(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 845
  • 735
  •   1
Отговори
# 315
veni-vidi,не виждам много добре по снимките,но защо са ти толкова на гъсто доматите?Трябва им слънце и проветрение-между редовете би трябвало да има минимум 80 сантиметра.Аз оставям метър,метър и двадесет-трябва да мога да се движа свободно с пръскачка или касета по "транспортния"коридор Joy.Много добри резултати ми дават смесените насаждения-фитария пипер с домати в ъглите.Слънцето огрява добре всичко,въздушните течения проветряват бързо влагата и доматите боледуват по-слабо,пчеличките намират по-лесно цветовете и си вършат работата.
И още нещо-внасянето на оборска тор освен подхранване има и други предимства-подобрява структурата на почвата,прави я по-рохкава,по-"въздушна",по-топла.А тези качества на почвата съвсем не са за пренебрегване.Според мен трябва да работиш в тази посока-това важи и за патладжаните  Peace
За пипера не се безпокой-много малко площи се сеят с хибриди у нас и това са предимно оранжерийни чушки.А щом си ги взела есента вероятно са си съвсем обикновени.
absurt,тези мрежи са си точно против градушка,а някои ги използват и против косове при гроздето.Мъчно ми е за това,което мина през вашето и околните села  Cry Hug-от моето всеки ден гредам как страшните облаци се движат по вашата линия на Балкана.Не се отчайвай-разсаждай пак това,което имаш.Ако трябва му направи някакви тунелчета,но не се отказвай  Hug
Скела,рилата я задънвам след 4 китка защото съм лакома и ми свиди  Twisted Evil,а би трябвало до го правя след 3.

# 316
  • Варна-София
Вени-види, доматите може да направят по-късно първа китка, може да прескочат първата китка и да чакаш втората да узрее, но макар и по-късно пак ще имаш домати. Мен много ме радват хубавите домати през септември. Обикновено цяло лято им се ядосвам и се срамувам от такива растения, обаче като дойде септември подлудяват от плод. Една година даже с гордост си публикувах във форума снимка на такива - закъснели, обаче пращящи от плод.

# 317
А,опитвала съм и аз от българските есенни домати,Амико.Последния път в България изкупихме през ноември сергията на една баба в Пловдив.Месести,едри,натрупали сладостта на последното слънце...
Разглеждам фотосите ти Veni Vidi и си мисля за патладжаните.
Мулчувала си с трева.Тя успява ли да се засуши или гние на зелено като силаж?Миналата година така задуших моите.Същия резултат-дребни,тук-там плодове.Предишната година без мулч на следобедно слънце с кофи брах.
Моля ви,покажете краставици,които не пълзят на горе,а долу по земята.С месец сте по-напред в градините си.Искам да преценя колко да ги разредя,че всичките ми семена поникнаха.
Не виждам нищо притеснително в пиперките на Мамагемелар.Ама ниски били?!  Laughing
Чушките ми се влачеха по земята лани,но по 10-на набрах от стрък.
Комшията мексиканец отглежда всяка година храсти-пиперки.Невероятна красота,огън на вкус.Огън.  Heart Eyes
Gerundiq,ще следя с интерес развитието на зелевите на глинеста почва.Опитвала ли си с брюкселско зеле?Голямо чакане пада,но си заслужава.
Чакайте да ви покажа кокошката ми какво просо сънува.
http://masteraru.ru/udivitelnyiy-ogorod-igorya-lyadova/
Ех...

# 318
  • В сбъднатите си мечти
Благодаря ви за отговорите Simple Smile
Вили ,до миналата година доматите ги садях по книга ,бяха на рядко ,да имат въздух и слънце .Ето ги
http://karinavan.snimka.bg/nature/gradinata.594633.23573037
Ние живеем в едно дере с река на около 800 метра от морето , през деня е горещо и влажно а през ноща много студено .Има периоди с много силен вятър .Като задуха прави всичко на парцали . В селото до нас има няколко градини с домати които наблюдавам от години .Моите ако раждат ,на хората им раждат 3 пъти повече . Заговорих се с една баба и тя ми каза -само нагъсто ,иначе не можеш да събереш за салата . Тази година и аз насадих нагъсто .Не мисля че това е причината за закъснелите завръзи ,дано се сбъдне предсказанието от Амика ,защото като растения са хубави и здрави.
За мулча на патладжана и другите зеленчуци почерпих опит от тук .От три години слагам на пипера и него го садя на гъсто ,после започнах на краставиците да слагам ,а сега на цялата градина .Няма загниване ,не знам как се получава ,но държи земята влажна ,поливам по-рядко в жегите и има по-малко болести .Миналата година пипера не съм го пръскала с абсолютно нищо и роди много .Патладжана тази година хем има мулч, хем го наторих с комбинирана тор - дано роди .Без тор и мулч - нищо Simple Smile)

# 319
  • Пазете Гор
veni-vidi , аз също засаждам доматките по-гъстичко от препоръчваното (за малки площи: до 3 корена на кв,м). Причината при мене е, че ми е жал да изхвърля свръхпроизведения разсад и почвам да подсаждам, да сгъстявам и така. Сигурно общото плододаване намалява, ама е по-силно от мене  Grinning.
Край Крапец и Езерово (край морето в Добруджа) също имат проблеми с вятъра и край градините винаги има кулисни насаждения - най-често царевица, но може и слънчоглед, метли и подобни. По периметъра на градината садят два реда царевица.

Аз вече имам доматчета колкото дребно грахче. Цъфтежът е усилен. Едни приятели се похвалиха от ефекта на препарата Доматин (ох, ама и име са му избрали  Laughing) - стимулатор за плодообразуване. Не е никак скъп, изглежда природосъобразен и смятам да опитам на една леха.

Вес, очите ми останаха в градината на братушката. Планирам такива лехи на бахчата - там почвата и без това само за мазане на плет става. Между другото един чех последовател на Сеп Холцер (гуру на пермакутурата)  ми показа ето тези лехи - пирамиди от свеж конски тор отвън и угнил отвътре. Резултатите му бяха отлични.

Като заговорихме за този тип лехи, се замислих, че си е нужно голямо количество органичен отпадък. amica1, ето това е моят 600 литров компостер. Възможно ли е да пусна ЧКЧ вътре (пълен е до половина, пълня го от 1 година)? Какво трябва да съблюдавам ако може? С каква скорост преработват отпадъка?

# 320
  • на брега на Дунава
http://zdravjivot.org/8773/десет-пъти-за-органичното-през-21-в/
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=582847471746289&set= … ype=1&theater

Тученицата – не просто бурен, а ценно растение!

Тученицата в България се третира като бурен и хората по всякакъв начин се опитват да я унищожат, а в същото време по цял свят е ценен зеленчук, който се култивира и продава, и то на съвсем не ниска цена. В Германия например тя е по-скъпа от гроздето, а в Гърция и Турция я предлагат на пазара както марулите.

Имало е време, когато този зеленчук се е оценявал по достойнство. Но днес е напълно забравен, макар че е разпространен като бурен из цялата страна и расте на всевъзможни места в изобилие. Нейният декоративен събрат е Калдаръмчето и двете принадлежат към семейство Тученицови.

Колкото и невероятно да ви звучи, ако сте решили да подсилите организма си или да му дадете нещо, което ще му помогне да изгради силна имунна система, можете оправдано да се обърнете към тази кралска особа. Ботаническото й име е Portulaca oleracea и по света отдавна е позната като лечебно растение. Използвана e като средство за лекуване при редица оплаквания като артрит, главоболие, изгаряния, кашлица и други.

Тученицата е много богата на хранителни вещества. Тя съдържа повече омега-3 мастни киселини дори от някои рибни масла и е изключително подходяща за хора на вегетарианска диета. Към богатството си дебелите месести листа на тученицата причисляват и витамините A, B, C и E, както и така важните минерали калий, калций, и магнезий. Тученицата съдържа 7-8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове.

Благодарение на високото си съдържание на магнезий, повече от всяко друго листно растение, тученицата е полезна за укрепване на сърцето, превенция на аритмия и подсилване на имунната система. Тя може да бъде и средство за успокояване на мигрената и мускулното напрежение.

Тученицата е комбинация от фибри, витамини и минерали, събрани само в 16 калории за 100 гр. продукт. В 100 грама от растението има 350 мг алфа-линоленова киселина.

В тученицата им два вида пигменти, които са мощни антиоксиданти – бетацианин и бетаксантин.

Листата й са сочни и вкусни, целулозата й е нежна. Появява се късно напролет, когато повечето листни зеленчуци вече вретенят и не са годни за консумация. Може да се бере до появата на първите слани.

Вярва се, че растението пази от зли духове, а носено до тялото, привличало късмет и любов. Някои хора я слагат под възглавницата си, за да ги предпазва от кошмари.

Приложение в кухнята

За диабетиците например рецептата е много лесна – режат се листата на салата, може да се прибави магданоз, ръси се с оцет, със зехтин или олио. Друг много вкусен вариант е да се приготви сух таратор вместо краставици се слага тученица, орехи, чесън. И колкото повече се консумира, толкова по-добре. Не е приятна за варене, при замразя-ване става лигава, най- доброто е да се използва прясна.

Както стъблата, така и листата на тученицата могат да бъдат консумирани. Пресните сурови листа на тученицата се използват като добавка или основна част на салата, или като съставка на сок от зеленолистни. Тя може да се добави и към стандартни рецепти със спанак и лапад. Въпреки че антиоксидантните й свойства съществено намаляват при кулинарна обработка, част от минералите, флавоноидите и каротените могат да се запазят при приготвяне на пара.

# 321
  • Пазете Гор
Абе сигурно е полезна, ама защо никак не ми звучи вкусно.

# 322
  • на брега на Дунава
Не съм опитвала ,но Амика беше писала за нея;Трябва да се пробва все пак.

# 323
И при мен има вързали доматчета, голяма радост е толкова рано, дано ги опазя, това са няколко корена, които посадих на 1 май.
Такова досега май не ми се беше случвало- и домати и грах да цъфтят и връзват едновременно, набрах и малко ягоди, също невероятно за това време на годината в моя двор, но пък благодарение на захладняването и дъждовете набрах една кошница прекрасни салати, преди десетина дни си мислех, че останалите ще стават само за семе при следващото ми идване.

За доматин и аз знам от познати, че бил много ефикасен.

Имам голяма грижа по розите, освен, че ги ядат листни въшки (не мога да им смогна, пръскам със зехтин, но то след малко е заваляло, пък аз отивам пак чак след една седмица), по цветните пъпки има черни дупчици, а на едната роза  листата са на огнено червено-оранжеви малки кръгове, много силен цвят, като с флуоресцентен маркер. Какво ли е?

Закачих на черешата едни висящи лепенки за мухи, от онези за домашна употреба, баща ми ги изрови отнякъде, да пробвам срещу онази муха по черешата.  newsm78

А, да, и гъсеници имам, кога става пеперуда от тази гад?
Амика, нещо био срещу гъсеници можеш ли да ми препоръчаш, че са нападнали едно дръвче, под което са ми лука, чесъна, салатите, магданоза...не смея да пръскам с друго.

# 324
А , и аз ни в клин ни в ръкав , но си признавам ... баба направи преди няколко години СТРАХОТНА СУПА от Тученица  - много ми хареса (за съжаление домашните май не са големи привърженици на треволяците) Simple Smile
Доматина от няколко години , го ползвам само за първите цветчета , после ме домързява - за краставички и домати.
Гледам и се радвам на градинките : -) сега ще се опитам да кача някоя снимка и от моите ето тук едно малко албумче с описания под снимките
Снимките са от преди около 2 седмици - разликите са големи Simple Smile

Последна редакция: нд, 02 юни 2013, 22:42 от Тedy

# 325
  • Варна-София
Тученицата най-много я обичам сурова
1. в салата Снежанка
2. в китайска салата - краставици нарязани на дълги парченца, като помпай + пилешко варено, накъсано на дълги парченца + сусам + тученица + соев сос - УБИЕЦ.
Вкусът е от неутрален до леко киселичък.

Щирникът стана, малко го попрегорих, ама пак е вкусен.

