(Био)зеленчукова градина - тема 22

  • 83 803
  • 735
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 211
(Танитка, разказвай как се отрази пръскането на прасковата)

Може да звучи убийствено за ентусиазма, но да отглеждаш зеленчуци екологично предполага същата дисциплинираност и информираност, както и отглеждането по учебник. Неприятелите са си същите, само средствата за контрол са различни.

Няколко пъти посягах да махна последния параграф, обаче ми се стори особено важен и го оставих.
Напълно вярвам, че е така, даже подозирам, че се изисква повече. Аз посмях да напръскам прасковката, тъй като е още малка ( миналата година я посадихме) и минава малко в графата "опитно зайче" , а и аз от незнание почти я изпуснах и е доста пострадала от листните въшки. Но вече 3 пъти я пръсках със сапунено-зехтинената емулсия и вчера с целия коктейл. За жалост тук почти всеки ден вали и до сега така ставаше , че аз напръскам и след мен дъжд.Въпреки това забелязвам добър ефект. След вчерашното пръскане не съм забелязала да страда ( е повече от преди де  Wink ).
Айде сега от мен малко снимки ( то не е за хвалба, но поне да видите с какво си играя и се наричам гордо "селянче"  Laughing )
http://tanjazan.snimka.bg/hobby/gradina.757615.30697088

# 406
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
...Айде сега от мен малко снимки ( то не е за хвалба, но поне да видите с какво си играя и се наричам гордо "селянче"  Laughing )

Нямаш абсолютно никаква причина да не се похвалиш с градината си, tanitka, чудесна е.

Въпросът е принципен. Всяка градина е достойна за уважение, ако ще и пет стръка чубрица да има в нея само. Градината не е само лехи и реколти, но и начин на мислене, система от ценности. Пиша тия мъдри работи аз - създалият най-грозната градина в Западна България. Simple Smile

Днеска извадихме малко мед - светличък, ароматен и много сладък, но е нещо мътноват. Не е съвсем "узрял" ли, цедките ли са калпави - не знам. Ще видим с липовия.

Искам да дам още една гледна точка  по растителната защита. Аз смятам, че растителната защита с вещества, които се намират така или иначе в дома ни (сода, сапун, мазнини, вода за уста) не е по-малко "химия" от някои други, специално произведени за целта препарати.
Защо се приема, че натриевият бикарбонат (сода) е по-безопасен за хората от медния сулфат, примерно? Знам със сигурност, че най-безнадеждно засолените почви са замърсени именно с тази сол - натриев бикарбонат (солоди).
Дали наситените и ненаситени мастни киселини (зехтин) изложени на припек, не проникват в растенията в някакви неособено здравословни форми? А техните естери - сапуните?
А отварата от фасове - по същество никотинова настойка - тя не разчита ли на същия токсичен  за вредители ефект, на какъвто разчитат и неоникотиноидните инсектициди, които ужким толкова искаме да бъдат забранени?
Предлаганите на пазара препарати са преминали някакви (абе съвсем не някакви, а доста сериозни) лабораторни и полеви изпитания, имат дозировки и карантини. Може би имат и те своите минуси, но до голяма степен приличат на минусите на "домашната химия".

Пиша тези неща за да подобрим заедно знанията си по растителна защита, поглеждайки я от всички страни. За своята теза имам следните изходни точки: свободният от химия зеленчук е най-добрият зеленчук, но третираният правилно с препарати зеленчук е по-добър от никакъв. Био борбата не бива да е самоцел, и не всичко е био.

# 407
  • Мнения: 6
Можете ли да ме посъветвате с какво да напръскам черешата, защото листата й са се свили и отдолу имат черни въшки? Но да е нещо с не много дълъг карантинен срок, защото скоро ще започнат да зреят черешите...
Също така нещо за кафяви петна по листата на доматите, които предполагам се появиха заради честите дъждове напоследък...  newsm78

# 408
  • Варна-София
  • Мнения: 428
То като се погледне и самият човек е едно чудо на биохимията.
Вероятно трябва да говорим за градация на опасността.
Лъжичка зехтин, лъжичка сода бикарбонат, чаша прясно мляко и да ги глътна няма да ми навреди.
Да попадна в облак от разреден сапун, кислородна вода, бледорозов разтвор на калиев перманганат или 20 капки йод в 10 литра вода - също няма нищо да ми стане.
Обаче ми е ставало лошо от върнат от вятъра разреден рубиган, пероцин. Отворена опаковка от топсин я усещам неприятно от 10-20 метра.
Котката ми никога не влиза в бараката с химичните препарати. Аз ако не съм критерий - тя е.  
И това е само за непосредствените ефекти. За хроничните - малко се знае.

Елинка, не пръскай с нищо. Когато ги берете ще ги измивате добре, за да паднат въшките. Като оберете черешата, тогава ще мислиш за въшките.

За кафявите петна е много общо казано. Разгледай снимки в интернет за различните болести по доматите. Може да е алтернария, може да е картофена мана, може да е бактериоза или друго. Без диагноза не става.

