда.

avocett впечатли ме блога ти  bouquet!

# 99
  • Лутаща се
Охлювите, които бях събрала в крайна сметка не ги сготвих. И без това бяха малко и не си заслужаваше да хабя газ. Пуснах ги в един парк, на 10 км от градината ми.

Днес не поливах, тук валя дъжд.  Mr. Green

# 100
  • Варна
Куркума, много благодаря за отговорите! В България съ да - Варна. Какво е "шербет по време на вегетацията"? Embarassed

One11, винаги има такива моменти, не се отказвай!

Аз не мога да спя, мисля какво да посадя и къде трябва да изскубя тревата Simple Smile

Ако някой може да ми отговори и за компоста, ще бъда много благодарна. Има огромни, направо гигантски купчини с трева из целия двор и трябва някак да я оползотворя вече Simple Smile

# 101
  • на пъпа на Златията
Момичета и момчета тая година го закъсах с пипера. Пипера ми не никна. Пресях го.Вие  разсаждате , аз сея.  Някой ся ли от моите семена на магарешките чушки?Пазете сорта.  По нашия край няма разсад от пипер. Стръкчето върви по 7 стотинки а е и кът. Каквото никна го опоска поповото прасе , скакалците, къртицата. Нямам спомен за такива ситуации за опита на баба.
Май просто това е отглеждане на късен пипер.

# 102
  • Варна-София
Вили, чудесна градина и много мерак лъха от снимките.

Кейт, не слагай клоните в компоста - те няма да се разложат с такава скорост, както тревата. Към купчината трева добавяй обикновена пръст - да стане на пластове. От време на време поливай купчината, защото като е изсъхнала процесът на разпадане спира. По правило трябва и да разхвърляш малко азотен тор, обаче има и безплатно решение, достатъчно е да помолиш мъжо да помага от време на време, след някоя биричка естествено. С впечатление съм, че мъжете обичат такива задачи.

Ранните череши за първа година ми са месести, а не "кожа и кости" както други години. Аз отдолу, цялата банда птичоци от Евксиноградското дере са над мен. Тази година видях едно шарено пиле, каквото никога не съм виждала.  

Дебело искам да ви предупредя. Не яжте ранни череши направо от дървото. За много птички това е първата свястна храна. Проблемите идват от пилешките "красоти", допълнително разнасяни от дъждовете. Много хора се чудят защо след като ядат череши после получават стабилно разстройство. Не е проблемът в самите череши, а в съпровождащите ги видими и невидими мръсотийки.

Кейт, в някои години наистина не се налага да се полива грахът, но тази вече го полях 2 пъти.

Последна редакция: сб, 18 май 2013, 09:53 от amica1

# 103
По правило трябва и да разхвърляш малко азотен тор, обаче има и безплатно решение, достатъчно е да помолиш мъжо да помага от време на време, след някоя биричка естествено. С впечатление съм, че мъжете обичат такива задачи.

Mr. GreenМного е сладко това, подсети ме за един мой любим сериал, където домакинята ги караше да и поливат доматите, защото иначе не и се получаваше добре соса Simple Smile

# 104
  • Варна-София
Струва ми се, че тази година въшките са по-активни от всякога.
Щом са нападнали така ранните ми череши, не ми се мисли какво ще става, когато дойде ред до бялата.
Вече е късно да пръскам с каквото и да било (имам предвид пепеляна вода, зехтинено-сапунена емулсия, вмирисана коприва и др. подобни).
Довечера ще хвана маркуча и ще ги съборя с чиста вода по този сайт.
http://forums.gardenweb.com/forums/load/tomato/msg0518184110959.html

Бибиана, в този сайт пише какво прави зехтинът със сапун на въшките - пречи им да дишат.

Общи условия

Активация на акаунт