Арабски мами ~ лятото ни зове захаросани и сиропирани в 136 тема

• 105 657
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
  • сред маслини и портокалов цвят
Тъй, тъй, Айа... Confused

Месечинка , аз "плювни" от страна на Чарли не прочетох, ама явно по-различен начин възприемаме нещата.
В повечето теми в чужбинския можеш спокойно да си кажеш мнението, без тутакси да ти скочат. Хората сме различни, по различен начин възприемаме нещата, общуването в нета е трудно, нужно е повече търпение, повече мислене над написаното.
Та така.

Марси, мила, Hug

Последна редакция: ср, 05 мар 2014, 13:21 от jasmin

# 511
Жасмин, аз също си казвам мнението! Значи за някои може, но за други - да си го държат за себе си, така ли? Feel_the_rush и теб питам, така ли??

А Чарли няма значение какво ще напише тук и колко хора ще я подкрепят. Важно е какво от невероятните си впечатления е споделила с мъжа си и със семейството му, и те как са реагирали в крайна сметка. Защото за мен най-големия фалш е да се гушкам при мъжа ми и след това да скокна във форума да обясня на всеослушание (но зад гърба му) колко са ми противни обичаите му и роднините му.

# 512
Ей писали ,коментира ли браво  Hug
Аз пък се радвам че се разбудиха страстите ,обичам да чета мненията на всички ,така ви опознавам по добре  Hug ,но само не обичам да има нападки и обидени и изоставащи темата.Нека всеки свободно да си изказва мнението ,света и хората са толкова различни.

И мога да кажа ,че от такива дебати става най-интересно и то не заради споровете ,а за това колко научаваме за нравите и традициите по различните краища на света.

Хубав ден на всички .Обичайте се  Hug

# 513
Интересно значи, ако мъжът й започне да се държи с нея по начина, по който ти я подучваш. Да й дава "къси пасове" и да я подканя да снима детето с роднините си докато все още е малко, че после няма да има тази възможност, дали това ще се приеме нормално, или като заплаха за отвличане от фанатизирания арабин?

Joy  Joy  Joy  Ей, как мразя да се обЕснявам, начи ...

Първо. Тя не ми е дете, че да я "подучвам" на разни работи. Дала съм и' съвет - от позицията на своя опит - и подкрепа (от каквато явно тя има нужда в момента).
Второ. "Късите пасове" са всъщност всички тези компромиси, без които нито един брак не би могъл да просъществува. За смесените такива да не говорим ... Подаването на "къси пасове" е една дисциплина, на която арабските жени са кралици и която много се радвам, че успях да усвоя поне малко. Прави живота доста по-лек и приятен. Wink
Трето. Изобщо не съм имала впредвид, че като порасне детето няма да могат да го снимат.  ooooh!
А нещо съвсем различно ........ ако сега роднините проявяват желание да го обличат с традиционни роби (евентуално, не знам дали е така), то това е защото е малко и сладко и те се кефят ужасно много на такива неща - по отношение на бебета и малки деца. После нещата се променят.
Четвърто. Разбира се, че тя ще си възпитава детето така както смята за правилно. И по отношение на режим, и на хигиена и на език и т.н. Храненето на земята е най-малкото нехигиенично и в моите очи е израз на неуважение към храната - да ядеш и краката ти да влизат в чинията ... Stop За храненето на земята говоря, не на ниска масичка. Ниските масички за мен са си ОК, но аз не съм виждала арабите (нито една националност от тук присъстващите) да използват такива в къщите си. Прочетох, че при Марси имат такава.
Пето. Айде, че от толкоз захар шъ зема диабет да хвана.  Joy

# 514
  • сред маслини и портокалов цвят

А Чарли няма значение какво ще напише тук и колко хора ще я подкрепят. Важно е какво от невероятните си впечатления е споделила с мъжа си и със семейството му, и те как са реагирали в крайна сметка. Защото за мен най-големия фалш е да се гушкам при мъжа ми и след това да скокна във форума да обясня на всеослушание (но зад гърба му) колко са ми противни обичаите му и роднините му.

