Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

• 35 290
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
Шушулче, при нас имаше много различни периоди. Ту хапваше сама, ту искаше да я храня. Като почна да й давам в един момент иска сама, почва да ме бута.Винаги обаче предлагах ЗВД. Имаше и периоди, в които аз съм я хранила, но малко или много поне плодовете ядеше сама. И така в един момент отказа аз да й давам каквото и да било. Толкова ми е хубаво сега като я видят бабите и почнат да се чудят и да я хвалят, особено прабаба й. Имало е случаи, в които и мен ме е мързяло да й приготвя нещо, което да става за ЗВД. А ориза често съм го давала аз с лъжица, да не цапа много. Сега обаче се храни идеално самички и виждам колко добре се справя и как други деца на нейна възраст дори и банана не могат сами да си държат.

# 601
Говорейки за пълнозърнести, в шок съм. От тази статия, която е лична, не е научна, но в нея май има много истина, и съм силно обезпокоена: http://zelas.blog.bg/drugi/2011/06/24/fitinova-kiselina-v-zyrnen … i-i-semena.770940
Обезпокоена съм от препоръката никакви зърнени да не се дават на децата - че моето главно това яде (е, изкиснати и понякога и покълнали) - мислех, че е супер полезно...

Ето и откъс от книга по въпроса. http://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/18299-polezni-li-sa … -poleznite-hrani/

Сега не знам - да давам ли елда, просо, житни, булгур, или да не давам??И ако не давам, какво да се яде?? Та тези продукти са ми "основата" на диетата на детето. Абе, в шок съм.  Shocked

Кармелита накратко :
Фитиновата киселина се неутрализира при термична обработка на зърнени култури. По същността си тя е вид блокер - естествен стабилизатор, запазващ зрънцето от гниене и разпад на криещите се в него хранителни вещества. При термична обработка след изкисване и покълване фитиновата киселина намалява до абсолютно безобидни количества или изчезва.

Суровоядите киснат храната си дълго. Ядките също се киснат.
Безглутеновите зърнени са в основата на хранителната верига.
В природата има животни, които хапват само месо, такива, които са от смесен тип и пълни вегетарианци. Но няма жив организъм, живеещ в естествена среда оцеляващ само на високомазнинен режим освен ескимосите китоловци и модерните зле осведомени бодибилдъри.

Месото гние в червата ни.
Фруктозата натоварва черния дроб повече от водка.
Млечните повишават киселинността на стомашно-чревния тракт.
Балансът му е майката.
 И като казах майка - ти си прекрасна мама, която прави всичко по силите си да даде на детето си култура на балансирано хранене. Не се филмирай! Поздрави

# 602
Емичка, аз последно взех бяло месо, дреболии и фенери от тук Бульонът стана хубав, следващия път, ако успея днес, мисля да взема цяло пиле да видя как е.
Иначе да, най-доброто и според мен е да се дава минимално преработена храна, която се знае какво е била, преди да се сготви Simple Smile
Благодаря за инфото, ще следя кога са на Дойран другата седмица и ще пробвам да се доредя до някое пиле.
  bouquet

# 603
Дейза, завид, завид.
Нашата мома само си играе с храната: мачка я, бие я, хвърля я. Като види, че взимам лъжицата и като стисне устни, ми иде да ѝ извия вратлето Crossing Arms. Ама така упорито стиска. А майка като седне да ѝ дава - яде ooooh!, че и устата си отваря, бе. И да кажеш, че прави нещо по-различно - не. Е, не ѝ дава лъжицата и да пипа из чашката (мис яде толкова малко, че ѝ правя в чашка) и за да гълта без да плюе - пюрирам Tired. Май не е много ЗВБ, ама...

# 604
и аз се филмирах с тия зърнени ,но благодаря на Шанти за утехата Wink
Нашто ЗВБ включва доста лъжица, НО поета от него в ръчичка, даже веднъж се опита на загребе ,явно като ме гледа, иначе правя разни неща за хващане ,ама  основните трудно стават така ,особено ако бързаш...... кога дадохте мляко?

# 605
И Джаксън яде доста неща с ръка, но мисля че му омръзва и май усилията му се струват прекалено много за такава малка награда. Предпочита да види и чуе как падат нещата. Мляко под формата на йогурт дадох още с първите храни, така ни посъветва нашият педиатър. Прясно още не съм давала направо, но в някакви други неща може и да е имало.

# 606
По повод храненето с прибори - Борис чак сега разбира, че мога и аз да му давам. Като цяло си яде изключително сам. На 8 месеца хапваше гъста супа с лъжица.

И зъбките мие сам Wink

Млечни съм давала сирене, но избягвам, по-точно не виждам смисъл. Борис суче по много, смятам, че това е неговото мляко.

Обаче много набляга на хляб, крекери и т.н.

Последна редакция: нд, 11 авг 2013, 16:29 от Августа

# 607
  • София
Мааааалко темата позалитнала в друга посока ми се струва... все пак тук говорим за Захранване, водено от бебето. В доста подробната И НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНА, РАЗБИРА СЕ, схема за храните е обърнато специално внимание и на зърнените, и на млечните храни. Разчитаме бебето самичко да прецени какво, колко и кога желае да яде.

За новодошлите
: добре дошли! Тази страничка може да е по-лесна за четене и намиране на информация, отколкото проследяването на многобройните теми във форума: Захранване, водено от бебето
А ето и някои Най-често задавани въпроси за захранване, водено от бебето / BLW FAQ
Много снимки, клипчета и интересни идеи може да намерите и в страничката във Фб.

Много майки съчетават успешно ЗВБ с други методи и това обикновено не е проблем. Стига да се зачита мнението на детето, разбира се Simple Smile По-течните по принцип храни биха могли просто да се сготвят като по-гъсти. Някои деца пък охотно изпиват течността на супата от чашка и после изяждат частичките  Peace

Някой беше питал за смокините. Не открих в блога, освен в една рецепта, да е споменато смокини. Мисля си, че някои бебета може да не харесат малките семчици - да ги дразнят. В интерес на истината у дома не се ядат смокини - някой би ли споделил своя опит?

Да питам мамите на по-големи бебета, вашите дечица кога започнаха да контролират силата на захвата? Моята все още стиска всяко нещо в ръчичката, докато не го смачка и не ѝ цвръкне между пръстчетата, което я затруднява при ядене, защото не се сеща да си отвори ръката и да яде от шепа, а само си облизва юмручето.  Laughing

При нас в подобна ситуация много помогна предварително да нарежа на кубчета и да предлагам набодено на виличка. Успоредно предлагах за ядене с ръка по-малко-разпльокващи се неща.

# 608
Мои познати (вегани) ми обясниха, че снабдяват детенцето си (на 8 месеца) с протеини, като му добавят конопено семе в пюрето. Също така му дава ли и водорасли спирулина за желязо. Някой от вас ползвал ли е, и знаете ли дали тези добавки за подходящи за възрастта на моето бебе, примерно...
Не биха ме притеснили коноп и спирулина на тази възраст. Давала съм, но не целенасочено и специално за моето бебе. Приготвям едно нещо за цялото семейство, съответно и на бебето предлагам/давам. Коноп по-често е ял от спирулина.
Протеините на тази възраст не ме притесняват. Вярвам, че кърмата му е достатъчна.

Включвам се в темата, тъй като по-големият ми син и бебето са самозахранени. Водя се за много неща единствено и само по децата или както се каза преди мен: да се зачита мнението на детето. Не мога да кажа, че е спазено стриктно ЗВБ; може би сме съчетали и с педогогическото...Но не съм захранвала по схема, точни грамажи, специално приготвени каши и пюрета.

По-течна храна давам от нормална чаша; сам си иска и се справя много добре; е, разбира се се отпиват няколко глътки само.

Смокиня съм давала преди годинката при големия ми син във вид на крем (точно с коноп Wink ). С малкия още не съм наблюдавала. Но пък точно вчера купих и мога да пробвам.

бих искала да попитам дали сте правили пюре от пъпеш и ако да - как? Благодаря !   bouquet
Пъпеш яде на парчета от около 7-я му месец. Яде се чист или в комбинация с диня; отново на парчета.

Последна редакция: пн, 12 авг 2013, 08:36 от Вери

# 609
Аз питах за смокинята, но вече давах прясна. Преди месец-беше на 8 месеца и много се хареса, често хапва.
Пъпеш давам на големи резени, все едно режа за нас, по цялата дължина на пъпеша, но по-тънко Simple Smile

# 610
Джейн, аз захранвах през пролетта, и като теб се чудих какво да консервирам от градината на баба и, за да съм сигурна поне, че е чиста храна. Вече знаех, че ще захранвам по този метод, и мисленето беше голямо  Laughing В края на крайщата, най-полезни ми бяха пюрираните и леко разредени с вода круши, стерилизирани в малки бутилчици, и бланширан и замразен грах. Крушите използвах за всякакви каши за закуска, които тя си гребеше сама, и понякога допълнително разредени и като нектар. Правих включително и сладолед, с авокадо и тоя сок.

Замразих по-голямата част от плодовете, в торбички за кърма, но това няма да го повторя никога - станаха кашави и лигави, и докато се размразят в хладилника, се оксидираха. Като се сетя чак ме е яд! Вече всичко правя на нектари за зимата (това, обаче, според мен си струва, само ако си сигурна, че плодовете са наистина чисти). Така и не съм купувала нито пюрета, нито сокове.
Другото най-полезно ми беше стерилизиран чист сок от грозде - сгъстявах го на котлона, когато ми потрябва, и като стане с гъстота на сироп, правих с него всякакви бисквитки.
Пъпеши дребосъчката не яде, та съм ги пропуснала.

# 611
  • София
Дейза, на 8 не е имало проблеми, така ли? Да пробвам и аз тези дни, че имам едни чудни смокини от петъчния пазар.

# 612
  • Пловдив
аз малката се пада да е захранвам късна есен, че даже и началото на зимата и все се чудя какво и как да и консервирам... Засега само спанак и лапад съм замразила... Другото правя на нектари и компоти, но те ще са за баткото...
...има откъде да взимам домашни плодове и зеленчуци, които не са торени и пръскани с нищо, но пусто - като не знам как да ги съхраня във вид годен за ЗВБ newsm78

# 613
И аз съм давала смокиня още като беше съвсем малка Софи, на 8-9 месеца, харесваше и много тогава, но сега не е чак такъв фен. Миналото лято и диня ядеше като разпрана, (чак тук бях питала дали да не и слагам "лимити" някакви все пак  Laughing), но това лято предпочита по-кисели неща.

# 614
Дадох днес смокиня; нещо не я хареса, мисля, че му дойде сладка; предпочете ягоди (знам, че не е препоръчително преди годинка, но аз давам от месец и половина някъде).

Общи условия

Активация на акаунт