(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 472
  • 735
  •   1
Отговори
# 45
Тук лука се сади сега(или по скоро сега садят закъснелите)  за есенното му събиране.
Зимата хвърлят семе и го покриват..януари февруари го отвиват и от края на март започват да го предлагат на пазара.(странното е че само по това време се предлага пресен лук) за садене
Говорила съм с производител за арпаджик или балучки...намръщи ми се и вика-ааа не не опитах една година но нищо не излезе.

# 46
  • Лутаща се
Здравейте!
Имам нужда от помощ.
Имам една много малка градинка - 12 квадрата, с лоша почва и изложение. От всичките ми опити до сега там да отглеждам нещо различно от трева единственото, което расте, че и зрее са тиквите. Тази година сложих два корена "цигулка" да ги качвам по асмалъка и два корена бяла тиква - да покрие мястото и да не позволява на тревата да расте.
Сложих за проба и 4 гнезда картофи, копър и 2 корена домати.

Проблемът ми е, че от към съседите, където не живее никой и е избуяла трева започнаха да пииждат охлюви с черупка. Миналата нощ бяха унищожили, изяли до корен едната "цигулка". Растението беше голямо вече към 15 см. Тази нощ слязох и на "местопрестъплението" се бяха събрали към 10 охлюва. Съответно ги затворих в една тенджера и ще бъдат наказани с изяждане от мъжа ми  hahaha

Как да ги прогоня, че ще нападнат и другите все още крехки коренчета?

Самоцитирам се и моля за отговор.
И още нещо забелязвам - двата ми корена домати целите са покрити с едни дребнички черни мушички. Трябва ли да вземам мерки?

# 47
Здравейте!
Имам нужда от помощ.
Имам една много малка градинка - 12 квадрата, с лоша почва и изложение. От всичките ми опити до сега там да отглеждам нещо различно от трева единственото, което расте, че и зрее са тиквите. Тази година сложих два корена "цигулка" да ги качвам по асмалъка и два корена бяла тиква - да покрие мястото и да не позволява на тревата да расте.
Сложих за проба и 4 гнезда картофи, копър и 2 корена домати.

Проблемът ми е, че от към съседите, където не живее никой и е избуяла трева започнаха да пииждат охлюви с черупка. Миналата нощ бяха унищожили, изяли до корен едната "цигулка". Растението беше голямо вече към 15 см. Тази нощ слязох и на "местопрестъплението" се бяха събрали към 10 охлюва. Съответно ги затворих в една тенджера и ще бъдат наказани с изяждане от мъжа ми  hahaha

Как да ги прогоня, че ще нападнат и другите все още крехки коренчета?

Самоцитирам се и моля за отговор.
И още нещо забелязвам - двата ми корена домати целите са покрити с едни дребнички черни мушички. Трябва ли да вземам мерки?
За охлювите има едни сини гранули - Вениш се казват. Действат безотказно. И на мен тези охлюви, както и голите, ми правят много поразии по цветята и градината и единствено това ме спасява (както и бирата, но за голите охлюви).  Peace

# 48
  • Слънчевия дом
Здравейте , искам да попитам и аз за следния проблем , в лехата ми с разсада пипера се накъдря , т.е листенцата му . Знам че е някакво заболяване но не ми е ясно какво и с какво да го третирам . Моля някой с по-голям опит от мен да ми помогне  Embarassed Аз за втора година си произвеждам разсада сама като първата беше много успешна/ сигурно късмета на начинаещия / даже раздавах , а  тази година лошо .

# 49
Здравейте , искам да попитам и аз за следния проблем , в лехата ми с разсада пипера се накъдря , т.е листенцата му . Знам че е някакво заболяване но не ми е ясно какво и с какво да го третирам . Моля някой с по-голям опит от мен да ми помогне  Embarassed Аз за втора година си произвеждам разсада сама като първата беше много успешна/ сигурно късмета на начинаещия / даже раздавах , а  тази година лошо .

Да няма въшки? Разтвори листенцата и провери. Ако има, трябва да се пръскат.

# 50
Добро утро от мен!
За къдрав пипер практикувам магнезиев сулфат(английска сол).1 супена лъжица на 3 литра вода,разтваряш хубаво и поливаш.Ще му мине,ако е минерален дефицит.
Листата твърди ли са на пипане?
Извиват се надолу или като овчи рог спирално Thinking

# 51
Здравейте работливи ентусиасти  Hug
Много ми бягате със страниците и все не успявам да се запиша  Laughing
Но вече сме към края на офанзивата-остава да се насеят около 2000 кофички домати,да им се сложат колове и....така до на есен  Joy
Имам много да казвам,а времето е кът,имам и да показвам...,но сега отивам да досея пипера...
Липсвате ми  Hug

# 52
На охлювите им видяхме сметката за точно един сезон... Първата година, когато купихме градината беше някаква напаст и за втората бях подготвена... Сутрин рано излизах и събирах навсякъде, където имаха удобни укрития - по над 300 охлюва на сутрин... След дъжд също... Отделно изхвърлихме разни останали скривалища като отсечени и нахвърляни клони с гниещи листа, чудесно скривалище и място за размножаване, изчистихме тревата, на места, където растеше доста висока и изобщо развалихме им местообитанията или поне голямата част от тях... Сега намирам едва по няколко охлюва на сезон...

