ОКТОМВРИЙКИ - Тема 9

• 26 719
  • 746
  •   1
Отговори
# 630
  • София
За цените в Икеа на спалното бельо за бебета - 2 бр. чаршафи с ластик размер 120/60 =17 лв. (аз взех 2 комплекта бели), цветовете са бяло, розово и синьо. Отделно има комплект плик за завивка и калъфка за възглавница от 19 лв. до 29 лв. мисля (взех един кафяв за 19 лв., не мисля, че ще трябва на първо време, защото до 6м. няма да ползвам възглавница и завивка). Обиколника е само един вид = 25 лв. бял, 340 см., на мен много ми допада, защото е изчистен и не е шарен (аз не обичам шарени неща). Повече информация има тук:
http://ikea.bg/DefaultM.aspx?page=children_ikea_in&cID=99&am … Index=0&sID=0

# 631
Да ви кажа обиколникa въобще не сме го ползвали, една от най-ненужните вещи, които само подмятахме. Имам чувството, че спира въздуха и събира голямо количество прах. С повечето от покупките е хубаво да се изчака докато не потрябват, иначе се събират куп излишни неща. При нас: обиколник, кенгуру, бънджи, една камара тоалетни принадлежности, възглавница, т.н

Последна редакция: пн, 27 май 2013, 16:22 от sol y arena

# 632
Jane , до 6м с какво ще ги завиваме бебетата ?  Rolling Eyes И в този ред на мисли обмислям закупуване на спален чувал , до колко е практичен и достатъчен обаче сам по себе си...  newsm78

# 633
  • София
Jane , до 6м с какво ще ги завиваме бебетата ?  Rolling Eyes И в този ред на мисли обмислям закупуване на спален чувал , до колко е практичен и достатъчен обаче сам по себе си...  newsm78

И аз си мислех само със спален чувал, то бебето с едно боди като облечено в стая 24-25 градуса, мисля, че няма да му е студено  newsm78  Mr. Green

Мога ли да питам нещо момичетата, които вече са в болничен, нещо което доста ме притесни, защото май не съм си направила правилно сметките с парите - от 16.05 съм в болничен за 34 дни до 18.06. От работата ми ги носят в НОИ на 5-то число, т.е. очаквам към 20-ти юни парите. Как се изплащат обикновените болнични - изцяло или за конкретен месец, т.е. на 20-ти юни ще получа само за 15 дни от май и чак на 20-ти юли останалите за първите 18 дни от юни и следващите 12 дни от следващия болничен, който също ще занесат на 5-ти юли? Ох, дано ме разбрахте, ако трябва пак ще обясня... Hug

# 634

И аз си мислех само със спален чувал, то бебето с едно боди като облечено в стая 24-25 градуса, мисля, че няма да му е студено  newsm78  Mr. Green

Ехее те , бебетата  , май не спят на такива рекордни температури   newsm78  Аз сега се чудя одеялца ли да купувам или олекотени завивки ?!? В няколко сайта видях случайно , че на комплектите с олекотени завивки пише "след 6м" и се озадачих това пък що  Shocked Ще им тежат ли , какво ?!?  Mr. Green Мами , споделете с какво е най-удачно да се завиват малките зимни бебета  Hug

# 635
Jane , до 6м с какво ще ги завиваме бебетата ?  Rolling Eyes И в този ред на мисли обмислям закупуване на спален чувал , до колко е практичен и достатъчен обаче сам по себе си...  newsm78

Имахме 2 спални чувалчета, които така и не ползвахме. Дъщеря ми заспиваше само с кърмене и ми беше неудобно да я прехвърлям в чувала, да затварям ципове, т.н, защото се будеше. Слагах го няколко пъти по време на разходка и това беше. Ползвахме 3-4 одеялца - памучни, трикотажни и поларени за вкъщи и в количката, бяха ми напълно достатъчни. Олекотената завивка започнах да я ползвам чак след година. Предполагам, че не ги препоръчват заради опасност от задушаване или алергизиране.

Последна редакция: пн, 27 май 2013, 16:34 от sol y arena

# 636
  • София
Да, и мен ме е страх от задушаване, затова се чудя и за одеалцата, но ако няма проблем, значи ще е с тях Simple Smile

# 637
За чувалчетата зависи и от детето. Моята дъщеря и до ден днешен се върти и отвива по цяла нощ. Приятелки с по-спокойни бебета ги ползваха доста.

# 638
За олекотените завивки има голяма дискусия, вижте всички страни и тогава решете. По принцип това, за което ги отричат е претоплянето, а за задушаване - аз не виждам разлика с одеало. Относно алергия - също, одеалото също ще е от някакъв материал - изкуствен или естествен, алергия може и към прах да има. Лично аз не съм решила, но ще помисля над това  ooooh!

# 639
  • София
Да, то не може в инкубатор да ги гледаме, за да ги предпазим от алергии например, поне можем естествени материи да ползваме и така  newsm78 аз май клоня към нищо за спането, не знам защо, но мен лично най-ме плаши задушаването, предпочитам да я облека с дебело боди и ританки и да знам, че ще се върти колкото иска без одеала и завивки  Mr. Green (иначе съм взела и възглавница и олекотена завивка, но няма да ги ползвам в началото)  Mr. Green

# 640
Привет, момичета   bouquet

Мога ли да питам нещо момичетата, които вече са в болничен, нещо което доста ме притесни, защото май не съм си направила правилно сметките с парите - от 16.05 съм в болничен за 34 дни до 18.06. От работата ми ги носят в НОИ на 5-то число, т.е. очаквам към 20-ти юни парите. Как се изплащат обикновените болнични - изцяло или за конкретен месец, т.е. на 20-ти юни ще получа само за 15 дни от май и чак на 20-ти юли останалите за първите 18 дни от юни и следващите 12 дни от следващия болничен, който също ще занесат на 5-ти юли? Ох, дано ме разбрахте, ако трябва пак ще обясня... Hug

Тъй като имам опит с НОИ, уточнявам че болничните /в нашия случай/ се получават за конкретен период/месец. В нои просто не работят с такъв термин "изцяло". Ако към 5то число ти носят болничния би трябвало до към 20ти /в най-добрия случай/ да ти изплатят паричките за предния месец. Аз бях до вчера в двуседмичен болничен, занесен е в нои на 14-15ти, но не очаквам преди 5-10 юни да ми преведат нещо. В четвъртък съм на ЛКК, където ще бъде продълженпредния болничен, пак си го нося в счетоводството ни, а те в НОИ. Тъй като става въпрос за допълнителни  5 дни от текущия месец няма как преди да е свършил да изплащат. Надявам се съм била достатъчно ясна, ако не заповядай на ЛС  Heart Eyes

# 641
  • София
Lady Ice, много ти благодаря, разбрах те ясно, месец за месец са, трябва да си коригирам бюджетирането за следващите месеци  Mr. Green само първият ще е тегаво, после ще се уравновесят нещата (надявам се). Мога ли да те попитам ти като отиваш сега на ЛКК за болничния, на кой ден отиваш? На датата за преглед или преди да изтече? Знам, че питах, но ми се иска пак да чуя  Mr. Green

# 642

[/quote]

Джейн, аз съм в болничен от самото начало. Изплащането е до 15 раб. дни след представянето на болничния в НОИ. Изплащат се за изминал месец или в края на текущия понякога, т.е така както си го пресметнала. Изчислването на болничния преди майчинство е на база 80% от среднодневния осигурителен доход за 18 месеца назад. Изчислява се база за среднодневна сума и според броя работни дни включени в болничния се изплаща и съответната сума, например средно дневно обезщетение 20 лв. по 10 раб. дни в болничния прави 200 лв. Можеш много лесно да следиш изплащането на всякакви обезщетения през сайта на НОИ като си вземеш ПИК код от териториалното подразделение според адресната ти регистрация. Изплащането е винаги във вторник или четвъртък. В сайта е отразено кога са подадени документите и докъде е стигнала обработката, а един ден преди изплащането обикновено изписва, че болничния вече е изплатен. Надявам се съм била полезна с инфото.

С Lady Ice  сме се писали по едно и също време.

Що се отнася до завивките за бебчо. Препоръчителната Т за сън на бебчетата е 18-20 градуса, а за къпане е 23-24. Аз ползвах през лятото едно тъничко одеалце вечер и едно чаршафче през деня. Зимата слагах чувалче, защото няма как да не се отвие. По принцип съвета на лекарите за облеклото е както за възрасатен, но с една дрешка отгоре за зимата. А и всеки като легне да спи се завива нали така. Аз лично смятам да ползвам завивка или одеалце според сезона. Наскоро видях едни плетени "чувалчета" /cocoon/, които много ми харесаха, хем няма да се отвива, хем за периода на коликите мисля, че ще са много полезни. Та се замислям дали да не си изръкоделствам едно-две такива.

Хубав ден на всички.

# 643
Lady Ice, много ти благодаря, разбрах те ясно, месец за месец са, трябва да си коригирам бюджетирането за следващите месеци  Mr. Green само първият ще е тегаво, после ще се уравновесят нещата (надявам се). Мога ли да те попитам ти като отиваш сега на ЛКК за болничния, на кой ден отиваш? На датата за преглед или преди да изтече? Знам, че питах, но ми се иска пак да чуя  Mr. Green

Няма проблеми- нали затова сме заедно тук, да се информираме и помагаме  Wink
а по повод датата днес бях при моя си док, и той ме прати при още двама, които за щастие са в един кабинет /т.е. комисията/. Отидох и си занесох при тях /при сестрата по-точно/ амбулаторната карта и тя ми каза "тъй като комисията се събира в четвъртък заповядайте между 12,30 и 13ч. /четвъртък/ да си вземете продължението на болничния, сумата която се заплаща е 10лв при получаване"  . За следващото продължение няколко дни преди края на болничния смятам пак да се обадя на док и той да с се уговаря с докторите. Идеята на нашите болнични е да няма прекъсване, затова аз смятам да се застраховам с по-ранен ден Simple Smile макар че с моя доктор се засичаме и по разходки, чак да ми писне да го виждам Laughing

# 644
Аз обиколниците не съм ги използвала. Слагах част от тях в количката, другите така си стояха - не ми бяха удобни /защото креватчето е само от едната страна с решетка и няма как да се захванат./
Тъй като беше лятно бебе и в жегите с едно тъничко одеалце, а после зимата като е бил на 4-5 месеца и започна да се върти го сложих в чувалче. Имам сигурно 4 размера - летни и зимни. Даже не тази а миналата зима вече не му ставаше и най-големия чувал и му купих от тези туристическите - големите, защото много се отвива и не се сеща да се завие, а се свива на кълбо от студ - та до ден днешен /зимата само/ ползвам чувал.
Но си е до дете. На една приятелка детето не искаше да спи в чувал и си имаше инстинкт за завиване и си спи от малко с одеалце и не се отвива.

Общи условия

Активация на акаунт