(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 828
  • 735
  •   1
Отговори
# 345
amica1, може би наистина са имали  предвид 1:10. Добре, че го забеляза да уточниш.

За моите краставици мисля да забъркам ето това (копирах го от един друг форум):

Против брашнеста мана за краставици, домати

В шише със запушалка слагате синап, около 1/20 до 1/10 от обема. Количеството не е съществено. Доливате догоре с вода, запушвате и оставяте в стаята за около 24 часа. С получения извлек пръскате, като го разреждате около 10 до 20 пъти. Ако е много топло може да ферментира - познава се по газирането, когато го отпушите. Не е фатално, но въздействието е по-слабо. Не ви трябват предпазни средства, не е отровно, а само лютиво при попадане в очите.

Последна редакция: вт, 04 юни 2013, 12:31 от шоши

# 346
Анн, как консервираш тиквички?

# 347
  • Варна-София
Шоши, млечният спрей е наистина много ефективен срещу гъбички.
За тикви и краставици - 20% (не повече) - брашнеста и кубинска мана
За ябълки, лози - 10% - за брашнеста мана (за лозите е не основно, а помощно средство, примерно в седмицата между 2 редовни пръскания по традиционната схема с фунгициди. Това е много важно за район като моя, където хем пръскаме, хем боледуваме от оидиум)
За домати - 5% - за картофена мана с добавка на 20 капки йод за 10 литра

Последна редакция: вт, 04 юни 2013, 14:30 от amica1

# 348
 stelt77 не се сърдя ,в никакъв случай за такова нещо не се сърдя Simple Smile
Обаче мъжо отсече ,че яйца не иска такива ,защото освен ,че тока спря/то на другия инкубатор спря тока,но пак се излюпиха пиленца,но яйцата си бяха наши/мъжо се съмнява в яйцата.Нещо не е доволен от този човек ,но не ми се влиза в подробности,че такива хора не заслужават да им се отделя време.И другата причина е ,че искаме само една кокошка и един петел ,няма да я размножаваме за сега тази порода.Много дълго стана ,ама аз съм си обяснителна Mr. Green
 amica1  ти как обезмасляваш млякото?
Много готин съсед имаш,аз много обичам такива хора,с такива покрай себе си човек се разтоварва и живота е по лек.

Задъних Рилата днес на четвърта китка.И аз се полакомях ,еми така де ,защо да няма повече.

absurt добре ,че си знаела,че си ухапана от кърлеж.....лаймската си е коварна.

# 349
  • Русе

bushkata консервирам ги нарязани на кубчета за супа и мусака. Май слагах по един асперин ама колко ги варих не помня. Трябва да търся рецептата. Мисля, че 20 мин ги заварявах.

# 350
и аз Рила Имам,за пръв път сея такива,и ми е съвсем тъп въпроса -срамувам се в ъгъла Embarassed,но пак да попитам,ама ...как се задънва ?- моите нито са колтучени,ни вързани,ни пръскани,а трябва за ченокрилки и то още днеска...ама след мъничко ще е Mr. Green ,та не знам какво ще излезе от тях,но са много хубави растения,дано и хубав плод да дадат Praynig

# 351
Мисля, че става въпрос да им се прекърши върха.
Аз пък съм толкова нещастна, градината е напръскана, а тиквичките изведнъж пораснаха, надали да изтраят 20 дни.

# 352
Ето и от мен малко снимки
http://fotos.sapo.pt/lozeva/albuns/?aid=51&listar=normal& … mp;pagina=4#lista

С какво ли не пръсках за тази белокрилка и няма спасение..особено сега привечер  е рояк.. ooooh!

# 353
Mamagemelar задънват се след два недоразвити листа.Задънване е равно на прекършване,отчупване на върха.Рилата като ,че ли много бързо правят цвят и аз като ги прекършвах направо мини китка отчупвах.

