Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

• 35 364
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Здравейте Simple Smile Записвам се да ви чета, имам още много време до захранването, но предпочитам да съм подготвена и понеже сега ще правя пюренца и буркани за зимата и ранна пролет, когато беболина живот и здраве ще бъде на 5-6 м., бих искала да попитам дали сте правили пюре от пъпеш и ако да - как? Благодаря !   bouquet

# 586
Здравей, Джейн, по принцип с този тип захранване не се дават пюрета. Аз лично не бих се притеснявала и правила много неща, детето ще е тъкмо във възраст, когао ще похапва, когато догодина заизлизат пресните сезонни плодове и зелечуци.

Кармелита, аз не давам много зърнени, защото не смятам, че са полезни, но не мога все още да ги избегна напълно. Когато яйцата и месото станат малко по-основна част от менюто, смятам да ги огранича до минимум.

# 587
Абе то на моето ако му дадеш, само яйца и месо ще муа... Но аз си мислех, че не трябва чак пък толкова. Нали и в нашите редици има вегетарианци, от които научаваме за съмнителната стойност на животинските продукти - те дори не ги ползват, пък аз да ги направя основен продукт - не знам--
Действително, ще намаля зърната. Пълнозърнестияг ориз и белената леща и те ли са под подозрение? А киноата?

Аз давам доста зърна, но поне хляб рядко давам, особено пълнозърнест, така че надявам се, че не съм прекалила.

Ще включа повече картофи като основни въглехидрати май - не ползваме достатъчно картофи, защото варени не ги харесва, а като ги пека с масло, те стават кажи-речи на пържени, и на мен не ми се вижда полезно...

# 588
  • София
Благодаря ти, Ули, сега изчитам всичко поетапно и разбирам..вече ще има и пресни плодове, когато порасне бебка, сега ще се информирам по-подробно и ще ви следя! Благодаря още веднъж   bouquet

# 589
  • Бургас
Нали и в нашите редици има вегетарианци, от които научаваме за съмнителната стойност на животинските продукти - те дори не ги ползват, пък аз да ги направя основен продукт - не знам--
Действително, ще намаля зърната. Пълнозърнестияг ориз и белената леща и те ли са под подозрение? А киноата?

Ще включа повече картофи като основни въглехидрати май - не ползваме достатъчно картофи, защото варени не ги харесва, а като ги пека с масло, те стават кажи-речи на пържени, и на мен не ми се вижда полезно...

Вегетарианците ги остави.
Всеки да избира и преценя за себе си.

Зърнените, бобовите храни, ориза, картофите ... въглехидратите и захарта лично аз /казвам го само като мнение, не го налагам и не ви карам и вие да правите същото Peace/ смятам да огранича до минимум в менюто на децата си. Не казвам, че няма никога да ги вкусят, а че просто няма да бъдат основна част от менюто им. Смятам да наблегна на месо, яйца, зрели сирена, пълномаслени млека /след като спрем кърменето или АМ в една по-късна възраст/, зеленчуци, умерено плодове.

# 590
Мон, малко офф стана, но примерно на  какво се базира твоята диета? В смисъл, на каква хранителна теория и източници, да речем? Има голям разнобой на мнения и аз наистина вече не знам как да (се) храня! Неотдавна четох книга от японски хирург, специалист по храносмилателна система, според чиито дългогодишни наблюдения храната на която са разрушени ензимите, нищо не струва - т.е., да не се нагрява много. Той тотално отрича и млякото, пък месо и риба в ограничени количества. Казва се "Ензимният фактор". Само го давам за пример за нещо актуално и същевременно странно като концепция. Иначе, в менютата на дълголетниците и дълголетните народи по света, храните "с фитини" участват активно, но пък на, и те не били добри... Така де, ако отделиш време да кажеш откъде си стигнала до твоите изводи, ще съм благодарна. Може и на лични, ако смятате, че се разводнява темата.

