Арабски мами ~ лятото ни зове захаросани и сиропирани в 136 тема

• 105 656
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
Благодаря за отговорите , момичета  Hug

# 526
Еййй,аз пък сега разбирам,че тия вкусотии си имат отделни имена,като си купувам кило баклава ей така ми го дават (как се правеше скритият текст,че забравих вече Confused Някой да ми напомни моля Praynig )Хич не съм се и интересувала за имена,директно минавам към унищожение.Айде,с кафе не ви почерпих ама сладичко поне сервирах Grinning Месечинке,разкажи нещо за Катар,племенника на мъжа живее и работи в Доха,обаче не ми се отдава случай да го подложа на разпит,някакви смътни спомени имам да се оплаква колко е скъп алкохола и как се намира по хотелите само,може и други работи да е разказвало момчето ама мойта памет с избирателна пропускливост за ей такива нещица битови явно Mr. Green
Шамсче,къде я яде тая конафа?Минаваш на все по завъртени рецепти,добре се справяш,точа лиги на снимките във фейса аз Rolling Eyes

# 527
Понеже обещах и преди да пиша повече за Катар, ето накратко за който му е интересно:

В Катар е доста горещо, като лятото температурата е ок. 45-50 градуса, слънчево и безоблачно. Това описание се отнася за всеки летен ден, без изключение! Няма захлаждания, превалявания, облаци и други такива работи. Към ноември почват да се нормализират температурите. Освен горещината, има и голяма влажност на въздуха Laughing поради наличието на море и то изключително плитко в крайбрежната си част. Като споменах за морето, едно от нещата, дето най-много ме впечатлиха тук е отлива му! Понеже е много плитко и то до доста навътре, като има отлив и се оттегля поне на километър от брега Crazy Преди, по време на отлив хората направо си караха с колите по коритото на морето до него, но вече е забранена тая практика от около година.
Иначе за комфорта на населението от жегите са взети страхотни мерки - дори автобусните спирки са с климатици, отделен е въпроса доколко се ползва градски транспорт при цена на бензина 1 риал за литър (40 стотинки).

Столицата на Катар, Доха, е главен град, където на практика е съсредоточено почти всичко, макар да има и други градове. Доха е чист и модерен град, тече мащабно строителство, има модерни молове и красиви паркове, музеи.
Най-готиното място в Доха е Стоящия пазар (Сук Уакеф), състои се от 2 части: покрита чаршия и открито място, пълно със заведения и ресторанти.

Прогреса на Катар започва съвсем отскоро, може би преди 30-40 години. Дотогава населението са водили бедуински начин на живот и са живели в палатки. Сега катарците обаче са важни персони и доста богати, не работят каквото и да е. В Сферата на обслужването работят филипинци, а в сферата на почистването и строителството - индийци.
Важно предстоящо събитие за Катар е Световното първенство по футбол 2022 г., което ще се проведе в Доха, а Катарските авиолинии печелят за 2011 и 2012 година отличието за най-добри авиолинии в света.

Действително алкохол не се предлага, може би наистина може да се купи по заведенията на големите хотели, но аз не го преживявам тежко, тъй като не пия.
Може още неща да се кажат, но да не ставам досадна, ако някой има въпроси за Катар, с удоволствие ще отговоря доколкото съм запозната.

Това е най-популярния изглед в Доха: Корнеш и кулите на индустриалната част на града:

# 528
Месечинка чуден разказ. Иска ми се да посетя Катар някой ден Simple Smile Извинете, че се намесвам в темата, но обичам да ви чета.  Peace

# 529
Благодаря Simple Smile

# 530
Месечинка, разказа е супер  Hug
Биби, такива сладки си купувам от арабските магазини в София, когато имам път натам  Grinning А иначе, съм начинаеща сладкарка. Имам още много да уча, но не се отказвам  Laughing

# 531
Обожавам ги тия пусти арабски сладкиши ама много лошо се отразяват на килограмите.
И като си говорим за любими, аз най-много тача басбусата с лешници и има едни сладички точно са подобни на тия показаните на снимката но са по-малки и имат някакви зелени ядки и тулумбички.
Ох тези дни ще накарам моя мъж да отиде да ми купи, че ми се приядоха доста  #Crazy Joy Joy Joy

# 532
Здравейте аз съм Рени може би някой от вас ме помнят съпругът ми е от Пакистан преди две години ме оперираха от рак на матката и за съжаление няма да мога да имам деца.Сега ще осиновяваме едно страхотно момче на 4 месеца ще се казва Юсуф.Ние по принцип бяхме решили да имаме наше дете и пак да осиновим за да помогнем на едно изоставено дете но така се случи,че направо осиновихме.Въпросът ми е дали някой може да ме упъти към някой доктор в София който може да обреже нашият бебок.Благодаря ви!

# 533
Рени, радвам се за вас и поздравления за решението да дадете дом и любов на това детенце  bouquet
По въпроса ти, една приятелка точно миналата седмица ми каза, че са обрязвали бебето й, така че ще я питам за координати на лекаря и ще ти ги пратя на лични.

# 534
Много ти благодаря Сема!

# 535
Добро утрооо   bouquet

Малеее малееее човек да не ви изпусне за малко и страниците напреднали  Laughing

Няма да коментирам това, което се изкоментира на бързо през последните няколко дни тук  Peace всичко си има минусите и плюсовете и всяко нещо е за сметка на друго  Peace

Да ви разкажа за нашето ходене до Банско... Изкарахме си супер, а и времето беше точно за разходки. Всички останаха възхитени от България, което много ме радва. Първият ден ходихме на ски, наехме учител за 2 часа и научихме някой основни стъпки  Sunglasses макар че доста труд трябва това скиорство, няма нищо лесно еййй  Crazy Вторият ден ги водих на конна база да яздят. И там беше супер. На много от тях им беше за първи път. И на третия ден отидохме до Рупите, Роженския манастир, Мелник и винарна на дегустация на вино  Wink

Пътувахме с Wizz Air. Пътувала съм доста, ама това ми беше най-ужасното пътуване. Може би за кратки полети е добре, ама ние за 6 часа полет е много. Багажа ни беше отворен 3 пъти и изхвърлиха доста макар и не течности, ама смееш ли да кажеш не  Confused

А да ви кажа в групата имаше ливанци, сирийци, шриланка.... Бяха посрещнати много зле на паспортите, само с посочване и ръкомахане да отидат на страна за проверка... кога ще се научат на най-обикновените обноски нашите гранични полицаи, а и малко английски няма да е зле да понаучат  Rolling Eyes Thinking Naughty Изчакаха 20 мин докато им се проверяваха паспортите и ги пуснаха да минат.

Както и да е след това посрещане аз не бях много позитивно настроена, не знаех какво още мога да очаквам  Confused но всичко мина добре след това  Peace ще сложа снимки в Фликерчето, между другото още някой гледа ли там?

Биби, кафето е сервирано... Ти къде си?  Hug Аз съм на работа, ама това не ми пречи да врътна по едно кафенце  Mr. Green

Лек ден на всички!

Ясмин, Фиййл, Арте, Айя много Hug много и на всички новодошли   bouquet

# 536
Рени, помним те естествено! Много се радвам за вас двамата и най-вече за детенцето!   bouquet Hug Бъдете здрави и много, много щастливи!

Любс, ех, че хубаво звучиш, радвам се, че пиринският край се е харесал на гостите!
Пък за влизането в БГ, 20 минути за такава група хора е даже малко. Обикновено толкова чакаме за един човек (моя хабиб), въпреки че има шенгенска виза и вече толкова много печати за влизане в Бъглария. На всяко ново влизане правят сериозни и дълги проверки, последно и багажа му проверяваха. Но поне се държат културно, извиняват се за отнетото време, но такава била процедурата.
С Уиз съм пътувала винаги под 3 часа  - така се издържа, пък и нагласата ми е била за нискотарифен полет, не съм очаквала много. За дълги полети предполагам е наистина неприятно, но пък е евтина алтернатива. Следващия път носете храна, плодове, таблет или книги и нямайте големи очаквания.  Peace
Пиши като качиш снимките!  Wink
А образованието как върви - взе ли дипломата вече?

Тези сладкиши много рядко се правят домашни, обикновено се купуват готови в различни вариации от сладкарниците. За това и е трудно да се намерят изпитани рецепти.
Същото е и с хумуса, поне сред моите арабски познати хумус се купува готов, но не се прави вкъщи. За това и получих признанието от хабибито, че правя по-вкусен хумус от йорданските домакини.  Flutter

Бибс, ех, че многоезичен е този Ливан. Общителен човек като теб съм сигурна, че винаги успява да намери начин да се разбере с другите.  Peace

И на мен разказа за Катар много ми хареса.   bouquet Месечинки, може ли да разкажеш повече за начините за прекарване на свободното време - само в молове или има и паркове, спортни съоръжения?

# 537
Момичета, снимките са във Фликер вече, за който иска да ни види  Peace а и който е останал все още там  Rolling Eyes

# 538
И на мен разказа за Катар много ми хареса.   bouquet Месечинки, може ли да разкажеш повече за начините за прекарване на свободното време - само в молове или има и паркове, спортни съоръжения?

Благодаря, Айа Hug Има хубави паркове в Доха, да, ходенето по паркове е доста популярно през месеците, когато температурите са по-нормални (особеното е, че си имат работно време и затварят през нощта). Също така имаме Корнеш (крайбрежната алея), която става за разходки, или за пиене на карак, много хора я използват и за тичане, понеже има отбелязани метрите. По тоя случай му знам и дължината на Корнеша: точно 8 км.
Друга вкусна алтернатива е да отидеш някъде до морето и да си спретнеш барбекю Grinning. Споменах и за Сук Уакеф, което е готино място за прекарване на вечерта, с много ресторанти и кафета.
Също така "зимно време" се организират доста фестивали, състезания и други събития на открито. Трябва само да се следи някъде програмата, и почти всеки уикенд може да се види нещо интересно.

Лятото е по-благоразумно да си прекарваш времето някъде на закрито - мол, кино, или някоя изложба, музей, или ресторант. Или пък обратното: може да се отиде на плаж, или на Аква парка.

Фитнеси има много (с това затлъстяващо население се вземат всякакви мерки да се улесни спортуването му). Има смесени фитнеси, има и отделни мъжки и женски - каквото ти душа иска, само да ти се спортува Grinning
Даже тук е разпространено нещо, което не съм виждала в БГ. В много блокове, вкл. и нашия, имаме на покрива малко фитнес салонче и басеин.

# 539
А да ви кажа в групата имаше ливанци, сирийци, шриланка.... Бяха посрещнати много зле на паспортите, само с посочване и ръкомахане да отидат на страна за проверка... кога ще се научат на най-обикновените обноски нашите гранични полицаи, а и малко английски няма да е зле да понаучат  Rolling Eyes Thinking Naughty Изчакаха 20 мин докато им се проверяваха паспортите и ги пуснаха да минат.

Това явно им е практика Confused аз пътувах за БГ, хем сама с детето, което тогава беше едва 6 месечно, и като си стигнахме в БГ на паспортна проверка по навик съм си се наредила където и да е, без да гледам на гише "Граждани от ЕС" ли съм, или "Други страни". Пък то съм била застанала на "Граждани от ЕС" - не ме е срам! И не стига, че съм с бебе в една ръка и бутайки количка в друга, изчаквам си чинно реда (никой не се сети да ме викне отпред) и като стигам ми се заявява да съм отидела на Гише "Други страни" че малкия е с египетски паспорт!
Добре, изчаквам и там (добре, че имаше един човек само за проверка преди мен), давам си документите и се почва:
Строг поглед, почти съпроводен със сумтене.
"На това дете баща му къде е!" "Ами" - викам - "в Египет си е, някакъв проблем има ли? Отговор "Е, то само това да беше проблема." ????????? направо ме разби.
И после: Как се казва детето! Аз докато му срека цялото дълго име - "Аха, не го знаеш, така ли"
И после ме разпитва дори в кое училище съм учила. Говори ми на "ти"
Накрая максимално се нервирах и му викам "Ще може ли да сте по-учтив и да се обръщате на "Вие", когато говорите с мен, все пак не се познаваме?" #Cussing out Магически думи! -остатъка от проверката - още около 5 минути, мина в гробно мълчание. Но все пак ми каза "Заповядайте" като ми връщаше паспортите Laughing

Последна редакция: пт, 14 мар 2014, 11:48 от Месечинка

Общи условия

Активация на акаунт