(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 839
  • 735
  •   1
Отговори
# 330
Ето запартачено  http://akskb.snimka.bg/hobby/gradina-2013.737450.30652069 растение.Даже три такива имам.
Доматина определено има ефект и то голям.Незнам спомняте ли си като писах,че външните домати имат завръзи ,а тези в оранжерията нямат.След което пръсках с Доматин три пъти и в момента в оранжерията доматите са в пъти повече и по големи.Освен ,че са на закрито за мен е от доматина.Само не ми е ясно колко е био и затова до сега не съм писала за него.

МХ много полезна информация за тученицата,само трябва да се науча да я разпозназам и ще се пробва.
Вчера пръсках с тютюнева тиквички и тикви и веднага заваля.Мислех да пръскам с бордолезов доматите ,но с този дъжд не стана.И аз се замислям за системен фунгицит newsm78Имам топсин който ползвам за петуниите та може да пръсна днеска ,че нещо не ми стиска.
Съжалявам ,че не снимах една кокошка как си осинови пиленце.Бяхме заредили инкубатора,но спрял тока и от 20яйца се излюпи едно.Обаче милото ден и половина не спря да писука и не прояде.Накрая го заведохме на мястото там имахме мътеща кокошка та тя го осинови.Как си го гледа,то се успокои ,научи се да яде.Само дето от яйцата които  мъти три счупи ,защото се грижи за пилето и ходи напред назад.Пилето е порода Маран. Някой ,ако има такава порода да свирка,че ни е само едно и ще търсим петел или кокошка/още незнам какво е/да го размножаваме.

# 331
  • Варна-София
Високите дървета са направо необслужваеми в голяма височина. Отвъртаме леко дюзата, за да пръскаме със струя.
Относно дърветата, които не могат и със струя да се стигнат, вече узрях за идеята да бъдат радикално намалявани. Обаче не всички.
Черешите няма да ги пипам. Мъжо вика там горе в небесата имало въшки. Ами да има! Нали и калинките трябва да ядат. Долу, където е нашето царство пръскам с пепеляна вода, с тютюнева настойка и там положението е повече от прилично.
Горе живеят птичките и калинките. А за нас трябва да има достатъчно сенки, иначе къде ще си пием бирата през лятото?

# 332
Аз пък за тученицата четох, че никак не е полезна, съдържала твърде много оксилати, които се натрупвали и не знам си какво. И на мен ми беше попадала информацията на МХ, но след това се разрових и хич не бих рискувала. Изобщо инфото в нета трябва да се гледа под лупа.

# 333
  • Варна-София
5 пъти по-малко са оксалатите в тученицата, отколкото в спанака, например.
Ето малко инфо за сериозни изследвания.

За тученицата - 1072.7 ± 23.2 mg/100 g сухо вещество
http://europepmc.org/abstract/AGR/IND44222851/reload=0;jsessioni … M8JrtDBIVXZAI8L.4

За спанака - 5,138.0 ± 37.6mg/ 100g сухо вещество до 12,576.1±107.9mg/100g  
http://www.ajofai.info/Abstract/Effect%20of%20cooking%20and%20pr … 0and%20pulses.pdf

Хапвайте си тученица, още повече, че е безплатен източник на омега 3 мастни киселини.

Първото изследване е интересно и с наблюдението, че разтворимите оксалати се разтварят в кисело мляко, така че салата Снежанка с тученица е отличен избор.

Последна редакция: пн, 03 юни 2013, 09:57 от amica1

# 334
Пилето е порода Маран. Някой ,ако има такава порода да свирка,че ни е само едно и ще търсим петел или кокошка/още незнам какво е/да го размножаваме.

Не ми се обиждай, но ми стана смешно...  Laughing  Не ти трябва петел/кокошка за да си ги размножиш... От тази порода ти трябват няколко оплодени яйца, които да изчупиш с инкубатор или с квачка (от която и да е порода)... В тази връзка, имала си такива яйца и си ги люпила в инкубатора (излюпило се е едно)... Виж има ли още яйца от там, от където са дошли предните...  Wink

Да попитам за доматите - по колко връхчета е нормално да останат на колец за да берем домати, а не лукчета? Аз например слагам по две стръкчета, като оставя първата прашка и на двата стават четири... Обаче с втората стават 8 и ми се вижда много... Пък Рилата например и без това не е едър домат, от друга страна над 4-та китка нищо не става от него... И сега съм в чуденка как да колтуча и дали 8 връхчета (от 2 стръкчета, не от 1) са нормални за единица площ?

Освен това рисувах някакъв доматен стрък, смятах по колко китки му се падат при различно колтучене и съвсем се обърках как се броят китките на колтуците... На 1 стръкче при оставени 8 връхчета до 4-та китка вкл. ми излизат 15 завърза, а при оставени 4 връхчета - 11 завърза... Тъй ли е или не е тъй?  Thinking

# 335
  • Варна-София
На Рилата на опаковката пише, че се гледа едностъблено и тази година специално внимавам да колтуча така. И да, чакам да направят четвърта китка и ще ги обезглавявам, по Вили.
При Рилата, на човек много бързо му дожалява, защото гледаш го колчаво колтуче, а от самото начало тръгва с цвят и така човек много бързо се подхлъзва да оставя колтуците.
Един стар градинар ми каза "на корен максимум 4 стъбла могат да се оставят, иначе гледаш лимки". Той ги садеше поединично в гнездо.

Последна редакция: пн, 03 юни 2013, 10:06 от amica1

# 336
Ми то остави, че се подхлъзва човек, ами като не вляза 4 дни в градината и колтуците станали с лозарска ножица да ги режеш...  Crazy   Точно така снощи ги огледах, нали валя цяла седмица и не ми се щрапаше из тинята...  Crazy  Ясно значи, оставям първата прашка, че и без това вече е късно да я култуча и от тук нататък махам всичко...

