Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

• 35 405
  • 742
  •   1
Отговори
# 510
Аз също още намирам череши, боровинки, чушки и т. н. в акото на Надето.

Вода й предлагам, освен по всяко време през деня, и след хранене. Целта ми е да си поизплакне устата от храна, щото хич не дава да й мия зъбите, а има доста сериозна на вид зъбна драма - петна и дупки. Тепърва ще я водя на зъболекар, за да види какво е и има ли оправия.

# 511
  • София
Днес реших да дам макарони и се замислих, че в тях има яйца... още не съм въвела цяло яйце, само жълтък. Дали е удачно да и дам, тя няма да изяде повече от няколко парченца за начало, пък и в семейството нямаме никакви алергии?

В класическата паста от твърда пшеница няма яйца  Wink

Freed, да не те шашне само зъболекарят, че проблемът е от кърменето, което не е баш така, естествено. Хедра има статия, ако не си я поглеждала - http://namama.bg/article-predizvikva-li-kurmeneto-kariesi/278

Последна редакция: пн, 22 юли 2013, 11:16 от Harpalike

# 512
От кога мога да давам смокиня? Аз вече дадох, и много се хареса, та се чудя дали не е алерген newsm78

# 513
  • Варна
Аз имам един кахър, та се чудех дали няма да можете да ми помогнете. Моят син е захранен според ЗВБ преди 8 дни и до сега е опитвал картоф, морков, сладък картоф, тиквичка, банан, авокадо и синя слива. Преди 2 дни бяхме на консултация и педиатърката ми тегли яка лекция да започвам мигновено да му давам за закуска попара с масло, сирене и хляб, на обяд месо с хляб, следобед кисело мляко с плод и вечер пак месо с хляб и не помня още какво. Малкия е изключително кърмен 5 месеца, след което, поради невероятна преса от околните, започнах да му давам адаптирано мляко обед и вечер, което заформи нещата на - 2 пъти АМ и 6-7 пъти кърма за денонощие (до ден днешен е така). На 6 месеца детето ми е с хемоглобин 119, което ми казаха, че е ОК. Роди се 4750гр и към днешна дата е 6300гр, щастливо жизнено и доста високо дете (74см). Та днес лекарката пак ми се обади да се информира дали вече съм започнала да го храня с попарата и многото месо, защото, цитирам "Белтъчини му трябват, много белтъчини, защото каквото изяде го качва на височина само"...Според вас ОК ли е да го мятам на месото, маслото, сиренето и киселото мляко от сега или да чакам още време? Купих нахут, като алтернатива на протеините, но не знам дали е подходящ за 6-месечно...А и генерално ще оценя, ако ми дадете откровено мнение, дали с това ниско тегло е удачно да продължавам с ЗВБ или трябва да яде само оризова каша докато не надебелее и тогава...Много съм стресирана от тоя филм с храненето и килограмите...
Благодаря ви предварително.

# 514
Maybelline, не съм специалист и мога само да ти кажа своите си разсъждения. Доколкото знам, на тази възраст калориите идват от кърмата, не от другите храни. По каква причина се е стигнало до АМ? Има ли някакви здравословни причини, изискващи детенцето ти да е на специален режим? Ако е напълно здраво дете, което наддава малко, може да си е от гените, мисля аз. Ако това би ти дало някакъв отговор, детенце на моя приятелка го тъпчат с попари и калорична пюрирана храна и пак не наддава. Та едва ли начинът на захранване ще промени генерално нещата. Пак казвам, не съм специалист, може би при твоето детенце е по-особен случаят.

Harpalike, чела съм статията, мерси. Всъщност в момента търся добър зъболекар, който да не ми заяви, че кърменето е виновно, а да се заеме сериозно с проблема.

# 515
Уф, маймунката е с разстройство вече 3ти ден  Cry Аз изкарах еднодневен вирус, след няколко дни и баща му, а междувременно започна разстройството.
Педиатърката ни е в отпуска, май заразихме едни приятелско детенце, за което се разкъсвам от вина, давам уж разни прахчета, обаче няма подобрение. Гадна работа.
Освен, ориз, хляб и банан, нещо друго запичащо сещате ли се?

# 516
Ули аз освен Ентерол,давах и Био Баланс Бейби,това е пробиотик,10 сашета са/по едно на ден.При нас това +запичащи храни спаси положението.