Доколкото познавам Чарли(виртуално наистина, но пък от доста време), не съм останала с впечатление, че не споделя с мъжа си (със семейството му не смятам за необходимо, ама хич).
Мисля, че много преувеличаваш вече. Чарли просто каза, че не са и по сърце разни обичаи, никого и нищо не е определяла като противни. Спомням си навремето какви невероятни неща пишеше за Египет и колко беше доволна от престоя си там. Появата на детето е променила усещанията и и това е нормално, особено ако досега детето е гледано в БГ. Опита се да сподели и веднага се изсипаха упреци. Това не се случва за 1-ви път в тази тема. Признавам си с ръка на сърцето-и аз съм го правила някога, в началото.

~Artemis~ , какво става-половинката ще идва ли или ти ще се връщаш?

Фийл, кога се очаква събитието Simple Smile За следките незнам, ама Любчето я видях преди седмица, изненада ме, голяма радост.

# 515
~Artemis~ , какво става-половинката ще идва ли или ти ще се връщаш?

В момента и двамата сме в БГ.Мога да кажа ,че ни е доста трудно ,борим се с проблема за документите и решението къде ще живеем за винаги.Доста сме объркани и затова не пиша много по този въпрос ,когато се случи нещо интересно и добро ще споделя.
За сега сме ОК ,но се надявам и на малко повече късмет в ,че все нещо назад ни върви.

Започнах и работа в една частна детска градина и ми е много приятна работата ,защото съм с малки хубави дечица,е има си трудностите като работа ,но съм щастлива сред толкова слънца.Работата не ми е по специалноста ,нито за хубави пари ,но пак е нещо ,много трудно се намира работа в бг ,е не че по света е по различно но тук ,че и като почнеш не знаеш защо работиш за тези пари.Мойта преятелка започна работа като чистачка в завод в Ирак ,без език без нищо и по малко часове и взима 500$ ....така седят нещата.....
Разписах се и аз  Wink

# 516

Четвърто. Разбира се, че тя ще си възпитава детето така както смята за правилно. И по отношение на режим, и на хигиена и на език и т.н. [/size]

С това съм напълно съгласна, но никъде не прочетох някой да й забранява да го прави. Тя се дразнеше, че детето копирало. Аз също си възпитавам детето както аз считам за правилно, досега никой не ми се е месил или налагал нещо.

Цитат
Храненето на земята е най-малкото нехигиенично и в моите очи е израз на неуважение към храната - да ядеш и краката ти да влизат в чинията ... Stop За храненето на земята говоря, не на ниска масичка. Ниските масички за мен са си ОК, но аз не съм виждала арабите (нито една националност от тук присъстващите) да използват такива в къщите си. Прочетох, че при Марси имат такава.

Това нека го прочетат хората, които ми обясниха, че много преувеличавам и че Чарли всъщност не била казала нищо обидно!
А ти, Гарга шарена, се върни да прочетеш, моля, че в Египет в днешно време хората си имат нормални маси, на които се хранят. Традицията за хранене на земята вече е остаряла, като е възможно да е останала в някои по-традиционни или по-бедни семейства. И много важно уточнение: дори и на земята, не е казано, че храненето е протичало по нехигиеничен начин и че краката са им влизали в чиниите.
Трябва ли начина на ядене в Египет непременно да е същия, което си наблюдавала при бедуините индийци?
Не знам къде живееш, но ако не е в Египет, не разбирам на каква база даваш мнение и то неколкократно за бита на мнозинството египтяни.

# 517
  • София
Аз казах каквото исках да казвам и нямам намерение да продългавам по темата. Просто няма какво повече да коментирам.

Жасмин, на 23ти април ми е термина. От тази седмица съм в заслужена почивка. Ама не знам колко е почивка всъщност - купуваме нови мебели, техника, а в събота идва и първия нов член на семейството - куче. Мислехме да е след бебето, но ни изпадна много изгодна оферта, на която не успяхме да откажем. И така всичко ще се случва накуп  Laughing Ние защо не се разберем да наминете с децата? Доколкото си спомням, Каруми и Митко добре си прекараха миналия път.

Файма, а твоето радостно събитие кога се очаква? В Египет ли мислиш да раждаш или ще се прибираш в България? Софито как се приема в ролята на кака?

