Арабски мами ~ лятото ни зове захаросани и сиропирани в 136 тема

• 105 116
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
Айа, брата на съпруга ти сега ли ще идва? Мисля, че ще му хареса въпреки времето. Природата е много хубава и я има навсякъде, всичко е много зелено. Сега през лятото и някъде до към края на септември дните са дълги(стъмва се към 10, а се съмва в 5 или по-рано), после пък започват много да се скъсяват, докато не започне да се смрачава някъде към 3 следобяд и в 4 часа е нощ  Sad, което за мен в началото си беше лек шок. Също така може да мине няколко седмици и да е само облачно, тоест никакво слънце. Но човек свиква, не бих казала, че ми беше особено голям проблем като пристигнах тук.
Ние живеем малко по- насевер, също в един университетски град - Линшьопинг. Малмьо е по- голям и оживен, а също така е пълен с чужденци и една голяма част от тях говорят на арабски. Има и много ресторанти с арабска кухня, тъй че мисля, че няма много да се чувства като чужденец.
... Доколкото за студа, няма да измръзне, спокойно. Всичко се отоплява - от автобуси, до университета, до жилищата. Аз през зимата вкъщи си ходя по къс ръкав, а в университета, доста от студентите като си свалят дебелото зимно яке имат къс ръкав... Температурите навън могат да паднат до -20 градуса през зимата, но понеже навсякъде е доста добре отоплено, човек някакси се зарежда с топлина( знам че звучи странно) и не му става много студено като е навън. Поне при мен е така Simple Smile

За произношението, не знам Simple Smile , може и аз да не чувам добре, но съпруга ми така ги произнася, и аз така се научих от него. В България ли си правите менсеф? от къде се снабдявате с джемийд? тук не го внасят и аз като някой заминава за Амман все си поръчвам да ми носят  Blush

Последна редакция: сб, 08 авг 2015, 23:45 от mama_novobranka

# 661
  • София
Хайде и аз да се разпиша днес, та да пораздвижиме африканската ни темичка:) Иначе аз съм работна от сутринта..Чак преди малко седнах, та досега говорих с родата, че на мъжът ми, на сестра му синът и,имаше свадба та да се отчета, да честита Simple Smile Иначе нищо ново, мисленно вече си събирам багажа та да пътувам Simple Smile
Мама новобранка, ще съм ти благодрна ако я имаш рецептата, да я споделиш. И при нас се прават с много масло, само че не соленее тестото. Иначе, както е споменала и Айа и аз знам че се казват кнафе и мансаф. Все пак мойто градче е много близко до Йорданската граница. Пъкн и двете са ми любимииии. Но мансафа го обичам със сушеното кисело мляко от бедуините, не с купешкото Simple Smile

Айа, радвам се да те чуя определено Simple Smile Охх за спорта, аз си ходя на фитнес ама в Ерихон, тук просто няма къде.. Иначе съм на плодове малко за прочистване на организма, дори и кафето съм го спряла..  За полетите до Амман, да оказа се че Аегеан груъцките са най - добри като цена. Че и ние мислим да пътуваме до София със съпругът ми та гледаме билетите за септември.. И пак малко соленички ама това е, трябва да сменяме бг документи и няма накъде Simple Smile
А мойта Айа, голяма вече, госпожица, само нарежда.. Ама и доскуча вече тука, иска да си ходи да игре с децата Simple Smile

Сема, за СА, олее то бяха такива перипетии докъто успеем да дойдем до тук.. Мъжът ми е с карта(икаме) за пребиваване тук и на трудов договор разбира се, би следвало по закон и ние да можем да дойдем при него без проблем. Ее да ама не.. След 4-5 опити най- накрая ни разрешиха да дойдем за 90 дни. И това са опити от ноември до май... Такаа, иначе за Рияд, хубав град, новата част, севернат определено е хубава и луксозна:) Докъто по -старта, има много бедни кварталчета, дори има и хора които просат по кръстовищата.. Въпреки, че е богата държава.. Но град без история.. Няма нещо историческо, което да посетиш и да се впечетлиш..  Голям трафик, денем и нощем. Много чужда работна ръка, пакистанци, индийци, много египтяни. Начина им на живот.. Незнам какво да кажа от близък план, нямаме тук познати саудийтци, но от това което виждам по моловете, жени затворени, с по 3-4 деца, слугини с тях, дори и ако са седнали на кафе, слугинята е с тях да им гледа децата. Както знаете, нямат право да шофират, сами без разрешението на съпрузите си нямат прво да излизат. Те какво прават- събират се 3-4. Шофьора ги кар до вратата на мола, те се мотат вътре, после идва и ги прибира. По улицата, няма никой пеша. То като първо е много горещо, щом вечерно време към 22-23 часа е 43 градуса.. Визирам оня ден. Иначе много молове... То това май им е единственото забавление. 2-3 парка... Големи университетски градчета имат в самия Рияд, със специалните входове с охрана. Инфраструктура много добра, само че трябва да знаеш изходите по пътищата,иначе има да си обикаляяяяш за обртен завой... Та не се сещам за друго.
Иначе за канибализма... И аз го четах и гледах по нова тв.. Бях шокирана да си призная честно, наистина може да са всякакви, но чак пък канибали...
Поздрави момичета и до скоро

# 662
Мама новобранка, Благодаря за подробния отговор. Заминава към вас след десетина дни, ясно е, че в началото ще му хареса - денят е дълъг, нов континент и страна, нови емоции, но ние живеем в Германия и тук ноември до февруари е толкова депресиращо - тъмно, студено, пък вие като сте още по на север не искам да си представям колко по-тъмно ще е. Но както сама казваш, той ще прекарва времето в университета, няма да има време да се задълбочава какво става навън.

Джамид и ние си носим от Йордания, в Европа не съм виждала да се продава. Винаги взимаме 4-5 "камъка" и стигат за около 5 готвения. Кнафе пък има в турските ресторанти, не е като от сладкарница  Хабиба в центъра, но става.

Елидна, баш за септември и ние търсим билети, току виж се засечем на летището.
А с какво този Джамид от бедуините е по-спеиален. В Йордания има два вида - течен и твърд като камъни, ние винаги правим от втория вид, моят мъж течния вид не го брои за Джамид дори. Казват, че най - хубавият Джамид е в едно градче на юг - Карак. Веднъж бяхме там, но се замотахме и не купихме джамид, след това всички цъкаха с език как сме били там и не сме купили джамид. Нещо като да идеш до Рилски манастир и да не опиташ от мекичките.

Ние сега се прибираме от разходка с колелата покрай центъра и реката. Пълно е с гости от Залива, семейства с бавачките и цялата рода. От далеч се разпознават, обикновено всеки носи по две три чанти пълни с покупки от реномирани марки. Така е вече няколко лета - идват директно след Рамадана, много се лекуват в университетските болници наоколо и съчетават с пазар и европейски обиколки.

# 663
Kakvo e джамид ?

# 664
  • София
Здрвейте и от мен понеделнишки Simple Smile)
Вече сме в очакване на пътуването с детенце Simple Smile То има време, чак в неделя ама нещо съм го замислила от сега. Притеснява ме само навалицата на сухопътната граница между Йордания и Израел.. Айа ти сигурно знаеш каква е мъка.. Пък сега понеже и всички се прибират за училище... Не ми се мислии..
Иначе за "джамида" това е вид сушено кисело мляко, което се ползва много в Йорданската кухня.  Иначе аз си го купувам от една жена, с какво е по различен незнам точно. На вкус по ми допада. Не е толкова солен, и не е толкова тежък, със съвсееем лек кисел вкус. Пак е на пирамовидни заоблени камънии.  Като се прибера вкъщи, ще го снимам и покажа Simple Smile Че тук няма, пък и аз не съм взимала с мен Simple Smile И аз така ползвам по една глава на готвене:) А този който продават по магазините при нас е много солен и на мен не ми харесва. Нали съм станала и аз една чревоугодница... После не диета и фитнес ами незнам какво ще ми помогне Simple Smile)
А за кнафетоо сега ще се опитам да постна една снимка, точно от сладкарница Хабиба Simple Smile)  Ама нещо не ми се получи.. Тя е сваленаа при мен на телефона..Жалко.. Нищо чудно да се засечем по някое летище.. Ние гледаме от Амман за София на 9 или 10 , да изпием по едно кафенце и да запознаем половинките Simple Smile)
Иначе нищо ново при нас. Тук наистина е много еднообразно ежедневието. Дано не ми се налага да идвам да живея тук за 2-3 години.....
Мама новобранка беше ми и на мен интересно описанието ти Simple Smile) Вие отколко време живеете там ? Като можеш се включвай и ти Simple Smile
Сема, няма те да разпишеш днес Simple Smile Как е Лейличка, сега като проходи сигурно и ти си все след нея Simple Smile)
Целувки момичета

# 665
  • София
Здравейте и от мен, момичета!

Заговорили сте се за десерти - любимата ми тема. Когато живеехме в Сирия, любимо ми беше мафрука. Правеха го в една сладкарница до нас, с мнооого шан фъстък. Никога не успях да намеря същия вкус, нищо, че много пъти съм пробвала. Кнафе не обичам - сладко-соленото не е за мен. Има го в повечето турски ресторанти тук, може да се пробва.

Сема, аз също не вярвам, че от мен може да излезе момиче, но нямам и твоята смелост да пробвам. Оставаме си с две - момчета, какво да се прави. Ще чакам внучки някой ден, живот и здраве.

