Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

• 35 402
  • 742
  •   1
Отговори
# 525
За бисквитките да се отчета - последният опит преди 2-3 седмици бе сравнително успешен, станаха жилави или тиклави вътре (не знам как да го обясня), но явно с банан стават такива (после и мъфини правих, без яйце, но с банан, и станаха отвратителни). Но важното е, че младежът много добре се справи с яденето на бисквитките. Освен банан, сложих и вишни вътре Simple Smile Хапваше си по 2 за десерт. Жалко че след 4 дена хванаха плесен и се наложи да изхвърля останалото.
Иначе аз купувам, защото понякога нищо друго не иска да гризе за зъбите. Много нервничи, а пък бисквитките явно успокояват венците. А бисквитите вече ги ръфа за отрицателно време, направо златен ще ми излезне  Whistling Сега като бяхме в Германия изкупих един ДМ и се върнах с 10тина пакетчета бебешки оризови бисквити на ХИП (от екструдиран ориз, тук ги няма) и бисквитки от спелта.  Щото там са 2 пъти по-евтини Grinning

# 526
Ако искаш пробвай тези http://vkuhniata.wordpress.com/2009/12/06/kids-oat-squares/ , аз веднъж ги правих с банан, станаха твърди като камък, веднъж с ябълка - прекалено меки. Може пък да ти се получат, аз съм им сърдита, зарязах ги.

Скрит текст:
Като слон помниш бе, Шушулка  Hug
Имат масло Tired.
Утре умувам какво да давам освен бисквитите, че картофените кебапчета днес не ги отрази ooooh!.
Скрит текст:
Толкова яко го беше казала, че специално се връщах да го чета на Смърфовин. Сега пак ще се върна, за да си го запазя.  Hug

# 527
  • Варна
Аз благодаря за мненията по моя въпрос. Просто всеки път като вляза в кабинета, си казвам "Усмихвай се и повтаряй да да, да" и пак си тръгвам изнервена. Иначе за АМ-то...не че ме е насилила, ама май се уплаших задето за 2-3-4-5 месец общо качи един килограм и не си послушах интуицията...Както и да е, няма да ви занимавам, но ще следя темата, че супер готини рецепти мернах и ще ги правя на моите мъже Simple Smile
Лека нощ  Hug

# 528
  • София
Мейбълин, момичетата са ти казали най-важното  Simple Smile. Само да вметна - изчакай с нахута. Все пак е бобова култура и не е за толкова мъничко бебче.

# 529
  • Варна
Само да вметна - изчакай с нахута. Все пак е бобова култура и не е за толкова мъничко бебче.

Е те тва много живо ме вълнуваше! Мерси, ше го почакам Simple Smile

# 530
А как се дава грах или леща? Трябва ли да ги беля от люспичките?
За царевицата видях, че пише след 1,5 години (сладка царевица) Confused( Онзи ден предложих на малкия от моя кочан с царевичка и той не поиска да отхапе : Laughing

# 531
  • София
Червената леща е доста мека и бих дала от нея първо, без да я беля, то не че е възможно, де. Другата също не бих я белила, но някъде из старите теми четох, че някое детенце е имало проблеми с нея. Едрата българска и френската зелена са ми по-вкусни, но с бебетата други неща са важни  Wink
За граха не знам, може би зависи ципата колко дебела е  newsm78

Някой да е давал патладжан? Има бели, които може и да не се осоляват и изкисват, но все пак имам резерви.

# 532
Аз давах патладжан като беше на около 7 месеца. Не го хареса особено. Осолих, изцеди се сокът, после много обилно измих солта и веднъж на тиган, веднъж на пара го правих.
От скоро съм въвела брашно от нахут, слагам го на всякаквите видове кепаче/кюфтета и се приема много добре.

# 533
Здравейте, аз се включвам с един въпрос. Моето бебче е на 10 месеца и доскоро си го кърмех както по принцип - през 3-4 часа през деня и през нощта поне по 3 пъти. В последно време взе да яде повече през деня-  особено ако му предложа филийки. Освен това беше 11 килограма на 9 месеца, педиатърката не ми се кара, но все пак си е доста. Но взе да ме гложди нещо, че трябва да намаля дневните кърмения и от половин месец предлагам по 2, рядко 3, пъти през деня(вечер преди лягане и преди следобедния сън, естествено ако откаже каквото му предложа през деня си го кърмя). Не искам да се стига до драми - аз да се върна на работа, а той още да разчита на кърма през деня, предпочитам да сме останали с кърменето преди лягане и тия през нощта, които колкото и да ми тежат за сега няма изглед въобще да намалят. Не че ще се връщам следващите 4-5 месец на работа, но все пак мисля,че трябва постепенно да намалям кърменията, а не изведнъж. Мислите ли, че е правилно да намалям дневните кърмения или по-добре да му предлагам, за да не ми намалее драстично кърмата? Той реално не е гладен, ако му предложа кърма яде, някой път много малко, някой път повече.

# 534
Minx, според мен има по-подходяши теми, в които можеш да си зададеш въпроса и да получиш повече мнения. Тук е малко сме малко ограничени по друг признак.

