Анджелина Джоли претърпя двойна мастектомия

• 56 326
  • 1 713
  •   1
Отговори
# 525
Хубав пример, но отново е по допирателната на темата, всеки пациент има право на второ мнение,
в случая с детето,
по-компетентното второ мнение е било категорично, че окото на детето може да бъде спасено!!!

В случая на Джоли ме съмнява тя да е отишла при един-единствен лекар и да е получила едно-единствено недостатъчно компетентно мнение преди да вземе толкова драстична мярка.

Стискам палци малката да е добре!!!

# 526
Цитат на:  link=topic=719167.msg25168945#msg25168945 date=1368606138

Джуди има отговори на твои въпроси

Забравила си запетаята след обръщението или "просто так- гуляю"?

Аз питах. Друг твърдя, че то всичко било ясно и доказано до тук и обсъжданото решение било единственото правилно в този случай.  Laughing

Бумър, кое в тази тема е спам и кое не е?
Мога да предложа репликите и дупликите за цици, силикон, звезди, опитите за психопортрети и квази криминални разследвания на фалшива самоличност на съфорумци, в едно с поздравите от оня свят, да минат автоматично в една от категориите.
Предлагам само. Да не се бъзне някой пък сега и за това. Може и други виждания да има.

# 527
  • Варна
Бижу, примерът ти не е съвсем уместен, тъй като е минало прекалено малко време, за да се счита, че детенцето е излекувано напълно. Дано наистина да е  Praynig, но все още е рано да се твърди със сигурност. Дори петгодишната преживяемост, която е възприета като мярка за успешно лечение не е показателна. За съжаление.

.....
Та не ми разправяйте, че лесно ще си прежалите циците...

Прежалвам ги отма, защо не ми вярваш?  Rolling Eyes Не са ми по- ценни от живота, никак даже.

# 528
Примера с детето е несполучлив.
Единственият извод, който си правя от цялата история на Бижу е че Анджелина Джоли има късмет, че не се е родила в България и не е попадала на некадърните ни лекари и здравеопазване.

Добре е че родителите на това дете са успели да съберат средства за да го лекуват в чужбина.Не е единичен случай както всички знаем.

# 529
  • София
Ще знам,че в Израел не вадят очи.
Ясно е, че вадят, при липса на други алтернативи.  Peace

# 530
Джуди
до запетайките ли опря??? Тук не е правописната
Също имаш на разположение бутон Модератор на всеки пост, точно както и аз.

# 531
  • София
Бижу, много се радвам за малката!  Heart Eyes Браво на родителите, които са имали волята и силите да се борят за детето, вместо да се поддадат на предложението на родните специалисти.

Питам аз тук някои в темата, ако това беше вашето дете, щяхте ли толкова лесно да се поддадете и да разрешите да извадят окото на собственото ви дете... Нямаше ли цял живот да ви измъчват съмнения, че сте могли да направите нещо повече, за да не се стигне до тази крайна мярка?

Та не ми разправяйте, че лесно ще си прежалите циците...

И аз да питам, ако (не дай си боже) това дете все пак развие рак. Нямаше ли после да си биете главата в стената че не сте извадили окото навреме?

# 532
Верно странни двойни стандарти имаш, БумЪр. Laughing

Джуди
до запетайките ли опря??? Тук не е правописната
Също имаш на разположение бутон Модератор на всеки пост, точно както и аз.

Без запетаята излиза, че твърдиш, че аз имам нещо да отговоря. Пък то такава декларация в случая не съм правила. Важна е запетаята, тя определя какво всъщност искаш да кажеш. Моето не е забележка, а питане, за да си поясня какъв смисъл вкарваш в изречението си.
Ако я поставиш и си я имала предвид, то значението на писаното от теб коренно се променя- значи имам аз какво да прочета, за което благодаря на този, който го дава.  Laughing

След това предлагаш ти сама да се прекратял спама. Ми кажи де- кой е точно той? Аз услужливо предлагам  някакви критерии. Ей тъй, от добрина го правя.  Laughing
Хем пишеш нещо, хем хората и да ти влязат в тон се изнервяш. Не те разбирам.  Rolling Eyes

# 533
  • София
Бижy, примерът ти е от съвсем различно естество.
Все пак Джоли не се инвалидизира след операцията.

Аз оставам с впечатлението, че някак си ви убягва що е то 87% риск от заболяване въпреки многобройните опити в темата да бъде обяснено. Най-елементарно и съвсем лаишко обяснение от мен - Представете си, че има сто човека със същата фамилна обремененост като нея, със същите фактори, оказващи влияние - примерно майка, баба, леля, развили този вид рак, носител на обсъждания проблемен ген, забременяла и родила за пръв път след 30, кърмила 2 месеца или некърмила, пушачка и прочее, не ги знам какви фактори точно отчитат в този случай. Значи, от тези 100 души, 87 ще се разболеят от рак. Аз на подобен хазарт не бих играла, добрите комарджии могат да преценяват риска, макар че и на тях им се случва да губят.
А някой да иска 100 процентови гаранции е смешно. В живота е така, "Гаранция-Франция"