Иначе, големият ми вече е на 7 и половина, от септември ще е втори клас. Даже с на Жасмин детето ще са в едно учулище. Къде е тя да се включи?

Малкият е на 1.4г, нииииищо общо с батко си. Много луд, никой не слуша, интересува се само от това, което иска той да прави. Не се спира, обикаля нон-стоп. Стои мирен само докато спи. В чудо сме се видели, вечер просто припадам до него и така.  Joy

Иначе сме в очакване на лятната отпуска - от понеделник заминаваме за Турция. Няма да сме далеч, 30тина км от Резово, но Черно море. С малкият бандит на хотел не ми се ходи, предпочитам някакво относително спокойно място. Ще видим как ще и ще разкажа после. Някой, ако има поръчки от турско, да казва.

Аз от вчера съм се зачела в една поредица на 24 часа, за окупацията на Ирак над Кувейт. Който има интерес, да прочете спомените на тогавашния ни посланик Димитър Димиторв - този човек има дар слово:

Скрит текст:

Поздрави на всички!   bouquet

# 666
  • сред маслини и портокалов цвят
Привет, африканки! Mr. Green

Темата се е раздвижила, много се радвам!

Добре дошла на mama_novobranka !  bouquet

Аз нямам много време да пиша, рядко влизам и тук, и във ФБ.
Това лято ми е доста натоварено-ходя на работа, правим ремонт и 2-те лапета са все наоколо. Grinning
Нищо ново при нас.
Аз ходя на работа, почнах на шега преди 2 години, пък се оказа че ми харесва това, което правя и че дори ме бива. Работя и от в къщи, че парите все не стигат.
Елмичка ходи на детска градина, Карам наесен е 1-ви клас.(Фийл, ще се виждаме с теб Hug)
Растат децата и не, че са мои, ама са мнооого готини, красиви и умни, сърдечни и мили Heart Eyes Щурави са доста (кръвчица, какво да се прави Mr. Green), не се спират и все съм на педал. Кротнат ли се за малко или са болни, или са свършили някоя колосална беля.
Имат си вече стая, спят самички. Очаквах големи драми, но ме изненадаха, явно им е дошло времето да са по-самостоятелни. Та от 1 седмица вече спя Mr. Green Имам да наваксвам 7 години Simple Smile

Ще се опитвам по-често да пиша тук, липсвате ми. Във ФБ не е същото.
Прегръщам ви! Hug

# 667
Здравейте момичета! Искам да попитам какъв е стандарта на живот в Дубай?
Предлагат на моя мъж работа в Дубай и не знам нищо за живота там. Ако някой има време може да пише, че сме в голяма чуденка какво да правим. Да кажа само, че в момента живеем в Лондон.

# 668
Здравейте! Влизам в темата ви с молба за съдействие. Намерих този медальон - ключодържател пред входната си врата. Ще съм благодарна за идеи какво пише. От обратната страна няма надпис.

# 669
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Здравейте, арабелки  Hug
Аз пак съм на работа, но не се оплаквам. Да ви кажа, по едно време ми омръзна да съм на морето. Сигурно щях да си отпочина по-добре, ако си бях в къщи, да спя до обяд, да си мързелувам няколко часа, пък да си свърша някоя къщна работа.

Мами на първолаци, накупихте ли всичко ? Ние още не сме пазарували за новата учебна година, но пък сме лесни. Щерката е направила списък с всичко необходимо, но си мисля,че и половината неща от него да купим, пак ще останат неупотребявани сума работи.Но ние с нея сме се разбрали - тя прави списъци, аз задрасквам каквото реша, така че остава само наистина необходимото. За другите неща ще си платим около 40 лв. в училището и сме готови. Най-странното е, че още в началото на август тя каза, че вече й се ходи на училище, било й скучно.

Иначе как сте вие? Разписвайте се по-често, моля  Heart Eyes

# 670
Привет и от мен!

Алверка, аз пък си почивам най-добре като съм на път. Стоенето и мързелуването вкъщи хич не го броя за почивка и дори ме натоварва. Ето вчера се прибрахме от кратко пътуване до България, бяхме дори до Рилските езера, но жегата много ме натовари и от рязката промяна на климата дори настинах. Сега сме на студено и след седмица заминаваме за Йордания за 5 дни, където се очаква 30 градуса жега.  Rolling Eyes Луди за връзване сме ние.  Blush

Ясминче, радвам се, че си доволна от работата и щастлива покрай растящите ти готини, красиви и умни, сърдечни и мили, и щурави деца.  Heart Eyes Hug

feel_the_rush, я разкажи как мина лятната отпуска - този път само до Турция. А не планувате ли пак голямо пътуване като това до Шри Ланка?

