Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

• 35 403
  • 742
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Аз давах патладжан като беше на около 7 месеца. Не го хареса особено. Осолих, изцеди се сокът, после много обилно измих солта и веднъж на тиган, веднъж на пара го правих.
От скоро съм въвела брашно от нахут, слагам го на всякаквите видове кепаче/кюфтета и се приема много добре.

Като се замисля патладжанът сам по себе си не е с особен вкус. Готин го правят другите неща. Ще взема да изчакам, когато да го комбинирам я с домат, я с тахан или да го готвя на яхнийка. В жегите хич не ми се правят сложни манджи, които ще полетят към пода.

Черешко стигна до това настървено да громи, мачка и мята храната, но малко да попада в устата. Много е смешен, не е като да няма отношение  Mr. Green, но на моменти неблагодарна работа изглежда това захранване  Rolling Eyes. Периоди разни  ooooh!, дано да отминат някак... Добре, че е форумът с примера на поотрастналите ЗВБ човечета за стимул на майките Laughing

# 541
Ок, аз ще си перифразирам въпроса. Има ли майки, захранили по този метод и върнали се на работа около годинката на бебето? Аз имам желание да го кърмя дълго, но според мен ще бъде по-стресиращо да се върна на работа в един момент и той още да суче през деня. За това мисля, че е по-добре да почна отдалеч да му предлагам с по едно кърмене по-малко, за да разбере, че през деня трябва да разчита на твърда храна. Та питам за мнение на майки, върнали се на работа, когато малчовците са на годинка - по-добре ли е почна да го отказвам от дневните сучения от сега(10 м), или просто като ме няма той ще си яде твърда храна(доста съм скептично настоена към този вариант, но да питам)? Simple Smile

# 542
Аз имам един кахър, та се чудех дали няма да можете да ми помогнете. Моят син е захранен според ЗВБ преди 8 дни и до сега е опитвал картоф, морков, сладък картоф, тиквичка, банан, авокадо и синя слива. Преди 2 дни бяхме на консултация и педиатърката ми тегли яка лекция да започвам мигновено да му давам за закуска попара с масло, сирене и хляб, на обяд месо с хляб, следобед кисело мляко с плод и вечер пак месо с хляб и не помня още какво. Малкия е изключително кърмен 5 месеца, след което, поради невероятна преса от околните, започнах да му давам адаптирано мляко обед и вечер, което заформи нещата на - 2 пъти АМ и 6-7 пъти кърма за денонощие (до ден днешен е така). На 6 месеца детето ми е с хемоглобин 119, което ми казаха, че е ОК. Роди се 4750гр и към днешна дата е 6300гр, щастливо жизнено и доста високо дете (74см). Та днес лекарката пак ми се обади да се информира дали вече съм започнала да го храня с попарата и многото месо, защото, цитирам "Белтъчини му трябват, много белтъчини, защото каквото изяде го качва на височина само"...Според вас ОК ли е да го мятам на месото, маслото, сиренето и киселото мляко от сега или да чакам още време? Купих нахут, като алтернатива на протеините, но не знам дали е подходящ за 6-месечно...А и генерално ще оценя, ако ми дадете откровено мнение, дали с това ниско тегло е удачно да продължавам с ЗВБ или трябва да яде само оризова каша докато не надебелее и тогава...Много съм стресирана от тоя филм с храненето и килограмите...
Благодаря ви предварително.

Maybelline, би ли могла да ми кажеш какво точно е наддаването ви по месеци от раждането т.е. всеки месец. И сантиметрите, ако е възможно.
Детенцето колко пълни памперси има в денонощието, как са изхожданията?

Ок, аз ще си перифразирам въпроса. Има ли майки, захранили по този метод и върнали се на работа около годинката на бебето? Аз имам желание да го кърмя дълго, но според мен ще бъде по-стресиращо да се върна на работа в един момент и той още да суче през деня. За това мисля, че е по-добре да почна отдалеч да му предлагам с по едно кърмене по-малко, за да разбере, че през деня трябва да разчита на твърда храна. Та питам за мнение на майки, върнали се на работа, когато малчовците са на годинка - по-добре ли е почна да го отказвам от дневните сучения от сега(10 м), или просто като ме няма той ще си яде твърда храна(доста съм скептично настоена към този вариант, но да питам)? Simple Smile

Аз започнах работа, когато девойките бяха на 9 месеца и нещо. Но работех на половин ден 3-4 дни в седмицата. Успявах да съчетавам с кърменето, кърмех ги преди да тръгна на работа и след като се върнех, таткото предлагаше твърда храна когато ме нямаше. Ако се е налагало съм оставяла и изцедена кърма. Нямали сме никакъв проблем.
Но при пълен работен ден, разбира се, положението би било различно. Повечето деца обаче нямат проблем и когато мама не е наоколо просто се хранят безпроблемно с друго и си наваксват с кърмене, когато източникът на мляко се прибере вкъщи.  Simple Smile
След като дори не е сигурно дали ще започваш работа и каква и с какво работно време ще е, може би е удачно засега да се водиш по бебето и да следваш неговия ритъм.  Peace Кърмата си остава ценен и важен източник на хранителни вещества до годинката, може би ще бъде малко драстично да се премахнат изведнъж дневните кърмения.
Има ли реална вероятност всъщност да започнеш работа след 2 месеца и с какво работно време би била тя?

