Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

• 35 276
  • 742
  •   1
Отговори
# 480
здравейте. борис е на 6 и 1/2 месеца, изключително кърмено бебе. от три дни му давам сварени на пара картофи и моркови и сурова краставица. слагам ги пред него и така докато всичките паднат на земята. резултът на третия ден е, че си ги сложи всичките в устата преди да ги събори. бях добавила и сурова ябълка днес, която той смука сравнително стръвно. обаче се дави с малки парченца, които успява да си отскубне от сварените зеленчуци. изкушенито да ги намачкам и да му ги давам, е голямо... като се задави, го навеждам напред и обикновено повръща малко. някъде греша ли според вас, или очакванията ми са нереалистични?

Дай му още малко време. Всеки момент ще стане професионалист и ще спре да се дави изобщо. Поне при нас така се получи. Съвсем в началото също му се гадеше и изглеждаше малко страшно, особено на баща му, който не беше чел нищо и знаеше за това захранване единствено от мен. Тъкм оотсече: "Мисля да го оставим това и да даваме на детето поне в началото пюрета, чвно не е готово!" и Джаксън повече никога не се задави. Справя се страхотно в това отношение! Много съм горда! Дано не ми се задавя и занапред  Praynig

# 481
Ся вече ме комплексира. Нашата дама от седмица изобщо не иска да си поднася храна към устата, а като види, че аз го правя - стиска устни, обаче, попадне ли ѝ храна - дъвче. В чудо се виждам.
Днес въведох морков и реших, че ще правя картофени кюфтета. Та, сварен картоф, 3 резана тиквичка, морков и оризова каша за сгъстяване. Пекох, пекох, то вместо да хваща коричка, се втечняваше повече. Къде бъркам? ooooh!

Според мен трябва първо са ги свариш и да сложиш едно яйце или само жълтък за спойка Peace
Зеленчуците са сварени. Жълтък не съм въвела, нито глутен.
Точно преди минути предложих оризова каша с кърма и парчета праскови, ми, само като види лъжицата и стиска устни. Иначе посяга да я вземе, изчегъртва с пръстчета съдържанието и лапа празна лъжица Tired . Нищичко не иска да яде. Къде бъркам? Tired
Иначе, вчера правих кюфтетата във форма на кебапчета, за да се удобни за хващане. Peace

# 482
Шушулче, по-малко тиквичка, че тя е водниста, и повече оризова каша или брашно вероятно ще доведат до желания резултат. Аз, като правя, обикновено се случва да ги пека два пъти - първият път слагам малко брашно и те стават течни, ядосам се и бухам още доста брашно и става една лепкава смес и като ги изпека така са си вече ОК с коричка Simple Smile Успех.
Иначе малката мис може да я мъчат зъбки. Обикновено тогава дребосъците не искат да ядат. Може да пробваш да свариш морков на резенче и да и дадеш да си чеше венците с него Simple Smile

# 483
Шушулче не се притеснявай,това може да е някакъв период.И както каза Титолино и зъбки могат да ви мъчат.Има ли причина да не си въвела глутена и жълтъка още?Така може доста да се улесниш от към приготвяне на ядене.Откакто Виктория навърши 9 месеца спрях да готвя отделно,само за нея.Явно не ми се отдава,а и тя не ги харесваше.Крокетите на Шанти бяха убиец-мъжа ми и сина ми ги ликвидираха...

# 484
Силвана, имаше съмнение за АБКМ и доста се понаплаших. Пък и нали глутенът се въвежда около 8 месец, та затова.
Харесва ми идеята за опознаване на храната и предлагане в непюриран вид, но ще си следвам стандартната методология за въвеждане на нови храни.

# 485
Силвана, имаше съмнение за АБКМ и доста се понаплаших. Пък и нали глутенът се въвежда около 8 месец, та затова.
Харесва ми идеята за опознаване на храната и предлагане в непюриран вид, но ще си следвам стандартната методология за въвеждане на нови храни.

Естествено ти си човека,който може най-добре да прецени.Аз попитах,защото нали имаше нови препоръки за въвеждането на глутен при кърмени бебета,където беше обяснено,че не е хубаво да се закъснява с предлагането.

# 486
Така ли? Това съм го пропуснала. Ами, значи ще въвеждам глутена.

# 487
Според новите проучвания (2008-2009) глутена е хубаво да се въведе до края на 7-я месец,защото късното му въвеждане крие рискове.

# 488
Според новите проучвания (2008-2009) глутена е хубаво да се въведе до края на 7-я месец,защото късното му въвеждане крие рискове.

И нашият педиатър това препоръча и за кравето мляко също. Но за млякото само въвеждане в малки количества, не да се изхранват с него децата, разбира се.

# 489
  • сф
здравейте отново, включвам се да кажа как върви. днес за борис е 4ти ден на захранване. той всичките парчета си ги слага в устата и ги смуче, от някои отхапа малко и се опитва да дъвче. отново имаше епизод на нещо като давене и трябваше а го наведа напред. не кашля, а някакси му се гади от парченцата, но има напредък. когато се "дави", все пак изглежда напълно спокоен. мисля, че и днес преглътна някакви трошички. храната не му я подавам, защото той си я взима успешно да я ближе, смуче итн. но все пак да отбележа, че не е толкова съсредоточен като симеон, който впрочем е мн сладък Simple Smile. на 6 и 1/2 месеца не мога да кажа, че е проявявал особени белези на интерес към нашата храна, но все пак му е време и реших въпреки това да пробвам.
това че малко повръща като му се сгади и го наведа напред ме притеснява, но днес не повърна като се случи, само малко слюнки капнаха. имаше и тиквичка днес. май напредва леко...

# 490
здравейте отново, включвам се да кажа как върви. днес за борис е 4ти ден на захранване. той всичките парчета си ги слага в устата и ги смуче, от някои отхапа малко и се опитва да дъвче. отново имаше епизод на нещо като давене и трябваше а го наведа напред. не кашля, а някакси му се гади от парченцата, но има напредък. когато се "дави", все пак изглежда напълно спокоен. мисля, че и днес преглътна някакви трошички. храната не му я подавам, защото той си я взима успешно да я ближе, смуче итн. но все пак да отбележа, че не е толкова съсредоточен като симеон, който впрочем е мн сладък Simple Smile. на 6 и 1/2 месеца не мога да кажа, че е проявявал особени белези на интерес към нашата храна, но все пак му е време и реших въпреки това да пробвам.
това че малко повръща като му се сгади и го наведа напред ме притеснява, но днес не повърна като се случи, само малко слюнки капнаха. имаше и тиквичка днес. май напредва леко...

Бибс това,което описваш,тези позиви за повръщане,заедно с кашлянето са начин на детето да се справи с парчета,които не може да преглътне.Това е вид предпазен механизъм и той спомага за избутването на парчето навън.Не трябва да те притеснява това.Както Фрийд е писала,давещото се дете е тихо и не издава звук.В блога на Фата има линк към първа помощ при давене на малко бебе,виж го.Техниката на Хаймлих не се прилага,защото има опасност да му разскъсаш диафрагмата.
На някои деца отнема повече време да започнат да се хранят,други пък по-бързо схващат за какво става въпрос.Основното е да не се натиска детето,да се остави то само да си определи темпото и да избира какво и колко да яде.Ще видиш,че след няколко седмици и Борис ще се справя чудесно.Постарай се храненето да е приятно и забавно изживяване.Предлагай му да яде,когато сядате цялото семейство на масата.Това е най-важното.

# 491
бибс, не се притеснявай, този метод е бавен откъм количества, но пък е много забавно да гледаш как напредва мъничето. А то със сигурност ще напредне и скоро ще се чудиш как да опазиш храната от него Simple Smile
Моят мъник е на 8 месеца и малко, захравам го от 2 месеца и половина и вече яде пържолки Simple Smile Пилешки пържолки на малки пърченца. Днес вечерта едва опазих пържените си картофи от него, тъй де, опазих да не разсипе чинията, защото много искаше да яде от тях и да си ги докопа собственоръчно. А на обяд пък ядохме заедно пилешка пържолка и задушени картофи навън в заведение, като си спестих едно готвене в тези жеги Simple Smile Но в началото и той се давеше, бъркала съм, почервенявал е със сълзи на очи, докато се справи с парченцето, обръщала съм с главата надолу даже. Така че търпение и скоро ще има разлика Simple Smile

# 492
Bibs, на Надето й се гадеше доста време от по-едрички парченца - вероятно над 2 месеца.Та се подготви, че може да не мине скоро тази част. Иначе благородно ти завиждам за интереса, който детенцето ти има към храната. Надето опита каквото и да е на 7 месеца и нещо. Почна да яде по-сериозно някъде след 9 месеца. Но сега ела я виж - ушите ми изяжда. Даже вчера щеше от пода да яде каквото е хвърляла, докато аз се мъча да чистя Simple Smile.

Силвана, подготвяш ли се за рождения ден на Вики?

# 493
Даже вчера щеше от пода да яде каквото е хвърляла, докато аз се мъча да чистя Simple Smile.

Силвана, подготвяш ли се за рождения ден на Вики?

Виктория ми прави този номер  Joy.Направо ме побърква-яде съвсем малко горе на стола,но на земята е като прахосмукачка.
Фрийд честно да ти кажа-на никъде съм с подготовката.Ще стане както повечето неща в живота ми,в последния момент.Сега тече един ремонт на покрива и целият ми двор (където мисля да се съберем) е заринат в боклуци.Чакам да ми намерят някакъв транспорт за да се оттърва от тях.Въобще всичко е нагоре с краката,както винаги.Надявам се,че като ни притисне времето и господина ще благоволи да се активизира  Laughing.
Моето момиче нещо напоследък не и се хапва.Заета е да се мъчи да се изправя и пристъпва и май не е много заинтересована от ядене.

# 494
  • София
Черешко още има позиви да повръща и се потриса, особено, ако хуубавичко се е натъпкал. А от старта мина повече от месец.
Редовно приключва яденето с някое друго парче в устата, което нито гълта, нито плюе или се е залепило за небцето или езика ooooh!. Преди повече личеше, защото се лигавеше, но сега май попрестана и малко ме е страх. Правя му маймунджолуци, за да го разсмивам и проверявам.
Давам му вода след ядене - за възрастните уж не е полезно тогава, защото разреждала стомашния сок, но пък де да знам колко истинна е тази теория... то тогава и супата не би трябвало да е полезна newsm78. От друга страна повече си плакне устата с водата, отколкото пие, което е по-добре, отколкото да бърникам из устата му 30 мин. след като е ял. Не е вариант да е пред него постоянно, защото е голям любител на лапането и игра с чашите и би ги предпочел пред храната.
Вие кога предлагате водата?
И имате ли други трикове за махане на парченца от устата, без да стресирате детето и някак (силно казано) да му накърнявате достойнството и самостоятелността  Wink?

Общи условия

Активация на акаунт