(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 850
  • 735
  •   1
Отговори
# 285
  • На остров
Super много благодаря поне знам сега какво да очаквам ще направя една снимка утре и ако кажете че е готов ще спретна салата  Simple Smile!

# 286
  • Варна-София
Да подсетя.
Устицата на листата са предимно от долна страна на листа, така че когато пръскате с листен тор (копривен, кафеен или друг), по-важно е да пръскате отдолу, отколкото отгоре и по-добре рано сутрин, за да няма бързо изпарение, контактът да е по-дълъг, за да се усвои добре.

# 287
И аз заложих птичи шербет Laughing.
Да ви питам..понеже по назад май прочетох че не се тори когато има цвят newsm78
Така ли е?Имам вече доматчета но и цвят и не знам дали няма да повредя нещо Thinking

# 288
Уф съвсем се увъртях кога с какво.....
Ще може ли единия ден да полея с мая а на следващия да шербетувам с птича тор, защото времето в градината за жалост ми е ограничено и ми се иска да свърша възможно най много.
И пак въпрос за копривения разтвор - съжалявам но вече се обърках - за пръскането разбрах, че е по добре след първи завръз / при доматите или за всичко се отнася /но важи ли това и за поливането и не е ли проблем да се пръскат когато цъфтят?

# 289
Добре, де. Как различавате яйцата на калинките, от тези на колорадския?   newsm78

# 290
Водата за уста в борбата срещу вредителите. http://www.homesteadsurvivalist.com/2013/05/natural-bug-spray-for-garden.html

# 291
  • Варна-София
wafi, това за абортирането на цветове при азотно торене е описано за доматите. Миналата година дискутирахме и Вили имаше конкретни наблюдения, че когато едно растение расте в неблагоприятни условия, то се мъчи максимално бързо да цъфне и върже, за да оцелее видът му. Точно с това се съобразяваме, и в началото им създаваме малко неблагоприятни условия за развитие, докато им мине "пуберитета".

Бушка, трудна ти е задачата. Много си приличат. Аз колорадски бръмбар нямам, но това е защото нямам картофи.

# 292
Много дъжд се изля земята ще е благодарна.Само ,ако нямаше град щеше да бъде добре ,но неможе всичко да е идеално.

wafi  и на мен точно това ми е трудно,много рецепти и се чудя кога с какво да пръскам и поливам.Според мен много ще им дойде мая и после шербет с птича тор ,НО аз наистина незнам със сигурност как е правилно.
Бушка след твоя пост се чудя какво съм махнала колорадски или калинка newsm78.За мен почти няма разлика.

lozeva доколкото прочетох след първия завръз можеш да ториш.
Вили , Рорик ,Куркума  да си кажат тежката дума.Те като кажат за мен е закон.

Последна редакция: пт, 31 май 2013, 17:31 от skela

# 293
Аз торя с оборска преди разсаждане.С кокоши шербет подхранвам при първите завръзи,но не по-рано!Гледам,че пипера се кани да цъфти-значи е време да чистим кокошарника и да пълним казаните  Laughing
След злополучния ми експеримент с копривения шербет не смея да пробвам пак  Embarassed
На новата градина е пълно с калинки и се надявам те да се справят с въшките.Има много попчета и забелязах,че прегризват младия пипер на два пръста нас земята.Но пък няколко щъркела редовно оставят отпечатъци в полятото.Те преследват смоковете и жабите,които ми изскачат от всякъде.Не смея да пръскам с нищо,за да не наруша тази хранителна верига-очарователно е как кипи живот навсякъде.
Вчера осем часа съм си поливала картофите-останах без крака да ходя напред назад.А тази сутрин като заваля-голямо почиване падна  JoyСега се е открила страхотна гледка към връх Ботев-там пече,блестят ивици сняг,а в по-ниското сякаш е наметнато меко синьо-зелено одеяло.
Помните ли Ира?http://wili66.snimka.bg/hobby/gradina-2013.729365.30630470Вчера откри къде се крият любимите и картофки и разкопа няколко гнезда...Все още не се е усетила от къде идват краставичките,за които така трогателно се моли вечер.
Имам и детска градина,по-скоро кърмаческо отделение-ето част от пипомците и http://wili66.snimka.bg/hobby/gradina-2013.729365.30630395
Рилата расте  http://wili66.snimka.bg/hobby/gradina-2013.729365.30630468
И настроението също http://wili66.snimka.bg/hobby/gradina-2013.729365.30630469

# 294
  • Пазете Гор
Аз внасям оборски тор обилно при окопаването наесен и малко напролет при профилирането на лехите.
Предзимното торене има предимството поне част от плевелните семена в тора да поникнат, че да бъдат посечени с мотичката при оформянето на лехите. По това време и който иска може да внася синтетичен комбиниран тор.

