Анджелина Джоли претърпя двойна мастектомия

• 56 332
  • 1 713
  •   1
Отговори
# 690
  • София
И тях мисли да маха явно.
Цитат
I started with the breasts, as my risk of breast cancer is higher than my risk of ovarian cancer, and the surgery is more complex.

# 691
  • София
Ако ще внеса малко яснота на последния въпрос...
Мастектомията ми беше преди 21 години. Месец след това ми направиха овариектомия, с цел овладяване на процеса. Тогава нямаше днешните екстри.
Значи и в БГ преди много години имаше превенция и ефективно лечение.
Имайки предвид, че съм още жива, и имайки предвид, че моето раче е особено агресивно.
Оказа се, че не отговарям на последния въпрос  Grinning

# 692
  • София
а

Последна редакция: ср, 15 май 2013, 22:19 от Andariel

# 693
  • София
Ох, колко пъти едно и също...
Ако можеха, сигурна съм, щяха да си ги изрежат.

# 694
извинявам се за невежеството, но яйчниците не могат ли да се стимулират хормонално да произвеждат яйцеклетки и без наличие на млечни жлези? Ако съвсем съм пропуснала важни детайли и не ти се обяснява, ок, просто ми стана интересно извън темата
Яйчниците си произвеждат яйцеклетки и без млечни жлези. Но тъй като заради BRCA1 Джоли има и 50% риск от рак на яйчниците, тя казва (в свободен текст) "Почнах от гърдите заради по-високият риск", т.е. следващи са яйчниците.

ок,  аз разбрах, че заради отстраняването на гърдите й това й пречи да има деца и затова е 'извън репродуктивност"  И понеже съм чела че бременността и рака на гърдата конкретно не са несъвместими ми стана странно грубо казано каква точно важност имат млечните жлези за забременяването.

Това, което разбрах е, че тези интервенции не се правят на Петканка и Драганка, а на жени с над (много висок процент) риск като нея. Може би тези 50% вероятност да развие рак на яйчниците не влизат в този смисъл

# 695
  • Варна
Стейси, тя имидж на секс-мацка отдавна не гони. Сега е благородна, смела, стремяща се да спаси света Grinning. Дори и само в светлината на развитието на нашата тема можеш ли да кажеш, че не и помага това събитие?
Най-вече съм далече от мисълта , че нашата тема ѝ помага! Laughing Поне за мен- наблюдател страничен съм. И дано да си остана такъв!

В семейството ми умираме от инфарткти и инсулти, ако пипна рак, ще съм първата. (заради цигарите Twisted Evil). Но пък имам големи зъбни проблеми- ако ми кажат, че има голям % да пукна заради тях- ми ще ги махна всичките. По-добре да щракам с протези, но спокойна. Мастектомия или махане на всички зъби- все тая. Важното е да се сведе рискът от преждевременно "гушване на букета".

# 696
Мастектомия или махане на всички зъби- все тая.
Ооо, точно сравнението между тези двете неща далеч не е "все тая"!

# 697
Така. Нямах време следобед да участвам активно в тази мъдра дискусия. Преди три или четири години това беше причината да спра да пиша в този иначе така нежен форум пълен с жени разбиращи от всичко. Явно и аз съм поредното тъпо парче щом се върнах в такава тема.

Да вземем темата под друг ъгъл. 87% хипотетична възможност, а може би и 13% никакво заболяване. Това е животът, мистерия. Не е до процент или уравнение, животът е изпитание. И или вярваш в това, което си, или не можеш. Има деца, които умират от рак още като бебета, има родители, които се сблъскват с реалности, за които не ми се и мисли, никой не е станал публичен за да "събуди" непросветените. Мисля, че точно когато става дума за смърт няма защо някой да ни просветява.
Кой може да каже от какво ще умреш? И кога.
За мен е даже малко разочароващо, аз не бих си махнала частите от тялото така бързо, може би защото съм дълбоко позитивен човек. А и имам много черен хумор. Ако си махна нещо си то тотава ще ми се случи непременно най-големият абсурд. Ако утре Анджи биде ухапана от комар в Африка, се разболее от малария, какво става? Не, то вече има скъпи и хубави таблетки срещу малария.

Питам се какво би било ако всички направим генетични тестове. Тогава половината ще искат да се гръмнат. А една малка част като мен ще си каже, че гранация 100% няма.

Мистик, ракът на гърдата е едно от онкологичните заболявания, което е лечимо в голям % и целта е да продължава да се намаля % на смъртните случаи.
Готова ли си да кажеш в очите на обикновени жени, като Хули, че нямат право на шанс, защото животът е мистерия и % не значат нищо и това, че природата ги е дарила с грешния ген, си е работа на природата?

# 698
  • До хладилника, който обичам

Не е, не е, колко да не е? Живее се и без тях. Факт.

аха, ясно!
Не знам, на мен ми се вижда твърде крайно, но всеки си решава кой страх му е по-голям. А какво да правят хората, на които единият родител е имал рак на стомаха и червата и евентуално носят гена? Да си изрежат стомаха и червата, за да намалят риска ли? Или черния дроб, или белите дробове?

Ох, що ли изобщо писах в тази тема!  ooooh!
BRCA1 е ген, произвеждащ специфичен протеин, breast cancer type 1 susceptibility protein, който е отговорен за възстановяването на ДНК. Тоест, при други видове рак в семейството този ген не играе.

За рискът от развитие на рак на стомаха и червата влияят други фактори.

# 699
  • София
Мистик, ракът на гърдата е едно от онкологичните заболявания, което е лечимо в голям % и целта е да продължава да се намаля % на смъртните случаи.
Готова ли си да кажеш в очите на обикновени жени, като Хули, че нямат право на шанс, защото животът е мистерия и % не значат нищо и това, че природата ги е дарила с грешния ген, си е работа на природата?

Хули, за разлика от Анджелина е имала рак. Тук не обсъждаме лечението на рак чрез мастектомия, а превантивното й прилагане. Абс. нищо общо няма между двата случая.

ОчеИзвадно е, че не е все тая.

# 700

Хули, за разлика от Анджелина е имала рак. Тук не обсъждаме лечението на рак чрез мастектомия, а превантивното й прилагане. Абс. нищо общо няма между двата случая.

ОК, тогава нека вземем предвид стотиците жени, които го правят превантивно всяка година. Те имат право на шанс, толкова ли е трудно да се разбере.

Всъщност, ще махна примера, защото цинизмът, с който се подхожда тук, няма нужда да бъде насочен и към напълно непознати хора.

Последна редакция: ср, 15 май 2013, 22:48 от Кейси

# 701

Това пък откъде ви дойде наум  Mr. Green

# 702
  • София

ОК, тогава нека вземем предвид стотиците жени, които го правят превантивно всяка година. Те имат право на шанс, толкова ли е трудно да се разбере.

Никой не е тръгнал да им отнема правото да си ампутират превантивно здрави органи. Което не значи, че трябва да ги аплодираме за проявената "храброст". Както е казал Бай Ганьо: "ИмАли са бол пари - дали са". Последствията са си за тях.

# 703
Без гърди човек може да живее, може да функционира нормално и естетически по всяка вероятност не излежда различно. Може да води пълноценен живот. Не виждам защо някой трябва да чака да се разболее, за да започне да се лекува и да се надява да се излекува ... Rolling Eyes

В случая според мен има емоционален  чисто женски нюанс, гърдите са голям символ, съкровеност и мярката изглежда драстична.
Реално според мен не е чак толкова.

Ако на мен лекар ми каже, че трябва да отслабна, защото вероятността да получа инсулт е 90 процента няма ли да отслабна. Същото е. Защо в единият случай трябва веднага да взема мерки, за да намаля риска, а в другия не. Един нож растояние е. Чувствителна тема е, но в основата си според мен не е нищо по-различно от всяка превенция и мярка намаляваща висок риск от нещо.

Последна редакция: ср, 15 май 2013, 23:42 от 10 c's

# 704
Когато си махнал превантивно-има само оперативна намеса. Когато си махнал в следствие на заболяването вече, следват химиотерапии, лъчетерапии и какво ли още не.

Общи условия

Активация на акаунт