# 535
  • Варна
На мен още един въпрос ми възникна...Тъй като малкия все още не може да седи седнал самостоятелно и съответно не може да яде никъде другаде освен в столчето за хранене. То е удобно, защото има пластмаса м/у крачетата, която го спира да се изплъзва. Обаче, това че няма контрол над кръста си му пречи да се навежда леко напред и да си взима храната. Ако иска да яде, само гледа какво има на таблата, рита с краченца и хънка някой да му подаде парче. Според вас, това че му се подава храната (вместо сам да я взима), в противовес ли е на ЗВБ и трябва ли да изчакаме докато се научи да седи самостоятелно...да не вземем да го объркаме детето...

# 536
Мейбълин, аз все още подавам храна (8,5 месеца), защото не винаги има условия да седи сам и да се протяга. В началото, когато не можеше да стои стабилно сам, хапваше докато е в мен или в столчето, подавайки му храна.

# 537
Мейбълин, намери добър консултант по кърмене - може би да питаш Хедра? Или Бу? Защото от повечето педиатри нещо по-различно няма да чуеш. Може би понеже детето се е родило с голямо тегло, не наддава толкова активно впоследствие, не знам... Хемоглобинът му поне е страхотен. Може би да предлагаш кърма по-начесто, но може би и нямате никакъв проблем, който да изисква да го тъпчеш или захранваш "агресивно"...
Попара никога не съм давала - смятам, че има страхотни, много по-пълноценни, хранителни и биоактивни алтернативи - каша от елда, киноа, овесени ядки, ориз, просо... Пак с масло, може и със сирене.
Може да предлагаш и белтъчини, но по последни изследвания (бях на една лекция), ролята на (животинските) протеини е силно преувеличена - тялото си изграждало собствените протеини много успешно и от храни, които не съдържат "чист", готов протеин... Киноата и елдата са със супер високо и добре усвоимо белтъчно съдържание.
Нахутът варя добре и беля - зърно по зърно. После правя на кюфтенца или намачкани.
Може би за твое спокойствие може внимателно да предлагаш жълтък и някакво чисто месо чат-пат... Но знам, че калориите и хубавините на този етап са от кърмата (или АМ), така че... ще е предимно за твое спокойствие.

# 538
  • Варна
karmelita_007, да, аз имам много добър консултант от ЛЛЛ и момичето наистина ми даде много добри идеи, но истината е, че аз проблем с кърменето нямам. Детето ми суче по 10 пъти на ден, може би единственият проблем е, че спи от 21:00 до 6:00 и реално нощната ми стимулация не е кой знае каква. Честно казано се обвинявам, че не ми стигат силите да си навивам часовника и да ставам в 2 и в 4 през нощта да се цедя, но наистина съм изтощена и изнервена от цялата тази история със слабото наддаване вече 5 месеца...
Изказах предположение пред ЛЛ, че може би носи гена на баща си (190см/60кг), но тя ми каза, че само ръстта бил генетичен...
Замислих се, че мога, както казваш, да вкарам някаква безглутенова оризова каша...Чувала съм, че ги препоръчват за деца с "ниско" тегло. Ходили сме и на друг педиатър, която е консултант от НАПК, която ми каза, че дори и според таблицата на СЗО за breastfed babies бил много назад с материала...Много-много се извинявам, че поста ми е прекалено кърмачески за темата, но тъй като нито един лекар не можа да ми даде заключение "защо" е слабото наддаване, накрая всички го нарекоха "капризно хранене" (?!) и ми казаха, че без значение дали имал или нямал апетит, той "трябвало" да наддава по определен начин и така се пречупих за АМ. За ЗВБ, нашата ЛЛ каза, че това не било хранене, а просто някаква игра, която има за цел да покаже, че мозъчната му кора била добре развита  Shocked...Аз просто имам нужда да си обясня, дали ЗВБ е подходящо за нас, понеже си представяте какви са сега атаките - "Ама той е с ниско тегло, той по този начин няма да приема никакви КОЛИЧЕСТВА, нали целта е да наддаде..." и тн и тн...

# 539
Maybelline представям си какво ти е  Hug.
Погледни тази тема,това са новите таблици на СЗО,базирани на изключително кърмени бебета
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=95353.30

И пак не виждам нещо нередно в теглото на синът ти.В тези таблици е по-важно да се движи детето в един персентил,отколкото килограмите (трябва да прочетеш темата).
Все пак има деца,които на една година тежат под 8 кг и са напълно здрави и жизнени  newsm78
А кърмата до една година си остава,основният източник на хранителни вещества.
Само си разсъждавам на глас...

За ЗВБ, нашата ЛЛ каза, че това не било хранене, а просто някаква игра, която има за цел да покаже, че мозъчната му кора била добре развита  Shocked...Аз просто имам нужда да си обясня, дали ЗВБ е подходящо за нас, понеже си представяте какви са сега атаките - "Ама той е с ниско тегло, той по този начин няма да приема никакви КОЛИЧЕСТВА, нали целта е да наддаде..." и тн и тн...

Какво се очаква да направиш,след като е такова положението-да го угояваш ли?Много са ми несъстоятелни такива изказвания....Спирам да пиша,че се ядосах  Mr. Green
Мила,ти знаеш най-добре от какво има нужда детето ти.

Общи условия

Активация на акаунт