Анджелина Джоли претърпя двойна мастектомия

• 56 320
  • 1 713
  •   1
Отговори
Във вчерашния брой на Ню Йорк Таймс, споделя, че взела решението да и бъдат премахнати и двете гърди, въпреки че е здрава. Това станало, след като било установено че има гена BRCA1, който и дава риск от 87% да развие рак на гърдата и 50% риск от рак на яйчниците.
http://news.dir.bg/news.php?id=13890401

http://www.nytimes.com/2013/05/14/opinion/my-medical-choice.html?_r=1&

Одобрявате или не решението и?
Бихте ли предприели подобна стъпка?

И защото е важно за всяка!!!

схема как да се преглеждаме сами или от партньора:

Последна редакция: вт, 14 май 2013, 11:59 от Бумър

# 1
не съм запозната със случая или възможностите, но дано се оправя  да е жива и здрава Praynig

# 2
За мен е безумие това деяние. Не знаех, че е възможно, че съществува такава практика. Утре ще се установи, че тези изследвания не са надеждни, може би. Нещо като цигарите - първо смятани за полезни, после заклеймени за вредни. Нездраво ми е да си изрежеш половината организъм, заради някаква си евентуалност. Днес гърдите, утре друга някоя част, вдругиден трета...

# 3
И? За какво е темата? Ако е просто за информация, мястото му е в "Звездни компромати" или както там се казва темата... А ако темата е друга, каква е, че нещо от първия пост не става ясно.

# 4
Лично аз не одобрявам подобна постъпка. Риск има висок и това е ясно, но на нейно място никога не бих се подложила. Аз също имам дете, мъж, имам кой да стои зад мен. И все пак не бих го направила. За мен това, което е направила не е никаква смелост, а точно обратното - страх. При все, че щом човек има представата, че е предразположен и най-вече средствата може да се проверява всеки месец. А открит навреме ракът на гърдата е лечим. Друг е въпросът, че щом има генетична предразположеност, то може да заболее от доста разновидности на тази коварна болест. И пак как да се вземе превантивна мярка за другите видове? Говорейки пък от собствено име, то аз трябва да хукна по доктори още днес. Прадядо - починал от рак, дядо -починал от рак, баба - отстранени яйчници след рак. И това само от страна на майка ми. Но не живея в някакви страхове. Човек от неизбежното не може да избяга.

# 5
Мерси за темата, Бум.

Прекалено радикална мярка е това, още повече, че създава прецедент предвид известността ѝ. Първо, 87% не е равно на 100%, още повече предвид това: “Моите лекари счетоха, че имам 87% риск от рак на гърдата и 50% риск от рак на яйчниците, въпреки, че той е различен за всяка жена

Съжалявам, но това "считане" изобщо не звучи като сигурност, тоест тези 87% може съвсем да не са толкова. Има ли някой да си е ампутирал крайник превантивно поради завишен риск от остеосаркома?

Флу, темата е за размяна на мнения по въпроса, от компроматната ги напъдиха.  Laughing

# 6
И? За какво е темата? Ако е просто за информация, мястото му е в "Звездни компромати" или както там се казва темата... А ако темата е друга, каква е, че нещо от първия пост не става ясно.

Темата, ако не успяваш да схванеш, е не толкова за Джоли, колкото ЗА и ПРОТИВ подобна постъпка.

# 7
  • София
87% си е бая голяма евентуалност. Пък и не е останала без гърди. Премахнала е тъканта която може да хване рак, сложила си е импланти и е намалила риска от 87 на 5 %. Така че според мен е постъпила много отговорно към себе си и семейството си.

# 8
Подкрепям решението й. Изисква се много смелост, за да се решиш да го направиш. Джоли има късмет, че до себе си има човек, който я подкрепя и ще бъде до нея.

# 9
Темата, ако не успяваш да схванеш, е не толкова за Джоли, колкото ЗА и ПРОТИВ подобна постъпка.

Моля за точен цитат, от коя точно част на първия пост или на заглавието, става въпрос че темата е ЗА и ПРОТИВ тази постъпка.

# 10
Благодаря за вметката Бърди сложих две въпросчета щом е важно да ги има
и още не е трудно да отвориш двата линка с новината

Аз одобрявам решението и, категорично при тези проценти!
Още повече одобрявам, че Анджелина поставя въпроса на всеослушание за да предизвика дебат.

# 11
  • София
Аз искам да разбера повече за изследването,колко струва,как се нарича и дали тук в Бг може да се направи.

Аз я подкрепям някак си вътрешно,радикално е до безумие,но риска е бил доста голям.

# 12

Моля за точен цитат, от коя точно част на първия пост или на заглавието, става въпрос че темата е ЗА и ПРОТИВ тази постъпка.

Добре, не ми е спори, още по-малко исках да бъда груба. Извинявам се. Прозвуча ми въпроса ти като нападка към авторката, за това отговорих остро. Мир? Laughing

# 13
  • Бургас
Жената е била до майка си до последния и момент и я е гледала как умира.Явно нещо се е пречупило в нея,не иска да го преживее или да го причини на близките си.Това е нейно решение.Може да е радикално,но за нея е правилно.Дано  е добре,да остарее и да отгледа децата си.

# 14
Пък и не е останала без гърди. Премахнала е тъканта която може да хване рак, сложила си е импланти и е намалила риска от 87 на 5 %.

При липсата на реално заболяване, тази тъкан е вероятно всичката. И дори не е свела риска до 0. Супер.

Жената е била до майка си до последния и момент и я е гледала как умира.Явно нещо се е пречупило в нея,не иска да го преживее или да го причини на близките си.

Peace По-добре щеше да е тази информация да остане в семейния ѝ кръг.

Общи условия

Активация на акаунт