Това е основното торене на растенията, другото е подхранване.
С шербет (аз с птичи, но може и оборски) подхранвам доматите до узряване на първата китка, пипера - докато прави усилено бутони, фасула за зелен - дори и след обиране на първите чушки (случва се с това да се стимулират нови цветове), тиквичките и краставиците - през цялото лято или поне докато ми писне. Не торя вече морковите. Покрай това наливане на смрадливото лакомство се облажват и всички уплътняващи насаждения - чубрица, праз, лук, ряпа, пащърнак, кратуни.

Много съм щастлив да съобщя, че отново си имам колония гущерчета! Котката почти изтреби предишната, но явно са оцелели най-хитрите и се развиват чудесно  Simple Smile. Наместили са се в дупките на една купчина калпави тухли и стари черчевета на комшиите. Най-после и от тия натурийници да има някаква полза.

Под една комшийска барака през миналото лято пееше един много гласовит щурец, полковнишки баритон. Още им е рано на тия певци, сега е времето на жабешките концерти. С времето се научаваме да отличаваме разногласото квакане на водните жаби от дрезгавите викове на краставите и фината песен на дървесниците. Последната ми е любима. Вечер след порой с бира и жабешка песен - какво по-добро ознаменуване на началото на юни.

# 295
vili__66 сладури са големи.Аз като са на такава възраст не пропускам да гушкам животните.Последно едно конче бях окопирала и то горкото какво да ме прави трае ме на врата си Simple Smile
Ира е като аристократка.

Куркума от онези малките гущерчета където има поверие ,че носят пари в къщата ли имаш?Те обикновенно като си харесат дом трудно го напускат.

Да се допиша ,че не ми хареса мнението  без въпроси Simple Smile
vili__66    Рилата на коя китка и  прекършваш върха?

Последна редакция: пт, 31 май 2013, 23:02 от skela

# 296
Добре, де. Как различавате яйцата на калинките, от тези на колорадския?   newsm78

Не ги различавам... Но при мен яйца в двата реда картофи нямам... За сметка на това, върху черешата и прасковата е пълно с яйца, някои насред колониите от въшки... По пътя на логиката вадя извод, че са на калинки... Ако имах из картофите, хич нямаше да се чудя на какво са, щях да ги унищожавам... Така на село събирахме в началото ръчно бръмбарите и яйцата, докато се зашумолят картофите и минаването, и ровенето из тях стане почти невъзможно...

# 297
  • на брега на Дунава
Въпреки страховитите облаци над Русе заваля напоителен дъжд без поражения.Днес също се изсипа голямо количество дъжд.Дано да е на берекет.Утре отивам в градината на Балкана.Дано и там всичко да е наред ,че след предната градушка още се оправят растенията.

# 298
  • София/Варна
Здравейте, купих си семена за броколи и салата айсберг.
За броколито почти съм убедена, че сега му е времето.
Въпросът е има ли смисъл да сея айсберг сега.
Понеже от спанака ми нищо не стана, единия сят есента, другия пролетта. Напълнил се е с листни въшки целия и едни малки листенца. Мисля да го оскубя и да сложа там броколи и айсберг.
Моля ако някой е гледал да ме посъветва дали има смисъл да ги сея сега.

# 299
  • Варна-София
Днес видяхме ято щъркели в небето. Решихме, че са млади птици, недостигнали полова зрялост, на които им е широко около врата и се чувстват граждани на света.

Днес мъжо плеви и ми набра цяла кофа с щир. Утре ще яде щирник. Е малко се прави на индианец, докато научи, че "само растенията, които имат червени коренчета като на спанак" са щир, но вече знае.

Чудех се какво още да напръскам с настойката от колтуци, която този път се получи в голямо количество и рових в интернет за инфо. Споделям интересна статия.
http://www.greeninfo.ru/protection_plants/means_plant_protection … rticle/_/aID/5586
Тук приготвят отвара. Сигурно се получава още по-силна от моята настойка.
Така че днес след боба ще пръскам джанките и ако остане нещо - ябълките, защото зелените въшки по джанките съм сигурна, че ги убива, но за ябълките ми е скрита картинка.

Още не мога да намеря еко-био средство, което да умори въшките по ябълките, ей така - наведнъж да ги утрепе, че съседът и той взе да се тревожи и като нищо ще ми напръска ябълките, успоредно с неговите.

Общи условия

Активация на акаунт