Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

• 35 280
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
Моята редовно след хранене си оставяше някое парче в устата.Тя много мрази да бъркам там...Изчаквах я да го сдъвче или и го вадех,харесва-не харесва,това е положението.Между другото-проверявайте им устата след хранене за останали парчета,в началото на захранването винаги го правят този номер  Grinning.
С позивите за повръщане моята спря някъде към 8 месеца.Никога не ме е притеснявало,след като знам,че е вид механизъм.
Вода давам когато и аз пия (най-лесен ми се стори този вариант),по време на ядене и давам по глъка-две,но никога след ядене.Викито не пие много вода,засега...

# 496
Малко съм набързо и не мога да пиша много, но ето подробни отговори на обсъжданите въпроси за задавянето и позивите за гадене:

На бебето му се гади и дори има позиви за повръщане при предлагане на храните, опасно ли е това?

Може би детенцето има все още по-силно изразен рефлекс на гадене, той предпазва в първите месеци след раждането децата от задавяне и се задейства когато твърда храна попадне в задната част на устата (вижте за по-подробно обяснение http://zabliznacite.wordpress.com/2010/09/27/vavezhdane-na-tvardi-hrani-2/ ). Понякога в вачалото по-лепкавите храни като картоф, например, може да предизвикват позив за гадене, но в това няма нищо притеснително.

Няма ли опасност от задавяне и какво да направя ако бебето се задави?

На първо място запазете спокойствие! Обръщането с главата надолу, силното потупване по гърба и даването на течности не са никак препоръчителни, въпреки че са най-използвани като метод щом бебето се закашля. А закашлянето не означава задавяне. Обикновено ако детето, което се е задавило кашля, това значи, че поема въздух и ще се справи само с изхвърлянето на нежеланото парченце храна, без да има нужда от намеса.

Страхът от задавяне е наистина голям за всеки родител, от друга страна в повечето случаи децата контролират най-добре процеса на преглъщане и евентуално изхвърляне на храната. За много родители (и присъстващи) не е лесно, но наистина е изключително важно, в подобни моменти да се запази самообладание и да не се действа прибързано. Основно правило при евентуално задавяне е да не се потупва детето по гърба или да се разтърсва, защото това само може да изпрати храната още по-надолу в трахеята. Ако детенцето кашля, оставете го да изкара парченцето храна само. Ако родителят иска да извади по-голямо парче от устата, това се прави само с един пръст пъхнат назад покрай вътрешната част на бузката, след това пръста се свива зад парчето и то се измъква напред. С това се цели да не се избута храната още по-надолу в гърлото.

По-сериозна намеса е необходимо само ако детето видимо не успява да поеме въздух и не кашля. Тогава се действа както в долните клипчета. Лично аз досега не съм чувала за родител, на който му се е налагало да прибягва до подобни мерки при захранване, водено от бебето.

Задавяне при бебета: http://www.youtube.com/watch?v=ZUmwAz-ypiY

Задавяне при по-големите деца, процедурата е различна: http://www.youtube.com/watch?v=_0jaHSs2K-g

В клипчетата от галерията на българските BLW бебета, може да видите и нагледно леко “задавяне” и съвсем успешно справяне от страна на две бебета : http://zabliznacite.wordpress.com/2011/02/15/balgarskite-blw-bebeta/

# 497
За месец- месец и малко имахме проблем с позивите за повръщане и задавяне. Просто етап е и преминава според мен.

Искам да споделя, че смляната на брашно чия, наистина разхлабва, не фрапантно, но все пак.
Никога обаче не ни е разхлабвала несмляна чия.
Вече няма да я меля за Малчо, само за нас Simple Smile

При нас сагата с горските плодове продължава Simple Smile

# 498
  • сф
предните дни борис наистина изяде някакви парченца, които успя да си откъсне от зеленчуците. днес обаче само ги близа малко и ги хвърли на пода Simple Smile; може би ще опитам отново по-късно Simple Smile

от клипчетата ми тръгва само първото за съжаление.

# 499
bibs. ти предлагай,пък той ако иска.Всичко опира до детето.

# 500
Днес направих картофени кебапчета (5 средни към едри картофа, 2 такива моркова и 2 шепи броколи) и пикла яде с голям апетит. Първо на пюре, докато правех кебапчетата - загребвай ѝ с лъжичка и ѝ я връчвах, учудващо не човъркаше съдържанието, а след това и малко от кебапчето си хапна. Бе, доволна съм от нея.

# 501
  • сф
извинявам се предварително, дано не ви досадих, но в реда на нещата ли е да намирам част от отхапаните парченца в пелената в поледствие? не изглежда да са били сдъвкани нито пък преработени в стомаха...

# 502
bibs, нормално е, в началото каквото влиза, такова излиза Simple Smile Ние след 2,5 месеца захраване все още изкарваме черешите на половинки Grinning А при хапване на банан се появяват едни кафеви нишки в акото, да не се стресираш Simple Smile

# 503
  • сф
мерси мн Simple Smile
а за банана го четох, ама то едно ли е ... Simple Smile

# 504
  • София
извинявам се предварително, дано не ви досадих, но в реда на нещата ли е да намирам част от отхапаните парченца в пелената в поледствие? не изглежда да са били сдъвкани нито пък преработени в стомаха...

По същия начин излизат и пюретата в началото, между прочем, само дето при тях не е толкова... очевидно, един вид  Whistling

# 505
  • София
Той също не пие много вода, защото тепърва се учи да преглъща от чаша. От една страна му харесва на вкус, от друга - сякаш няма много нужда, защото все още го кърмя много усърдно. Трябва да се превъзпитам и да му предлагам не само като се храни. Че то и храненията ни с твърди храни не са много регулярни - има дни, в които съм предлагала само по веднъж, ако ни е натоварена програмата.
Ще го мисля... за сега не ми е голяма драма, де Simple Smile

# 506
bibs, нормално е, в началото каквото влиза, такова излиза Simple Smile Ние след 2,5 месеца захраване все още изкарваме черешите на половинки Grinning А при хапване на банан се появяват едни кафеви нишки в акото, да не се стресираш Simple Smile

Ние още ги акаме така черешите Simple Smile)) И Киноата, ако не е на брашно, също Simple Smile

# 507

Ние още ги акаме така черешите Simple Smile)) И Киноата, ако не е на брашно, също Simple Smile

И ние сме така  Grinning

# 508
Днес реших да дам макарони и се замислих, че в тях има яйца... още не съм въвела цяло яйце, само жълтък. Дали е удачно да и дам, тя няма да изяде повече от няколко парченца за начало, пък и в семейството нямаме никакви алергии?

# 509
Аз нямах проблеми.Дадох на 8 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт