(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 848
  • 735
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Аз внасям оборски тор обилно при окопаването наесен и малко напролет при профилирането на лехите.
Предзимното торене има предимството поне част от плевелните семена в тора да поникнат, че да бъдат посечени с мотичката при оформянето на лехите. По това време и който иска може да внася синтетичен комбиниран тор.

Това е основното торене на растенията, другото е подхранване.
С шербет (аз с птичи, но може и оборски) подхранвам доматите до узряване на първата китка, пипера - докато прави усилено бутони, фасула за зелен - дори и след обиране на първите чушки (случва се с това да се стимулират нови цветове), тиквичките и краставиците - през цялото лято или поне докато ми писне. Не торя вече морковите. Покрай това наливане на смрадливото лакомство се облажват и всички уплътняващи насаждения - чубрица, праз, лук, ряпа, пащърнак, кратуни.

Много съм щастлив да съобщя, че отново си имам колония гущерчета! Котката почти изтреби предишната, но явно са оцелели най-хитрите и се развиват чудесно  Simple Smile. Наместили са се в дупките на една купчина калпави тухли и стари черчевета на комшиите. Най-после и от тия натурийници да има някаква полза.

Под една комшийска барака през миналото лято пееше един много гласовит щурец, полковнишки баритон. Още им е рано на тия певци, сега е времето на жабешките концерти. С времето се научаваме да отличаваме разногласото квакане на водните жаби от дрезгавите викове на краставите и фината песен на дървесниците. Последната ми е любима. Вечер след порой с бира и жабешка песен - какво по-добро ознаменуване на началото на юни.

Привет,Вили!
С удоволствие изчетох поста ти и ти се радвам, че всичко е наред.
При мен вече нищо не остана- вчера удари трета градушка, все още всичко е зарито с лед, а в лехите и по дърветата- като в пустиня.
Само от твоите разсади бях оставила в малко в кофички за "аман- заман" и ги спасих.
Има едни мрежи, които поставят над колите в автокъщите- за да не ги нараняват градушките. Мисля си, дали не може да се опънат над фитариите? newsm78

# 301
Gerubdiq,Според мен е късно разсаждането на броколи сега.При вас лятото е в разгара си и  ще литне на цветове.Опитай с есенна реколта.Следи прогнозата на дъждовете-трябват ти поне 10 влажни хладни дни,когато разсаждаш броколи.
Да ви покажа нещо завъртяно:  bowuu
http://prikachi.com/images.php?images/202/6173202P.jpg червено радичио,зелева култура,която лекинко нагарча,но е хрупкава гарнитура.Може в салата,може на скара със зехтин.
Градинарките от Острова да се изкажат.Вярно ли е,че ритуално се отрязва първата свита глава?
Доживях и аз моята Френска закуска.
http://prikachi.com/images.php?images/250/6173250e.jpg Препоръчвам сорта на зарзаватчиите с малки площи.Една репичка е равна на две.Не лютят,хрупкави.Може би е от влагата все пак.
Опитах супа от семена бяла сладка лупина,бобово фуражно растение,което очакваме по белтъчни стойности да замени соята и много съм изненадана от вкуса.Сладката лупина е братовчедка на онази кичества пъстроцветна,която предполагам сте виждали.Разкошни,вертикални съцветия.
http://prikachi.com/images.php?images/289/6173289v.jpg  -бяла сладка лупина
Листната маса се изполва за зелено торене.
Пожелавам ви топъл уикенд и никакъв град повече.
Откъсвам си една шепа череши от вашите без да чупя клони обаче и ви изпращам първата си светулка,за да полази детето във всеки от нас.
Честит 1-ви юни!  Hug

# 302
  • Варна-София
Ей, че е хубаво като се стопли. Стоплят се и постовете, такива едни - натежали от чувства.

Аз обещах да ви кажа  каква е разликата между торен с карбамид грах (когато е пораснал около 5 см еднократно) и неторения - ами разликата в узряването е само няколко дена - примерно 1 седмица. Това може да има значение за някой, който гони близки срокове. Че да знаете, де.

Вес, много любопитни работи разказваш. Това за скарата и зехтина, че и за сладката лупина ..., семената от обикновената лупина още седят в шкафа, четох някъде, че била отровна, та още й се кумя.

absurt, мъчно ми е, понякога се случва да се струпа лош късмет. В кой край си? Стискам палци да тръгне добре разсадът.

Последна редакция: сб, 01 юни 2013, 15:03 от amica1

# 303
 Помощ и съвет от по знаещите и можете градинари . Много ми е трудно да изчета всичките теми назад и затова някои който може да отговори или напише препратка на зад .  Та въпроса ми е за краставиците  в двора.Колтучат ли се и как.Прочетох за оранжерийните но това важили и за дворните.На мене мие жал да ги изколтуча толкова много че и ако има по два завраза да махна единия .Благодаря предварително.               

# 304
  • Варна-София
ДА, ДА, ДА! Имам начало на успех.
Червеногаловата листна въшка от едната ябълка (Молиз Делишез) вече я няма, а на другата (Флорина) е частично изчезнала. Тази въшка има 4-5 поколения годишно, така че няма друга причина да изчезне, освен моите пръскания. Напоследък я пръсках с настойка от фасове 2 или 3 пъти и пепеляна вода 1 или 2 пъти. Кое от двете е подействало, или и двете - не знам, но тази вечер отивам да празнувам И това.

Остават ми невероятно упоритите зелени въшки по синапките.

# 305
  • Пазете Гор
rusova11 , култучене се нарича ранното откъсване на разклонения, появили се в листните пазви (мястото на захващане на листовата дръжка към стъблото. На турски култук е пазва, подмишница). При доматите се препоръчва за повечето сортове и технологии, но при градинските краставици по-скоро се търси обратния ефект - прекършване на вегетативния връх с цел даване на повече разклонения. Процесът се нарича пензиране. На твое място бих ги оставил да растат на воля. за завръзите - късметлийка си, аз никога не съм виждал два плодни цвята от една пазва.

А защо само един въпрос зададе? Покажи градината си, разкажи нещо.

Не култуча пипер и патладжан също.

Днеска проведох едно пръскане със синтетичен фунгицид. Да бране имам около 40 дена, а карантинния срок е 20. Спазих дозите. Очертава се влажна следваща десетдневка и рискът от гъбични заболявания се увеличава. прецених да ползвам малко синтетика - в норми и срок, за да избегна загубата на всичката реколта.

В градината досега изброих 4 вида калинки (седем точкови червени и жълти, 16-точкова жълта и някаква оранжева, едра с 5 точки). Въпреки това имам повече листни въшки, отколкото трите предни години взети заедно. Сигурно в двора ми са си дали среща стоте най-злояди калинки на света.

Вълкът
някога писа, че най-добрия момент за първо връзване на доматите е когато по-силен вятър почне да го заваля. Все нямам смелост да изчакам толкова. Връзвах днеска.

# 306
И аз моите домати ги вързах днес. Окултучих ги, но за съжаление късно видях поста на amica1 за култучената  настойка. Вече бях изхвърлила култуците  .

# 307
Здравейте всички  Hug
чета ви редовно,но никак не стига времето за писане
искам да се запиша само с ей тия цъфнали пипери http://mamagemelar.snimka.bg/daily/stopanstvo-2013.751108.30638453 и са само педя високи  Rolling Eyes http://mamagemelar.snimka.bg/daily/stopanstvo-2013.751108.30638454
и да се оплача,че времето не стига,не съм колтучила нищо,макар да искам,но едва смогвам да поливам даже  Whistling
тази година имам 4 вида тикви,но засега,само един вид е дала плодове http://mamagemelar.snimka.bg/daily/stopanstvo-2013.751108.30638459  ,вярно ли е,че трябва да се чупи върха на ластуните,че да наливат?

# 308
  • Schwarzwald
Здравейте:)
Намерих темата и хем се записвам да я следя, хем да понауча нещо.
Втора година ще правя опити с зеленчуците и ще са ми от полза Вашите постове:)

Mamagemelar, отварям страницата и виждам твой пост! Пише, че си в Португалия! Зарадва ме:) Живях там до преди няколко години и ми липсва  Hug ! Може би след години ще си купя малка къща и ще прекарвам поне половината година там!

# 309
Затрупахме се с домати и днес ще правя първите консерви.

Да ви питам, на две от краставичните растения имам бледо зелени ( към жълто ) листа. На какво може да се дължи? newsm78

# 310
  • Пазете Гор
И аз съм имал подобни проблеми с краставици. Случвало се е в една леха, на един тел да има както отлични, така и такива, бледи стръкове. Също е било всичките ми краставици да са такива. така и не сханах защо.
В Северозапада  такова растение се нарича "запупавяло", а в Пазарджишко - "запартачено". Термините знам, ама идея си нямам поправимо ли е. Embarassed

Аз съвсем сериозно предлагам да вземем да се преброим в следващата тема - с анкета или друго. Имам усещането, че сме голяма група. Нещо като над 100 души. Можем да сложим някаква карта - България и на света, и със зелени точици всеки да сложи градината си - Златията, Радомирско, Саранци, Варна, Илинойс, Швеция, Корея...

# 311
Днес откъснах първата краставица за сезона... Обаче повечето краставички гледам се закривчили... От миналата година зная, че това е признак за някакво заболяване... Не зная какво им е и на доктор няма да ги водя, щото само химии ми пробутват... Ще редувам млякото с чесъна и квото стане... Миналата година ми останаха така само няколко стръкчета и пак не можехме да смогнем да ги изядем... Тази година съм на тести грийн... Обаче тези новите видове нещо не са приспособени и си боледуват от какво ли не, въпреки гръмките реклами, че не ги лови това и онова, и другото... От съседите зная, че навремето са пръскали всичко само с козе мляко и не са имали никакви проблеми... Сега не могат да отгледат нищо без да боледува... И аз май само чесъна и червения лук с нищо не ги третирам - пу, пу, да не са им уроки...

# 312
  • София/Варна
Да Ви се похваля моя грах има вече шушулчици. Много съм щастлива. Тази година за пръв път сях грах и за пръв път в живота си виждам растение грах. Много красиво и интересно. От 4-5 дни вали всеки ден и като се налеят зърната на граха, цяла зима само грах ще ядем.
Веселче благодаря за отговора.
Аз имах предвид сега да си насея семена за разсад. И май в най-голямата жега ще стане.
Но на пакетчето със семена за броколи пише, че се сее и юни.
Ще пробвам, а пък ще видим дали ще стане.
При нас не стават чак кански жеги, защото сме в полите на Витоша и на това отгоре сме в едно дере на река, по-късно ни огрява слънцето и по-рано спира да ни пече. За втора година сме тук и миналата година цяло лято спахме с одеяла, което в София никога не ми се е случвали.

# 313
Аз миналата година сях броколи, е, честно, не бях готова за толкова въшки и гъсеници  Sad Отказах се завинаги.

# 314
  • В сбъднатите си мечти
Здравейте ,чета ви редовно от първата тема и дори писах по едно време Simple Smile) Благодаря на всички за безценните съвети и времето което отделяте за да споделите успехите и неуспехите си .От тях се уча и ви чета с удоволствие .
Сега мисля ,че имам проблем и се надявам да ми помогнете Wink)
За първа година си правя разсада сама - на доматите ,пипера и краставиците .
Пипера тръгна зле ,беше дребен и хилав ,но след като го засадих в градината се вдигна и дори ще цъфти ,проблема тук е ,че взех семената от едни хубави едри чушки есента и от няколко дни ме човърка ,че може да е хибрид и нищо да не роди  newsm78
http://karinavan.snimka.bg/nature/gradinata-2013.736902.30637009
Доматите ми са идеал ,розова магия и фантазия ,много красиви и здрави растения ,обаче още нямам завръз ,дори половината не са цъфтели ,не съм торила с нищо ,освен с кокоша тор .Нещо може ли да се направи ,все пак не искам красиви храсти а домати Simple Smile)
http://karinavan.snimka.bg/nature/gradinata-2013.736902.30637009
Грах за първа година сея и съм благодарна приятелката ми ,която ме накара да го направя ,идеален е
http://karinavan.snimka.bg/nature/gradinata-2013.736902.30637015
Картофи садя също за първи и може би за последен път ,предупредиха ме ,че при нас не стават а аз пак
 http://karinavan.snimka.bg/nature/gradinata-2013.736902.30637015
Местото не беше много добре подготвено ,почвата ми е тежка .
Патладжан така и не успях да отгледам ,става хилав и от 10 корена обирам ,максимум 5-6 малки патладжанчета .Тази година единствено него торя с изкуствен комбиниран тор и ще вида дали ще роди .
http://karinavan.snimka.bg/nature/gradinata-2013.736902.30637012

Общи условия

Активация на акаунт