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 23:09 от amica1

# 409
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
...Обаче ми е ставало лошо от върнат от вятъра разреден рубиган, пероцин. Отворена опаковка от топсин я усещам неприятно от 10-20 метра.
Котката ми никога не влиза в бараката с химичните препарати. Аз ако не съм критерий - тя е.

amica1, моята, както и всички махленски котки пък не излизат от мазето с препаратите. Мисля, че в примера иде реч за субективно котешко възприятие, което не е доказателство, но схващам идеята ти и тя е много разумна. В примера ти с калиев перманганат (силно отровен) и йод (силно отровен) изпъква ясно, че най-важни са дозировките! И на перманганата, и на содата , и на синия камък. Повечето лекове на света всъщност са отрови в малки количества, приети в правилния момент.

Сигурно защото ме мързи да бъркам отвари и настойки  Embarassed, та затова предпочитам другите стратегии за борба с болестите и вредителите - подбор на устойчиви сортове, сеитбообращения, подходящи почвени обработки, привличане на врагове на вредителите (голи охлюви - таралеж например). Не казвам, че имам блестящи успехи, де.

Туткава работа е тая със сортовете. Пример: събирах семенца, садих съвместно (за кръстосване), подбирах, пай сях и така десетина години, докато произведох шепа семе на устойчив на петносване магданоз. Той магданозът си е устойчив, ама много слабодобивен. Хилавичък, клечав и бавнорастящ. Загубена работа - аз искам кичест, едър и скорострелен. Добре, че имам и от стария. Е, новата ми генна разработка не е съвсем излишна - има чудесни гладки и месести корени за супа.

# 410
  • Мнения: 854
Направи ми впечатление, че някои са особено здрави и особено "кичести", с много разклонения още от земята.
Точно описание на бушести домати.
Бушко,забележи ли удебелените стъбла на растенията и интересното извиване на листата надолу?
Китките на плодовете като че ли се готвят да седнат в/у тях за подкрепа.
Ще видиш,по-рядко боледуват понеже са по-близо до Природата.
Мислих си за твоите картофи.Ти,имаше сибирски лук у дома.
Пробва ли да мулчуваш с него,нарязан на ситно? Thinking
Ама как помниш, Веселче! Ееее, кога разказвах за дивия лук (който открих защото ти ми спомена за него Simple Smile
Той е малко, няколко туфи са. За салатите не стига, камо ли за мулчиране.

А тез домати, казваш - те колтучат ли се?
И ако са такива, а аз ги окъсах, както се подкарват високите домати, какво - осакатих ли ги?
Това за листата е много интересно, че се извиват - ще огледам обстойно.
То една част от доматите са от вас, тук от фоурма, та ще видя кои точно са кичестите и ще разпитвам тук от кой вид са.

# 411
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Да увеличим знанията си по стратегия и тактика на борбата!

Важна част от алтернативната РЗ защита залага не на отровността на препарата, а на нещо друго - смяна на рН (или химическия състав) на средата/повърхността, така че причинителят на болестта да не може да се развие или се развива много слабо. Така обикновеното обезмаслено мляко ми пази ябълката и тиквичките от брашнеста мана. Аналогично е със содата за хляб и краставицо-тиквовите култури.

Зехтинът пък пречи на някои въшки да дишат - не всички видове, но при някои има незабавно действие. Етеричното масло от цитрусовата настойка пък пречи на акарите - иначе за нас е неотровен козметичен продукт.

Нещо интересно: на варненския пазар вече се продава тлъстига: http://s018.radikal.ru/i523/1306/05/79564d88f99f.jpg. Културната форма има около 3 пъти по-големи листа.

Най-ранните ми доматки вече стабилно вързаха. Време е да ги шербетувам.
Оптима - http://s018.radikal.ru/i515/1306/2c/59472141ab84.jpg
Рила - http://s56.radikal.ru/i153/1306/05/773415944b97.jpg
           http://s006.radikal.ru/i214/1306/9c/b220a30a8950.jpg

Шербетувам с тор от калифорнийски червеи по следната рецепта: Първо 1 чаша тор се изсипва в 10 литра вода. Добре се разбърква и се оставя за 1 денонощие. На другия ден, получената настойка разреждам още 3 пъти, т.е. 1 литър разтвор + 2 литра вода и така поливам на воля. Предозиране не можело да стане.

Ако децата са се изцапали с червени череши да припомня, че петната излизат в подкиселена вода с лимонтозу.

Последна редакция: сб, 08 юни 2013, 13:38 от amica1

# 412
  • Мнения: 854
Зехтинът пък пречи на някои въшки да дишат - не всички видове, но при някои има незабавно действие.
Знаеш ли какво наблюдавам - листата на чуките ми, от емулсията със зехтин, седят лъскави, с покритите. Дали това покритие, което пречи на въшките да дишат - не пречи и на листата да дишат?

# 413
  • Варна-София
  • Мнения: 428
За доматите директно казвам, че не пречи.
Чушки по традиция не гледам, защото тук не стават. Преди 2 години гледах малко камби, като ги пръсках успоредно с доматите, но това е много вял опит.