# 337
  • Русе
Моите домати са садени по един корен и оставям само по едно стебло. Никакви колтуци  не оставям. Не прекършвам и върховете, защото не садя сорт Рила. Защо сте се влюбили толкова  в този сорт?
http://an65.snimka.bg/hobby/gradinata-2013.740911
Започнах с консервирането. Обрах граха и го направих в буркани. Започвам да консервирам и тиквичките, от другата седмица и корнишоните.

# 338
  • В сбъднатите си мечти
Анн , доматите ти са страхотни ,както и цялата градина ,като ги гледам и моите са на толкова гъсто горе - долу .При мен грешката е ,че съм ги садила ,хем гъсто ,хем от двете страни на вадата .Като гледам твоите , ми приличат на моите по облистване и се успокоявам ,че имам реколта  Embarassed Аз също до сега не съм оставяла култуци по стъблото ,опитах миналата година да оставам на едрите сортове по 2 стъбла и нямаше никаква разлика в плододаването от едностъблените .Рила опитах да гледам една година и или ме бяха излъгали с разсада или нещо обърках ,но остана дребен и имаше много дебела кожа .

# 339
  • Пазете Гор
Разсадих праза. Малко дребнички са ми стръковете още, но ми се ще да разсадя преди дъждовете.

Нека да припомня, че е хубаво малките коренчета да се подрежат преди засаждане, както и листата. Първото се прави за да не се подгъват корените на новозасаденото растение, а второто - за да предпази младия стрък от апетита на земните червеи. Неизрязаното листче клюмва и през нощта червеите го "отвличат" в дупките си. Така може да се загуби 30-40% от засаденото.

Ето малко картинки - на снимките не е праз, а каба лук, но принципът е същия.

Отскубнати
подстригвам
готово за засаждане

# 340
  • София
Аз пък за тученицата четох, че никак не е полезна, съдържала твърде много оксилати, които се натрупвали и не знам си какво. И на мен ми беше попадала информацията на МХ, но след това се разрових и хич не бих рискувала. Изобщо инфото в нета трябва да се гледа под лупа.
То и аз четох, че при лаймската болест обривът не сърби и ухапаното място прилича на средата на мишена, ма се оказа че не е вярно и проклетият кърлеж ме е заразил..........
Та, нета знае много, ма и много лъже. #2gunfire
А кипърците консумират тученицата / тластигата/ много преди да се появи интернет. Simple Smile Simple Smile

# 341
  • София
Разсадих праза. Малко дребнички са ми стръковете още, но ми се ще да разсадя преди дъждовете.

Нека да припомня, че е хубаво малките коренчета да се подрежат преди засаждане, както и листата. Първото се прави за да не се подгъват корените на новозасаденото растение, а второто - за да предпази младия стрък от апетита на земните червеи. Неизрязаното листче клюмва и през нощта червеите го "отвличат" в дупките си. Така може да се загуби 30-40% от засаденото.

Ето малко картинки - на снимките не е праз, а каба лук, но принципът е същия.

Отскубнати
подстригвам
готово за засаждане
Купих една връзка праз за разсад и го бучнах преди 10 дни. Само му скъсих перата. Хвана се без проблем и единствен той остана неочукан от градушката.
Днес наръсих с бордолезов разтвор всичко, без картофите. Всъщност, те се представят най- достойно до този момент- оставени на втори план в задния двор, неплевени, почти неполивани, а нямат никаква буболечка, листата им сочни и ненасечени от ледените зърна.
Разрохнах цялата градина- кората беше циментирала всички растения.
Не знам дали не сбърках, но имах едно ремарке угнила хубаво, тор и я разхвърлях по фитариите, прекопах ги, с надеждата растенията да въхнат....... newsm78

# 342
Бушката, тубите, всъщност са без дъно и причината поради която първоначално ги сложихме , беше , че си имахме домашни любимци, които обичаха да си похапват краставички. Така защитавайки растенията, установихме , че е много по- удобно и лесно да си ги поливаме, торим и резултатите са доста добри Simple Smile От миналата година си слагаме и на доматите

# 343
Като ви гледам градините ме хваща срам  Embarassed Аз със моите няколко си  стръка се правя на градинарка  ooooh!

Докато се рових из нета да търся информация с какво профилактично да си пръскам краставиците против мана и попаднах на ето тази полезна информация

Лесни рецепти за биопестициди

http://organichno.com/index.php/biogradina/61--2-/171-recepti-biopesticidi-2

# 344
  • Варна-София
Теди, да позная напосоки. Имали сте таралеж.
Един съсед се оплака, че таралежът на тарафа редовно му ядял краставичките и той нямал за салата. Обаче той малко си пада като чудомировия Лъжлив Съби, така че може отново да се е пошегувал.
Казвала ли съм ви, как веднъж залепи една смокиня на едно малко дръвче и ми вика да отивам да бера смокини, сладко да съм правела и аз как бягах с тавата, ама тогава бях още аджамия и лесно се лъжех.
Друг един съсед го заключи в курника, та седял там цяла нощ.  
И домати е купувал от магазина и ми ги е закрепвал по растенията.
Абе, скица отвсякъде.

Шоши, интересно е това, което си публикувала. Винаги е полезно да си припомняме и да научаваме за нови средства за био-борба.
Веднага погледнах към млякото и там имам голяма забележка. Дали са съотношение 1:1, (тоест 50%), а вероятно са имали предвид 1:10.
Концентрация над 20% е гибелна за растенията.
Освен това млякото трябва да е обезмаслено иначе върху мазнината се завъждат други гъбички.

Последна редакция: вт, 04 юни 2013, 10:39 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт