Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

• 35 272
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
  • София
lyni, самата методика на вземането на кръв от пръстчето е такава, че може да се отрази на резутатите. Интересно е, че са ви предписали желязо без допълнителни изследвания. При някои състояния, характерни с по-нисък хемоглобин, напр. таласемия минор, приемът на желязо е противопоказен. Ако се чувстваш притеснена, консултация с детски хематолог вероятно няма да е излишна.

# 466
lyni, самата методика на вземането на кръв от пръстчето е такава, че може да се отрази на резутатите. Интересно е, че са ви предписали желязо без допълнителни изследвания. При някои състояния, характерни с по-нисък хемоглобин, напр. таласемия минор, приемът на желязо е противопоказен. Ако се чувстваш притеснена, консултация с детски хематолог вероятно няма да е излишна.

Споделям същото мнение, към вече посоченото и преди Peace

# 467
Преди няколко седмици се наложи и на моето дете да му направят кръвни изследвания по друг повод, взеха му кръв от пръсчето. Докторицата особено като разбра, че е чужденец освен лекинки заяждания победоносно ми заяви, че бил анемичен със 102 хемоглобин. Май очакваше да се тръшна в предсмъртен гърч от стрес на пода и след няколкосекундно очакване на подобна реакция разбра, че не ме е изплашила. Не си го сложих особено. Гледам да съм редовна с жълтъците и месцето. Детето ми е супер жизнено и на пружини. Освен това там където живеем за пръв път правят такива изследвания на 9 месеца и вярвам, че изобшо няма да се стресират около тях.

# 468
  • София
Не й се връзвай, Cold! Явно с това държание доказва пред себе си значимостта си - "ще видят тези чужденци, ама-ха"  Twisted Evil
Педиатърката на човечето ни каза, че щом е над 100 хемоглобинът, всичко е ок. На беб е 102 и нямаше никакви препоръки, подмятания и въобще реакции.

# 469
Аз затова се чудя, понеже нашия е 99 дали да се занимавам с хамалогията-наптравления, пък я даде я не, хематолози, взимане на кръв и т.н. По нестресиращо ми се струва да му давам Малтофера както предписа за 2 месеца и ако тогава не се е покачило желязото, явно няма да е от храната или организма, а ще е нещо болестно...и ще се изследваме.

# 470
  • София
lyni, ти най-точно можеш да прецениш как да действаш след като вече имаш достатъчно информация. Просто, както вече споменах, при някои състояния, характерни с по-нисък хемоглобин, напр. таласемия минор, приемът на желязо е противопоказен. От друга страна, този вид анемия може донякъде да се "провери" чрез изследване на родителите. Тя се предава генетично и ако и двамата родители не са носители, детето няма как да я има. Ако я има поне един родител, има шанс и детето да я има - именно в тази, лека (минор) форма. Ако обаче и двамата родители са носители, има риск за бъдещите им деца 1:4 да "получат" по един дефектен ген от всеки родител и така да имат тежката форма, която е сериозно състояние, често с фатален изход. Позволявам си да съм така подробна, тъй като информацията от евентуалните изследвания на родителите може да е от ползва при следваща бременност. За съжаление по моя информация изследването е вече само платено.

# 471
Зарадвах се на нашата педиатърка, само изкоментира, че всичко им е наред на изследванията, повече не ми трябвало да знам, да си продължаваме в  същия дух Simple Smile Не съм и казала как точно захранвам, но тя не ми се и бърка много, знае, че ми е второ дете и явно смята, че няма какво да ме инструктира.

Искам да похваля Елито, бяхме на море няколко дни и там карахме основно на кърма, защото ми беше сложно с яденето, но откакто се върнахме, ще ми изяде ушите! Яде оризовки, хлебче с котидж сирене и домат, кайсии, печени тиквички и картофки, дори си опитва с пръстчета да взима! Не знам какво стана, много порасна за една седмица това дете... прояде, почна да сяда, че и да става на крака, ще вземе да ми проходи, да се чудя какво да я правя Laughing

Обаче ми се струва, че ми намаля кърмата. Няма заместено хранене, кърмя около 5-6 пъти на ден, но тя много се врътка и само похапва, не се насуква хубаво освен сутрин и вечер. Ще почвам май пак да варя жито...

# 472
  • сф
здравейте. борис е на 6 и 1/2 месеца, изключително кърмено бебе. от три дни му давам сварени на пара картофи и моркови и сурова краставица. слагам ги пред него и така докато всичките паднат на земята. резултът на третия ден е, че си ги сложи всичките в устата преди да ги събори. бях добавила и сурова ябълка днес, която той смука сравнително стръвно. обаче се дави с малки парченца, които успява да си отскубне от сварените зеленчуци. изкушенито да ги намачкам и да му ги давам, е голямо... като се задави, го навеждам напред и обикновено повръща малко. някъде греша ли според вас, или очакванията ми са нереалистични?

# 473
Аз затова се чудя, понеже нашия е 99 дали да се занимавам с хамалогията-наптравления, пък я даде я не, хематолози, взимане на кръв и т.н. По нестресиращо ми се струва да му давам Малтофера както предписа за 2 месеца и ако тогава не се е покачило желязото, явно няма да е от храната или организма, а ще е нещо болестно...и ще се изследваме.
На сина ми беше 95 на 6м и 93 на 1г. Изключително кърмен е (до преди 20 дни ) и захранван по ЗВБ с малки изключения. Педиатърката ми препоръча малтофер още когато беше на 6м , но тогава реших , че няма да му давам, изчетох доста по въпроса за съответните ползи и вреди при прием на синтетично желязо от толкова малко бебе. След изследванията на 1г му давах 14дни( или бяха 20дни не съм сигурна, бяха две опаковки от ампулите) по една ампула тотема на ден и непосредствено след това хб беше 114.

# 474
здравейте. борис е на 6 и 1/2 месеца, изключително кърмено бебе. от три дни му давам сварени на пара картофи и моркови и сурова краставица. слагам ги пред него и така докато всичките паднат на земята. резултът на третия ден е, че си ги сложи всичките в устата преди да ги събори. бях добавила и сурова ябълка днес, която той смука сравнително стръвно. обаче се дави с малки парченца, които успява да си отскубне от сварените зеленчуци. изкушенито да ги намачкам и да му ги давам, е голямо... като се задави, го навеждам напред и обикновено повръща малко. някъде греша ли според вас, или очакванията ми са нереалистични?

Здравей, бибс, по описанието ти съдя, че имате типично, при това доста успешно начало на захранването. Много ли се дави детенцето? Надето се давеше също, аз се стрясках много в началото, но четох и разбрах, че няма защо да се плаша, нито трябва да се намесвам. Намеса е необходима, ако детенцето не издава звук и не може да диша. Щом се дави, значи ще изплюе това, което не може да преглътне.

# 475

Привет бибс.Радвам се,че се присъединяваш към самостоятелно хранещите се дечица.Защо мислиш,че очакванията ти са нереалистични?Всички в тази тема захранваме или сме захранили по този начин (най-лесния начин)  Simple Smile.
Ето тук:http://zabliznacite.wordpress.com/baby-led-weaning/ ще откриеш повече информация за метода,както и може да намериш отговори на много от въпросите,които ще възникнат.Поздравления за усилията,които полагате с бебе Борис да се храните,на повечето деца им отнема известно време докато разберат какво е предназначението на парчетата храна пред тях и това е напълно нормално.Ако предлагаш всеки ден ще видиш как след седмица,две нещата ще са различни  Peace
Споделяш,че досега си предложила морков,картоф,ябълка.Не е добра идея да се предлага сурова ябълка на толкова малко дете,защото при нея и при моркова има опасност от задавяне.Може да я предложиш сварена на пара като за начало.Картофа не е особено любим на повечето деца,моята и сега не му обръща особено внимание.Моркова е хубаво да е добре сварен на пара,за да не се задави детето.Като за първи храни можеш да предложиш-коричка хляб,банан,авокадо,кайсия,праскова,домат,краставица,тиквички,тиква и сега не мога да се сетя друго.
Както Freed е написала децата се справят перфектно и сами.Много е важно да не се намесване излишно и да изнервяме ситуацията.
Прочети блога за близнаците -там са описани по-важите неща.
Успех и приятно хапване.

# 476
  • Варна
lyni, по мое мнение, много трябва да се внимава с тези препарати, защото предозирането с желязо е много опасно за организма. При положение, че сте толкова близо до нормалната граница (хб 100), аз бих опитала да вдигна нивото с храна. Когато моето дете беше уж с ниско серумно желязо, ми препоръчваха да пия фреш от ябълка+морков+червено цвекло+малко лимон за да му се предаде с кърмата допълнителното желязо. Не съм супер наясно, но детенцето щом е на 1 год би трябвало да няма проблем да пие тази комбинация (моля да бъда поправена, ако греша). А и както пише в последната книга, която си купих "Как да отгледаме здраво дете...въпреки лекарите", ако едно дете не изглежда болно и не се държи като болно, то най-вероятно НЕ е болно Wink.
Само за справка ще ти кажа, че моят син на почти 5 месечна възраст, беше със серумно желязо 6.5 (при референтни стойности за деца 9-21, или поне аз това имам като инфо) и с хемоглобин 132 при изследване правено с венозна кръв два пъти - в началото и в края на една и съща седмица, понеже на докторите не им се вярваше...Аз виждам, че ти в първия си пост по въпроса си писала "желязо 99" и ми стана ясно, че си имала предвид хемоглобин...Ако не сте изследвали реалното серумно желязо, може би е добре да го направите, но с кръв от веничката...Да, не е приятно, но е по-коректен резултата.

bibs., пробвай първоначално да му подаваш парченцата, отколкото да го чакаш сам да се сети да ги вземе. Моят син до преди столчето за хранене, не беше слаган седнал никъде и като го поставих там си седеше много стабилно, но не знаеше как да се държи и какво да прави. Когато не е време за хранене го слагам пак в столчето и нареждам играчки и гризалки пред него, за да оттренираме движението на посягане и взимане на нещо от таблата и вярвам, че много скоро ще се научи да си взима сам храната от там. Аз сварявам същите неща на пара, давам му едно парче в ръката и му помагам леко да си го поднесе към устата. Резултата след 3 дни захранване е ето тук: http://www.youtube.com/watch?v=C0M-C_a1pnw&feature=youtu.be Simple Smile
Съгласна съм с едната мама, че докато кашля, няма за какво да се притесняваш. Симеон когато отхапе по-голямо парче картоф и като види, че не може да оперира с такъв размер в устата си, просто плюе Grinning Относно изкушаването да се метнеш на пюре - повярвай ми, адски те разбирам, аз не спах една нощ, заради страха да не си удавя детето с парче картоф, но 2 дни по-късно той ме опроверга и сега съм по-уверена Simple Smile Желая ти успех и не се отказвай, усилията ти ще бъдат възнаградени!  Hug

# 477
Ся вече ме комплексира. Нашата дама от седмица изобщо не иска да си поднася храна към устата, а като види, че аз го правя - стиска устни, обаче, попадне ли ѝ храна - дъвче. В чудо се виждам.
Днес въведох морков и реших, че ще правя картофени кюфтета. Та, сварен картоф, 3 резана тиквичка, морков и оризова каша за сгъстяване. Пекох, пекох, то вместо да хваща коричка, се втечняваше повече. Къде бъркам? ooooh!

# 478
  • Дълбоката провинция
Ся вече ме комплексира. Нашата дама от седмица изобщо не иска да си поднася храна към устата, а като види, че аз го правя - стиска устни, обаче, попадне ли ѝ храна - дъвче. В чудо се виждам.
Днес въведох морков и реших, че ще правя картофени кюфтета. Та, сварен картоф, 3 резана тиквичка, морков и оризова каша за сгъстяване. Пекох, пекох, то вместо да хваща коричка, се втечняваше повече. Къде бъркам? ooooh!

Според мен трябва първо са ги свариш и да сложиш едно яйце или само жълтък за спойка Peace

# 479
Махни тиквичката и оваляй в оризовата каша  newsm10 Направи и Кебапче/крокет, а не кюфтенце като форма.

Ние 3-и ден сме на горски плодове - къпинки, боровинки и малинки - луда работа ... Малчо полудява когато види къпина...

Общи условия

Активация на акаунт