# 534
  • София
За примера с детето мога да кажа, че на моя братовчед на 22 години тук му казаха, че има 3 месеца и ще умре, а във Франция го лекуваха по- успешно и умря пет години по- късно. Там също даваха малък шанс, но докараха 4 години ремисия. За последния рецидив си казаха, че е неспасяем и все пак с цяла година удължиха живота.

Понякога има шансове в по- напреднали в лечението на рак страни, понякога няма шанс изобщо. Това не доказва нищо по темата. На никой не му се иска нещо да му изрежат, но и на никой не му се иска да умре. Тук едни играят на максимум печалба и поемат по- голям риск, други на минимум загуба, въпрос на личен избор.

Но темата е за превенцията, все пак.

# 535
Спора тук е напълно безсмислен.Докато АДж не си е отстрани И яйчниците, не свежда риска от развитие на рак дори до 50%.Аз лично силно се съмнявам, че би влязла в менопауза на 37 години, за да отстрани риска напълно или почти.

# 536
Значи, от тези 100 души, 87 ще се разболеят от рак. Аз на подобен хазарт не бих играла, добрите комарджии могат да преценяват риска, макар че и на тях им се случва да губят.
А някой да иска 100 процентови гаранции е смешно. В живота е така, "Гаранция-Франция"
Може би ще се разболеят! Както казваш 100% гаранция е смешна както за разболяване, така и за не разболяване.

Напълно бях сигурна, че примерът няма да ви изнася.

# 537
....

Понякога има шансове в по- напреднали в лечението на рак страни, понякога няма шанс изобщо. Това не доказва нищо по темата. На никой не му се иска нещо да му изрежат, но и на никой не му се иска да умре. Тук едни играят на максимум печалба и поемат по- голям риск, други на минимум загуба, въпрос на личен избор.
.....

Не доказва, с това съм съгласна.
Лечението на вече налично заболяване е съвсем друго нещо. И аз на това акцентирам днес.
За разлика от примера с пистолета, при който я са те гръмнали от упор- я веднага си пътник, то тук случаят е различен. При фамилна обремененост се правят по- чести изследвания, които могат да установят своевременно първи появи на заболяването. И възможността от летален изход не е същата, като да те застрелят от упор в главата.
Близка си ходи редовно на профилактични прегледи, при които й установиха начални форми, оперира се. Вече 10 години има оттогава, добре е.

Елица, това е ясно. Друго писахме- наличието на даден ген, поне за мен, не може да се установи с точност до какъв % вероятност от поява на заболяването води. Дори и само поради възможността за изменението му и влиянието на редица други променливи фактори.
За друго едно заболяване, напр., се приемаше с години, а и още специалисти приемат, че наличието му води до х % възможност от увреждане на очите и сърцето. Напоследък се оказва, специалисти отново смятат така, че не заболяването, само по себе си, води до тези последици, а лечението, което най- често се прилага при него, самото лечение води до такива увреждания. Та никак не съм убедена, че след няколко години няма да се установи, че въпросният ген не е индиция за дадената честота на проява на рак, а че той, напр., се съчетава с определени други фактори, които са причина.
Редица заболявания, считани за "наследствени", всъщност се проявяват по- често в дадени семейства поради сходни условия на живот.
Затова за мен бе интересно да прочета как е установен този процент, на база на какви изследвания и какви групи, а не какъв е той. За него съм чела и в наши издания- Фрамър, да речем, много преди да си пишем тук за тази актриса.

# 538
  • София
Бижy, не "може би". Тези рискове се изчисляват на база на събирани данни, със сигурност онколозите имат достатъчно. От 100 души с такава обремененост обичайно се разболяват 87. "Може би" е възможно да се употреби по въпроса кои точно 87 от тях ще изтеглят късата клечка.

Е, Judy, твоят скептицизъм към данните е отделен въпрос.

# 539
Значи, от тези 100 души, 87 ще се разболеят от рак. Аз на подобен хазарт не бих играла, добрите комарджии могат да преценяват риска, макар че и на тях им се случва да губят.
Може би ще се разболеят! Както казваш 100% гаранция е смешна както за разболяване, така и за не разболяване.

Напълно бях сигурна, че примерът няма да ви изнася.

На кого не изнася примера?

87% са се разболяли от рак при сходни обстоятелства, статистиката не оперира само с вероятности, а се опира на действителни случаи

Общи условия

Активация на акаунт