# 53
Вили  Hug не изчезвай така  Hug
Стелт, аз така се надявам за миризливките, събирам ли, събирам...

# 54
  • Пазете Гор
eliwas, добре дошла. Ех, градините от долината на Марица...По правило всички от семейството на марулите се прихващат добре, независимо от крехкия си вид.

vili__66
, юли месец ще довтасам с един тритонен бус и ще го натоваря с домати от твоите. Ще го продам за два дена, само марка да измислиш. Пиши стегнато, счетоводно, пестящо време, но не спирай участиео си, направи четящите съпричастни към своя проект. Мисля, че ако повече хора познават същината на тая работа ще има и повече пазар, и повече хора ще ядат хубава храна.

kati 21 , чел съм някъде, че понякога с подхранване къдравостта по пипера отминава. Ставало въпрос за хранителен дефицит. Нямам много опит с пипер - по моя край се гледа едроплоден лют. Непретенциозна към водата и топлината генетична линия, с изключително разнообразни по форма тънкостенни чушки.

skarlet71
, черупчестите охлюви обичат много млада зеленина, но също харесват и окосена, но не изсушена. Много харесват вестници, в смисъл за ядене, де.
Използвай тази им слабост - приготви на подходящо място примамка от окосена висока трева - да е вчерашна, но свежа и няколко влажни вестника. Рано сутрин събирай и готви. Само да помоля - не унищожавайте черупчести охлюви с диаметър на черупката под 3 см. Пускайте ги някъде надалеч от градината ви, но да остават в природата. Те са важна част от екосистемата.
А за едрите охлюви имам 7-8 невероятни рецепти   chef. Вкусно, евтино, полезно и шик.

# 55
  • София

Сеем от всичко по малко .Радвам се ,че открих тази тема ,защото можем взаимно да си помагаме .
Исках да попитам някой правил ли е разсад на айсберг?.Опитах, но в сандъчето ми поникнаха
растения с много тънки .крехки и високи стъбълца.Аз не зная, дали бъркам някъде.
 Моля, помогнете ми със съвет, или е по дбре да си купя разсад,но не виждам такъв в Пловдив,
Ще се включвам с голямо желание в темата, newsm10

Да се похваля- успях дори да засадя разсада и се развива добре. Само че, малко късно се оказва- трябвало е по- рано да го заложа.
Наистина първоначално изникват с тънки и високи стъбла, затова е добре да не пълниш сандъчето догоре с пръст, за да можеш да добавяш на няколко пъти така, че да стига до листенцата. Изнасяй разсада навън, под шарена сянка- можеш спокойно да го оставиш и през нощта, ще дръпне бързо и на "ширина". Като пусне още две листенца и е готов за в градината. Simple Smile

# 56
# 57
  • Варна
Хайде да се посмеете малко!
Аз наскоро се оплаках, че райграса ми не изникна. Изчаках го две седмици, но забавното бе, че нито стръкче не излезе. Милият ми скъп съпруг пътува често до Германия и от там ми донесе една голяма кутия с нарисувано футболно игрище (и тук съм виждала, но по-малки пакети със същата картинка). Е днес реших да си преведа надписа над кутията, че с немския съм много зле. И хоп: тор за тревна смеска! rotfImbo rotfImao rotfImbo

# 58
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Хайде да се посмеете малко!
Аз наскоро се оплаках, че райграса ми не изникна. Изчаках го две седмици, но забавното бе, че нито стръкче не излезе. Милият ми скъп съпруг пътува често до Германия и от там ми донесе една голяма кутия с нарисувано футболно игрище (и тук съм виждала, но по-малки пакети със същата картинка). Е днес реших да си преведа надписа над кутията, че с немския съм много зле. И хоп: тор за тревна смеска! rotfImbo rotfImao rotfImbo

значи си подготвена за времето, когато ще имаш полянка  Hug
Скрит текст:
не бързай да ториш веднага щом го видиш да изниква Blush трябва да поукрепне малко

май не мога да затисна свекървата в мен  Blush

# 59
  • София
Момичета, с моите репички е пълна мистерия!
Сложих лента, ама то пък пусти дъждове, нищо не хванах.

Сега взеха, че живнаха и имаме дин въпрос... Колко време след посяването може да се вадят?

Общи условия

Активация на акаунт