# 354
Aмика, почти позна ... и таралежчета си гледах тогава, но бебета (майка им явно беше загинала, започнали да изпълзяват от дупката и търсели спасение при козите и козарите). Така се озоваха при мен. Имах костенурки - мъжка и женска - мечта да си имам бебета костенурчета - да оцелеят повечко и да ги разпространявам в природата;
Скрит текст:
почти успях цар Киро ми обърка плановете, и то след катовече имах яйчица ... и двете животинки бяха буквално "магистралки". Най-хубавата изненада ми беше когато след като бяха върнати - ми се излюпи едно бебе - толкова беше сладичко , ама пусти страх да не му стане нещо и го дадох на ветеринаря в една кутия ... той го гледаше там дето ежковците бяха излезли; обърнала се кутията и бебето избягало Simple Smile (мнооого се надявам да не е било само част менюто на някоя гадинка, а да порасне костенурка)
скрих част от текста , че стана много дълъг
Сега да се изфукам Simple Smile до преди малко си правих сироп от Рози, от Казанлъшките, ароматните ... за сефте ми е, ама пусти мерак . Имам си и за утре да си късам листенце по листенце връхните, беличките Simple Smile  Joy Какъв аромат се носеше ... Вес, дано и до теб да стигне  Wink
Хората, които ми донесоха розите, ми подариха и едно дафиново растение - убедени , че при нас ще вирее и навън - дано да познаят  Simple Smile

Лозева, моля те, поясни туй цвеке що е ? За ручане става ли?... подкарах го диалектно, но ми стана много интересно. И "страстен плод" си имаш (пасифлората, с плодове) Simple Smile Прибираш ли го зиме или не ти се налага?

# 355
Теди цветето си е само цвете..даже не знам как се казва Wink
А маракуята пълзи по телената ограда и зимата си стои там..понякога гледам че мятат по един найлон ,,но тази мойта за първа година дава  плодове..ще я мисля като застуди.

# 356
  • Варна-София
Боже, Теди, то твоето си е направо одисея. Вярно, че по него време бяха писали в медиите за намерените костенурки. Много благородни намерения имаш.
А таралежите с какво ги храниш? Питам с голям интерес, защото таралежите, които минават през вилата, буквално в "тръс", се спират само ако намерят храната на котките и изхрупват даже кокалите, които котките не могат. Обаче, ако съм слагала мляко, те също не му прощават, а съм чувала, че таралежите не бивало да ядат млечни продукти. Голи охлюви не ядат ... изобщо малко ме объркват, а искам да ги задържа заради змиите. Почти всяка година майката котка ми носи някоя от дерето и учи котенцата си.

Скела, аз го купувам готово обезмаслено от магазина. Трябва да е под 1%. Намирам и с 0.1% масленост.

# 357
 Амика, голяма веселба си беше. Моите наблюдения относно менюто е че са като хората, т.е. едни обожават риба (цаца), други котешка храна, трети яйчица, бебетата  мнооого се радваха на насекомите, скакалци и други подобни , може и със скаридки да пробваш Simple Smile

Лозева, ще си изпрося от твоята , хем красива, хем плодовита Simple Smile

# 358
amica1, благодаря за обяснението за млякото. Само да питам, ако не е пастьоризирано вари ли се или направо сурово се пръска ?

Съседите ме гледат ей така  Shocked като си пръскам из градината и им обяснявам с какво пръскам - със сапунка, с кафе, с коприва. Смеят ми се на експериментите  Mr. Green Вчера с папучето пак опрашвах новите цветове, че все вали и е студено и пчелите нещо се крият или са по- скоро по лозите, които са нацъфтели. Съседа ме гледа и пита сега пък какво правя. Обяснявам му че опрашвам, а той се смее и ми вика, че трябвало и да бръмча, че да си мислили доматите, че съм пчеличка  Joy

# 359
  • Варна-София
Сурово, сурово е млякото, не го варя.
Това със съседите - така започва винаги. Трябва да минат няколко години, през което време съседите непрекъснато ти предсказват някакви апокалиптични очаквания, че от градината ти нищо няма да остане. Но времето си минава, градината е под контрол и те започват да питат вече по-сериозно какво точно правиш. Аз най-много наблягам на следните факти:
1. хем пръскам, хем веднага след това мога да откъсна и да ям.
2. когато има вятър, не ме е страх, че ще бъда напръскана
3. мога да пръскам хиляда и сто пъти и няма да отровя нищо

Общи условия

Активация на акаунт