Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 22

• 59 990
  • 743
  •   1
Отговори
# 120
Моето дете много лъже.Мисля, че не е осъзнато.Научава фрази и си ги повтаря.
Примерно: Хриси - болна!
Видя, че баща й е с изгорял гръб и обясняваме, че тати го боли гръбчето. И тя си надига потника и започва: Хриси боли гръбчето. Crazy

# 121
  • Варна
Здравейте! Бихте ли ми помогнали и насочили ,защото лекарите много ни объркаха. Миналата година водих сина си на психиатър, заради поведенчески проблеми в градината.Психиатъра говори с детето един час и го наблюдава и каза че му няма нищо.Проблемите обаче продължаваха и сега вече е на четири и половина. Заведохме го на детски психолог. Там се постави диагноза синдром на Аспергер. Като се прибрах и четох за Аспергер, не мисля че детото отговаря на тази картина. Но нека и на вас опиша проблемите ни, може пък някоя мама да има същите  и да ме насочи към каква диагноза да гледаме  и търсиме и какво да правим.

Дете, момче на 4 и половина. Проходи на 8 месеца. Доста късно проговори, чак след втората годинка думички. Сега говори бързо, но често несвързано или разни фантасмагории за чудовища, вълци и т.н. Играе с коли и плейсейшън, както и на компютър.Техническите неща ги схваща с удоволствие. Ноо, да изброя и проблемите. Не може да рисува и не иска да се учи. Не познава цветовете и не иска да ги научи. Не може да прави кратък преразказ, а просто абсурд е да научи песен или стихче.Ядосва се когато се опитвам да го науча на нещо и понякога дори избухва и хвърля листите или книжките. Когато го питам нещо за градината, какво е правил или какво е ял - винаги отговаря -Нищо.
Ходи на логопед заради говора. В градината не изпълнява никога нищо, а буквално си прави каквото иска и прави демонстрации че няма да изпълнява. Ако другите деца рисуват или пеят или имат занятие, той си ходи из стаята или разваля дисциплината. Учителите са решили проблема , като не се занимават с него а го изолират сам в другата стая. Днес бях свидетел на открит урок, всички пееха, отговаряха на гатанки и имаха представление, а нашия стоеше на стола и просто ги гледаше, сякаш не го интересува , че и даже се дразнеше от тях. Това е ежедневие, и както разбирате почвам да се чувствам зле че другите деца са доста по-напреднали от нашия син.

Последна редакция: ср, 22 май 2013, 19:49 от *Pukanka*

# 122
  • София
n_alex76, сигурна ли си, че това са лъжи?

*Pukanka*, в първата част на описанието на проблемите ми "замириса" на дислексия. Тази диагноза споменаха ли я? Втората част на описанието обаче плюс първата като нищо би могло да се помисли за Аспергер. Разказите за вълци и чудовища също би се вързала с диагноза Аспергер. Но би могло и да е характеропатия, разбира се. Няма как да ти поставим ние диагноза, но можем да те насочим към някаква онлайн литература, която да ти помогне.

# 123
  • Варна
Да, разбира се.Ще бъда благодарна на всякаква литература или насоки кои диагнози да чета , да знам какво да предприема по-натам.

# 124
*Pukanka*, мисля че сме се засичали в октомврийчета 2008. Grinning
Въпреки, че са на една възраст децата ни са доста различни.Какъвто и да е проблема може да обясниш на детските учителки, че най-лошото което могат да направят за детето ти е да го изолират.
Катина, по скоро е като ехолалия.Трупа активен речник. Wink

# 125
  • Варна
Въпреки, че са на една възраст децата ни са доста различни.Какъвто и да е проблема може да обясниш на детските учителки, че най-лошото което могат да направят за детето ти е да го изолират.