Куркума, какъв  късмет имаш с таралежа! На моя буквално в муцунката съм му предлагала голи охлюви и не ги иска.

Последна редакция: сб, 08 юни 2013, 19:28 от amica1

# 414
  • В сбъднатите си мечти
  • Мнения: 162
Искам да попитам  Crazy мога ли да шербетувам с прясна заешка ,вместо с кокоша тор,че нещо с пилешката тази година го закъсах за сметка на заешката  Laughing

# 415
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Доколкото си спомням размера на редовете ти, veni-vidi, аз бих сложил смело половин количка заешки (35 литра) равномерно по дължината във всяка вада и бих полял обилно. След седмица - пак. По принцип за по-предпазливо шербетуване се препоръчва прясната тор да се сложи в ямка в началото на реда, и там да се налива вода, но се има предвид най-вече по-богатият на течност тор от крави и коне.

Най-"опасен" за предозиране е птичият тор, и той задължително се разрежда. Заешкият тор е хубав, не съдържа плевели, а има фибри и понякога - фина постеля, което много подобрява почвата. Тъстът ми тори  само с заешки тор и подхранва малко с птичи. Резултатите са отлични.
Бях изумен, когато наскоро научих за начина на хранене на зайчетата. Те не са преживни, но също като преживните имат "двуфазово" смилане на растителната храна. През първата фаза храната преминава през храносмилателната система, където се преработва донякъде и обикновено рано сутрин излиза под формата на по-специални "барабонки", един вид пелети собствено производство, които зайчето изяжда директно от дупето си. Обичайните заешки барабонки са крайният продукт на втората фаза храносмилане. Те са основната съставка на тора.

Абсолютно ненужно съм завъдил по кьошетата на маломерната си градина огромни слънчогледи - за красота и бахчеванджийски вид. Оказа се, че добре узрелите и изсушени пити са отлична храна за зайчета през зимата. Разчупени на парчета питите се дават на зайчетата. Много съм доволен, че най-сетне се намери приложение на питите. Толкова се чудих какво да ги правя - мислех да паса слънчогледови кълнове (много играчка), после мислех да люпя семки като хайлазин, ама са малко дребнички и много твърди.

# 416
  • Мнения: 6
Ще ми кажете ли как да направя шербет с птича тор - колко тор на какво количество вода се слага, защото от Куркума разбирам, че е опасно предозирането? И всички зеленчуци ли мога да поливам с това?  newsm78

# 417
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Вървя из градината с хубави предчувствия.
Зад морето от бели кремове расте най-хубавата плажна праскова. Достатъчно твърда, за да не пострада, докато бягаш за плажа, вкусна и с много аромат. Децата я наричат "гумената" и тя им е любимата. На дядо им е любима само на компот.
http://s49.radikal.ru/i125/1306/aa/c8cfe1a1f913.jpg
http://s017.radikal.ru/i424/1306/40/1f8662fe2c63.jpg

Ще имам много черита - жълти и червени за "офисни бонбонки".
http://s61.radikal.ru/i173/1306/5f/5f338b20b869.jpg

Много праскови също
http://s018.radikal.ru/i506/1306/0f/f1f93c84c3cc.jpg

и нектарини
http://s42.radikal.ru/i095/1306/35/e889b7094219.jpg

Не знам дали розата е символ на България, обаче аз виждам повече смисъл в джанката. Тя е възникнала в този край на света и е изумителна със своето разнообразие и устойчивост. За нея няма лоша година. Това ни е най-младата джанка. Когато узрее половината клони ще бъдат с жълти джанки, а половината с червени. Така ги е хашладисал тати.
http://s019.radikal.ru/i628/1306/4c/9b73b912be52.jpg

Бобец, чер старозагорски. http://s018.radikal.ru/i501/1306/04/4dcfc9851f3d.jpg
Аз нямах навика да гледам, обаче след като Куркума така добре го описа вече трета година успешно гледам.

Последна редакция: нд, 09 юни 2013, 12:35 от amica1

# 418
  • Мнения: 1 754
Амико, прекрасни праскови  Heart Eyes Аз имах десетина, градът събори половината, детето останалите...

# 419
  • В сбъднатите си мечти
  • Мнения: 162
Куркума ,благодаря за отговора   bouquet
Elinka9208,шербета аз приготвям така : в една кофа или съд слагам на половината прясна кокоша тор и я заливам с вода да стане 1/1 .Бъркам около 3-4 дни ,всеки ден поне по веднъж ,докато започне хуууубаво да ухае  Sick и докато започнат да се появяват мехурчета .После взимам с едно канче към литър и разреждам в голяма кофа около 12 литра .С тази течност слагам по около 300 -500 мл на корен ,като предния ден съм поливала .Може да има  други дози и начини ,но това съм го чела тук или из нета и при мен дава отлични резултати .
Амика ,много хубави праскови и боб имаш ,моите и двете не са за показване .

Общи условия

Активация на акаунт