Нова, въшките по розите при мен по-ефикасно изчезват с настойка от колтуци и с настойка от фасове.
Гъсеници, като такива съм борила по зеле от зелева пеперуда бяха и умряха, обаче с колтуци ли ги заливах или с пепеляна вода - не съм запомнила. Пробвай с тези двете, а също и с настойка от фасове. За прилепител сложи сапун за пране, ако е домашен е най-добре, ако е купен - нека в състава да пише tallowate, демек от животинска лой.
Ще бъде полезно да споделиш резултата. И проучи какви са гъсениците, и какъв вид е дървото. Всички подробности са важни.

Куркума, ти направо го даваш в промишлени размери! Една възможна схема е компостерът да се изпразва веднъж напролет, веднъж наесен. Отначало ровех и бутах червейчетата ден през ден, от мерак де. Сега вече съм по-улегнала и толкова много не ги човъркам. Ето тази пролет си приготвих празно варелче и в него започнах да слагам нова храна. Омешах я с по-едри части от стария компостер и мокра хартия, след това отгоре опънах една ситна гаца. Върху гацата изсипах част от вермикомпоста - тоест биотор+червеи. Оставих им ден-два да слязат надолу към новата храна, а аз започнах да изгребвам готовия горен слой - чист сипкав биотор. Така и те са доволни и аз съм доволна. Това действие се повтаря няколко пъти, докато се отдели биоторта. Наесен ще повторя упражнението.
Та моята схема предполага наличието поне на 2 съда. Има по света разработени компостери, в които се развива целият жизнен цикъл на животинките и отдолу през сита се изсипва готовият биотор.  Всякак става - с повече или с по-малко труд, но е добре да не се пипат с ръце, защото нашата температура им е толкова висока, че я чувстват като изгаряне.

Последна редакция: пн, 03 юни 2013, 00:29 от amica1

# 326
Дървото е жълта джанка, а гъсениците - светлозелени, колкото кутре.

Защитата ми на краставици против голи охлюви проработи така - от едната страна в лехата е насаден лук, от другата - чесън, по средата имам краставички, които са оцеляли.
Плужеците не обичат явно лук и чесън, или им е като гъста гора и не могат да минат.  Laughing

# 327
Тedy, от какво се пазиш със закопаните туби?
Аз, след неравна битка (за кой ли път) с подземни копачи, закопах по същия начин туби (но по-ниско, до ръба) и май май  - ще оцелеят краставици по този хитър начин.

Чета, че може да се сеят моркови все още? Хм?
Мисля да опитам - моите са малко, а все още имам празно място. Обичам зеленчуци, които могат да се сушат, замразяват, абе - да има за дълго време Simple Smile

# 328
  • София
Абе сигурно е полезна, ама защо никак не ми звучи вкусно.

Другото й име е "тлъстига".
Миналото лято се беше разположила нашироко сред доматите ми и трябваше една кипърска жителка да я забележи, че да ми обясни колко търсена и полезна е при тях.
Прибавя се към салатите, супите.....а може и само от нея да се прави салата.

# 329
  • Варна
Ето малко снимки от (почти) моята градина. Надявам се, че ще бъдете благосклонни и няма много да се смеете на нескопосаните ми лехи. Разчитам на наученото едно време от майка ми и баща ми и от напътствия по интернет. Добре че не ми се налага да се изхранвам с това Simple Smile

Две седмици почти не бяхме ходили и тиквичките бяха пълни с въшки. Чистих ги механично, че бях забравила пръскалото, добре че са малко корени... Дано не съм ги разнесла само повече Sad
Голяма ми е радост, че едната тиквичка, за която си мислех, че е счупена, вече има цвят и даже едно миниатюрно завръзче. Що сълзи пролях за нея, че ми беше подарък.

Посадих зеле и праз Simple Smile

Загледах се из дръвчетата и видях, че доста са нападнати от всякакви гадини, но ще видим кога ще се заема и с тях. Все пак ползвам градината по съвместителство.
Чудех се как успявате да пръскате горните клони на високите дървета - със стълба ли? Някои дървета са си доста огромни.

А пипера върви много дребен, но четох, че на този етап не е фатално, сигурно му е студено? Планирам да го прекопая и наторя към средата на седмицата.

Общи условия

Активация на акаунт