Да, спомням си, макар че писах за кратко в темата. Всъщност детето ни много прилича на нас, но се оказва че вече на всичко дори малко извън релсите слагат диагноза и правят проблем. Примерно мъжа ми е бил същия, не е искал да учи, бягал е от училище, биел е децата много. И сега още не обича да пише, да не кажа че го прави в много краен случай. Камо ли да рисува и пее. Но тогава нямаше диагнози.
Четох сега и за дислексията и се чудя защо психолога е пропуснал тази диагноза. На мене повече ми прилича на дислексия, отколкото на Аспергер.

# 126
Здравейте! Бихте ли ми помогнали и насочили ,защото лекарите много ни объркаха. Миналата година водих сина си на психиатър, заради поведенчески проблеми в градината.Психиатъра говори с детето един час и го наблюдава и каза че му няма нищо.Проблемите обаче продължаваха и сега вече е на четири и половина. Заведохме го на детски психолог. Там се постави диагноза синдром на Аспергер. Като се прибрах и четох за Аспергер, не мисля че детото отговаря на тази картина. Но нека и на вас опиша проблемите ни, може пък някоя мама да има същите  и да ме насочи към каква диагноза да гледаме  и търсиме и какво да правим.

Дете, момче на 4 и половина. Проходи на 8 месеца. Доста късно проговори, чак след втората годинка думички. Сега говори бързо, но често несвързано или разни фантасмагории за чудовища, вълци и т.н. Играе с коли и плейсейшън, както и на компютър.Техническите неща ги схваща с удоволствие. Ноо, да изброя и проблемите. Не може да рисува и не иска да се учи. Не познава цветовете и не иска да ги научи. Не може да прави кратък преразказ, а просто абсурд е да научи песен или стихче.Ядосва се когато се опитвам да го науча на нещо и понякога дори избухва и хвърля листите или книжките. Когато го питам нещо за градината, какво е правил или какво е ял - винаги отговаря -Нищо.
Ходи на логопед заради говора. В градината не изпълнява никога нищо, а буквално си прави каквото иска и прави демонстрации че няма да изпълнява. Ако другите деца рисуват или пеят или имат занятие, той си ходи из стаята или разваля дисциплината. Учителите са решили проблема , като не се занимават с него а го изолират сам в другата стая. Днес бях свидетел на открит урок, всички пееха, отговаряха на гатанки и имаха представление, а нашия стоеше на стола и просто ги гледаше, сякаш не го интересува , че и даже се дразнеше от тях. Това е ежедневие, и както разбирате почвам да се чувствам зле че другите деца са доста по-напреднали от нашия син.

Мило майче, заболяме като прочетох това и затова се намесвам. Не бих се наела да поставям каквато и да била диагноза, защото не съм специалист, пък информацията, която си дала не е толкова много, но като чета описанието ти ми се струва, че би могло да се мисли за някаква форма на аутизъм. Докато се уточнява точната диагноза, обаче, твоята задача е да не позволяваш твоето дете да се изолира от другите. Дали е с Аспергер или нещо друго от аутистичния спектър, това няма в момента толкова значение. За момента е Аспергер. Твоята задача е да отидеш и да си насрочиш една официална среща-разговор с директорката и с учителките на твоето дете, да ги запознаеш с диагнозата и да им разкажеш накратко за основните симптоми. Те със сигурност са подочували попрочели нещичко за аутизма по време на учението си в университета, но повярвай ми без специална подготовка в тази насока и без опит, се чустват страшно безпомощни и най-лесно решават въпроса, като не обръщат внимание на детето или викат родителя да си го вземе. Не така! Бъди проактивна! Ще ги информираш, ако трябва ти лично ще им занесеш литература по въпроса, кажи им, че Айнщайн е бил със синдрома на Аспергер (този факт обикновено прави страхотно впечатление и после изобщо няма да ти се налага да ги убеждаваш, че детето ти е умно  Grinning). Помоли твоят психолог да се свърже по телефона с тях и да им даде информация и насоки как да работят с детето, може и в писмен вид.  Можеш да ги настъпиш и на професионална основа, кажи им че това ще бъде едно предизвикателство за тях като педагози да работят с едно дете с Аспергер и т.н. и т.н. 
Абсолютно е неприемливо детето да не получава внимание и никой не се занимава с него. 