# 543
  • София
Maybelline, за седенето на бебето при ЗВБ:

Цитат
До първата годинка е съвсем нормално ако детето получава 3/4 от храната си от майчиното мляко и 1/3 от други храни. На практика това означава, че то ще има все още различни по брой кърмения и междувременно ще се запознава и с твърдата храна.
Затова го вземайте в скута си, когато се храните или седите на масата, а ако бебето ви вече седи само, може да го слагате и в неговото столче. Поставете наблизо храни, до които ще успее да достигне или ги оставете направо пред него, понякога може да му дадете да вземе нещо и от ръката ви. Когато развитието му позволява и то е готово за това, бебето ви само ще предприеме някакво действие.

http://zabliznacite.wordpress.com/2010/09/27/vavezhdane-na-tvardi-hrani-1/

Цитат
В развитието на бебето способността да поставя храна в устата си е пряко свързана със способността на храносмилателната система да преработва твърда храна. Ако бебето ви не може само да поднася храната към устата си, то и стомахът му не е в състояние да я преработва.
Слагайте детето да седи изправено когато яде самичко или докато го държите в скута си по време на хранене. По този начин яденето, което то не е успяло да преглътне, няма да попадне назад в гърлото му, а ще изпадне от устата му.
Наблюдавайте винаги до бебето си, когато се храни. Въпреки че шансът толкова малко дете да успее да вземе грахово зърно или фъстък е съвсем малък…следете подобни „опасни” храни да не попадат в обсега на бебето.
Поставяйте бебето винаги да седи изправено и подпряно добре, когато му давате възможност да се запознава с храните. В началото то може да седи и в скута ви с лице към масата. Може да го взимате при вас и по-късно, когато е уморено, например. Обикновено когато бебетата успяват да взимат яденето си сами са и достатъчно силни, за да седят около половин час добре подпрени в столчето за хранене.

http://zabliznacite.wordpress.com/2010/09/27/vavezhdane-na-tvardi-hrani-2/

# 544

Аз започнах работа, когато девойките бяха на 9 месеца и нещо. Но работех на половин ден 3-4 дни в седмицата. Успявах да съчетавам с кърменето, кърмех ги преди да тръгна на работа и след като се върнех, таткото предлагаше твърда храна когато ме нямаше. Ако се е налагало съм оставяла и изцедена кърма. Нямали сме никакъв проблем.
Но при пълен работен ден, разбира се, положението би било различно. Повечето деца обаче нямат проблем и когато мама не е наоколо просто се хранят безпроблемно с друго и си наваксват с кърмене, когато източникът на мляко се прибере вкъщи.  Simple Smile
След като дори не е сигурно дали ще започваш работа и каква и с какво работно време ще е, може би е удачно засега да се водиш по бебето и да следваш неговия ритъм.  Peace Кърмата си остава ценен и важен източник на хранителни вещества до годинката, може би ще бъде малко драстично да се премахнат изведнъж дневните кърмения.
Има ли реална вероятност всъщност да започнеш работа след 2 месеца и с какво работно време би била тя?

Фата, много благодаря за отговора. Работа ще почна не след 2, но може би 3-4 месеца. Пълен работен ден, по принцип мога да работя от вкъщи 3 дена в седмицата, но първия един месец поне това няма как да стане докато си поема задълженията. Другото, което малко взе да ме притеснява е теглото на младежа, което определено не е от твърдата храна(11 кг на 9 месеца, като не кача по-малко от 500 гр на месец) С нощните кърмения определено кърмата преобладава пред твърдата храна, за това искам да намаля дневните - реално го кърмя приблизително в 00, 4, 6, 10(това го пропускам ако е ял повечко на закуска), 14, 20. Реално искам да го отуча от тия в 10 и 14. Малкият отказва закуската ако е успял да се докопа до мен като стане в 8 дори и да е минал час-два, а аз винаги гледам да съм му сготвила нещо и ми е ми е малко тъпо как съм стояла до 11, 12 часа през нощта и всичко се оказва на земята Simple Smile
Освен това не си признах как една позната, която работи в ясла ме наплаши как децата изживявали много трудно раздялата с майка си, когато са кърмени през деня и как отказвали да ядат каквото и да било и много плачели.
Не ме разбирайте погрешно, обичам да го кърмя, това е нещото, с което супер много се гордея, че успях да постигна, въпреки многото трудности в началото. Не искам да спираме въобще, въпреки подмятанията на майките, с който се запознах, които все питат колко ще го кърмя и защо въобще го кърмя през деня на тая възраст и не искал ли вода през нощта  Rolling Eyes Но не искам и да преживее трудно раздялата с мен и само да ме чака на вратата да се върна от работа и да се закачи за мен, а аз не мога да отлагам много връщането.

# 545
  • София
Освен това не си признах как една позната, която работи в ясла ме наплаши как децата изживявали много трудно раздялата с майка си, когато са кърмени през деня и как отказвали да ядат каквото и да било и много плачели.

Раздялата с майката е трудна и за кърмени, и за не-кърмени бебета. Още по-трудна обикновено е за майката... Изключително влияние оказват не само личните особености на майката и детето, но и обстоятелствата, обстановката, предварителната подготовка и най-вече - готовността на детето.
Въпреки подобни митове и легенди всъщност често именно кърмачетата се справят по-лесно с раздялата за през деня. Кърменото на поискване бебе обикновено има силна връзка с майката и й има доверие, че тя разчита сигналите му и удовлетворява нуждите му. То е напълно наясно, че когато мама не е наоколо, няма кой да ги накърми. Понякога дори се отчита прием на по-големи количества друга храна докато не е с мама. Друг е въпросът, че много деца - кърмени или не - реагират на стреса от новата ситуация с недоверие и отказът от храна е едно такова естествено проявление именно на това недоверие.

# 546
Да попитам майките на по-големите BLW бебета,кога горе долу децата започват да се справят с лъжицата?Викито в момента се мъчи да яде с прибори и всичко става в ядене следователно  Grinning

# 547
Моите започнаха някъде след годинката. Съвсем успешно почнаха да се справят на годинка и 3-4 месеца, имам спомен, че ми дойде една приятелка и тя със ЗВБ бебе на същата възраст на гости и тримата ядоха кисело мляко с лъжичка и им се радвахме  Simple Smile След гостито моите пипнаха ужасен ротавирус и покрай тях и ние, но това е друга история...  Mr. Green Затова така ясно помня  Wink

# 548
Моите започнаха някъде след годинката. Съвсем успешно почнаха да се справят на годинка и 3-4 месеца, имам спомен, че ми дойде една приятелка и тя със ЗВБ бебе на същата възраст на гости и тримата ядоха кисело мляко с лъжичка и им се радвахме  Simple Smile След гостито моите пипнаха ужасен ротавирус и покрай тях и ние, но това е друга история...  Mr. Green Затова така ясно помня  Wink

Много ти благодаря за отговора  Hug Hug.Аз се мъча да и показвам от време на време,но в повечето случаи тя не ми дава да и държа ръката или да и слагам разни неща в устата,така че сме основно на самотек  Simple Smile

# 549
И моя на около година и 3-4 месеца . Имам клип, много пъти е показван тук, как яде супа . На година и 8-9 месеца е някъде на него и се справя повече от добре Simple Smile

# 550
И моя на около година и 3-4 месеца . Имам клип, много пъти е показван тук, как яде супа . На година и 8-9 месеца е някъде на него и се справя повече от добре Simple Smile
Той се справя по-добре и от доста възрастни на този клип. Винаги го гледам с огромно удоволствие Simple Smile

# 551

Аз точно за този клип си мислех,защото като я знам какво прасенце е  Joy.

# 552
Подобна рецепта на задушени картофки със сирене дали е подходяща за бебе на 9 месеца  newsm78
http://recepti.gotvach.bg/r-12998-%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE … D0%B5%D0%BD%D0%B5

# 553
Подобна рецепта на задушени картофки със сирене дали е подходяща за бебе на 9 месеца  newsm78
http://recepti.--reklamen-spam--/r-12998-%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%8 … D0%B5%D0%BD%D0%B5

Линка нещо не работи.Не мога да го отворя.Виктория от два дни яде само домати  Shocked.Отказва таратор, хляб и въобще почти всичко друго,освен домати.

# 554
Домати е по-добре от бисквити Simple Smile Малкият отказва почти всякакви манджи, които му приготвя, писна ми да си губя времето  #2gunfire Обаче за бисквитки умира ...

Иначе ето я рецептата - картофи на тиган със сирене.. мислех си ако не са чак запържени, ами по-скоро задушени в тигана, дали няма да стане като за бебче (че нали уж пърженото не било полезно)  newsm78
Скрит текст:
Загрявате олио на дъното на тигана, сипвате картофите и ги запържвате до готовност, като раздрусате тигана регулярно и ги овкусите с малко сол. По желание може да добавите любимите си подправки.

Щом картофите се позачервят и са готови, добавете сиренето, разбъркайте за кратко и ги прехвърлете в чиния.

Общи условия

Активация на акаунт