Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 22

• 60 685
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
_re_ge      Намерих следния цитат : ’За голямата нужда имам един също толкова голям списък - отне ни повече 4 месеца да се справим’.  Би ли дала дала линк към материала?
констанца     Може ли да се получи предозиране с витамини и минерали приети с храна или излишното количество се изхвърля? Бях чела по въпроса но не си спомням.

# 616
_re_ge      Намерих следния цитат : ’За голямата нужда имам един също толкова голям списък - отне ни повече 4 месеца да се справим’.  Би ли дала дала линк към материала?

привет

едва ли ще си намеря поста след толкова години.
Разбира се че ще напиша всичко наново, дай ми само ден два да намеря време. Hug

# 617

констанца     Може ли да се получи предозиране с витамини и минерали приети с храна или излишното количество се изхвърля? Бях чела по въпроса но не си спомням.

Не може. Единствено, доколкото си спомням, с приемане на 2-3 литра сок от моркови дневно (Уокър, който е основоположник на сокотерапията  го е практикувал) се получава оцветяване на кожата и лигавиците. Може би ще напиша нещо в биохимичната тема по-късно.

# 618
....

Не съм констанца , но ...
  Имам спомен за вит. С , че не се натрупва в организма , излишъците му се изхвърлят . Затова точно той има нужда да се набавя повече от другите витамини .
  По тази логика ..... Другите витамини имат свойство да се натрупват в тялото и .... вероятно това води до някакви последствия .  Thinking
  Но нека наистина Констанца се включи .  Peace

# 619
Днес 18 юни- Ден на достойнството на хората с аутизъм, с Хриси сме канени на РД на едно момченце от спектъра. Grinning
Ще си празнуваме по два повода. Wink
http://myausomeson.blogspot.com/2012/06/autistic-pride-and-q.html

# 620
Селма,
вярно е, че водоразтворимите витамини, между които и витамин С се излъчват по-бързо от организма, на и те могат да предизвикат проблеми. Ето тук на български http://www.puls.bg/health/food/print_2170.html

Цитат:
Хипервитаминоза с витамин С. Витамин С, до скоро се смяташе за напълно безопасен, дори и приеман в дози, пъти
надвишаващи препоръчителните. Наблюденията,направени през последните години сочат, че злоупотребата с
витамин С води до сериозни здравословни проблеми. Предозирането с витамино причинява нарушение в обмяната
на веществата, анемия, чернодробно увреждане, проблеми по време на бременност. Големите количества витамин С,
доказано нарушават образуванто на костна и хрущялна тъкан, особенно при деца.

Лекарите са категорични, че както мултивитамините, така и сепарираните витамини трябва да се приемат циклично.
Препоръчително е да се приемат за период от 20-30 дни, след което да се прави пауза за поне 10-15 дни.

А това тук са много добри материали на българки език по различни аспекти на използването на витамини - като добавки и чрез съдържащи ги храни.

# 621
Момичета, някой ходил ли е с децата дo Кукленски манастир "Св. Св. Козма и Дамян"?

Манастирът възниква като религиозна обител около аязмо с лечебна вода, която според преданието лекувала психични заболявания.
Храмовият празник се чества на 1 юли и на 1 ноември, когато се почита паметта на свети свети Козма и Дамян. За празник на манастира, както и на гр. Куклен, се смята и Петровден (29 юни). Тогава на поляните около манастира се организира голям събор, продължаващ 3 дни, като тук се стичат хора от цяла България. На храмовият празник 1 юли, от съборната църква се изнася чудотворната лечебна икона на св. Козма и Дамян и с нея се прави литийно шествие.

# 622
  • София
В манастира има едни вериги с които се привързва болният от психично заболяване. Така трябва да преспи една нощ привързан към тях. Така се лекува заболяването. Това се е практикувало в миналото. В момента не знам какво е положението. Това са местни легенди, които си ги знаят хората от района и старите жители от страната. А иначе ние сме ходили. Свещеника прочета една молитва за здраве на Мишо и ми поиска за това 20 лв. Това е наистина много висока цена за молитва, която на всичко отгоре претупа и съкрати. Пътят до там е черен, неравен и труднопроходим. Ако ще тръгваш натам не го правете с нископроходима кола. Дано са оправили пътя и дано свещениците там са по любезни и по човечни - все пак моите наблюдения са отпреди 5 -6 год.

И други майки в тази тема ходиха в манастира и имаха сходни впечатления. Мога да ти намеря какво споделяха - имаше даже снимки, включително и прословутите вериги.

# 623
Повечето аязмота са пълни с пробиотици произвеждащи хубави дози б12 и самите те отстраняващи лошите бактерии. Ние по този повод пием вода от всяко такова нещо.

# 624
# 625
Включвам се по въпроса за манастира... Манастирът е на много хубаво място и ако имате път натам отидете да го посетите и да се помолите. Това с веригите не се практикува повече, макар че, ако човек вярва-действа. Преди около две години, когато бях за първи път там, говорих с една монахиня /доста млада и не беше много запозната дори с историята на манастира/. Свещеникът не е там всеки ден, за да прочете молитва, а идва само в определени дни, за литургията. Когато ние бяхме в манастира него го нямаше. А това, че за четене на молитва искат пари не е хубаво, но за съжаление това е реалност и в повечето църкви. За радост познавам свещеници, които не искат пари за това и за нищо друго, а всеки оставя колкото иска в общата касичка и това е /ако иска и има какво да остави.../. Аязамото е винаги отворено и дори човек може да се полее на място от главата до петите с вода... Нашите молитви към Бог са най-силни и вярвам, че Господ ги чува, всеки път /особено молитвите на родителите за децата ѝм.../.
един цитат:
„Като се започне от Библията и се стигне до наши дни - чудеса винаги е имало и ще има.
Исус превръща водата във вино, с един хляб нахранва множество от хора, съживява мъртви и лекува болести.
Исус обяснява в Новия завет, че чудеса се извършват от вярата в Бога. "Ако имате вяра колкото  синапено семе, можете да кажете на тази планина, премести се  от тук до там и тя ще се премести." “
В този ред на мисли вярвайте истински и от сърце и се молете! Господ ни е дал всичко и казал вече всичко-само ние не искаме или не вярваме, че е така...   Peace

# 626
  • София
Не мога да разбера с каква цел пускаш този линк. Той предполагам не е общообразователен  newsm78

По повод вярата в чудеса и религията като цяло. Всеки си има свое виждане по въпроса и своя точка на религиозност. Лично за аутистичната тема за мен е добре да имам вяра в религията. Считам, че молитвата за здраве и спазване на религиозни обреди в семейството са полезни за децата ми като цяло и особено за детето с аутизъм. Най малкото чрез спазване на семейни ритуали като Никулден, Великден, Коледа, Бъдни вечер са най малкото обучителни например да има представа какво коментират хората около тези дни, а не да клати глава и да няма понятие от общата тема в училище или сред близките или медиите. Има много филмчета на тази тема, има много песнички на тези теми и е добре да ги разбира не само като мелодия и движещи се картинки, а и по смисъл. Освен това вярата в нещо невидимо в идеята за Бог е нещо абстрактно и доста трудно за разбиране от един аутист. Трябват според мен години за да разбере какво е Бог и идеята за религията  (поне на мен ми отне години) Освен това има различни видове религии и това също е нещо трудно за осъзнаване. Пак неща на които е хубаво да ги научим.  Защото сега детето се чуди например защо има колажи на В. Сидеров по медиите с фес на главата и иска същата шапка, защото му харесва. Нали трябва да му обясня, че това е религиозен символ на друга религия и защо не е хубаво той да си слага друг религиозен символ на главата.

Освен това за светената вода и водата от аязмо. Имам си своя теория защо тези води помагат чисто физически на тялото и може би подпомагат и интелектуалното развитие. Моята си теория е доста силно подплатена научно и вярвам, че съм видяла видимо подобрение след използване на такава вода за пиене. Вярвам, че има научно обяснение защо молитвата има лечебна сила. Освен това чисто психологически има плацебо ефект или ефекта на успокоение на душата на родителя и от там по спокойно поведение и от там по спокойно дете. Не съм силно религиозна, но имам достатъчно вяра за да вярвам в положителният ефект от религията.

Който както иска да го разбира това.

# 627
Всъщност, много рядко пускам линкове към общообразователни сайтове (всеки непредубеден може да го констатира с преглеждане само на една тема). В случая беше наистина за правописа на една дума. Представих си, че може да ви е интересно - аязмо ли е, аязма ли е, откъде идва и как е множественото число, ако има такова. Обикновено се въздържам да поправям, както не го направих и преди време, когато една майка писа в поста си 2-3 пъти за "дефицизи" Peace

# 628
_re_ge      Намерих следния цитат : ’За голямата нужда имам един също толкова голям списък - отне ни повече 4 месеца да се справим’.  Би ли дала дала линк към материала?

Здравей отново
дай някакви начални дании свързани с тоалета. интересуа ме малката нужда преди всичко защото тя е показателя който ще ми каже далидетето е готово. Та интересува ме имате ли напредък с малката нужда, как се справяте, колко ви отне да есе научите , стоешком или седешком я правите, в тоалетната или в кофичка, къде правите голямата нужда и такива.
 Hug

Забравих да пиша че съм преместила картинките за тоалетната на ПЕКС тук , както и други любопитни материали

https://plus.google.com/photos/105424083040728833586/albums?banner=pwa

Последна редакция: ср, 19 юни 2013, 22:21 от _re_ge

# 629
Здравейте,
Върши всичко в памперса, много рядко на адаптора но не защото разбира, просто ако го хванем. По принцип не иска да сяда на гърне или на адаптора освен ако не му дадем таблет с филмче примерно.  Ако е гол и му се пишка се превива, стиска крака, ходи бавно със стиснати колене, плаче и не спира докато му се сложи памперс. Забелязала съм че когато има малка нужда се пипа отпред но не знам преди или след като се напикае. А когато ака притихва, спира се някъде и се напъва. Питах за голяма нужда защото за малка намерих ваши 2 поста.

Общи условия

Активация на акаунт