Maybelline това,което препоръчва лекарката е агресивно захранване,което ще донесе повече вреди, отколкото ползи.До края на първата година кърмата трябва да съставлява 75-80% от хранителните нужди на детето и да няма заместено кърмене,като твърдата храна се явява само за опитване и запознаване с новите вкусове и текстури.Попарата,няма да направи така,че детето ти да качва повече,тя не е панацея (ах,как ме е яд на такива хора).Ти си човека,който най-добре е запознат с нуждите на детето ти и само ти можеш да вземеш най-правилното решение за неговото хранене.Моят съвет е да се водиш по него и по своята интуиция.Много ще се радвам и ако успеете да махнете добавката и да се върнете изцяло на кърма,не слушай околните и отстоявай позициите си-ако искаш да кърмиш-кърми,ако искаш да захранваш по този метод-така да е,те са длъжни да уважат решението ти.Не виждам нищо притеснително в теглото и ръста,напротив повече от добре сте,а хемоглобина ви е супер.И и кажи на онази лекарка,че дебело бебе не означава здраво бебе.Извинявам се,ако съм прекалила  Mr. Green

# 517
Момичета, днес въвеждам глутен с бисквити, (1 нектарина, оризово и овесено брашно), но станаха мн твърди пущините ooooh!. Накиснах ги в кърма, ама сега са мн жилави Tired, как да ги омекотя, за да стават за ядене? Моята дама само си чеше венците с тях.
Maybelline, аз сериозно бих се огледала за др ЛЛ на хлапето.  Peace

# 518
Шушулче, ако ги сложиш в затворена кутия с резенчета ябълка вътре, дали няма да поомекнат  newsm78

Днес на два пъти говорихме с непознати мами за захранването и като споменах, че вече яде пилешки пържолки, и двете ме гледаха ей така  #Crazy Ама как така пържолки, няма ли каши, сокчета, пюренца  Joy

# 519
Maybelline, сменяй я тази, ама на следващата направи едно интервю, да не се окаже същата или по-зле. Много ме дразнят!  #Cussing out Как е могла да те насили да даваш ам, направо супер се ядосах. Аман!

# 520
Титолино, ама те са мн жилави, бе, направо ужас Crossing Arms. Моята 3-зъба дама само им ръмжеше, една хапчица дали е изяла ooooh!. Сега не знам да смятам ли за въведен глутена Thinking? И утре пак ще давам, ама търся съвети за по-меки бисквити.
Твоят господин има ли достатъчно зъби за пържола? Crazy
Колд, не тя я е насилила за АМ. Ти веднъж беше писала за информацията и избора... Та, същото мисля и по този казус. Whistling

# 521
Шушулче дечицата по-скоро смучат сока на тази възраст,което е също толкова полезно,защото в сока се съдържа голяма част от хемовото желязо.Моята на 8 месеца ядеше агнешко,пилешко (на бут или бяло месо) и свинско.Глутена го въведох с коричка хляб.

Ули измисли ли меню за бъдещият рожденник,надявам се скоро да се оправите и всичко да е наред  Hug.Ние сме за никъде (има още две седмици,нали така?).

# 522
На мен ми писна с тия бисквити, де що има рецепта пробвах, не стават и не стават. Чак пък толкова да ме няма като готвачка, та три съставки да не мога да смеся правилно...  Tired Честно да си призная вече два пъти купих бисквитки.

Ако искаш пробвай тези http://vkuhniata.wordpress.com/2009/12/06/kids-oat-squares/ , аз веднъж ги правих с банан, станаха твърди като камък, веднъж с ябълка - прекалено меки. Може пък да ти се получат, аз съм им сърдита, зарязах ги.

Скрит текст:
Като слон помниш бе, Шушулка  Hug

# 523
Ули измисли ли меню за бъдещият рожденник,надявам се скоро да се оправите и всичко да е наред  Hug.Ние сме за никъде (има още две седмици,нали така?).
Ох, Силви, какво ти меню, аз даже не съм решила как ще празнуваме  ooooh!
а и сега с този вирус ли е какво е, съвсем съм го забатачила, а то ей го къде е. Хем ми се иска да празнуваме с много хора, хем не ми се занимава, хем и финансите трябва да сметна, за да мога да решавам. Абе...
Ти измисли ли го?
Иначе ентерол и хидрасек давам и био баланс, че и шуслерови соли намесих.

# 524
Много е гаден този вирус.Дъщеря ми го изкара май месец и беше една седмица с разстройство.А,другото което можеш да направиш е да,ограничиш приема на животински храни (месо,сирене,мляко,яйца) за да не дразниш допълнително стомахчето.Това е по съвет на местната ми лидерка.Тези дни смятам да реша какво да и направя за празника,те другите са ми пределно ясни.Ще гледам да сме само най-близките,колкото и да ми се иска да поканя съседите (около още 10 души,което означава,че броят им ще скочи на 25) нямам нито място,нито ще имам толкова голяма финансова възможност.Пък и се каним да ходим на почивка,така че ще е по-скромно.Нацелуавй малкия сладур от мен,дано скоро се оправите.

Общи условия

Активация на акаунт