# 127
  • Варна
Ходих, говорих и с директорката няколко пъти и с учителките.Отговора винаги е че не могат да се занимават само с мойто дете, като имат още 30 деца на главата си. Дори тези разговори влошиха нещата, защото поискаха от мене да минем Телк и да ни дадат социален асистент за детето в градината. Но пък психолога категорично каза за това-Не, защото щели да изолират детето и асистента. Предложението му е да наемем педагог, който да влезе като трети учител в групата и да се занимава само с мойто дете.Ние ще му плащаме, осигуряваме и т.н Добре, това и на нас ни се стори най-удачно. Но се оказва че директорката на градината не знае как може да стане това.

Къде и при кого мога да изследвам детето по-подробно във Варна, защото както ви казах историята е че психиатър каза че нищо му няма, но само за час преглед, друг психолог изкара Аспергер за два часа , трети психолог който ходи три часа в градината даже, описа поведението на детето, но не сложи никаква диагноза.

# 128

Да, спомням си, макар че писах за кратко в темата. Всъщност детето ни много прилича на нас, но се оказва че вече на всичко дори малко извън релсите слагат диагноза и правят проблем. Примерно мъжа ми е бил същия, не е искал да учи, бягал е от училище, биел е децата много. И сега още не обича да пише, да не кажа че го прави в много краен случай. Камо ли да рисува и пее. Но тогава нямаше диагнози. Четох сега и за дислексията и се чудя защо психолога е пропуснал тази диагноза. На мене повече ми прилича на дислексия, отколкото на Аспергер.

hahaha Ами точно това се случи и с нас. Докато разговаряхме с психиатъра, моят мъж все по-често и по-често казваше, че и той има досто от изброените от нея симптоми на аутизма. И така от дума, на дума и от доста размисли и връщане назад в миналото си, установихме, че той също е аутист. Мдаа, невероятно, но факт  Sad Дори отиде на психолог да се тества. Казаха му, че е граничен случай, но че високата интелигентност (малко четка тука за мъжО) маскира картината. Но ние вече си знаеме, че и той си е аутист. Беше като пробуждане и за него и за мене. Толкова неща си ги обясних в него и си дойдоха на мястото, просто пъзелът се нареди с един замах. Да установиш на 50 години, че си аутист, без дори да си подозирал това преди. Беше един от УАУ моментите  #Crazy
Така че си помислете кой около вас е с аутизъм, защото съм сигурна, че знаете, че той е наследствен.

# 129
  • София
*Pukanka* отиди на този сайт http://www.autism.hit.bg/

Сега като го отвориш виж вляво където пише признаци. Разгледай таблицата и си помисли колко от нещата описани там можеш да кажеш за своето дете. След това виж по надолу в разлики и си поанализирай.

Сега ще ти обясня и разликата между Аспергер и класически аутизъм. При Аспергер интелекта е запазен ( но не означава свръинтелигентност или задължително по висок интелект), тоест детето няма забавяне в развитието или другояче казано умствено изоставане. При класическия аутизъм за съжаление не е така. И още една съществена разлика е, че децата с Аспергер проговарят преди три годишна възраст за разлика от децата с класически аутизъм. Има и още някои разлики, които за момента не са толкова съществени да ги мислиш. Ето къде можеш да прочетеш за Аспергера. Стр. 18 според съдържанието в началото на текста.

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=%D1%80%D0%B0%D0%B7 … wBDpQ&cad=rja

Имай предвид, че не всички текстове, които прочетеш в интернет са добре описващи състоянието аутизъм и много от тях са непълни и повече подвеждат отколкото изясняват нещо. Аз ти предлагам да прочетеш от добрите неща  Wink. За дислексията да си призная не мога да ти предложа нищо добро за четене, че не съм много наясно.

И така. Диагнозата се поставя след наблюдение и тестове. Правиха ли тестове на детето ти. Какви, и как се аргументираха за поставянето на тази диагноза. Епикриза дадоха ли ти - искай си. Да им видиш основанието за поставяне на диагнозата.

