(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 534
  • 735
  •   1
Отговори
# 105
Имам една кофа разсад на пипер - от оня тривърхия... От три дни стои в кофата, но е много свеж и приятен... Пречеше ми в градината, че вече разсадих всичко, изхвърлих камари пипер на кокошките...  ooooh!  Една кофа запазих, че ми се видя много красив... Ако някой има нужда, с удоволствие го подарявам, хич не ми се изхвърля... Само не гарантирам на 100%, че няма люто из него, макар и да отбирах много внимателно семките тази година...  Peace

# 106
Аз още търся причина защо в оранжерията нямам завръзи на Рилата.Преди седмица пръсках с доматин , а след това повторих.Оформя се в момента втора китка.
Навън имам доста завързи на домати.
Радвах се ,че моя разсад пипер е по тъмно зелен от този който купих.Амо то от незнание пак мойто.Ей сега четох ,че като изпитва нужда пипера от вода листата са му по тъмно зелени.
Шербета който направих от пресен птичи тор ми остана и вече втора седмица стои си и отлежава.Ако го ползвам дали ще има ефект или доста е престоял?

# 107
Чета, чета, както винаги.
Трябва да кача снимки от тазгодишната градина.
Ядох репички за първи път, щастлива съм! Миналата година не се получиха. Хем сега листата им на дантела от въшките, но репичките са екстра.
Куркума, може да се сее грах още, а? Че не сложих много, а и единия сорт малко поникна, та ми е мнооого малко, а сме любители.

Като махна репичките - какво да сложа на тяхно място?
Голяма (като за мен) градина тая година, доста работа, но огромен кеф! Поливаме рядко, но много обилно, един цял ден поливахме преди седмица, нямам търпение да ида да видя какво се случва. Като се ходи рядко се вижда прогреса много ясно.

# 108
От сутринта се радвам на десет пиленца - чернички, жълтички и едно оранжевичко...  Heart Eyes

Скрит текст:

Първото тести грийн бебе...  Laughing
Скрит текст:

Като махна репичките - какво да сложа на тяхно място?

Да речем праз?  Thinking

# 109
Бях в градината. От как садихме и сяхме - не бяхме поливали обилно. Преди седмица поляхме много, много.
Днес отивам - сляпото куче копало ли копало Sad На влажничкото са отишли червеите - то след тях, в меката пръст. Репичките ми във въздуха.
Преди седмица репичките бяха чудни - сочни и вкусни. Сега, за седмица след поливането - станали жилави, целулозни. Знаете ли от какво се случва това?
Айсберга ми, който на вид е прекрасен - от него си набрах с такъв кеф за пръв път - тох пък станал горчив.
Изядохме една голяма салата на разочарованието.

Имам първа чушчица - 4-5 см, та тя ми е успокоението. Simple Smile

Стелт, благодаря! Не съм голям фен на праза, но може и от него да бодна. Нямам разсад обаче, та ще трябва да си купя. Вече е късно за семе, нали?

# 110
  • Варна
Днес направихме компоста или поне част от него, пък да видим какво ще стане. Като гледам колко трева има още, ще има за още  5 компоста... Амика, мерси за съветите!

Всичките насаждания обаче са нападнати от черни мушички. Предполагам са същите, за които пише skarlet71. Ще напръскам със сапунено-зехтинова емулсия, дано да остане време утре да отидем пак.
Гледам, че мравчици щъкат по някои от коренчетата и нещо се закачат с мушиците, но може би няма да се справят съвсем?

пс. Много съм зле, те мравките не ги нападали листните въшки, а се грижели за тях и си ги "отглеждали"...

Последна редакция: сб, 18 май 2013, 23:50 от kеit

# 111
Дадоха ми малко разсад от босилек. Хвана се, но днес забелязах по него миниатюрни скакалци. Това чудо още не ни беше идвало на гости! Избих ги механично, но не вярвам да ги откажа от пируване у нас.  Sad

# 112
Да се запиша и аз, че изпуснах темата.
Люлин, аз садих преди две седмици босилек, двайсетина коренчета, вчера имаше две.
Нещо ги е изяло безвъзвратно, мислех, че са гъсеници, но нищо чудно и скакалци да са.
Тази пролет нямам никакво време покрай седмокласника, а всяка седмица, в която успявам да се добера до вилата се плаша. Пълно е с листни въшки, с гъсеници, с голи охлюви, сляпо куче, завити червени листа на ябълката имам, някакви гъби по рододендроните, оси си свиват гнезда насам-натам, мравките и в къщата нахлули... не мога да насмогна на това нашествие. Сякаш знаят, че ни няма и се разполагат най-нахално.
Като отида и се чудя откъде да започна, и това за една шепа земя, възхищавам се истински на спретнатите големи градини, които показвате.

Салати имам много, ама много, оказа се много родовито едно пакетче микс, което купих. Хем охлювите ядоха, хем и за нас остана. За другата година ще знам - садя много, за да има за всички.  Joy
Репичките може  и да ги пропусна и аз другата година, като много, ама много малки морковчета са.
Изобилие от лук  и чесън имам, но морковите между тях са на купчинки, явно е валяло, когато съм ги сяла, и по глината, по глината, та се спрат до първото камъче.
Зрял боб садих най-различен, шарени родопски сортове, които купувах из Родопите миналото лято, ще показвам по-натам, че наистина нямам време. Но фасулът ми е две педи висок вече, пък царевицата, около която трябваше да се вие е няма и педя. Та хич не знам как ще се разберат по-натам.
Грах имам, тепърва цъфти, но е доста редичък. Нещо много окъсня тази година.
С краставиците продължавам да удрям на камък, аз садя- те ядат, и бира им сипах, отивам след една седмица, от бирата няма помен, и охлюви няма удавени наоколо. Дали някой друг не си я пийва не знам.

Прилежно отглеждам няколко стръка коприва, искам някак да я размножа, да си имам в двора, но не знам дали мога да я пресадя  и кога, че едното и находище е точно на пътеката и много жари по босите крака. newsm78

Насадих и 5 годжи-берита, но са толкова дребни, та се моля и тях някой да не ги е схрускал до следващото ми отиване.

Ей, доста дълго стана, но да си кажа.

# 113
Гледам, че мравчици щъкат по някои от коренчетата и нещо се закачат с мушиците, но може би няма да се справят съвсем?

Те мравките не трепят мушичките... Цял ден разнасят разни листни въшки из градината, а черните мушички са летящи форми на листните въшки... Някаква далавера имат от тях, за туй ги закачат... Виж ако ги докачи някоя калинка вече е друго...  Laughing

Стелт, благодаря! Не съм голям фен на праза, но може и от него да бодна. Нямам разсад обаче, та ще трябва да си купя. Вече е късно за семе, нали?

Късничко е, през март се сеят, но разсадът не е скъп... Миналата година опитах да сея и нещо пресуших конците - измряха... Тази година изсипах излишното ми вече семе из градината, колкото да не го изхвърлям, та за сега расте добре... И в тази връзка да питам разбирачите късат ли се листата на разсада или чак като го набода по местата му? Миналата година насадих половината праз на сянка, поради липса на място и опит и в края на годината не беше мръднал и на йота... Така че слънце, иначе няма смисъл... Разсад на късно зеле също правих в началото на юни и в началото на юли (месец след поникването) го разсаждах... Зеления боб садих началото на юли... В края на май се разсажда късния домат... Все слънчеви неща... Преценяваш от кое имаш нужда и достатъчно слънце и така...  Peace

Иначе да споделя опит от миналата година - късните краставички насях на сянка и им беше екстра, на слънце късните тиквички дадоха фира от жегата... Сега по същия начин с лука - насадих го под черешата и върви много добре (на шума), не му се отрази дивашката пролетна жега...

# 114
Лелееее страхотни градини имате!
Аз се отчитам с посадени вече и домати, пипер и боб. Останаха чорбаджийските чушки, патладжаните и още малко закъснели доматки и удрям черата. Разглодих се от копаене, правене на лехи, садене, певене но съм много доволна от свършеното. Дядото каза, че градината била много красива. Аз малко му бях ядосана, че ми изкопа тиквите които си бяха бая подкарали и оградени всяка с бели камачета, че да се виждат а той се оправда, че били изгнили семките. Здраве да е пак насадих.

Някой да е чувал за отглеждане на домати без вода? Мисля да експериментирам с 2-3 корена.

Цитат
ДОМАТИ БЕЗ ПОЛИВАНЕ!!!

"Жителят на северния град Псков А. Казарин отглежда отлични домати дори от прерасъл разсад. Ключовият момент тук е липсата на поливане. Всичко необходимо се приготвя наведнъж - в голяма яма. На дъното и се излива половин кофа вода. След това се изсипва една кофа прегорял тор, слага се две шепи пепел. Излива се още половин кофа вода. Разсадът се поставя хоризонтално, на дълбочина само 2-3см, отгоре се засипва със също толкова тънък слой изсъхнала земя. Храстите повече не се поливат, но обилно плодоносят в каквато и да е суша. Защо? Изобилието на влага е нужно на корените само през първата седмица - за да се хванат. Ако и занапред ги поливате всяка седмица, както правим, корените няма нужда да растат - и те не растат! И когато плодовете връзват, няма с какво да се наливат. Важното е да заставите храстите да работят за прираст на корените. За целта - вода само на дълбочина и сухост отгоре. "Най - добре е да се сади повърхностно всеки разсад - пише Казарин. - Мнозина садят разсада под наклон, но на 10 - 15см дълбочина. Това е грешка! Там няма микроби необходими на корените, и е много по-студено. А щом си посадил стръка хоризонтално - защо поливаш?! Не се страхувай, позволи на корените да пораснат. Като изсъхнат, храстите като че ли се спарват, спират да се развиват, изглеждат като че ли всеки момент ще загинат. ТОВА Е НОРМАЛНО - растението образува силни корени и хаби енергията си за тях. Като нараснат, след няколко седмици, то ще укрепне най-много от всички! А като полеете - само му пречите".

"Но ето какво е действително важно: късането на старите долни листа. Нарастващата китка не се нуждае от листа, а болестите ще бъдат много по - малко, ако стъблата отдолу са голи, продухват се и се осветяват. Вече се убедих в ползата от този съвет и моите домати стоят "на голо краче". Може дори да отрежете половинките на здравите стари листа - това ускорява наливането на плодовете. "

Николай Курдюмов

# 115
  • Варна-София
Някой запита за лозова краста. Тази година вече нямам, но предните две години пръсках с цитрусова настойка. ТРЕПАЧ Е, още тогава го виждах, обаче чак мен ме изненада, че тази година вече нямам лозова краста.
Ето тук съм давала рецептата:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=624885.420
Ако не ти се ядат портокали, кори могат да се вземат от първото заведение, където сервират фрешове или направо от Пикадили, там са инсталирали машини за фрешове.

Wafi, ще ти се получат доматите, само ако почвено-климатичните условия, при които садиш наподобяват тези в "северния град Псков". Иначе все ще се наложи някаква корекция.
Руснаците не могат и да си представят, че на мен ми се налага да заравям допълнително доматите в моята песъчлива почва, за да получат достатъчно влага.
Обаче съветът за отстраняване на долните листа вече го прилагам втора година по съвет на форума и в него виждам много смисъл.

От любопитство бръкнах в Уикипедия, в Псков през лятото вали повече отколкото през зимата и пролетта и климатът е влажен континентален.

Последна редакция: нд, 19 май 2013, 11:48 от amica1

# 116
Намериха ми се 20-тина кофи излишна дървесна пепел от зимата... Преди малко ги разхвърлих из лехите, но сега след дъжд качулка се чудя дали няма да предозирам с нещо и да стане беля? Градината ми не е голяма, доста пепел се падна на единица площ...  Thinking

# 117
Миналата година за първа година се пробвах с тиквички и резултата беше много добър- цяло лято се радвах на хубави тиквички в изобилие. Тази година реших да се пробвам с отглеждане на повече зеленчуци. Peace Садих рукола, пресен лук, домати- Чери и още няколко вида, краставици, тиквички, спанак, чушки и някои подправки.
Доволна съм от руколата, беше в изобилие макар да садих само 2 пакетчета. Дори имаше една торба за съседите.
Да видим какво ще стане с краставиците и доматите, дано станат.

# 118
Стелт,ти девойко работна,поля ли пепелта след разнасянето в Градината?
Ще засушиш кожите на плужеци и охлюви.
Ами ако се вигне пепеляк сред растенията? Thinking Thinking
И така кретат трудно в жегата...
Чудни пиленца имаш.Мъжки,женски,видЕ ли ги? Laughing
Сега се връщам назад да ви изчета и се нарадвам...

# 119
    Бързо върви темата в такъв сезон! Имам един въпрос - листата на една прасковка - местния български сорт с тънко месо, но много ароматни, зеленикави и студоустойчиви - са се навили като фолио на огън, а има и червени зърнести образувания по тях. Дали е някое животно или от сушата? Досега никога не съм виждала това.

Общи условия

Активация на акаунт