# 591
Кармелита, за нисковъглехидратно хранене става дума, което по моите разбирания в идеалния случай е вискомазнинно. Аз също смятам да вървим плавно към него, особено след като въведа пълно и добре животинските продукти. В подфорум Диети има тема за този вид хранене, не се подвеждай от това, че е в диети Simple Smile ВМ-НВХ се казва темата. Прочети първия пост там, добре са обяснени нещата. Естествено аз още не знам точно как ще го караме с малчо, но това ще ми е целта.
Моля, никой да не приема поста ми лично, говоря единствено за моя избор  Peace

# 592
Благодаря ти, ще се информирам. Наистина ми е интересно, а докато със себе си правя всякакви експерименти, се чувствам много по-отговорна за детето - то нали не може да си избере, трябва да му избираме ние, и не искам да бъркаме, ама май пълно щастие няма...

# 593
Моето дете не обича ЗВБ Sad, предпочита да бъде хранено с лъжица.

# 594
 offtopic Прочетох за нисковъглехидратното хранене. И си дадох сметка, че "гениалното" ми прозрение да давам повече картофи, вместо елда, да речем, хич не е гениално (според тази теория поне).

# 595
Шушулка, и аз му правя манджички и давам с лъжица. Не са пасирани, а съвсем леко смачкани. И сухи неща му даваме, ако му е вкусно си яде сам с ръчички, но не мога да си представя само със сухотии да го храня  Rolling Eyes Аз затова и не пиша много тук вече.

# 596
Има толкова хранителни режими, които твърдят, че са "най-правилните", че човек може тотално да се обърка... веганство, суровоядство, ВМ-НВХ, а някои от тях са крайно противоположни, и всички вадят агрументи и изследвания защо са по-по-най.
 Аз за момента просто се опитвам да ограничавам т.нар processed foods в менюто на цялото семейство, сега търся контакти по селата около София, за да си намирам млечни продукти и евентуално пилета. Пилешкото ми е голям проблем, винаги съм обичала, но от години е трудно да се намери читаво пиле, откакто едно след два дни в хладилника ми се вмириса на антибиотик, а не на развалено месо, почти не купувам пиле, вгади ми се тотално. На бебка изобщо не смея да давам.

По темата за ЗВБ все пак Simple Smile Досега все съм давала неща като ориз и каши с лъжичка (с нейна помощ), но днес се престраших, забърках ѝ един безумен буламач от варено просо и нарязана праскова и го сипах на таблата. Детето се омаза до ушите, но успя с ръка да го изяде почти цялото, направо ми събра очите! ColdAsIcе, можеш да пробваш по този начин с по-гъсти манджички, ориза, просото и подобните стават лепкави и лесно се взимат с ръка, може да му се услади на детето. После трябва да отиде под душа заедно със столчето де,  Laughing но не е болка за умиране.

Да питам мамите на по-големи бебета, вашите дечица кога започнаха да контролират силата на захвата? Моята все още стиска всяко нещо в ръчичката, докато не го смачка и не ѝ цвръкне между пръстчетата, което я затруднява при ядене, защото не се сеща да си отвори ръката и да яде от шепа, а само си облизва юмручето.  Laughing

# 597
Емичка, аз последно взех бяло месо, дреболии и фенери от тук Бульонът стана хубав, следващия път, ако успея днес, мисля да взема цяло пиле да видя как е.
Иначе да, най-доброто и според мен е да се дава минимално преработена храна, която се знае какво е била, преди да се сготви Simple Smile

# 598
Колд, малкият манджите не ги яде сам, явно няма желание да ходи след всяко оризче. Обаче отваря уста  Laughing И аз ги давам с лъжичка, ама какво да се прави, няма да караме само на бисквити. Иначе не пасирам нищо и даже се опитвам да му оставям по-големи парченца месо, моркови, тиквички, картофи, към които да рояви итерес и да си ги хване сам.

# 599
.

Последна редакция: сб, 10 авг 2013, 09:45 от Maria.St

Общи условия

Активация на акаунт