Елидна, честита ти ученичка на теб!  Hug Свикнахте ли пак с Палестина, макар че вие май сега пътувате до Бг или греша?

mama_novobranka , Сема, вие къде се изгубихте?  newsm78

Да ви разбудя малко с една новина: най-накрая се решихме със съпружието да имаме дете и сега сме в нетърпеливо очакване. Тъкмо свършвам 13-та седмица, така че още доста търпение трябва, но вече почваме да мислим за имена, че трябва да е арабско, но и в България, и в Германия да звучи добре. При момчешките имам затруднения за сега, но ще го измислим. Това да ние е проблемът.  Peace

# 671
  • сред маслини и портокалов цвят
Айчееее, много, много, ама много се радвам! Лека до края! Hug
Ще измислите име, има време. Но за момче е по-трудно, да.
Усмихна ми деня с тази новина.  bouquet

# 672
  • София
Здравейте, момичета!

Айа, първо, честито и лека бременност! Много хубава новина. Едни приятели също много се чудиха за мъжко име, което хем тук, хем так, хем зад океана да звучи и накрая избраха Денис.  Wink На мен ми звучи добре на всякакви езици.

Относно пътуванията, тази и маналата година минаха малко по-спокойно, че нали е още малък Влади. Но за февруари резервирахме вече един круиз на Карибити, така че съм в непрагнато очакване  Wink

В Турция много добре си изкарахме. Аз май бях писала, че ходихме до Инеада, която е на има, няма 20км от българската гранизца и Резово. Как да го опиша - едно голямо село с плаж. Много е хубав плажът - дълъг и широк, но много мръсно- В смисъл - кой каквото ял, после захвърлил. Кочани от царевица например. Фасове навсякъде заровени. Но като походиш малко хо-натам по плажа, става по-чисто. Точно до къщата имаше високоговорител и по няколко пъти на ден се чуваха молитвите. Сутрешната най ми пречеше, честно казано. Мноооого силно се чуваше. Иначе храната им беше много хубава, плодове и зеленчуци както у нас преди 20 години. Хлебопекарните страхотни, закуските - страхотни. Сирене, кашкавал, кисело мляко... В кафето само мъже си седяха, ама не дадоха вид да се притесниха от мен като си седнах. Изключително мили, иначе. Много турци с български произход имаше (или обатното трябва да кажа  newsm78, така сме се омешали вече). Като ни чуят да говорим на български и веднага идват, помагат с каквото могат или просто ей така, да си поговорят. От един дядо си купих мурсалски чай, той като ни чу, че сме българи ни изсипа едно кило ябълки и круши, едвам си тръгнахме. Ходихме до една пещера - Дупница и до гр. Мидия (сега Къйкьой). И там едни български турци, изселени преди години ни чуха, поканиха ни на гости, но бързахме, затова ни показаха само къщата си, да сме дойдели следващия път.

И така... поздрави на всички   bouquet

# 673
Айаааа, много се радвам за вас!!! Hug Чудесна новина! Момченце ли ще бъде? Наистина е проблем избора на името при момчетата, защото няма много арабски имена, които да звучат интернационално, но вярвам, че ще изберете най-хубавото Simple Smile

Фийл, разказът ти за турското гостоприемство се припокрива едно към едно с това, което съм слушала и от други българи. Една приятелка ми разказваше как в Истанбул някакви хора като ги чули да говорят на български, веднага отишли при тях да се запознаят. Били български преселници и им разказали колко тъгували за България. Разходили ги, почерпили ги и така Simple Smile

По по-старите теми не се включвам, защото вече не помня какво четох. Малкото ми останал мозък си отива безвъзвратно. Това бебе номер 3 просто ми изпива силите. Нищо общо с братята си и с нито едно бебе, което съм срещала. Тотално обсебване от първия ден на раждането. Денонощно сме като зашити една за друга. Спи само, ако аз съм до нея, а през останалото време я нося или на ръце, или в раница. Не обича количка, не яде почти нищо, кара само на кърма денонощно. Вчера бях на родителска среща, а тя остана с майка ми на двора. Чувах я от класната стая как буквално се дере и подскачах от нерви. Майка ми пък се притеснила от хората. Каза, че толкова странно я гледали, все едно го е откраднала това бебе. Смятала, че така изглеждат отстрани. Та такива работи при мен. Затова и не се включвам често, но новината на Айа нямаше как да подмина  Heart Eyes

# 674
Привет на всички дами! Попаднах на сайта,и съм очарована,както от него,така и от Вас!Съпруга съм на египтинин от съвсем скоро,и ми предстои за първи път да гостувам на семейството му (виждали сме се само по скайп).! По този повод, Ви,искам съвет,какъв подарък ще е подходящ да избера.? Има ли някакъв обичаи при посрещането..? Всичко ми е,като мъгла,за това и всичко споделено ще ми бъде от полза..Благодаря предварително! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт