Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 22

• 60 070
  • 743
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте,искам да попитам нещо относно добавките.
Примерно давам някой месец и половина,после почиваме месец.Може ли по време на почивката от предното,да започна да давам друга.Като я изпие,спирам я за месец и давам първата?
И така да ги редувам.

Дано да ме разбирате  Blush

Последна редакция: сб, 25 май 2013, 22:01 от Margi_Z_Margi_Z

# 226
Примерно давам някоя месец и половина,после почиваме месец.Може ли по време на почивката от предното,да започна да давам друга.Като я изпие,спирам я за месец и давам първата?
И така да ги редувам.

Дано да ме разбирате  Blush

Зависи какви добавки точно. Има неща които могат да се пият едновременно. Рибеното масло може да се пие със всичко друго и ако няма добавени витамини може и да не правиш почивка. Питай по-конкретно.

# 227
Прочетох. Ами доста суха информация, човек трудно може да се ориентира каква форма е. Но като цяло и PDD-NOS и Аспергера са в групата на леките форми на аутизма. Когато нас ни изследваха, аз доста се бях начела и си мислех, че синът ми е типичен Аспергер, просто имаша много съвпадения, но като му минаха тестовете психиатърката ми обясни, че при Аспергер, проявите са по-ядно ясно откроени, децата имат режим и ясни ритуали, които спазват. Моят син, който има доста от критериите за Аспергер например, няма и не спазва никакви ритуали. Другото е, че той си проговори съвсем навреме и до неговата 3 годишнина и през ум не ни е минало, че има нещо нередно: психически и физически се развиваше съвсем нормално. Чак като тръгна на у-ще, а тук това става на 4 годишна възраст, учителите забелязаха, че езикът и социалните му умения куцат. Та тъй като не е типичен Аспергер, всичко нетипично блъскат в тази група на PPD-NOS.  

Ами направо го копирам тук и го коментирам. Сухо е но е повече от ясно като определение.

Pervasive developmental disorder not otherwise specified (PDD-NOS) is one of the five autism spectrum disorders (ASD)[1] and also one of the five disorders classified as a pervasive developmental disorder (PDD).[2] According to the DSM-IV, PDD-NOS is a diagnosis that is used for "severe and pervasive impairment in the development of reciprocal social interaction or verbal and nonverbal communication skills, or when stereotyped behavior, interests, and activities are present, but the criteria are not met for a specific PDD" or for several other disorders.[3] PDD-NOS is often called atypical autism,[4] because the criteria for autistic disorder are not met, for instance because of late age of onset, atypical symptomatology, or subthreshold symptomatology, or all of these.[3] Even though PDD-NOS is considered milder than typical autism, this is not always true. While some characteristics may be milder, others may be more severe.[5]

Нещата които са подчертани първо показват наличие на стериотипия в ритуали, поведение, която вие нямат. Освен това черно на бяло си пише че макар и да се смята за по-лека форма на аутизъм това НЕ Е така, защото дори и някои симтоми да са смекчени , останалите са доста тежки или сериозни.  Това за съжаление вади атипичния аутисти от графата на високофункциониращите защото дори и да имат запазен интелект  той не тоговаря 100% на връстниците - т.е. при тях има изоставане. Всичко това съм го дъвкала дъвкала дъвкала с кориците защото нашата първоначална диагноза беше Атипичен аутизъм и това ми звучеше доста равносилно на бавноравиващ.

Самия факт че вие не сте забелязали отклонения в социалната сфера не означава че ги нямало - имало ги е по рано просто вие не сте знаели какво да гледате  , но сте имали реч . Аз лично бих ви причислила към аспергерите много повече отколкото към атипичния аутизъм ( там в някои сфери децата са като нискофункциониращите аутисти ). Познавам няколко Аспергера които също не покриват пълния набор от критерии но основните неща някак ги причисляват именно към този разряд просто защото не могат да си съотнесат към другите. За мен те са с много по-съхранен интелект от всички други от групата.

но стана много книжно всичко и безинтересно затуй да гледаме напред.
 Hug

# 228
_re_ge, благодаря!  bouquet
Програмата ни е да работим за изречения от три думи, защото изпуска глагола.Когато я питам знае кое какво е, но да търси примерно определена карта не го прави.Харесала си е картинката с ножа и отива в кухнята и взема най-големия. Crazy

Има много време докато стигнете до изречението от три думи.
Преди това трябва да минете през АЗ ИСКАМ И АЗ ИМАМ които са много важни и доста помагат при обособяване на АЗа ако имате проблеми.

ако се справяте с едно картонче - примерно иска солети , идва и ти ги дава , то едва тогава можете да минете на изречение от две думи и то да е АЗ ИСКАМ ЕДИ СИ КАКВО ИЛИ АЗ ИМАМ ЕДИ СИ КАКВО. Справите ли  се с това едва тогава се минава на АЗ ИСКАМ ДА ЯМ СОЛЕТИ, АЗ ИСКАМ ДА ДУХАМ БАЛОНИ и прочие. Синът ми в началото също изпускаше глагола но ние вкарахме изречението от три когато отй вече "четеш" изречение от две. и така идва носи листчето и иска да яде солети, но ми носи само АЗ ИСКАМ И СОЛЕТИ. Почва да чете и Да ям го няма като картинка. Тича взема го и го слага. Всичко став аполека лека с тренировки. Обаче "четенето" е хубаво  да става с вътрешен глас- трябва да включиш трети...

# 229
Реге, искрено се надявам, че уикипедията не ти е основен источник на информация за аутизма. Това не е источник за медицинска информация. Да не говорим, че на холандски в същата тази уикипедия, информацията за тази форма е друга.

# 230
И изобщо, едва ли ние, независимо колко литература ще изчетеме, ще успееме да уточниме точната форма на някое дете с аутизъм. Те психиатрите и психолозите се затрудняват, дето това ежедневно го работят, та ние. Критериите са толкова размити и ги менят през няколко години... много е сложно.  newsm78

# 231
_re_ge, много благодаря! smile3525
Ще си ги приготвя "Аз имам" и "Аз искам" , че имам английския вариант и ще започнем работа.
Сега аз казвам изречение и тя повтаря.
Дадох й мляко, а тя каза "чаша" и веднага отговорих: "Аз искам айран."

# 232
Реге, искрено се надявам, че уикипедията не ти е основен источник на информация за аутизма. Това не е источник за медицинска информация. Да не говорим, че на холандски в същата тази уикипедия, информацията за тази форма е друга.

И изобщо, едва ли ние, независимо колко литература ще изчетеме, ще успееме да уточниме точната форма на някое дете с аутизъм. Те психиатрите и психолозите се затрудняват, дето това ежедневно го работят, та ние. Критериите са толкова размити и ги менят през няколко години... много е сложно.  newsm78

А въобще надраснах периода когато бях концентрирна върху диагнозата. Мислех си в началото че ако поставят точна диагнозае все едно сме решили половната проблеми , вечер седях на дивана и ревях- защо не могат да разберат какво му е на детенецето, защо не могат да му поставят точна диагноза.... . Каква наивност .. по скоро незнание. Сега това повтарям като някой се пръкне тук с оцълкени очи и търгне да ни обеснява какво прави детето и как не е аутист. ...Диагнозата не е важна- тя описва моментното състояние на детето ... При нас в бг тя може да се сменя на Реобследване  ( все се върти в код 84. и еди си  колко НО все пак .. ), затова ми беше интересно дали се прави при вас и ако не как се променя описанието на състоянието на детето. Аз искренно вярвам че при подходяща терапия ако нещата търпят положително развитие и диагнозата може да се смени но каква чак толкова голяма полза има какво пише след точката на 84. Примерно при моето дете първите две диагнози бяха  атипичен аутизъм и детски аутизъм - поставени от два различни специалисти на местна основа. Казаха ми че детето ми няма запазен интелект и ще се развива само по подражание до някакво ниско ниво. .  ТРи години по късно въобще не става въпрос за аутизъм нито за проблеми в социалната сфера, проблемите са други но поведението е като на дете от спектъра. помага ли ми това че детето не е аутист- ами не щом има дефицити и се повлиява от същите терапии коите се обсъждат тук.

пиша всичко това защото искренно вярвам че е лесно да поставиш диагноза , но е непростимо, обидно и обезверяващо  да лимитираш възможностите на детето  - нещо което често правят тук. Според мен и те трябва д аминават курсове какво да казват на родителите за да не "трупясат' с новината.

_re_ge, много благодаря! smile3525
Ще си ги приготвя "Аз имам" и "Аз искам" , че имам английския вариант и ще започнем работа.
Сега аз казвам изречение и тя повтаря.
Дадох й мляко, а тя каза "чаша" и веднага отговорих: "Аз искам айран."

Да страхотно. Аз имам някъде аз искам и аз имам ако искаш да ги потърся.
Изречението аз искам яйран е перфектно  Hug. докато го повтаряте нека показва картинките с пръстче , получава се "комплексно четене" много е полезно. мога да го поясня но малко по късно ако ви е интересно.

# 233
_re_ge, благодаря!  bouquet
Програмата ни е да работим за изречения от три думи, защото изпуска глагола.Когато я питам знае кое какво е, но да търси примерно определена карта не го прави.Харесала си е картинката с ножа и отива в кухнята и взема най-големия. Crazy
julian22, ей сега ме прати в шах и мат.
Хриси си смуче пръста и все й казваме да не го смуче, но го маха за малко и така денонощно едно и също.Слагаме чорап, маха го. Rolling Eyes

Ако ме питаш, дали това е аутомутилация, отговорът ми е абсолютно не! Но може би е все пак някакво обсесивно-компулсивно поведение, израз на вътрешно напрежение и по този начин детето ти се разтоварва.  newsm78  Ама това са разсъждения на лаик, нали разбираш? Да не си помислиш, че се правя на специалист, какъвто със сигурност не съм.  И аз се уча в движение.

# 234

И изобщо, едва ли ние, независимо колко литература ще изчетеме, ще успееме да уточниме точната форма на някое дете с аутизъм. Те психиатрите и психолозите се затрудняват, дето това ежедневно го работят, та ние. Критериите са толкова размити и ги менят през няколко години... много е сложно.  newsm78

А въобще надраснах периода когато бях концентрирна върху диагнозата. Мислех си в началото че ако поставят точна диагнозае все едно сме решили половната проблеми , вечер седях на дивана и ревях- защо не могат да разберат какво му е на детенецето, защо не могат да му поставят точна диагноза.... . Каква наивност .. по скоро незнание. Сега това повтарям като някой се пръкне тук с оцълкени очи и търгне да ни обеснява какво прави детето и как не е аутист. ...Диагнозата не е важна- тя описва моментното състояние на детето ... При нас в бг тя може да се сменя на Реобследване  ( все се върти в код 84. и еди си  колко НО все пак .. ), затова ми беше интересно дали се прави при вас и ако не как се променя описанието на състоянието на детето. Аз искренно вярвам че при подходяща терапия ако нещата търпят положително развитие и диагнозата може да се смени но каква чак толкова голяма полза има какво пише след точката на 84. Примерно при моето дете първите две диагнози бяха  атипичен аутизъм и детски аутизъм - поставени от два различни специалисти на местна основа. Казаха ми че детето ми няма запазен интелект и ще се развива само по подражание до някакво ниско ниво. .  ТРи години по късно въобще не става въпрос за аутизъм нито за проблеми в социалната сфера, проблемите са други но поведението е като на дете от спектъра. помага ли ми това че детето не е аутист- ами не щом има дефицити и се повлиява от същите терапии коите се обсъждат тук.

пиша всичко това защото искренно вярвам че е лесно да поставиш диагноза , но е непростимо, обидно и обезверяващо  да лимитираш възможностите на детето  - нещо което често правят тук. Според мен и те трябва д аминават курсове какво да казват на родителите за да не "трупясат' с новината.

Няма една дума в този постинг, с която да не съм съгласна!!! Всичко е казано от точно, по-точно!

Последна редакция: сб, 25 май 2013, 22:09 от julian22

# 235
Във виртуалната библиотека има линк към тема 17 (стр. 48-50) - превод на материал на Американската психиатрична асоциация, какви ще бъдат промените в DSM-5. Новата версия, която замества DSM-4, просъществувала 19 години, бе одобрена преди няколко дни и вече е в сила за САЩ и вероятно още няколко страни. През 2014г. вероятно ще излезе и МКБ-11, която е документ на СЗО.
Бихте могли да се ориентирате за промените по отношение на аутистичния спектър от линка към тема 17. Ще видите/си припомните аргументите за един спектър, без подгрупи. Мисля, че ще е добре да прочетете внимателно текста на стр.50, който дава нивата на "аутистичност" в зависимост от критерии, а не според принадлежност към някоя от  подгрупите в DSM-4/МКБ-10. Така  всички тези диагнози - детски аутизъм, атипичен аутизъм, синдром на Аспергер, ГРР-неопределено просто вече официално няма да се поставят и вероятно ще просъществуват в някои кръгове  психиатри и логопеди и родителската общност за още няколко години. Със сигурност, майките ще достигнат до казаното от Реге.  Grinning  
Можете да видите и този материал http://autism.about.com/od/diagnosingautism/Diagnosing_Autism.htm

# 236
Примерно давам някоя месец и половина,после почиваме месец.Може ли по време на почивката от предното,да започна да давам друга.Като я изпие,спирам я за месец и давам първата?
И така да ги редувам.

Дано да ме разбирате  Blush

Зависи какви добавки точно. Има неща които могат да се пият едновременно. Рибеното масло може да се пие със всичко друго и ако няма добавени витамини може и да не правиш почивка. Питай по-конкретно.
Благодаря ти ednakaka,
да,става въпрос за ескимото да го редувам с едно друго за мозъка.

# 237
Не знам дали това уеднаквяване на формите от аутистичния спектър би помогнало някому.
Това,което на едно дете би помогнало,на друго със същата диагноза би навредило.

ПДД-НОС не отговаря на ГРР.
Разликата е,че при поставяне на диагнозата ПДД-НОС има нехармоничен профил на теста за интелигентност,като някои могат да са много високи.Например,детето може да запомни всички реплики от филм,след като само веднъж го е гледало.В съшото време не е в състояние да оцвети кръгче без да излиза от очертанията на кръгчето.Обикновено при такива деца различните тествани умения не са под 100, т.е. не са под средното за съответната възраст.
ПДД-НОС имат деца с показател на теста за интелигентност поне 100,като се приема,че за хората в норма показателите на Ай Кю теста са между 80 и 120.
При диагноза Аспергер и ПДД-НОС децата никога не са нискоинтелигентни.

ГРР поставят като диагниза на деца,които при обследването не са били в състояние да се справят с дейност/задача на поне малко по-ниско от средното ниво /поне 80 точки/.Терапиите за тези деца са различни,съобразени са с това,което им е трудно и биват обучавани да научат колкото се може повече умения,от това да си мият зъбите  и подреждат стаята  до подготовката на домашните и планирането на свободното време.До каква степен ще имат успех зависи от много неща,някои постигат забележителни резултати,други не мърдат от моментното си състояние.

Разликата между Аспергер и ПДД-НОС е речта.При синдром на Аспергер никога няма речеви проблеми и нивото на интелигентност е най-малкото по-високо от средното,като горните граници могат да стигнат много високи нива /например 200!/.
Аз имам портрет нарисуван от 5 годишно момиченце с Аспергер.Ако не го беше нарисувала пред очите ми никога нямаше да повярвам,че дете може да рисува така.

Преди няколко седмици имах на гости с преспиване сина на дна приятелка, който е класически аутист.Много бих искала да споделя с вас по-късно какво научих от това гостуване.
Мога да пиша още много,но мъжа ми иска да му обърна и на него внимание.

Горещо препоръчвам книгата "Няма глупави деца" от Мелвин Ливайн,Преведена е на български.

# 238
Не знам дали това уеднаквяване на формите от аутистичния спектър би помогнало някому.
Това,което на едно дете би помогнало,на друго със същата диагноза би навредило.
.
    Абсолютно съм съгласна с второто изречение, което всъщност е в подкрепа на основанията за премахване на подгрупите и оставане само на една- ASD (по  DSM)=PDD (по ICD) = ГРР (официален българския превод).
     Но това, което казваш по-нататък е приетото вероятно от институцията/страната, където работиш. Галиматията в цял свят, не само у нас е пълна, както сред специалистите, така и сред родителите, защото засега няма обективни критерии (изследвания и пр.), а само наблюдения.  В подкрепа на това ще пусна малко по-долу едно резюме.
     Родителите често казват: "моето дете е в много/най-лека форма, или ние сме PDD-NOS, или абе, май сме Аспергер, ама у нас не поставят тази диагноза", водейки се от собственото си желание или думите на някой от специалистите. Това ги успокоява донякъде, но не решава проблемите, нито е прогностично. Истинското състояние се разкрива, когато дойдат по-сериозните социални сблъсъци, един от най-важните - училището.
    Затова се солидаризирам с казаното от ре_ге, което важи и за мен:

А въобще надраснах периода когато бях концентрирна върху диагнозата. Мислех си в началото че ако поставят точна диагнозае все едно сме решили половната проблеми

Аз също дълго търсех някаква друга диагноза (нашата беше просто ГРР-запазено когнитивно развитие). Минах през семантикопрагматично нарушение, хиперлексия като самостоятелно понятие и т.н. Но сега също мисля, че засега нямаме друг избор за постигане на възможния най-голям успех, освен да адресираме всяка от аутистичните прояви.
    Между другото, съвсем наскоро излезе едно съобщение за различия в образа на мозъка на хора с аутизъм и такива с Аспергер , получен с ядреномагнитен резонанс. Така че следващите класификации могат отново да въведат не само различни подгрупи, а различни видове разстройства.
    Ето резюмето

http://www2.aap.org/sections/dbpeds/pdf/SODBPSpring2012Newsletter.pdf
Могат ли аутизмът, синдромът на Аспергер и ГРР-неопределено да бъдат надеждно диференцирани един от друг?
Can Autism, Asperger’s Disorder, and PDD-NOS be Reliably Differentiated from Each Other?Developmental and Behavioral News, American Academy of Pediatrics Volume 22, No. 1, Spring 2012
от Catherine Lord, PhD и Vanessa Hus, MSc
……………………………
Въпреки че изследователите и клиницистите използват рутинно в работата си критериите за аутизъм, публикувани в  of DSM IV, отдиференцирането на синдрома на Аспергер от ГРР-неопределено (PDD-NOS) е противоречиво. Новата версия на DSM (V) ще обедини всички подкатегории  в една  - ASD с цел според АРА (Американската психиатрична асоциация) общата превалентност на ГРР да не се променя. „…..Когато бяха публикувани критериите за DSM-5с цел обществена дискусия, стотици хора твърдяха: ‘ Ако някой не знае какво е синдром на Аспергер, аз знам‘ и предоставяха различни примери за ключовите черти на синдрома. В същото време, едно наскорошно проучване даде изненадващи резултати, които повдигнаха въпроса за достоверността на диагнозите на подкатегориите на ГРР чрез използване на ВЕС (клиничния ‘златен’ стандарт).”
Направено е сравнение между диагнозите, поставяни от водещи клиницисти в 12 университетски болници, за което бяха използвани данните на 2700 деца  с ГРР от 4 до 18 години, включени в генетичното проучване  Simons Simplex Collection (SSC). Клиницистите не са били специално обучавани, но са били помолени да използват критериите в DSM-IV . Данните са включвали ключови черти като социални дефицити, нарушения в общуването, стереотипии и IQ.
В една от клиниките на 100% от децата е сложена диагноза „аутизъм”, в друга на 40% от децата е поставена диагноза „ГРР-неопределено”, а останалите са получили по равно диагнози „синдром на Аспергер” и „аутизъм”. Резултатите от другите клиники се нареждат помежду тези на двете клиники.  Диагностичните различия са се обяснявали не толкова със специалността на клиницистите (психолози, педиатри, психиатри), колкото с това коя била клиниката  (напр. UCLA, Vanderbilt, Yale, Michigan). Различните клиники са поставяли различен IQ праг за отграничаване на синдрома на Аспергер и ГРР-неопр (от най-ниско 62 до най-високо 122)  

Последна редакция: нд, 26 май 2013, 07:47 от констанца

# 239
Цитат
ПДД-НОС не отговаря на ГРР.
Разликата е,че при поставяне на диагнозата ПДД-НОС има нехармоничен профил на теста за интелигентност,като някои могат да са много високи.Например,детето може да запомни всички реплики от филм,след като само веднъж го е гледало.
  Моето дете е така . Диагнозата е ГРР-друго .
  Или може би в случая "друго" -то обяснява нещата ?  newsm78

Цитат
Преди няколко седмици имах на гости с преспиване сина на дна приятелка, който е класически аутист.Много бих искала да споделя с вас по-късно какво научих от това гостуване.
kartinka , ще чакам да споделиш и това !

Общи условия

Активация на акаунт