# 130
  • Варна
Цитат
Диагнозата се поставя след наблюдение и тестове. Правиха ли тестове на детето ти. Какви, и как се аргументираха за поставянето на тази диагноза. Епикриза дадоха ли ти - искай си. Да им видиш основанието за поставяне на диагнозата.

Не, никой категорично не е поставил диагноза,камо ли епикриза.Дори единствения психолог който предположи че е Аспергер, отхвърли категорично пък аутизъм и каза за Аспергера че почва от най-лошото за да ме уплаши, пък после можело да се окаже че няма нищо.
Тестове не са правени никакви, затова питах къде във Варна може да се направят?

# 131

Цитат
Сега ще ти обясня и разликата между Аспергер и класически аутизъм. При Аспергер интелекта е запазен ( но не означава свръинтелигентност или задължително по висок интелект), тоест детето няма забавяне в развитието или другояче казано умствено изоставане. При класическия аутизъм за съжаление не е така. И още една съществена разлика е, че децата с Аспергер проговарят преди три годишна възраст за разлика от децата с класически аутизъм.

Моето дете е със запазен интелект , но не е с диагноза Аспергер .....  Rolling Eyes
Проговорило е по-късно .....
Всъщност доста неща говореше и по-рано , но без да осмисля , ехолалично .

Или "гвоздеят" е там ,че не сме с класическия аутизъм ?  newsm78

# 132
Цитат
Това е цитат от нещо, превод на което пуснах в миналата тема. "Хората с разстройства от аутистичния спектър разбират много рано, че са различни по някакъв начин – знаят го на 10 години и ще го знаят и на 120, ако живеят толкова."   
    Мисля, че всички хора от спектъра - от най-високо до най-ниско функциониращите го знаят или усещат. Аспергерите често го откриват сами и страдат много. За родителите на деца с Аспергер е изключително важно да предотвратят сами или с помощта на психолози/психиатри опасността от развитие на психотично състояние, породено от осъзнаването на тяхната различност и последиците като нежелание за създаване на приятелство от дете, което харесват или подигравки

Да, това си спомням ,че и с Доктор Ал се коментираше , по повод преведената от него статия за Аутизма и Шизофренията ....

Как може да се развие психотично състояние у детето ? Как може да се прояви ? Изобщо ,какво влагаш в това понятие , Констанца ?
    Мен този въпрос също силно ме вълнува .

Както е била направена разликата м/у аутизма и шизофренията , би ми се искало да се направи същата м/у аутизма и психопатията .... (Ако има някой по-вещ , може би и м/у психотичното и психопатичното , че тук нещо се губя ....  Rolling Eyes )

# 133
*Pukanka*, понеже имаш съмнения за дислексия може да звъннеш тук и да попиташ:
АРДД "Достъпен свят"-Варна

# 134
  • София

Или "гвоздеят" е там ,че не сме с класическия аутизъм ?  newsm78

Точно така.

Не помня каква е диагнозата на твоето дете, но например тук също са  качени симптомите за различните диагнози. Принципно не помня точни проценти ( и не ми се чете пак за да съм съвсем точна ), но беше нещо такова (по памет цитирам) Около 10ина процента от хората с аутизъм имат съхранен интелект, но понеже имат И другите симптоми за поставяне на диагнозата им се слага диагноза класически аутизъм. Съхранения интелект като цяло не е достатъчно основание да се изключи класически аутизъм като диагноза. А пък паралелно с това ниското IQ, но в комбинация с достатъчно други симптоми може да е предпоставка за диагноза Аспергер. Пак повтарям Аспергер НЕ означава автоматично високо IQ, а съхранено такова.

И за моето дете доста често са ми подхвърляли, че много прилича на Аспергер, и май само това късно проговаряне ги спря да му я сложат. Беше ми интересно да попрочета. Някак обаче, не я харесвам диагноза Аспергер. Не бих била очарована, ако някой ден го диагностицират с нея.

Общи условия

Активация на акаунт