Хитринки за всякакъв случай - 8

• 84 714
  • 768
  •   1
Отговори
# 600
Как се чисти мазно петно (масло или зехтин) от кожено яке? Кожата е гладка и много финна.
Благодаря предварително Hug

# 601
Как се чисти мазно петно (масло или зехтин) от кожено яке? Кожата е гладка и много финна.

Никак, кожата има пори, които са попили мазнината.
Трябвало е веднага да се действа и пак с несигурен ефект.

# 602

Цитат
Внимавайте! Преди да започнете да чистите кожата, добре е да изпробвате ефектът от почистващото средство върху нея,като го нанесете или върху подгъва на кожата,или върху вътрешна страна на колана, или върху друго скрито място на изделието.

Преди да премахнете петно от повърхността на кожата, Ви съветваме под изцапания участък да поставите хигроскопична хартия или парче от мек плат, които ще поемат влагата и няма да позволят на петното да се разтече по повърхността на коженoто изделие.

Мазни петна

обработват се с бензин,терпентин,ацетон или с разтвор на амоняк, но само в случай, че кожата е без нитробоядисване, защото разтворителите могат да повредят боята.

Можете да изпробвате да почистите петно с разтвор от: 1 чаена лъжица сода за хляб разтворена в 0,5 чаена чаша вода и след това
намокрете мек тампон с този разтвор и трийте с него петно, докато се образува пяна,коята премахнете със суха кърпа.

Друг начин : да поръсете петно с талк или магнезий,или ги разредете до пастообразно състояние и нанесете разтворът върху замърсено място, след това отгоре сложете тежест и го оставете така за 2 часа.
След като маслото попие,прахът се изтръсква и кожата се изтрива , най-напред с влажна кърпа , а след това със суха.

Майка ми и баща ми неколкократно са превръщали на нищо приличащи кожени/велурени дрехи в чисто нови с разни химии... От на майка бъркочите помня амоняк, а от на баща ми - бензин, чист ацетон...

# 603
 ooooh!
Явно така ще си остане петносано якето.
Вчера пробвахме с тампон, напоен в прясно мляко, но не виждам да има резултат.
Не смея да експериментирам с химикали, защото кожата е много финна и тънка и да не го захабя или изгоря съвсем, та от едно петънце да вземе да стане неприятно леке. ooooh!

# 604
  • Пловдив
Намажи цялото яке със зехтин Simple Smile

# 605
Пробвай с талк... Най-безобидно ми се струва

# 606
  • Пловдив
Как да изчистя пръски от кафе върху памучна тениска?

# 607
Прана е и не излязоха ли?

При мен си излизат подобни петна без главоболия...

# 608
  • Пловдив
Да, прана е и не излязоха...само пръски са: две -три много ситни точици, но се виждат...Тениската е светлосиня, 100%памук.

# 609
В ДМ има препарати за петна от различен характер, в малки шишенца... със сигурност имаше едно на което пишеше за кафе...

Можеш също да натъркаш със сапун за пране и да оставиш дрехата мокра, нагъната... няма нужда да се кисне във вода... след време и изпираш ... и така докато се махнат... на ен са ми изчезвали петна след няколко цикъла на пране...

# 610
  • Провинция

Пръсни малко или натъркай петната с Мегило или друг обезмаслител и я препери пак.

# 611
Пробвай с талк... Най-безобидно ми се струва
И аз това бих пробвала
Пръските от кафе ги третирай със Спот и после изпери

# 612
  • ГОре на черешата...
И аз имам нужда от помощ - как да премахна силна миризма на масло/машинно/ от предпазните колани на автомобила/интересно - само предните  Rolling Eyes/. Два месеца се побъркахме откъде е тази миризма, докато днес най-случайно не си наврях носа в колана си и о, ужас - направо смърди Sick. Не ми се ще да разглобяваме разни джаджи, та с някакъв препарат на място да изпера? С оцет ли да пробвам, с какво, но е много неприятно...

# 613
  • София

Не бих дала съвет за почтсване, защото не знам. Sad
Всички мои кожени дрехи и на семейството ми след свършване на сезона ги намазвам обилно с течен парафин, престояват така 24 часа и прибирам. Резулатът е: добре поддържана лъскава кожа, "подхранена" и здрава. Simple Smile

# 614

Аз изкарах от чисто бяла тениска 1/2 чаша кафе Laughing . Първо в работата я изпрах със сапун и стана мазало. Първо я напръсках със Спот и изпрах - имаше останало пак кафяво петно. Накиснах я пак, но този път в леген с вода и малко Спот за 5мин. Изплаквах и като изсъхна нямаше и помен от петното.

Общи условия

Активация на акаунт