Любс, дошла си в България и не си се обадили? Аз по-малко от 24 часа имах в Дубай, но се видяхме  Rolling Eyes

Поздрави на всички   bouquet

# 518
Опааа..аз пък как нацелих баш,гледам изпълваме плана за захаросването Mr. Green Така,така..божее добре че не съм писала тук преди 5 години,че тогава щях съвсем да се депресирам.И на мен  в началото много неща ми се виждаха странни,неприемливи,особено за режима на децата ама в крайна сметка се оказа,че другите могат да се съобразяват с моя режим,не задължително аз със техния-туй го отхвърлих.Яденето на пода не ми е било противно никога и на вестник съм яла нищо,че съм от града сигурно съм проста по рождение или са ми други приоритетите,знам ли Crazy Тук не се яде в общи чинии и не се ползват общи чаши,постила се мушама и върху нея покривка,повсеместно се ползва тоя модел когато са повече хора и не могат да се съберат на маса.Трапезарии има ако апартамента и бюджета позволява.Гарги,наште Ора сядат по турски,тъй че краката им влизат у други места,е току щръкне някое петопръстие ама то ще да е у неговата си чиния  Laughing който не може,сяда на стол с малка масичка от тия за кафето,абе класни са наште нали се сещаш ooooh! Повече ме дразнят други неща,Ая е описала много точно,(и за 'фалша' изказването ме изкефи)обаче като сложа на везната повече неща ми харесват и предпочитам да се концентрирам върху тях.Като се замисля на мъжо май му беше по трудно в бг отколкото на мен тук Thinking Върнах се да прочета какво е писала Чарли,е не ми се видя да заслужава чак пък такава реакция.И кво като оплюя зълвата,свекъра и т.н. в 'Арабски мами',то тука си му е мястото,би трябвало най-добре да ме разбират и да ми ударят едно рамо,не съм тук да си мерим ореолите..може да съм се заблудила..пак bowuu Както и да е,много се раздрънках,то всичко дето е имало да се каже,казано вече,няма кво да тъпчем на едно място,турайте  миндера и някой да иде да вземе малко захар,така и не се научих да го пия туй арабско кафе горчиво  Sick
Иксито къде го?Икси,ела кажи докъде стигна с ходенето по мъките?Някой нов екранен съблазнител?
Hug
Артемисче и на мен ми липсваш,всички ми липсвате Cry с тая пуста работа си прецаках много любими виртуални контакти и разни други нет занимавки,Белбейката,Любсче Heart Eyes  Ясминка  bouquet как са децата?Успяваш ли да балансираш..на мен ми е много трудно,постоянно имам чувството,че не им давам достатъчно внимание,ако имаше как да се клонирам..гледам да наваксвам когато съм почивка.Иначе съм страшно щастлива,че съм на работа и то тази която искам,всичко там върви добре,като изключим тук таме някоя завистлива колежка,чакаща удобен момент да ме спъне ама тц,засега прескачам и продължавам Mr. Green Фийлка при теб винаги е екшън Party малко останало викаш,пази се де и дано всичко мине леко.Какво куче си взехте?Аз не знам дали се похвалих че имаме коте,сега ме подсети,хич не ми се щеше мислех,че Иването ще го одуши,смачка и все такива ужасии обаче не,взаимна любов и мир.Марси,дано всички сте добре Heart Eyes отивам да ти чета новинарската колонка у фейса,решила съм да се завръщам в интернет пространството ама колко и къде ще ми се получи не се знае.
Лека нощ  bouquet

# 519
Ба, фалш. Няма такова нещо тука.  Rolling Eyes Само дипломатичност. Mr. Green
Казвам ти, стрино, сещай се снахо, или както там точно беше.  Laughing
Храненето на пода винаги е едно от най-силните първи впечатления за новопристигналите. Другите идват с натрупване.  Wink  Обаче, Биби, то какво излезе ... в Ум-ал-Дуния-та са явно малко по-напред от вас. Там само "по-бедните" си нямали трапезарии  Wink (към-то колко ли процента от общото население ще да е това - 70 ли, 80 ли, казва ли ти някой).  Mr. Green

Месечинке ле, йа амар енти ...  Grinning Успокой се и ти се върни назад да изчетеш дискусията, защото явно си много афектирана и въобще не четеш. Иначе ще родиш още много бисери като този:
Трябва ли начина на ядене в Египет непременно да е същия, което си наблюдавала при бедуините индийци?
Моите коментари всичките до тук бяха генерално за региона. Знам колко всички тук мразят генерализациите, ама ето че и на Айа последният пост е пълен с такива.  Wink  Wink  Wink
Внимавайте, все пак ...... след всяка втора дума уточнявайте, че, разбира се, не всички са такива.  Wink Иначе народът се обижда.  Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green

