Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

• 35 388
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
Ули честит рожден ден на твоя юнак!Нека расте здрав,щастлив и послушно - палав  Hug.

Нацелувай го от мен!!!

# 571
Вчера купих арабски питки от Карфур, днес на закуска разрязах една на ленти около 5 см дебели, намазах лентичките с извара и ги навих на рулца. Пожънаха невероятен успех, мислех, че ще са ѝ жилави, но тя си ги хапна сладко-сладко. Утре ще пробвам да сложа чушка в изварата, досега нямах успех като я предлагах на ивички.

Имам питанка, кога най-късно вечерта давате твърда храна? В смисъл, колко време преди вечерното кърмене и спането?

# 572
emichka84 аз давам между 6 и 30 и 7 и 30,но се е случвало да ядем и по-късно.Всичко много зависи от това какво правим и колко сме заети през деня.

# 573
Имам питанка, кога най-късно вечерта давате твърда храна? В смисъл, колко време преди вечерното кърмене и спането?

Лично аз, докато бяха малки, гледах вечерята да е до 8 часа най-късно, обикновено в 7 вечерта. След това се уморяваха, ставаха кисели, и къпането и лягането се превръщаше в кошмар, поне у нас  Tired
Зависи в колко ляга да спи детенцето вечер, моите не издържаха след 9 часа.

# 574

Майчета, отбивам се само да кажа, че това захранване е много успешно при нас. Сега, вече, се вижда много ясно разликата между моето дете и други на същата възраст, а и по-големи. Дъщеря ми се храни сама, с приборите се справя много добре. Роднините много се притесняваха , относно метода, но сега много 'и се радват...
Ако сега започвате, не се отказвайте .Има много смисъл, ползата за децата е голяма.
Поздрави на всички  bouquet

# 575
Дами, кажете някакви по-интересни рецепти за бебе над 1 г. с булгур?
Не знам дали е интересно, но моята го яде с червена леща на фурна.

Аз влизам да си прося идеи за готвене. Още много си променя вкусовете, много неща не яде и вече се чудя какво да готвя. Месо и риба не иска; бял боб ми отказа; супите ми отказа.... Иначе мога да я похваля, че хапва сама с лъжица не само лепкави храни, които се залепят за нея, но и грахчета и други храни.

# 576
  • Варна
Здравейте,

Мои познати (вегани) ми обясниха, че снабдяват детенцето си (на 8 месеца) с протеини, като му добавят конопено семе в пюрето. Също така му дава ли и водорасли спирулина за желязо. Някой от вас ползвал ли е, и знаете ли дали тези добавки за подходящи за възрастта на моето бебе, примерно...Само да уточня, ние не сме вегани, но Симеон е още малък за месо, яйца и мляко, според мен
Мерси.

# 577
Не съм запозната подходящо ли е да се дават на 8 месечно бебе, но според мен, бебе на тази възраст няма нужда от големи количества протеини в храната, набавя си ги от млякото.

# 578
Привет, нашето захранване е до никъде, след като дребният се разболя преди седмица. Сега вече към нищо не проявява интерес, най-много да хапне 1-2 бисквитки за целия ден. Вчера обче прояви интерес към моята смокиня и затова се включвам с питане: от каква възраст могат да се дават пресни смокини  newsm78
На различни места четох различно - от 9-10 месеца, до година и половина. А в схемата на метода таива плодове няма Simple Smile

# 579
Здравейте,

Мои познати (вегани) ми обясниха, че снабдяват детенцето си (на 8 месеца) с протеини, като му добавят конопено семе в пюрето. Също така му дава ли и водорасли спирулина за желязо. Някой от вас ползвал ли е, и знаете ли дали тези добавки за подходящи за възрастта на моето бебе, примерно...Само да уточня, ние не сме вегани, но Симеон е още малък за месо, яйца и мляко, според мен
Мерси.

Кърмата му набавя доста.
Аз също се замислям за спирулина. Конопено семе не съм опитвала. Но киноа, елда, просо. Аз замествам с тях.
Пускам цитат от bb-team:

Изключително богата на протеини зърнена култура - 14-20% (за сравнение - в ориза съдържанието на протеини е приблизително 7.5%, в просото 9.5%, а в пшеницата 14%).
    Киноата е единственият природен продукт, който съдържа всичките осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини.
    Добър източник на витамини от групата В и Е.
    Съдържа цинк, желязо, магнезий, манган, фосфор.
    В киноата има умерено висока порция фибри.
    Не съдържа глутен и има сравнително нисък гликемичен индекс.
    В състава й се открива многообразие от полезни за организма вещества, което я превръща в подходяща храна за бременни и малки деца.
    Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт, тъй като действа благоприятно върху процесите на храносмилане и стимулира метаболизма. Високото съдържание на протеини превръща киноа в задължителна част от менюто на всички активно спортуващи.
    Смята се, че спомага за сравнително бързото редуциране на дегенеративните промени на кожата.

Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/3911_kinoa#ixzz2bJmN2Gvm

# 580
Дами, кажете някакви по-интересни рецепти за бебе над 1 г. с булгур?
Не знам дали е интересно, но моята го яде с червена леща на фурна.

Аз влизам да си прося идеи за готвене. Още много си променя вкусовете, много неща не яде и вече се чудя какво да готвя. Месо и риба не иска; бял боб ми отказа; супите ми отказа.... Иначе мога да я похваля, че хапва сама с лъжица не само лепкави храни, които се залепят за нея, но и грахчета и други храни.

Много ти благодаря, Арлина! Чудесна идея, ще пробвам, и без това сте занемарили лещите, че нещо обикновената не и понасяше, а червената самостоятелно не ми се получаваше никак вкусна.

Harpalike, мерси и на теб. Аз за ориз имам една рецепта само Embarassed - пълнозърнест ориз с масло и зеленчуци на пара... Знам и за оризовите крокети, но нямаха супер успех и скоро не съм правила. Какво друго се прави с ориз? Някак на тава? Ама вари ли се преди това... Пълнозърнестият се готви по принцип доста бавно и трудно...

# 581
  • Бургас
Предстои да захранвам дъщеря ми след около 3 мес, но още не съм решила кога и как точно, та ще ми бъде полезно да ви чета.   bouquet

# 582
Говорейки за пълнозърнести, в шок съм. От тази статия, която е лична, не е научна, но в нея май има много истина, и съм силно обезпокоена: http://zelas.blog.bg/drugi/2011/06/24/fitinova-kiselina-v-zyrnen … i-i-semena.770940
Обезпокоена съм от препоръката никакви зърнени да не се дават на децата - че моето главно това яде (е, изкиснати и понякога и покълнали) - мислех, че е супер полезно...

Ето и откъс от книга по въпроса. http://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/18299-polezni-li-sa … -poleznite-hrani/

Сега не знам - да давам ли елда, просо, житни, булгур, или да не давам??И ако не давам, какво да се яде?? Та тези продукти са ми "основата" на диетата на детето. Абе, в шок съм.  Shocked

# 583
  • Бургас
Колкото по-малко зърнени, толкова по-добре според мен  Peace
Не изпадай в паника, имаш време и възможност да промениш режима на детето, ако искаш.

# 584
Да повторя въпроса, ако някой знае - пресни смокини от кога могат да се дават?

Общи условия

Активация на акаунт