Поздрави на всички и хубав ден !!!   bouquet

# 520
Последното включване по темата: И аз се върнах да прочета отновно каква е първоначалната реакция срещу изказването на Чарли и не я намирам нито за екстремна, нито за нахвърляне. Острата размяна на “хубости“ започна след като всеки несъгласен с изказването ѝ бе обвинен във фалш и захаросаност. Тъй де, всеки има право да изразява мнение - положително или негативно, така че малко толерантност от всички страни няма да навреди.
Тук често от мухата правим слон, но ще е жалко, ако някои съфорумки спрат да пишат.
Тъкмо исках да поразпитам Месечинка какви изглежда в момента пазара за работа в Катар, особено за инженери.

Artemis, много се радвам, че вече сте заедно. И не се давайте на българската бюрокрация, добре си проучете правата и ги отстоявайте, защото не веднъж съм срещала не особено компетентни служител(к)и по миграционните въпроси.

# 521
  • по пътеката
браво, в4ера никой не е поздравил за женския празник!поздравявам на патерица! ние си прекарахме следобеда много добре, в 4ест и на приклю4ването на изпитите на малката! тя беше на седмото небе ,4е ходихме до столицата и да й изпълняваме желания! видяхме се с някои бг  на тържеството в посолството,малко да разкършим бг ре4! на мене  ми дойде освежаващо пък да се измъкна от пелената на "извън цивилизацията" и да видя европейско присъствие!проветрих мозъка и заредих батериите! Crazy
артемис, зна4и сте заедно, ве4е е по-лесно, поне  заедно ще борите бумащината! Peace
бибс, 4ети, 4ети , то напоследък само за нас пишат!  Blushи все гадости!
хубав ден на вси4ки!

# 522
Здравейте момичета  Hug
Да ви попитам , как се казва този сладкиш ? И дали някъде има рецепта за него?

https://cdn.bg-mamma.com/sQg6/35c26047.jpg

# 523
И аз със закъснение-честит ви празник,момичета!  bouquet  Вчера се вихрих с честитки из фейса,мейлове,уатсапове,вайбъри тука не остана време да завихря обаче повечето съфорумки ги поздравих май.Марси,то кой каквото си няма..на мен ми дай да се завирам по разни села и шубраци да се зареждам Crazy Само реч ли разкършихте? Party И наште бг-та сигурно са организирали нещо ама аз по ред причини съм аут.Разкършвам руския отскоро,че работим с една гинеколожка рускиня,и френския по принуда..ама много труден бреее ooooh! Някой докторя като ми изстреля ордера на френски директно влизам в матрицата..ама преживяемо е де,не се оплаквам щото пък не съм сигурна аз какъв стрес им докарвам с моя арабско-английски  Mr. Green  И моите диванета приключиха с мидтърм изпитите сега идват финалните,то почти никаква почивка помежду им,не спря да ни се тели вола начи!Баш на празника беше някъде около 30,задушно,направо не можеше да се диша.Сега вали кротко и е страшно приятно плюс това утре е почивен ден(ден на учителя)и Бейрут е почти празен,всичко живо се е изнесло по вилите.Домочадието е прилежно разхвърляно по леглата,тъй че аз съм се залепила на терасата и се възползвам,рядко ми се случва такова спокойствие Tired
Шамсче,това не е ли баклавата преди да я срежат,на мен поне на такова ми прилича.
Айде,пак угасих лампите Mr. Green Утре който е дежурен да сложи кафето.Лека нощ Hug

# 524
Здравейте момичета  Hug
Да ви попитам , как се казва този сладкиш ? И дали някъде има рецепта за него?

https://cdn.bg-mamma.com/Zak4/746bdb39.jpg

Това се нарича "конафа борма" и е вид кадаиф с шам фъстък. Малко е смешно, понеже имената "кадаиф" и "конафа (кюнефе)" са разменени при арабските и турските сладкиши, т.е. това, на което турците викат кадаиф, на арабски се нарича конафа и обратното.
Аз лично не харесвам този вид конафа, много е ми твърда и не особено вкусна, за разлика от други.

Общи условия

Активация на акаунт